Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε ανοίγει το Taxisnet – Τα προβλήματα

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Σε λίγες εβδομάδες ανοίγει η πλατφόρμα του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ωστόσο τα προβλήματα δεν λείπουν.

Μέχρι την έναρξη της διαδικασίας η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να έχει λάβει τρεις κρίσιμες αποφάσεις. Πρώτον, την αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης προκειμένου να υπολογιστεί ο φόρος, δεύτερον, η μείωση της προκαταβολής φόρου έως και 100% ανάλογα με την πτώση του τζίρου, και, τρίτον, η απόφαση για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Το σύστημα θα ανοίξει εν μέσω πανδημίας και πολύ πιθανόν κλειστών λογιστικών γραφείων. Οι μοναδικές δηλώσεις που μπορούν να υποβληθούν με σχετική ευκολία είναι αυτές των συνταξιούχων, καθώς όλα τα δεδομένα είναι προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε1 της φορολογικής τους δήλωσης. Ωστόσο, ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα αφορά τους νέους ηλικίας 18 χρονών που υποχρεούνται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν έχουν ΑΦΜ (εφόσον έχουν εισόδημα ή ακίνητη περιουσία). Από τη φορολογική διοίκηση υποστηρίζουν ότι τις επόμενες μέρες το θέμα θα επιλυθεί μέσω του aadelive. Δηλαδή, θα μπορεί να χορηγηθεί ΑΦΜ και κλειδάριθμος σε όσους το χρειάζονται προκειμένου να υποβάλλουν τη δήλωση τους ή να προχωρήσουν την μεταβίβαση ακινήτου στο όνομα τους. Σήμερα στην περίπτωση που κάποιος γονιός επιθυμεί να μεταβιβάσει με γονική παροχή στο παιδί του ένα ακίνητο και δεν έχει ΑΦΜ θα πρέπει να πάει στο ΚΕΠ και να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες που μόνο ταλαιπωρία δημιουργούν.

Σε κάθε περίπτωση το ηλεκτρονικό σύστημα θα ξεκινήσει να υποδέχεται τις δηλώσεις των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων από τα μέσα Απριλίου και θα εκδίδονται και τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Υπενθυμίζεται πως εδώ και δύο χρόνια έχουν αλλάξει οι διαδικασίες που σχετίζονται με τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Είτε τα ζευγάρια υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις είτε μαζί, θα λάβουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα, ο καθένας για τα εισοδήματα που δήλωσε. Εν συνεχεία, εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει άλλες υποχρεώσεις (π.χ. πληρωμή ΕΝΦΙΑ) και προκύπτει επιστροφή φόρου, το ποσό θα πιστωθεί σχετικά σύντομα στον λογαριασμό του. Σε διαφορετική περίπτωση, η επιστροφή θα συμψηφιστεί.

Στους τυχερούς της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά μικρότερο φόρο για τα εισοδήματα που εισπράττουν φέτος και θα φορολογηθούν το 2021. Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν το 2021, θα διαπιστώσουν ότι εκτός από τη μείωση του φόρου που θα προκύψει για τα φετινά τους εισοδήματα με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, θα γλιτώσουν και από την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα δει το επόμενο έτος τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται κατά 1.652 ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Φοροανάσες, νέοι φορολογικοί συντελεστές και κερδισμένοι

Εκτός από τις μικρές ελαφρύνσεις που θα αποτυπωθούν στο φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις 2021, από την 1η Ιανουαρίου 2021 έχει καταργηθεί προσωρινά και για ένα έτος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για όσους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα αποκτήσουν το 2021 εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από μισθούς, καθώς επίσης και για τους φορολογούμενους που έχουν αποκτήσει φέτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες.

Σημαντικές αλλαγές θα δούνε και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα δουν τις ετήσιες επιβαρύνσεις από τον φόρο εισοδήματος να μειώνονται έως και 60% περίπου και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης να μηδενίζεται, ενώ ευνοημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι θα γλιτώσουν από την πληρωμή φόρων μεγάλου ύψους για τα εισοδήματα του 2020, λόγω των αλλαγών που υιοθετούνται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Ειδικότερα από τις αρχές του 2021 οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για τις φορολογικές δηλώσεις 2021 είναι οι εξής:

  • Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή μειωμένου από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.

Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που έφερε το 2021, μειώνει τις επιβαρύνσεις για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους. Οι μεγάλοι «κερδισμένοι» είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα δουν τις ετήσιες επιβαρύνσεις από τον φόρο εισοδήματος να μειώνονται έως και 60% περίπου και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης να μηδενίζεται, ενώ ευνοημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

Για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις οι παραπάνω αλλαγές στη φορολογική κλίμακα έχουν γίνει ήδη αισθητές μέσω μικρών ή μεγάλων μειώσεων στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος. Από την άλλη πλευρά, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για τους οποίους ισχύει ο ίδιος τρόπος φορολόγησης με αυτόν που εφαρμόζεται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι επιπτώσεις της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας θα γίνουν αισθητές κατά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω αλλαγές στη φορολογική κλίμακα οδηγούν:

  • για τους μη έχοντες τέκνα μειώσεις φόρων από 37 ευρώ έως και 11.100 ευρώ για όσους δηλώνουν εισοδήματα από 50.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ
  • για τους έχοντες ένα εξαρτώμενο τέκνο μειώσεις από 20 ευρώ έως 11.100 ευρώ για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ
  • για τους έχοντες δύο εξαρτώμενα τέκνα μειώσεις από 2 ευρώ έως και 11.100 ευρώ ετησίως για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ
  • για τους έχοντες τρία εξαρτώμενα τέκνα μειώσεις από 100 ευρώ έως και 11.100 ευρώ ετησίως για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ και μέχρι 1.000.000 ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Έκπτωση φόρου

Παράλληλα, μειώνεται η ετήσια έκπτωση φόρου που παρέχεται για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και για τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Η έκπτωση φόρου μειώνεται ως εξής:

  • από 1.900 σε 777 ευρώ για κάθε φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
  • από 1.950 σε 810 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • από 2.000 σε 900 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • από 2.100 σε 1.120 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τρία εξαρτώμενα τέκνα
  • από 2.100 σε 1.340 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα
  • από 2.100 σε 1.560 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με πέντε εξαρτώμενα τέκνα
  • από 2.100 σε 1.780 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με έξι εξαρτώμενα τέκνα
  • από 2.100 σε 2.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με επτά εξαρτώμενα τέκνα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 καταργείται προσωρινά, για ένα έτος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για όσους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα αποκτήσουν το 2021 εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από μισθούς, καθώς επίσης και για τους φορολογούμενους που έχουν αποκτήσει φέτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει κάθε χρόνο, από το 2011 και μετά, κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει ετήσιο συνολικό ατομικό -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ από όλες τις πηγές.

Επιβάλλεται κλιμακωτά, με συντελεστές 2,2%-10%, στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ. Συνεπώς, η μη επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα, τα οποία αποκτήθηκαν το 2020 από επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων, από εκμετάλλευση κινητών αξιών και αποταμιεύσεις, καθώς και στους μισθούς που θα αποκτήσουν το 2021 οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα αφορά μόνο όσους φορολογούμενους έχουν συνολικά ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Ειδικά, όσον αφορά τους μισθωτούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα η μη επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα ωφελήσει μόνο όσους εξ αυτών θα λάβουν το 2021 αποδοχές οι οποίες μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και πριν από τη φορολόγησή τους υπερβαίνουν τα 857 ευρώ τον μήνα ή τα 12.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους η προσωρινή απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα έχει τη μορφή της μη επιβολής μηνιαίων κρατήσεων εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών που θα εισπράττουν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Δηλαδή, για τους φορολογούμενους αυτούς η μη εφαρμογή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών τους.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr