PLUS

Φωτοβολταϊκά στέγης με επιδότηση 60% – Τι πρέπει να γνωρίζετε, πόσο κοστίζει

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Τα νοικοκυριά μπορούν να επωφεληθούν από τη νέα επιδότηση, ωστόσο, είναι πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε. Μεγάλη επιδότηση και τεράστια οικονομία στα μεγάλα οφέλη.

Επιδότηση μέχρι και 60% για να τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα δώσει το κράτος, ανοίγοντας ένα νέο «παράθυρο» εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς πρόκειται για μια επένδυση που πολλοί ενδιαφέρονται να κάνουν.

Υπάρχουν όμως και πολλά ερωτηματικά που θα πρέπει να απαντηθούν, όπως για το ποιοι θα μπορέσουν να βάλουν, πόσο κοστίζει μια τέτοια αλλαγή στην κατοικία, αλλά ποια κριτήρια θα έχει η επιδότηση. Μέχρι να απαντηθούν αυτά από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, διαβάστε παρακάτω τα τελευταία δεδομένα για μια πολύ συμφέρουσα επιλογή, που ίσως και να είναι η κατάλληλη περίοδος να σκεφτείτε σοβαρά.

Το πρόγραμμα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση θα ανοίξει σε λίγο καιρό. Συγκεκριμένα, ο οδηγός θα βγει σε προδημοσίευση σε 2 εβδομάδες, ενώ η επιδότηση αναμένεται να είναι στο 60% για φωτοβολταϊκό με μπαταρία έως 10 KW.

Οι αιτήσεις θα γίνονται σε πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ.

Οικιακό φωτοβολταϊκό: Πόσο συμφέρει ένα νοικοκυριό

Οι κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και αερίου μπορεί να ανακουφίζουν προσωρινά, ωστόσο δεν αποτελούν μόνιμη λύση, σε αντίθεση με την αυτοπαραγωγή ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό, ή αλλιώς net-metering.

Με κρατική επιδότηση, ο χρόνος αποπληρωμής της επένδυσης περιορίζεται σημαντικά. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, η αγορά ενός οικιακού φωτοβολταϊκού για αυτοπαραγωγή των τριών κιλοβάτ μπορεί με βάση τα σημερινά δεδομένα να αποσβεστεί σε εννέα χρόνια, ενώ εάν επιδοτηθεί π.χ. με 50% ο χρόνος περιορίζεται σε 4,7 χρόνια.

Αντιστοίχως, για έναν εμπορικό καταναλωτή η επένδυση για ένα σύστημα των 10 κιλοβάτ μπορεί σήμερα να αποσβεστεί σε 6,6 έτη, ενώ με επιδότηση 50% ο χρόνος αποπληρωμής περιορίζεται στα 3,5 έτη.

Άλλωστε, στη νέα πολιτική της ΕΕ – όπως αποτυπώνεται στο «RePower EU» που έχει ως στόχο την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα – η στρατηγική για την ηλιακή ενέργεια αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ενεργειακού road map έως το 2030. Ετσι, θα είναι υποχρεωτική από το 2026 η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα καινούργια δημόσια και εμπορικά κτίρια με εμβαδόν ορόφου άνω των 250 τ.μ., από το 2027 στα υφιστάμενα (δημόσια και εμπορικά) και από το 2029 στις νέες κατοικίες.

Ο ελληνικός κλιματικός νόμος μάλιστα προβλέπει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη όλων των νέων εμπορικών κτιρίων από το 2023. Τα κονδύλια για τις επιδοτήσεις των νοικοκυριών και των αγροτών θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPowerEU, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Πώς μπορείτε να βάλετε φωτοβολταϊκό στο σπίτι

Θα πρέπει να είστε ιδιοκτήτης και το ακίνητο να έχει ήδη σύνδεση κατανάλωσης ρεύματος. Να μη βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό και να μην ανήκει στην κατηγορία των διατηρητέων. Επιπρόσθετα εάν στο κτίριο δεν υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας θα πρέπει να εγκατασταθεί.

Φωτοβολταϊκά: Τι ισχύ χρειάζεται ένα σπίτι

Η ισχύς μπορεί να είναι μέχρι 10 KW το μέγιστο. Ένα KW παράγει κατά μέσον όρο 1.300 κιλοβατώρες ετησίως. H μέση κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 5.000 – 7.000 κιλοβατώρες ετησίως και κοστίζει 0,12 ευρώ η μία KW. Σε αυτήν την περίπτωση η κατανάλωση αντιστοιχεί σε ενέργεια 5-7 KW. Τέτοιου μεγέθους φωτοβολταϊκό συστήμα απαιτεί περίπου 100 τ. μ. ταράτσας, τα οποία θα πρέπει να είναι ασκίαστα.

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για φωτοβολταϊκό στο σπίτι

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες δεν απαιτούνται άδειες, ούτε έναρξη εργασιών στην εφορία. Είναι όμως απαραίτητη μία αίτηση για προσφορά σύνδεσης στο στη ΔΕΗ της περιοχής σας η οποία είναι υποχρεωμένη να σας απαντήσει σε διάστημα 20 ημερών. Μην ξεχάσετε να υποβάλετε στην αρμόδια πολεοδομία  αίτηση για έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας την οποία και προσκομίζετε στη ΔΕΗ. Αμέσως μετά απευθύνεστε στη Διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ για να υπογράψετε σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας. Η αίτηση για την ενεργοποίηση της σύμβασης προς την ΔΕΗ είναι το τελευταίο βήμα.

Τα επόμενα σχέδια για φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα

Η γενική γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου περιέγραψε συνολικά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο 8μηνο που περιλαμβάνουν:

  • Την κατάρτιση του νέου ενεργειακού σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει πιο φιλόδοξους στόχους για το 2030 οπότε το μερίδιο των ΑΠΕ θα πρέπει να φθάσει στο 80 % στην ηλεκτροπαραγωγή, 50 % στην ψύξη-θέρμανση και 30 % στις μεταφορές.
  • Η ενσωμάτωση των Οδηγιών για τους καταναλωτές (το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή) και τις ΑΠΕ.
  • Η ολοκλήρωση του Πληροφοριακού Συστήματος για τις ΑΠΕ που θα ψηφιοποιήσει τη διαδικασία αδειοδότησης.
  • Η προκήρυξη ενός ακόμη διαγωνισμού για ΑΠΕ ως το τέλος του χρόνου.
  • Το ξεκαθάρισμα των έργων που έχουν οριστικές προσφορές σύνδεσης ώστε είτε να προχωρήσουν είτε να απελευθερώσουν τον ηλεκτρικό χώρο που καταλαμβάνουν.
  • Η προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας με στόχο τη διασφάλιση ισχύος 1,6 γιγαβάτ ως το τέλος του 2025.
  • Η εκκίνηση των διαγωνισμών για εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, το 2023.
  • Η προώθηση των υπεράκτιων αιολικών με στόχο το πρώτο να εγκαινιαστεί ως το 2030.

Τα προβλήματα των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα

Με αφορμή τη συζήτηση για επιδότηση των φωτοβολταϊκών στις στέγες και τις σχετικές προετοιμασίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Greenpeace καταγράφει και αναλύει τα προβλήματα της αυτοπαραγωγής ενέργειας και καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις στήριξης.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας ήδη από το 2015 υιοθέτησε θεσμικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας (ενεργειακός συμψηφισμός ή net-metering) από φωτοβολταϊκά συστήματα σε σπίτια και μικρές επιχειρήσεις, για μία σειρά από λόγους η αυτοπαραγωγή δεν αναπτύχθηκε στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δυστυχώς σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να απολαύσουν δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο, παραμένοντας εκτεθειμένα στην ενεργειακή κρίση και τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Λιγότερα από 50.000 νοικοκυριά στη χώρα μας έχουν κάποιο οικιακό φωτοβολταϊκό (μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε συστήματα που μπήκαν ως το 2013 από το παλαιότερο πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά Στη Στέγη” και όχι σε αυτοπαραγωγή). Για σύγκριση, στηνΟλλανδίαπερίπου 1,5 εκατ. νοικοκυριά έχουν ήδη φωτοβολταϊκά στη στέγη τους (περίπου το 40% της συνολικά εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών), ενώ η χώρα έχει θέσει ως στόχο τα 4,5 εκατ. νοικοκυριά ως το 2026.

Ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριάτης χώρας μας, τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν αποτύχει να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα ηλιακής κοινωνικής πολιτικής με παροχή δωρεάν πρόσβασης στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Η Ελλάδα έχει μείνει σημαντικά πίσω και σήμερα καλείται να τρέξει για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Αθηνά Σωτηροπούλου

Η Αθηνά Σωτηροπούλου είναι συντάκτρια στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως οικονομία, τεχνολογία και καθημερινά θέματα ενδιαφέροντος για τους αναγνώστες.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago