Το απόλυτο κόλπο που έκανε σούπερ μάρκετ και τώρα έγινε πραγματικός κολοσσός!
Η Walmart ξεκίνησε το 1962 από ένα μικρό κατάστημα στο Αρκάνσας και εξελίχθηκε στον απόλυτο κολοσσό του λιανεμπορίου. Με τη στρατηγική των «καθημερινά χαμηλών τιμών», προσέλκυσε εκατομμύρια καταναλωτές, συνθλίβοντας τους μικρότερους ανταγωνιστές και κυριαρχώντας στην αγορά.
Σήμερα, με πάνω από 10.600 καταστήματα σε 19 χώρες, η Walmart εξυπηρετεί 255 εκατομμύρια πελάτες την εβδομάδα και καταγράφει έσοδα 648 δισ. δολαρίων ετησίως. Ενώ υπόσχεται φθηνές τιμές, πίσω από τις χαμηλές προσφορές κρύβεται μια αδυσώπητη στρατηγική: πίεση στους προμηθευτές, χαμηλοί μισθοί στους εργαζομένους και επιθετική εξάπλωση που εξαφάνισε μικρές επιχειρήσεις.
Η εταιρεία εισέβαλε και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με 4.600 φαρμακεία και 3.000 κέντρα οπτικών, όμως πρόσφατα απέσυρε την πρωτοβάθμια φροντίδα, προτιμώντας πιο επικερδείς δραστηριότητες.
Πίσω από αυτόν τον κολοσσό, η οικογένεια Γουόλτον ελέγχει ακόμα την αυτοκρατορία, με περιουσία 330 δισ. δολαρίων – περισσότερα από τον Ίλον Μασκ. Με μια έξυπνη κίνηση τη δεκαετία του ’70, ο Σαμ Γουόλτον μετέφερε την ιδιοκτησία στα παιδιά του, αποφεύγοντας φόρους δισεκατομμυρίων.
Η Walmart δεν είναι απλώς ένα σούπερ μάρκετ. Είναι η απόλυτη μηχανή χρήματος: φτηνά προϊόντα για τον καταναλωτή, δισεκατομμύρια για εκείνους που την ελέγχουν.
Σκλαβενίτης, Lidl, ΑΒ: Μεγάλη ανατροπή – Καταργούνται οι προσφορές
Μεγάλες αλλαγές στα μεγάλα και μικρά σούπερ μάρκετ της Ελλάδας από την 1η Μαρτίου 2025.
Από την 1η Μαρτίου τίθεται σε εφαρμογή ένας νέος Κώδικας Δεοντολογίας που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στις ανακοινώσεις προσφορών και εκπτώσεων στα σούπερ μάρκετ. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει πλέον να αποδεικνύουν ότι κάθε έκπτωση που διαφημίζουν είναι πραγματική και όχι παραπλανητική.
Αυτό θα ισχύει σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπως ο Σκλαβενίτης, τα Lidl, ΑΒ κτλ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι το νέο πλαίσιο στοχεύει στη διαφάνεια και στην προστασία των καταναλωτών. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση, η οποία θα συνοδεύεται από επεξηγηματικές ερωταπαντήσεις για την καλύτερη κατανόηση του μέτρου. Παράλληλα, θα ισχύσει μεταβατική περίοδος έως τις 31 Μαΐου, ώστε να εξαντληθούν τα αποθέματα των προϊόντων που βρίσκονται ήδη σε προσφορά.
Πώς επηρεάζονται οι καταναλωτές – Το τέλος των ψεύτικων εκπτώσεων
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το νέο καθεστώς θα ωφελήσει τους καταναλωτές, καθώς πολλές σημερινές προσφορές κρίνονται ως «τεχνητές». Ωστόσο, δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις σχετικά με το ποσοστό των πλασματικών εκπτώσεων που κυκλοφορούν στην αγορά ή το ακριβές οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Γκίτση (Euro2day), παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας ενδέχεται να οδηγήσει σε λιγότερες προσφορές, καθώς βάζει αυστηρότερους κανόνες στη διαχείριση των εκπτώσεων. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι η ρύθμιση δεν επηρεάζει τις ίδιες τις τιμές των προϊόντων, αλλά αποκλειστικά τον τρόπο που ανακοινώνονται στους καταναλωτές.
Τι αλλάζει στις προσφορές – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
🔹 Η «τιμή αναφοράς» γίνεται υποχρεωτική: Κάθε προσφορά θα πρέπει να συγκρίνεται με τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών. Αν ένα προϊόν εμφανίζεται με έκπτωση, η προηγούμενη τιμή που αναγράφεται θα πρέπει να είναι η πραγματικά χαμηλότερη που ίσχυε το προηγούμενο διάστημα.
