ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτοβολταϊκά στέγης: Το κόστος στο νοικοκυριό μετά την επιδότηση

Φωτοβολταϊκά στέγης: Πόσο χώρο χρειάζεστε για την τοποθέτηση και πόσο θα σας κοστίσει. Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης για τα νοικοκυριά.

Ένα ακόμα πρόγραμμα επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών ξεκινά τον Μάρτιο. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, δεν είναι λίγα τα προγράμματα που προσφέρουν λύσεις για να εξοικονομήσετε και ευρώ, αλλά και να επενδύσετε μακροπρόθεσμα στο σπίτι σας.

Το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών ξεκινά τον Μάρτιο και απευθύνεται σε περίπου 200.000 νοικοκυριά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρατική επιδότηση θα αφορά μονάχα τα συστήματα με μπαταρία, δηλαδή με δυνατότητα αποθήκευσης.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται να δημοσιευτούν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα, ωστόσο, ήδη είναι γνωστές κάποιες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καλυφθεί με επιδότηση το 60% του συνολικού κόστους ενός φωτοβολταϊκού αλλά και το 100% της μπαταρίας.

Οικιακό φωτοβολταϊκό: Ποιες επιλογές έχετε

Σήμερα υπάρχουν δύο μοντέλα ενίσχυσης των οικιακών φωτοβολταϊκών. Το πρώτο είναι η αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering) και το άλλο είναι το πρόγραμμα στεγών (έως 6 kWp) σε σπίτια με την προϋπόθεση να πωλείται το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας έναντι 8,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στέγης θα χρειαστούν 90-100 τ.μ. ασκίαστου μέρους για ένα σύστημα 3KW. Ανάλογα με τις ανάγκες ενός νοικοκυριού που υπολογίζεται σε 4.250KW ετησίως θα χρειαστεί και το αντίστοιχο σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση ένα σύστημα 3KW είναι ικανοποιητικό.

Φωτοβολταϊκά στέγης: Οι τιμές μετά την επιδότηση – Παραδείγματα

Το κόστος των φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 7KW κυμαίνεται μεταξύ 1.200-8.400 ευρώ, ενώ μετά την επιδότηση (60%) ενός συστήματος 720- 5.040 ευρώ. Να σημειωθεί πως για ένα σύστημα 6KW μαζί με μπαταρία το όφελος ενός νοικοκυριού μετά την επιδότηση θα αγγίξει τα 1.400 ευρώ.

Να αναφερθεί πως ένα νοικοκυριό με κατανάλωση ετήσια 4.250 κιλοβατώρες πληρώνει μόνο για το ανταγωνιστικό σκέλος τουλάχιστον 640 ευρώ. Επομένως για ένα σύστημα 3KW η απόσβεση γίνεται σε 4-5 χρόνια. Βέβαια ο χρόνος απόσβεσης αποτελεί συνάρτηση του προσανατολισμού της επιφάνειας που έχει εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό αλλά και σε σχέση με το συνολικό κόστος της εγκατάστασης.

Πόσο κοστίζει το φωτοβολταϊκό – Τιμές αναλυτικά

Φωτοβολταϊκό 3 κιλοβάτ με μπαταρία

Στο πρώτο παράδειγμα, ενός νοικοκυριού με ετήσια κατανάλωση 4.500 kWh, του αρκεί ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 3 kW, με μπαταρία χωρητικότητας 5 kWh. Ένα ενδεικτικό κόστος επένδυσης είναι τα 12.000 ευρώ (η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ 24%) χωρίς επιδότηση, έναντι 6.000 ευρώ, με επιδότηση. Το κέρδος στην 25ετία διαμορφώνεται σε 10.350 ευρώ χωρίς επιδότηση και σκαρφαλώνει στα 17.550 ευρώ, με επιδότηση. Ο χρόνος αποπληρωμής της επένδυσης, χωρίς την επιδότηση, διαμορφώνεται στα 14,6 χρόνια, ενώ όταν υπάρχει επιδότηση, πέφτει στα 7,2 χρόνια.

Φωτοβολταϊκό 5 κιλοβάτ με μπαταρία

Έστω ότι οι ανάγκες του νοικοκυριού είναι μεγαλύτερες, για παράδειγμα 7.500 kWh το χρόνο και απαιτούν φωτοβολταϊκό των 5 kW (με μπαταρία χωρητικότητας, επίσης 5 kWh). Τότε, το ενδεικτικό κόστος της επένδυσης ανεβαίνει ελαφρώς στα 14.000 ευρώ, χωρίς επιδότηση και στα 7.000 ευρώ, με επιδότηση. Το νοικοκυριό του παραδείγματός μας θα αποκομίσει στη 25ετία ένα κέρδος περίπου 30.000 ευρώ (χωρίς επιδότηση), έναντι 38.800 ευρώ, με επιδότηση. Ο χρόνος αποπληρωμής διαμορφώνεται στα 8,8 και στα 4,4 έτη αντίστοιχα.

Φωτοβολταϊκό 7 κιλοβάτ με μπαταρία

Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ένα νοικοκυριό με πολύ μεγάλη ετήσια κατανάλωση, της τάξης των 10.000 kWh (833 kWh το μήνα). Για να καλύψει τις ανάγκες του χρειάζεται σύστημα 7 kW και μπαταρία χωρητικότητας 7 kWh. Εντελώς ενδεικτικά, το κόστος αγοράς του συστήματος, χωρίς επιδότηση, υπολογίζεται στα 17.500 ευρώ, όταν μετά από επιδότηση, πέφτει στα 8.750 ευρώ. Το κέρδος στην 25ετία, χωρίς επιδότηση, διαμορφώνεται στα 48.650 ευρώ, ενώ με επιδότηση ανεβαίνει κοντά στα 60.000 ευρώ. Τα 7,5 και τα 3,5 χρόνια είναι αντίστοιχα οι χρόνοι αποπληρωμής.

Έχει σημασία να έχουμε πάντα υπόψη ότι σε όλα τα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής, η χρήση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας αυξάνει το ποσοστό ταυτοχρονισμού της παραγόμενης με τη καταναλισκόμενη ενέργεια (άρα και το οικονομικό όφελος).

Επιπλέον, τα συστήματα αποθήκευσης συμβάλουν στην ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων και στην αποφυγή προβλημάτων ευστάθειας του δικτύου (κυρίως τις ώρες που αποσυνδέονται τα φωτοβολταϊκά λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας και απαιτείται εφεδρική ισχύς από συμβατικές μονάδες).

Εννοείται ότι η αποθήκευση παρέχει ακόμη ασφάλεια εφοδιασμού και προστιθέμενη αξία στα φωτοβολταϊκά, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως UPS σε περιπτώσεις διακοπών ρεύματος.

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα – Οι δικαιούχοι

Η επιδότηση θα είναι από 800 μέχρι 1.000 ευρώ και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει μέσω του gov.gr θα είναι στο μοντέλο του «Αλλάζω συσκευή». Οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους Taxisnet.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1000 ευρώ.

Εάν και εφόσον, επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» με συγκεκριμένα κριτήρια -εισοδηματικά και κοινωνικά- ξανά, όπως και εκείνο της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet, ενώ θα πρέπει να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021.

Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Τα κριτήρια για επιδότηση

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%
Αθηνά Σωτηροπούλου

Η Αθηνά Σωτηροπούλου είναι συντάκτρια στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως οικονομία, τεχνολογία και καθημερινά θέματα ενδιαφέροντος για τους αναγνώστες.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago