Φωτιές Αττική: Οι ψεύτικες φωτογραφίες από τις πυρκαγιές που κάνουν το γύρο των social media

Φωτιές Αττική: Με φόντο την εθνική τραγωδία που ζει η χώρα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με ανθρώπους να μετρούν ακόμα τους νεκρούς τους, άλλους να συνεχίζουν να αναζητούν τους αγαπημένους τους και άλλους να συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν τους πληγέντες των φονικών πυρκαγιών, υπάρχουν κι εκείνοι που παρακολουθούν τις μακάβριες εξελίξεις μέσα από την οθόνη του κινητού τους.

Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, τα ελληνικά social media κατακλύστηκαν από αναρτήσεις σχετικές με τις φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής.

Άλλες ειδησεογραφικού περιεχομένου, άλλες προσωπικού χαρακτήρα.

Μηνύματα αγάπης και ένα δίκτυο ανθρωπιάς δημιουργήθηκε γύρω από τις τραγικές φιγούρες των πυρόπληκτων με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα. Αυτά από την μία πλευρά.

Από την άλλη, παρακολουθήσαμε και την «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» και εν προκειμένω, του διαδικτύου καθώς μαζί με τις εκατοντάδες φωτογραφίες από τις πυρκαγιές σε Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Μάτι έκαναν την εμφάνισή τους στα social media και φωτογραφίες οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τις φωτιές στις παραπάνω περιοχές.

Μερικές από αυτές τις φωτογραφίες έχουν κάνει ήδη το γύρο του ίντερνετ από πολλούς που τις «ανέβασαν» και τις «μοιράστηκαν» είτε από λάθος είτε σκόπιμα.

Φωτιές Αττική: Η αλήθεια

Η συγκεκριμένη φωτογραφία απεικονίζει έναν ηλικιωμένο, κρατώντας στην αγκαλία του ένα μικρό γατάκι σε χειμερινό φόντο. Πρόκειται για τον Τούρκο Αλί Μεσέ, του οποίου το σπίτι καταστράφηκε από πυρκαγιά που ο ίδιος έβαλε κατά λάθος.

Στην φωτογραφία του Ron Olshwanger φαίνεται ο πυροσβέστης Adam Long, ο οποίος προσπαθεί με τεχνητή αναπνοή να σώσει την δίχρονη Patricia Pettus, σε μια φωτιά το 1988. Η φωτογραφία κέρδισε το βραβείο Pulitzer στην κατηγορία spot news photography το 1989.

Αυτή η φωτογραφία είναι από την μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο το καλοκαίρι του 2017 και ανήκει στον φωτογράφο Βασίλη Ασβεστόπουλο.

Φωτιές Αττική: Η στιγμή που άνδρας εγκλωβίζεται στη φωτιά

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά βίντεο από τη φωτιά που κατέστρεψε το Μάτι και σκόρπισε το θάνατο έχει αναρτηθεί στο facebook.

Ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού πήγε εκεί προκειμένου να βρει και να σώσει τη γάτα του. Ωστόσο κλείστηκε έξω από το σπίτι την ώρα που η φωτιά το κύκλωνε.

Οι εικόνες από το βίντεο είναι συγκλονιστικές και δείχνουν τη φρίκη και την απόγνωση που έζησαν οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην καρδιά της πυρκαγιάς και εγκλωβίστηκαν στις φλόγες.

Στο βίντεο ακούγεται ο αέρας να πνέει με απίστευτη ταχύτητα, συναγερμοί σπιτιών και ΙΧ να χτυπούν, ακούγονται εκρήξεις, ενώ ο ήχος από τις φλόγες που καίει σπίτια και δένδρα είναι ανατριχιαστικός.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού αναζητά διέξοδο για να φύγει, αλλά δεν βρίσκει, καθώς η πυρκαγιά περικυκλώνει το σπίτι με μεγάλη ταχύτητα. Φωνάζει τη γάτα του να πάει κοντά του για να την προστατεύσει, ενώ σε λίγα δευτερόλεπτα οι φλόγες που ήταν έξω από τη μάντρα του σπιτιού, πλέον είναι μέσα στον περιβάλλοντα χώρο.

Σύντομα πύρινη βροχή λούζει το σπίτι, είναι τα φλεγόμενα κομμάτια από τα πεύκα που έχει καταστρέψει η φωτιά. Ο άνδρας προσπαθεί να καλυφθεί, ενώ σπίθες τον καίνε.

Τελικά όπως έγινε γνωστό, η τύχη ήταν με το μέρος του, καθώς κατάφερε και επέζησε, αφού η φωτιά πέρασε γρήγορα από το σπίτι, συνεχίζοντας παρακάτω το καταστρεπτικό της έργο.

Το βίντεο είναι συγκλονιστικό: