Φορολογικές δηλώσεις: Αναγκαστικά σε παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2024 θα προβούν υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς καθυστερεί σημαντικά το άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μετά τις 15 Απριλίου και θα απομένει ελάχιστος χρόνος για τη συμπλήρωση και υποβολή των 6.500.000 φορολογικών δηλώσεων που αναμένεται να κατατεθούν φέτος.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι η 30ή Ιουνίου, η οποία ωστόσο, ποτέ δεν τηρήθηκε, πόσο μάλλον φέτος που η πλατφόρμα καθυστερεί να ανοίξει.
Πέρυσι, που η πλατφόρμα άνοιξε στις 29 Μαρτίου, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος επεκτάθηκε έως και το τέλος Αυγούστου και παρά την παράταση, περισσότερες από 120.000 ήταν οι εκπρόθεσμες δηλώσεις, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα και το 2022.
Στο πλαίσιο αυτό και σε συνδυασμό με τις μόνιμες καθυστερήσεις αποστολή των στοιχείων στην ΑΑΔΕ, από τα ασφαλιστικά ταμεία για τις συντάξεις και τους φορείς που υποχρεούνται να στείλουν στοιχεία για τις δαπάνες των φορολογουμένων, η περίοδος υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα παραταθεί ξανά έως το τέλος του καλοκαιριού.
Επίσης, σε ότι αφορά στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις οι οποίες θα υποβάλλονται αυτόματα στη λήξη της προθεσμίας, ελάχιστα διευκολύνει τη διαδικασία, καθώς αυτές ήδη υποβάλλονταν χωρίς δυσκολίες και εμπρόθεσμα από τους υπόχρεους.
Φέτος μάλιστα είναι και αυξημένος ο βαθμός δυσκολίας της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων, καθώς γίνονται αλλαγές στα έντυπα Ε1 και Ε3, λόγω της αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών με την επαναφορά των τεκμηρίων.
Αναλυτικότερα, στο έντυπο Ε3, που συμπληρώνεται από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, προστίθενται νέοι πίνακες και κωδικοί με στόχο να προσδιοριστεί με τεκμαρτό τρόπο το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους, με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια του νέου συστήματος φορολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν κωδικοί για:
Υπενθυμίζεται ότι το νέο σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, ορίζει ότι το ελάχιστο ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου που ασκεί ατομικά, για 6 έτη, εμπορική επιχείρηση, επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από τις ετήσιες μικτές αποδοχές υπαλλήλου του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με τον κατώτατο μηνιαίο μισθό, των 780 ευρώ (που ήταν το 2023).
Στο πλαίσιο αυτό, το ελάχιστο όριο ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο με 6 έτη άσκησης του επαγγέλματος του δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 10.920 ευρώ.
Το ποσό προσαυξάνεται ανάλογα με τα έτη άσκησης του επαγγέλματος ή το απασχολούμενο προσωπικό, ενώ μειώνεται το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για τους επιχειρηματίες με έως και 5 έτη άσκησης δραστηριότητας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το έντυπο Ε1 θα συμπληρωθεί από τη φορολογική διοίκηση. Ο φορολογούμενος θα περιοριστεί στον έλεγχο των προσωπικών στοιχείων, και των ποσών από μισθούς, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα που είναι «περασμένα» από την υπηρεσία.
Όσοι δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα κάνουν «κλικ» για την υποβολή δήλωσης ενώ την ίδια στιγμή θα εκκαθαριστεί και θα εκδοθεί ο φορο-λογαριασμός. Ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν ασχοληθούν καν με τη φορολογική δήλωση, θα θεωρηθεί ότι έχει υποβληθεί κανονικά από τον υπόχρεο.
Το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες στους προ συμπληρωμένους κωδικούς για τους φορολογούμενους που έχουν μεταβολές τις οποίες δεν γνωρίζει και δεν έχει καταγράψει η ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου.
Θα προηγηθεί η ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους, μέτρο το οποίο θα σημάνει και το τέλος των …καθιερωμένων παρατάσεων.
Όσον αφορά στο ημερολόγιο με τις πληρωμές του φόρου για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, θα μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι το τέλος Ιουλίου είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.
Προσυμπληρωμένες θα είναι από το 2025 και οι δηλώσεις για εισοδήματα από ενοίκια (έντυπο E2), συμμετοχές στο κεφάλαιο επιχειρήσεων ενώ σε δεύτερη φάση οι φορολογικές αρχές θα προχωρήσουν στη συμπλήρωση των κωδικών για τα έσοδα και τις δαπάνες των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με βάση τα στοιχεία για τις συναλλαγές που αποστέλλονται στη πλατφόρμα myData.
Εκτός από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, η αυτοματοποίηση των φορολογικών διαδικασιών θα φθάσει μέχρι το Ε9 για τα ακίνητα.
Οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να δηλώνουν οι ίδιοι τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσίας τους καθώς το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Σήμερα η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 αφορά μόνο τους φορολογούμενους που πωλούν και μεταβιβάζουν ακίνητα.
Δεν σταματά τις κατασχέσεις η Εφορία, με μισό εκατομμύριο Έλληνες να βλέπουν τους λογαριασμούς τους να αδειάζουν!
Σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και ακινήτων σε βάρος 561.727 οφειλετών του Δημοσίου προχωρεί το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών της Αττικής, καθώς και τα δικαστικά τμήματα όλων των ΔΟΥ της χώρας.
Πρόκειται για τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά ΑΦΜ και δεν τα έχουν ρυθμίσει.
Σύμφωνα με την πρακτική της ΑΑΔΕ, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες κινδυνεύουν με κατασχέσεις σε κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, καθώς υπερβαίνουν το όριο οφειλής που είναι 500 ευρώ, προκειμένου να εφαρμοστούν τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα.
Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει πως 4.013.138 φορολογούμενοι (οι μισοί) είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της 31ης Οκτωβρίου 2023.
Από αυτούς, οι 2.041.234 φορολογούμενοι βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη των κατασχέσεων καθώς η Εφορία μπορεί ανά πάσα στιγμή να λάβει αναγκαστικά μέτρα εναντίον τους.
Επίσης, σε 1.479.507 από αυτούς ή στο 72%, έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε εκκρεμότητα παραμένει η λήψη αναγκαστικών μέτρων επί καταθέσεων, ποσών εις χείρας τρίτων, ενοικίων, μισθών, συντάξεων και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων σε 561.727οφειλέτες.
Τα αναγκαστικά μέτρα εναντίον των οφειλετών κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του χρέους και τη συμπεριφορά του οφειλέτη και φτάνουν μέχρι και σε πλειστηριασμούς ακινήτων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία το όριο οφειλής για να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων κατά των οφειλετών είναι το ποσό των 30 ευρώ, αλλά συνήθως εφαρμόζεται σε ποσά άνω των 50 ευρώ.
Πάνω από αυτό, η Εφορία μπορεί να κατασχέσει χρήματα από τους οφειλέτες, ενώ αν η οφειλή είναι πάνω από 500 ευρώ, με το γράμμα του νόμου, μπορεί να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη, ακόμη και για χρέος που υπερβαίνει οριακά το ποσό των 500 ευρώ. Επίσης:
Αν φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ και δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια τα οποία μπορούν να κατασχεθούν άμεσα, τότε η Εφορία προχωρεί σε κατάσχεση ακινήτων, που είναι δηλωμένα στο Ε9.
Η ΑΑΔΕ μπορεί να προχωρήσει και σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη για χρέος άνω 500 ευρώ.
Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα χρήματα:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…