Fuel Pass: Απάτες με λογιστές «μαϊμού». Τι πρέπει να προσέξετε. Σε Μύκονο και Αρκαδία φαινόμενα απάτης φορολογουμένων με πρόσχημα την αίτηση για Fuel Pass. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
πιτήδειοι παριστάνουν τους λογιστές και παγιδεύουν τα ανυποψίαστα θύματα τους, αποσπώντας τους τούς κωδικούς των τραπεζικών τους λογαριασμών και Taxis.
Με πρόσχημα την αίτηση για το Fuel Pass 2, «μαϊμού» φοροτεχνικοί υφαρπάζουν τα προισωπικά στοιχεία φορολογουμένων και αδειάζουν τις καταθετικούς τους λογαριασμούς.
Τέτοια φαινόμενα απάτης παρουσιάστηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας και σύλλογοι φοροτεχνικών και λογιστών επέστησαν την προσοχή των πολιτών.
Fuel Pass: Η ανακοίνωση του Λογιστικού Συλλόγου Μυκόνου
Ο Λογιστικός Σύλλογος Μυκόνου, μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες που έχει δεχτεί, ενημερώνει κατεπειγόντως όλες τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και τους πολίτες της Μυκόνου για τα εξής:
Άγνωστοι προσπαθούν να υποκλέψουν στοιχεία πολιτών στο νησί της Μυκόνου, υποδυόμενοι, τον λογιστή ή την λογίστρια τους, τηλεφωνικός και προσπαθούν να υποκλέψουν, κωδικούς εισόδου στο TAXISNET, ή του τραπεζικού τους λογαριασμού, το iban του τραπεζικού λογαριασμού, το ΑΦΜ, τους κλπ.
Με διάφορες αιτιολογίες, όπως πχ ότι θα τους επιστραφούν χρήματα από την εφορία, θα υποβάλλουν για αυτούς την αίτηση για διάφορες επιδοτήσεις, μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών της ΑΑΔΕ, π.χ. fuel pass κλπ. Οι επιτήδειοι προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας ή πολίτες που δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις σχετικά με την χρήση του διαδικτύου κλπ.
Επίσης έχουμε επίσημες πληροφορίες, μέσω των θεσμικών μας οργάνων, ότι δημιουργούνται «πιστά αντίγραφα» «κλώνοι» των ηλεκτρονικών εφαρμογών των τραπεζών, πανομοιότυπα με τα πραγματικά, με συνέπεια ο χρήστης να θεωρεί ότι εισέρχεται σε ασφαλή τραπεζική διαδικτυακή εφαρμογή προκειμένου να πραγματοποιήσει τις τραπεζικές συναλλαγές του, με αποτέλεσμα να τον ληστέψουν μέσω της πλαστής τραπεζικής εφαρμογής.
Δια του παρούσης προκειμένου να προστατεύσουμε του πολίτες της Μυκόνου, από οποιαδήποτε εγκληματική πράξη, τους ενημερώνουμε να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και επιφυλακτικοί σε ποιον διαβιβάζουν τα προσωπικά τους δεδομένα και κυρίως απευθυνόμαστε προς τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, να επιβεβαιώνουν με ποιον συνομιλούν και ότι πρόκειται πραγματικά για τον λογιστή τους ή συνεργάτη του, να καταγγέλλουν άμεσα το γεγονός στις αρμόδιες αρχές και επίσης ενημερώνουμε όλους τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, προκειμένου κατεπειγόντως να επιληφθούν επί του θέματος για την προστασία των πολιτών της Μυκόνου.
Fuel Pass: Προσοχή συνιστά και ο σύλλογος Φοροτεχνικών Αρκαδίας
Ο Σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αρκαδίας, ενημερώνει τους πολίτες, κατόπιν καταγγελιών, να μην δίνουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους καθώς και αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών σε κανέναν χωρίς επικοινωνία με τους λογιστές.
Δυστυχώς, κύκλωμα απατεώνων εκμεταλλεύεται ονόματα συναδέλφων για να εκμαιεύσουν στοιχεία που θα τους δίνουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς με αφορμή τη λειτουργία της πλατφόρμας FUEL PASS 2.
Συνιστούμε μεγάλη προσοχή και εμπιστοσύνη μόνο στους λογιστές σας.
Fuel Pass: Ποιοι δικαιούνται μεγαλύτερη επιδότηση – Τα 8 βήματα της αίτησης
Η νέα επιδότηση αφορά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν τα χρήματα είτε στη μορφή άυλης ψηφιακής κάρτας υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν έξυπνο κινητό που υποστηρίζει αυτή την τεχνολογία, είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Στην πρώτη περίπτωση το επίδομα είναι 15 ευρώ υψηλότερο, αντί 5 ευρώ που ήταν για το Fuel Pass 1.
Υπενθυμίζεται η διαδικασία για την αίτηση γίνεται με τα βήματα που ίσχυσαν για την επιδότηση Fuel Pass 1:
1. Η είσοδος του δικαιούχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω gov.gr πραγματοποιείται με τους κωδικούς Taxisnet. Η ιστοσελίδα για την υποβολή της αίτησης είναι https://vouchers.gov.gr/
2. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, εφόσον το επιθυμούν.
3. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και ανανεώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, ώστε να είναι έγκυρα και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.
4. Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα.
5. Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:
α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και
β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του, στην οποία πιστώνεται το ποσό επιδότησης καυσίμων.
6. Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.
7. Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά δεκαπέντε (15) ευρώ.
8. Εάν ο δικαιούχος δεν επιθυμεί την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, με τη χρήση έξυπνου κινητού, οφείλει να συμπληρώσει τον προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα γίνει η πίστωση του ποσού.
Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων θα μπορούν να γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής:
* 1.8.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1
* 2.8.2022 και για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3
* 3.8.2022 και για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5,
* 4.8.2022 και για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7,
* 5.8.2022 και για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.
Από τις 6.8.2022 και εξής, θα είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του ΑΦΜ των φυσικών προσώπων.
Fuel Pass: Ποιους αφορά
Δικαιούχος της επιδότησης είναι κάθε μόνιμος κάτοικος Ελλάδος, κάτοχος ενός οχήματος, Ι.Χ. αυτοκινήτου ή δικύκλου, βενζινοκίνητου, πετρελαιοκίνητου ή ακόμη και ηλεκτροκίνητου!
Οποιος εκ των δικαιούχων δεχθεί να λάβει την επιδότηση μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής κάρτας θα λάβει ποσό προσαυξημένο κατά 15 ευρώ.
Συνολικά, περίπου 3.100.000 νοικοκυριά υπολογίζεται ότι θα λάβουν τον Ιούλιο επιδοτήσεις συνολικού ύψους 315 εκατ. ευρώ.
Fuel pass: – Τα SOS
Αναλυτικά, τις επόμενες μέρες θα χορηγηθεί νέα επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης) που θα καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου). Το μέτρο θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
1 Επιλέξιμα θα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων και των ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και μη δυνάμενο να υπερβεί τις 45.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά όρια θα είναι τα εξής:
* 30.000 ευρώ για κάθε άγαμο
* 33.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι εγγάμων συζύγων ή για κάθε ζευγάρι συναψάντων σύμφωνο συμβίωσης
* 36.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο
* 39.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
* 42.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα
* 45.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
2 Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
3 Οσοι επιλέξουν τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας δικαιούνται ενίσχυση προσαυξημένη κατά 15 ευρώ σε σύγκριση με αυτήν που θα ισχύει για όσους προτιμήσουν την κατάθεση των χρημάτων της επιδότησης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
4 Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη έχει δημιουργηθεί στην ψηφιακή πύλη gov.gr, το όχημα για το οποίο επιθυμεί να λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου θα πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης. Η επιδότηση θα ισχύει για ένα μόνο όχημα του αιτούντος, είτε Ι.Χ. αυτοκίνητο είτε δίκυκλο. Δικαιούχος θα είναι κάθε κάτοχος ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου, είτε βενζινοκίνητου είτε πετρελαιοκίνητου είτε ηλεκτροκίνητου! Ουσιαστικά, κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα να έχει τεθεί σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
5 Η επιδότηση για το Ι.Χ. αυτοκίνητο θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και θα ισούται με 0,36 ευρώ το λίτρο, δηλαδή θα είναι αυξημένη κατά 64% περίπου σε σύγκριση με αυτήν που είχε εγκριθεί την πρώτη φορά εφαρμογής του μέτρου. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες θα είναι αυξημένη από τα 40 στα 65 ευρώ.
Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση του Ι.Χ. για τους τρεις μήνες θα ανέρχεται σε 85 ευρώ (0,472 ευρώ το λίτρο), θα είναι δηλαδή αυξημένη κατά 30 ευρώ. Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών που κατοικούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, η επιδότηση θα ανέρχεται σε 45 ευρώ (0,25 ευρώ ανά λίτρο), ενώ για όσους διαμένουν μόνιμα σε νησιωτική περιοχή η ενίσχυση θα φθάνει τα 55 ευρώ (0,305 ευρώ ανά λίτρο).
Με μια ματιά
Fuel Pass: Τι αναφέρει το νομοσχέδιο
Το συνολικό ποσό της οικονομικής διευκόλυνσης κυμαίνεται από 45 έως 100 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του οχήματος και του τόπου κατοικίας του δικαιούχου καθώς και του τρόπου καταβολής της (ψηφιακή κάρτα ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό).
Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν δηλώσει οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των 45.000 ευρώ.
Υπολογίζεται ότι κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 και η καταβολή των ποσών που θα προκύψουν για κάθε δικαιούχο θα γίνει τον Αύγουστο, λίγο πριν από τη μεγάλη έξοδο των εκδρομέων του καλοκαιριού.
Δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι πάνω από 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων.
Αυτή η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί έπειτα από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ.
Πριν από το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων στο τέλος Ιουλίου τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Παρέχεται Οικονομική διευκόλυνση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό σε κάθε φυσικό πρόσωπο, που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ προς τον σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022.
Η οικονομική ενίσχυση για το Fuel Pass 2 ανέρχεται στα συνολικά ακόλουθα ποσά:
- α) εκατό (100) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε ογδόντα πέντε (85) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
- β) ογδόντα (80) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε εξήντα πέντε (65) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
- γ) εβδομήντα (70) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε πενήντα πέντε (55) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
- δ) εξήντα (60) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται στα σαράντα πέντε (45) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Κάθε όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί μόνο από ένα φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας-μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα, μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας. Η οικονομική ενίσχυση, πιστώνεται από την ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε» (ΚτΠ Μ.Α.Ε.) μέσω ειδικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ) που δημιουργείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., που εποπτεύεται από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στον δικαιούχο:
- α) σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.
- β) σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του.
Η ΚτΠ Μ.Α.Ε. αναλαμβάνει τον τεχνικό σχεδίασμά, την υλοποίηση της ειδικής εφαρμογής, καθώς και την οργάνωση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων από κάθε πηγή, την τήρηση υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων και κάθε άλλο θέμα που αφορά στην ομαλή λειτουργία της εφαρμογής, τηρώντας τις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που καταχωρίζονται στην ανωτέρω εφαρμογή, συλλέγονται, τηρούνται και τυγχάνουν περαιτέρω επεξεργασίας αποκλειστικά από την εταιρία. Τα δεδομένα τηρούνται για τους άνω σκοπούς για περίοδο δύο (2) ετών και στη συνέχεια διαγράφονται.
- Ο δικαιούχος, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους προσωπικούς κωδικούς διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και να κάνει χρήση της εφαρμογής. Έκεί αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό. Ο αϊτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του. Το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής διαλειτουργεί με τα απαραίτητα μητρώα και ιδίως με το Φορολογικό Μητρώο και το Μητρώο Αυτοκινήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για έλεγχο ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος και μοτοσικλέτας, ασφάλισης και πληρωμής τελών κυκλοφορίας. Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει αίτηση, είτε για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε για την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Υπεύθυνος επεξεργασίας της ειδικής εφαρμογής ορίζεται η ΚτΠ Μ.Α.Ε., η οποία, ως υπεύθυνη επεξεργασίας, διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων των προσώπων, της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο και ιδίως, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 (EE L 119) (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Γ.Κ.Π.Δ.) και τον ν. 4624/2019 (Α’ 137).
- Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνομιακού χαρακτήρα.
- Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληρούνται οι ως άνω προϋποθέσεις, διαβιβάζονται αποκλειστικά και μόνο στο πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό τα στοιχεία του δικαιούχου και, ιδίως, το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, καθώς και ο αριθμός του τραπεζικού του λογαριασμού. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.10.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Εναπομείναν υπόλοιπο αυτού επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.
- Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.
- Για την εξυπηρέτηση του σκοπού της παρ. 1 και την εφαρμογή του παρόντος, η ΚτΠ Μ.Α.Ε. επιχορηγείται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατόπιν ενίσχυσης των σχετικών πιστώσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τις πιστώσεις του Ειδικού Φορέα 1023711-0000000 (Γενικές Κρατικές Δαπάνες) του Υπουργείου Οικονομικών. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται ο χρόνος έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής της παρ. 4, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη λειτουργία αυτής, οι απαραίτητες διαλειτουργικότητες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.