🔹 Τι ισχύει για τις αυξομειώσεις τιμών: Αν η τιμή ενός προϊόντος αλλάζει διαρκώς, η έκπτωση θα υπολογίζεται πάντα βάσει της χαμηλότερης τιμής των τελευταίων 30 ημερών.
🔹 Προσφορές τύπου «2+1 δώρο» και stickers («-2€», «-50% έκπτωση»): Αυτού του είδους οι προσφορές δεν θεωρούνται «ανακοίνωση μείωσης τιμής» και δεν εμπίπτουν στους νέους κανόνες, αλλά παραμένουν υπό έλεγχο για τυχόν αθέμιτες πρακτικές.
🔹 Προϊόντα που εξαιρούνται: Τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και κρέατα, δεν υπόκεινται στον κανόνα των 30 ημερών.
🔹 Τι ισχύει για τις πολυσυσκευασίες («οικονομικές συσκευασίες», 5+1 δώρο κ.λπ.): Επιτρέπονται, αρκεί να υπάρχει διαθέσιμο το ίδιο προϊόν προς πώληση και σε μεμονωμένη συσκευασία.
🔹 Προγράμματα επιβράβευσης και εκπτωτικές κάρτες: Δεν επηρεάζονται από τη νέα νομοθεσία, καθώς δεν θεωρούνται «ανακοίνωση μείωσης τιμής».
Από τον Μάρτιο, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στις αγορές τους, καθώς πολλές από τις «καλές» προσφορές που βλέπαμε μέχρι τώρα ενδέχεται να εξαφανιστούν. Το ζητούμενο είναι αν οι νέοι κανόνες θα οδηγήσουν σε πραγματικά χαμηλότερες τιμές ή απλώς σε λιγότερες ανακοινώσεις εκπτώσεων.
Τολμηρή κίνηση: Τράπεζα έκανε τις καταθέσεις σας Bitcoin
Ακραία κίνηση από τράπεζα για τις καταθέσεις. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας ετοιμάζεται να γράψει ιστορία, εξετάζοντας μια τολμηρή επενδυτική στρατηγική που θα μπορούσε να την καταστήσει την πρώτη δυτική κεντρική τράπεζα με άμεση έκθεση στο Bitcoin. Ο διοικητής της, Aleš Michl, αποκάλυψε στους Financial Times ότι σχεδιάζει να προτείνει τη διοχέτευση έως και 5% των αποθεματικών της τράπεζας – που ανέρχονται σε περίπου 140 δισ. ευρώ – σε Bitcoin, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας διαφοροποίησης των επενδύσεων. Αν αυτή η πρωτοβουλία εγκριθεί, θα αποτελέσει σημείο καμπής στη στάση των κεντρικών τραπεζών απέναντι στα κρυπτονομίσματα.
Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τη μεταβλητότητα του Bitcoin και τις αβεβαιότητες που το συνοδεύουν, ο Michl θεωρεί πως η αυξανόμενη θεσμική αποδοχή – με κολοσσούς όπως η BlackRock να λανσάρουν Bitcoin ETFs – καθιστά το ψηφιακό νόμισμα μια ελκυστική επιλογή. Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την πρόθεσή του να χαλαρώσει τους περιορισμούς γύρω από τα κρυπτονομίσματα και να διερευνήσει τη δημιουργία εθνικών αποθεμάτων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Η πρόταση του Michl έρχεται σε αντίθεση με την άποψη πολλών κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο Bitcoin. Ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, το έχει συγκρίνει με τη «φούσκα της τουλίπας» του 17ου αιώνα, ενώ αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν δηλώσει ότι η πραγματική του αξία είναι μηδενική. Ο πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ, Benoît Cœuré, το είχε χαρακτηρίσει ως «παρακαταθήκη της οικονομικής κρίσης».
Σε αντίθεση με τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες, που προτιμούν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως κρατικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης, η Τσεχία φαίνεται να υιοθετεί μια πιο ριψοκίνδυνη προσέγγιση, που θυμίζει το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ. Το 2021, η λατινοαμερικανική χώρα έγινε η πρώτη που αναγνώρισε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα, αν και αργότερα μείωσε τις φιλοδοξίες της λόγω πιέσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Michl πιστεύει ότι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτή τη στρατηγική μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως έχουν ήδη κάνει διάφορα επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία που εντάσσουν τα κρυπτονομίσματα στα χαρτοφυλάκιά τους. Ωστόσο, παραδέχεται ότι η απόφαση αυτή ενέχει σοβαρό ρίσκο. «Έχουμε δει εταιρείες όπως η Enron και η Wirecard να καταρρέουν. Οπότε, έχουμε εμπειρία με αποτυχημένες επενδύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το ζητούμενο είναι η διαφοροποίηση. Αν το Bitcoin μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, γιατί να το αγνοήσουμε;».