Φορολογικές δηλώσεις 2025: Πρεμιέρα σήμερα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2024 από σχεδόν 7 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα.
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 15 Ιουλίου, με την έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος να εξαρτάται από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης:
- 4% έκπτωση για δηλώσεις που υποβάλλονται από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.
- 3% έκπτωση για δηλώσεις από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.
- 2% έκπτωση για δηλώσεις από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.
Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην αυτόματη υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για 1,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, βάσει των στοιχείων που έχουν διαβιβάσει οι εργοδότες, οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές εταιρείες και άλλοι σχετικοί οργανισμοί. Όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους μετά τις 16 Ιουλίου δεν θα δικαιούνται την έκπτωση και θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τους κωδικούς που ενδέχεται να αυξήσουν τον φόρο:
- Απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για ενοίκια από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση: Όσοι γύρισαν κατοικίες από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση ή εκμίσθωσαν κλειστές κατοικίες μετά τις 8 Σεπτεμβρίου 2024, εξασφαλίζουν απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για 36 μήνες, εφόσον δηλώσουν σωστά τον κωδικό.
- Έκπτωση για νέους επιτηδευματίες: Νέοι επιτηδευματίες από 1/1/2022 και μετά δικαιούνται κούρεμα 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή (4,5% αντί 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ), αρκεί να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 στο έντυπο Ε1. Επίσης, πληρώνουν μισή προκαταβολή φόρου αν δηλώνουν επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά.
- Μείωση φόρου για εργασίες ανακαίνισης: Φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν εργασίες ανακαίνισης το 2024 μπορούν να επωφεληθούν από μείωση φόρου έως 3.200 ευρώ, εφόσον οι δαπάνες δεν ξεπερνούν τις 16.000 ευρώ. Για παράδειγμα, δαπάνη 10.000 ευρώ αποφέρει όφελος 2.000 ευρώ.
- Τεκμήριο κατοικίας για τέκνα: Τα τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας, το οποίο επιβαρύνει τους γονείς. Επίσης, η κατοικία που νοικιάζουν τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα.
- Ηλεκτρονικές πληρωμές: Οι φορολογούμενοι πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ., κάρτες, e-banking). Διαφορετικά, επιβαρύνονται με έξτρα φόρο 22% στις αποδείξεις που λείπουν.
- Απαλλαγή από φόρο για ορισμένα ποσά: Υπάρχουν ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήματα και απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος, όπως εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, χρηματικές αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, έσοδα από δάνεια, κληρονομιές και δωρεές.
- Απαλλαγές για φορολογούμενους 70 ετών και άνω: Οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών και όσοι κατοικούν σε χωριά με πληθυσμό κάτω των 500 ατόμων ή σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100, καθώς και όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, δεν χρειάζεται να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
- Φιλοδωρήματα στην εστίαση: Τα φιλοδωρήματα μισθωτών στην εστίαση έως 300 ευρώ μηνιαίως δεν φορολογούνται. Ποσά άνω των 300 ευρώ ή φιλοδωρήματα που καταβάλλονται ως μέρος του μισθού υπόκεινται σε φορολογία.
- Εξαίρεση από προσδιορισμό ελάχιστου εισοδήματος: Οι φορολογούμενοι που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για περιορισμένο χρονικό διάστημα ή έχουν συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ., αγρότες, επαγγελματίες με αναπηρία κ.ά.) μπορούν να εξαιρεθούν από τον προσδιορισμό του ελάχιστου καθαρού ποσού εισοδήματος.
- Ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν το 2024: Οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2024 και δεν έχουν προβεί σε νομικές ενέργειες (διαταγή πληρωμής ή αγωγή) δεν θα φορολογηθούν με υψηλούς συντελεστές (15%-45%).
- Τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά: Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων κ.λπ., μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
- Αφορολόγητη δωρεά κατοικίας: Η δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς σε παιδιά ή προς παππούδες και γιαγιάδες είναι αφορολόγητη για τον φορολογούμενο που παραχωρεί την κατοικία.
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Οι μεγάλοι χαμένοι – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα
Από τις 17 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού τους με την Εφορία. Η φετινή διαδικασία παρουσιάζει αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν θα είναι λίγοι οι φορολογούμενοι εκείνοι που θα δουν διαφοροποιήσεις στο εκκαθαριστικό τους. Σήμερα θα επιχειρήσουμε μια καταγραφή όσων θα βρεθούν στην πλευρά των κερδισμένων, αλλά και όσων θα είναι στη μεριά των χαμένων, οι οποίοι θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», οι φορολογούμενοι που προχώρησαν σε ανακαινίσεις ακινήτων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμίσθωσαν ή τα διέθεσαν μέσω Airbnb, καθώς και οι αγρότες με προστατευόμενα τέκνα. Από την άλλη, στους “χαμένους” συγκαταλέγονται οι φορολογούμενοι που απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία εντός του 2024 και, βάσει των εισοδημάτων τους, δεν μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Επίσης, θα επιβαρυνθούν όσοι αύξησαν τα εισοδήματά τους και αλλάζουν φορολογική κλίμακα, ειδικά όσοι μεταπηδούν στη δεύτερη κλίμακα, όπου ο συντελεστής ανέρχεται στο 22%.
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Οι κερδισμένοι
Σύμφωνα με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, που θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά του 2025 και θα μειώσουν το φορολογικό βάρος, ενδεικτικά: 1. Ανακαίνιση ακινήτων: Οι ιδιοκτήτες τους θα δουν μείωση του φόρου εισοδήματος έως 3.200 ευρώ σε βάθος πενταετίας, για δαπάνες έως 16.000 ευρώ. 2. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος, μειώνοντας τον φόρο κατά 325 ευρώ. Σε περιοχές με λιγότερους από 1.500 κατοίκους, το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται επιπλέον κατά 50%. 3. Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»: Όφελος 400-500 ευρώ λόγω της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, με τη μείωση να εμφανίζεται στα εκκαθαριστικά του 2025. 4. Ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων: Όσοι εκμίσθωσαν ακίνητα που ήταν κλειστά για τουλάχιστον τρία χρόνια, δεν θα πληρώσουν φόρο για τα ενοίκια του τελευταίου τριμήνου του 2024, εφόσον η μίσθωση πραγματοποιήθηκε μετά την 8η Σεπτεμβρίου. Η φοροαπαλλαγή ισχύει για 36 μήνες. 5. Αγρότες με προστατευόμενα τέκνα: Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, με ετήσιο όφελος 240 ευρώ για όσους έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Οι χαμένοι
Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητα το 2024 θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» των τεκμηρίων, καθώς θα πρέπει να δηλώσουν στη φορολογική δήλωση τα ποσά που δαπάνησαν για την απόκτησή τους. Εφόσον αυτά δικαιολογούνται από εισοδήματα, δάνεια, γονικές παροχές ή δωρεές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το τεκμήριο απόκτησης ακινήτου συνοδεύεται από το τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο του ακινήτου. Όσοι δεν καλύψουν το τεκμήριο απόκτησης κατοικίας κινδυνεύουν με επιπλέον φορολογική επιβάρυνση. Ωστόσο, μπορούν να την αποφύγουν αν επικαλεστούν εισοδήματα προηγούμενων ετών, δάνεια από τράπεζες ή συγγενείς, γονικές παροχές ή έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων. Όσοι μέχρι το 2023 είχαν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, φορολογούνταν με συντελεστή 9% ή και καθόλου εάν υπάγονταν στο αφορολόγητο όριο (ειδικά αν είχαν παιδιά). Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 10.000 ευρώ πλήρωνε 900 ευρώ φόρο. Αν το εισόδημά του διπλασιαζόταν σε 20.000 ευρώ, ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ανέρχεται πλέον σε 3.100 ευρώ.
Οι αλλαγές που ισχύουν από εφέτος δεν περιορίζονται στη διαδικασία υποβολής, αλλά επηρεάζουν και το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών. Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις αφορούν:
- Ελεύθερους επαγγελματίες
- Εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι»
- Φορολογούμενους που πραγματοποίησαν ανακαινίσεις ακινήτων
- Ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών που προχώρησαν σε μίσθωση ή αξιοποίησαν το ακίνητό τους μέσω Airbnb
- Αγρότες με προστατευόμενα τέκνα
Οι πρόσφατες φορολογικές ρυθμίσεις επιφέρουν σημαντικές ελαφρύνσεις, οι οποίες θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά του 2025.
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Αναλυτικά οι νέες φοροελαφρύνσεις
1. Αγρότες με προστατευόμενα τέκνα: Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, προσφέροντας ετήσιο όφελος έως 240 ευρώ για αγρότες που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.
2. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η εξάλειψη του τέλους επιτηδεύματος εξασφαλίζει φορολογική ελάφρυνση ύψους 325 ευρώ. Επιπλέον, για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 1.500 κατοίκων, το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται κατά 50%, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση.
3. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι ιδιοκτήτες που εκμίσθωσαν ακίνητα τα οποία ήταν κλειστά για τουλάχιστον τρία χρόνια, δεν θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα από ενοίκια του τελευταίου τριμήνου του 2024, εφόσον η μίσθωση πραγματοποιήθηκε μετά τις 8 Σεπτεμβρίου. Η απαλλαγή αυτή ισχύει για διάστημα 36 μηνών.
4. Εργαζόμενοι με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ): Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος συνεπάγεται μείωση του φόρου κατά 400 έως 500 ευρώ, διαφορά που θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2025.
5. Ανακαινίσεις ακινήτων: Οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιήσουν εργασίες ανακαίνισης το 2024 μπορούν να επωφεληθούν από μείωση του φόρου εισοδήματος έως και 3.200 ευρώ, σε βάθος πενταετίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές δαπάνες δεν υπερβαίνουν τις 16.000 ευρώ. Για παράδειγμα, δαπάνη ύψους 10.000 ευρώ αποφέρει ετήσιο φορολογικό όφελος 2.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, έως τις 15 Ιανουαρίου οι δημόσιοι φορείς όφειλαν να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή στοιχείων είναι η 28η Φεβρουαρίου.
Σε περίπτωση καθυστέρησης ή ανακριβούς υποβολής στοιχείων, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ, με επιπλέον επιβάρυνση 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.
Επιπλέον, οι σύζυγοι υποχρεούνται σε κοινή δήλωση από το έτος του γάμου, με τον φόρο να υπολογίζεται ξεχωριστά για καθέναν. Όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε φορολογικό διαζύγιο για το 2025, πρέπει να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.