Freedom Pass: Διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, φάρμακα και άλλες προσβάσεις απελευθερώνει το νέο «πάσο» που έρχεται σύντομα, αυτή τη φορά από το υπουργείο Υγείας. Ποιοι δικαιούνται.
Ένα νέο εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου για την παχυσαρκία βάζει στη «μάχη» το υπουργείο Υγείας, αφού ανέλυσε τα ανησυχητικά στοιχεία για την υγεία των Ελλήνων. Το νέο πρόγραμμα θα είναι στη λογική του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για τη μαστογραφία και την πρόληψη του καρκίνου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που γνωρίζουμε, θα αναζητηθούν από το υπουργείο γιατροί και του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι γιατροί θα προέλθουν από όσους έχουν ενταχθεί στον Προσωπικό Γιατρό.
Θα υπάρχει ένα σχετικό παραπεμπτικό που θα λαμβάνει ο δικαιούχος και με αυτό θα μπορεί να καλύπτει κάποιες συνεδρίες για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που προκαλεί η νοσογόνος παχυσαρκία, και να προλάβει άλλα νοσήματα που προκαλεί, όπως ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), υπνική άπνοια, στεφανιαία νόσο και άλλα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας είναι αρκετά δυσοίωνα και δείχνουν πως έως το 2035, οι 4 στους 10 ενήλικες θα είναι παχύσαρκοι εάν δεν εντατικοποιηθούν οι στρατηγικές πρόληψης.
Πιο αναλυτικά:
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας θα αναζητηθούν στο σύνολο των γιατρών (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) που δραστηριοποιούνται στον νευραλγικό τομέα της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι για τον σκοπό αυτό δρομολογείται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα γίνεται στους γιατρούς σχετικά με το πώς να προσεγγίζουν ασθενείς όταν θίγουν αυτό το ευαίσθητο αυτό ζήτημα, πώς να αξιολογούν το κίνδυνο και πως να καθοδηγούν τους ανθρώπους αυτούς να αλλάξουν γενικότερα συμπεριφορές στην καθημερινότητά τους.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας και τους δίνει τη δυνατότητα να:
Πρόσβαση θα μπορούν να έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Προσωπικό Γιατρό. Όσοι δεν είναι, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο και έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Υγείας και προέρχονται από Ενωσιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Έτσι και ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα για τους συμβεβλημένους διαιτολόγους – διατροφολόγους με τον θεράποντα ιατρό να ξεκλειδώνει τα δωρεάν ραντεβού εκδίδοντας σχετικό παραπεμπτικό. Το κράτος θα καλύπτει το κόστος για μία σειρά συνεδριών που θα μπορούν να γίνονται είτε δια δώσης είτε με τηλεδιάσκεψη.
Επιπρόσθετα, το ίδιο το σχέδιο προβλέπει και την πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν φαρμακοθεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα ισχύουν αυστηρά κριτήρια. Αναλυτικά, η φαρμακευτική παρέμβαση θα αφορά με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40- δείκτης που ορίζει τη νοσογόνο παχυσαρκία και συνδέεται από σοβαρά σύνοδα νοσήματα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπνική άπνοια, στεφανιαία νόσο κ.α.).
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας (με ειδική στόχευση στην ΠΦΥ) και επιδιώκει να τους εξοπλίσει με γνώσεις, δεξιότητες και εργαλεία, ώστε να παρέχουν αποτελεσματικότερα υπηρεσίες για την αλλαγή συμπεριφορών υγείας και να μπορούν να συνεργαστούν με τους ασθενείς σε ένα νέο πλαίσιο, λειτουργώντας ως σύμβουλοι και ενδυναμώνοντας τα άτομα, προκειμένου η σωστή επιλογή, να γίνεται εύκολη επιλογή.
Παράλληλα, θα συνεργάζονται με τους Διατροφολόγους, και θα παρακολουθούν την πρόοδο του ασθενούς σε μακροχρόνια βάση.
Στη χώρα μας, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού βρίσκεται εντός ορίων ιδανικού βάρους, ενώ το 37,6 % είναι υπέρβαροι και το 32,1% παχύσαρκοι, με 3 από τις 4 οικογένειες να έχουν τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα.
Επιπλέον, στη δράση συμπεριλαμβάνεται ειδικό, πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας 60 ωρών, το οποίο θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της εγγραματοσυνης υγείας σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και την προαγωγή υγείας του ενήλικου πληθυσμού της χώρας μας.
Στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης της παχυσαρκίας για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ευρύτερες πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των προγραμμάτων σπουδών σε κάθε επίπεδο, για κάθε κλάδο των επαγγελμάτων υγείας, προκειμένου να μπορέσει η χώρα μας στο άμεσο μέλλον, να συμβαδίσει με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, που υπαγορεύουν τη μετατόπιση στην Πρόληψη και την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού σε αυτόν τον τομέα.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…