Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος εποχής για τις φορολογικές δηλώσεις καθώς από το 2025 τα εκκαθαριστικά θα μας έρχονται αυτόματα!
Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι Έλληνες φορολογούμενοι από την άλλη χρονιά θα βλέπουν «ανεβασμένα» τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειασθεί, εκτός και αν το επιθυμούν οι ίδιοι ή εάν υπάρχει κάποια μεταβολή που δεν γνωρίζει η εφορία, να ασχοληθούν με τη φορολογική τους δήλωση/
Ουσιαστικά οι δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες, κάτι το οποίο θα δούμε για πρώτη φορά σε λίγες εβδομάδες και με το Ε1 για τις φετινές κάτι που πρόκειται για μια πρόβα ώστε να διαπιστωθεί αν όλα κινούνται με βάση τον σχεδιασμό για να είναι έτοιμο το σύστημα για το 2025.
Η εφορία από την πλευρά της, προφανώς με τα νέα συστήματα μηχανογράφησης έχει στη διάθεσή της όλα τα δεδομένα για να προχωρήσει στην προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων καθώς έχει όλα τα δεδομένα για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, τόκους καταθέσεων, φόρους που έχουν παρακρατηθεί, τα στοιχεία για κατοικίες και οχήματα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δάνεια και πιστωτικές κάρτες, στοιχεία καταναλωτικών δαπανών και πλήθος άλλων.
Φορολογικές Δηλώσεις: Ξεχάστε όσα ξέρατε – Πώς θα τις κάνουμε φέτος
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το έντυπο Ε1 θα συμπληρωθεί από τη φορολογική διοίκηση. Ο φορολογούμενος θα περιοριστεί στον έλεγχο των προσωπικών στοιχείων, και των ποσών από μισθούς, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα που είναι «περασμένα» από την υπηρεσία.
Όσοι δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα κάνουν «κλικ» για την υποβολή δήλωσης ενώ την ίδια στιγμή θα εκκαθαριστεί και θα εκδοθεί ο φορο-λογαριασμός. Ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν ασχοληθούν καν με τη φορολογική δήλωση, θα θεωρηθεί ότι έχει υποβληθεί κανονικά από τον υπόχρεο.
Το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες στους προ συμπληρωμένους κωδικούς για τους φορολογούμενους που έχουν μεταβολές τις οποίες δεν γνωρίζει και δεν έχει καταγράψει η ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου.
Θα προηγηθεί η ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους, μέτρο το οποίο θα σημάνει και το τέλος των …καθιερωμένων παρατάσεων.
Όσον αφορά στο ημερολόγιο με τις πληρωμές του φόρου για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, θα μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι το τέλος Ιουλίου είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.
Προσυμπληρωμένες θα είναι από το 2025 και οι δηλώσεις για εισοδήματα από ενοίκια (έντυπο E2), συμμετοχές στο κεφάλαιο επιχειρήσεων ενώ σε δεύτερη φάση οι φορολογικές αρχές θα προχωρήσουν στη συμπλήρωση των κωδικών για τα έσοδα και τις δαπάνες των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με βάση τα στοιχεία για τις συναλλαγές που αποστέλλονται στη πλατφόρμα myData.
Εκτός από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, η αυτοματοποίηση των φορολογικών διαδικασιών θα φθάσει μέχρι το Ε9 για τα ακίνητα.
Οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να δηλώνουν οι ίδιοι τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσίας τους καθώς το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Σήμερα η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 αφορά μόνο τους φορολογούμενους που πωλούν και μεταβιβάζουν ακίνητα.
Φορολογικές Δηλώσεις: Κατασχέσεις σε 561.727 οφειλέτες – Σε ποιους τα παίρνει
Δεν σταματά τις κατασχέσεις η Εφορία, με μισό εκατομμύριο Έλληνες να βλέπουν τους λογαριασμούς τους να αδειάζουν!
Σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και ακινήτων σε βάρος 561.727 οφειλετών του Δημοσίου προχωρεί το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών της Αττικής, καθώς και τα δικαστικά τμήματα όλων των ΔΟΥ της χώρας.
Πρόκειται για τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά ΑΦΜ και δεν τα έχουν ρυθμίσει.
Σύμφωνα με την πρακτική της ΑΑΔΕ, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες κινδυνεύουν με κατασχέσεις σε κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, καθώς υπερβαίνουν το όριο οφειλής που είναι 500 ευρώ, προκειμένου να εφαρμοστούν τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα.
Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει πως 4.013.138 φορολογούμενοι (οι μισοί) είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της 31ης Οκτωβρίου 2023.
Από αυτούς, οι 2.041.234 φορολογούμενοι βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη των κατασχέσεων καθώς η Εφορία μπορεί ανά πάσα στιγμή να λάβει αναγκαστικά μέτρα εναντίον τους.
Επίσης, σε 1.479.507 από αυτούς ή στο 72%, έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε εκκρεμότητα παραμένει η λήψη αναγκαστικών μέτρων επί καταθέσεων, ποσών εις χείρας τρίτων, ενοικίων, μισθών, συντάξεων και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων σε 561.727οφειλέτες.
Τα αναγκαστικά μέτρα εναντίον των οφειλετών κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του χρέους και τη συμπεριφορά του οφειλέτη και φτάνουν μέχρι και σε πλειστηριασμούς ακινήτων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία το όριο οφειλής για να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων κατά των οφειλετών είναι το ποσό των 30 ευρώ, αλλά συνήθως εφαρμόζεται σε ποσά άνω των 50 ευρώ.
Πάνω από αυτό, η Εφορία μπορεί να κατασχέσει χρήματα από τους οφειλέτες, ενώ αν η οφειλή είναι πάνω από 500 ευρώ, με το γράμμα του νόμου, μπορεί να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη, ακόμη και για χρέος που υπερβαίνει οριακά το ποσό των 500 ευρώ. Επίσης:
Αν φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ και δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια τα οποία μπορούν να κατασχεθούν άμεσα, τότε η Εφορία προχωρεί σε κατάσχεση ακινήτων, που είναι δηλωμένα στο Ε9.
Η ΑΑΔΕ μπορεί να προχωρήσει και σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη για χρέος άνω 500 ευρώ.
Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα χρήματα:
- Μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
- Το 25% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
- Το 20% των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
- Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
- Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
- Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)
- Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
- Ολόκληρα τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.