Φορολογικές δηλώσεις 2025: Φέτος, περίπου 1,4 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι πρέπει να προσέξουν 13 «μυστικά» που αφορούν τις αυτόματες φορολογικές δηλώσεις, για τις οποίες θα φροντίσει η ΑΑΔΕ.
Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία συμπλήρωσης των δηλώσεων γίνεται αυτόματα, οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να αδιαφορήσουν για τα προσυμπληρωμένα στοιχεία. Θα πρέπει να ελέγξουν προσεκτικά τη φορολογική τους δήλωση πριν αυτή υποβληθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ μετά το Πάσχα.
Η διαδικασία ανοίγει στις 17 Μαρτίου με τη διάθεση των δηλώσεων μέσω της πλατφόρμας TAXIS.
Οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 20 Απριλίου για να επαληθεύσουν τα δεδομένα τους και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις.
Αν δεν γίνουν αλλαγές, η δήλωση θα υποβληθεί αυτόματα. Εάν προκύψουν λάθη μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση έως τις 15 Ιουλίου, χωρίς πρόστιμο.
Η φορολογική διοίκηση θα επανυπολογίσει τον φόρο και θα εκδώσει νέο εκκαθαριστικό. Τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι είναι τα εξής:
- Προσυμπληρωμένες δηλώσεις: Η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις δηλώσεις με δεδομένα που έχει στη διάθεσή της από προηγούμενες δηλώσεις ή άλλες πληροφορίες.
- Εκκαθάριση για συζύγους: Εάν οι σύζυγοι δεν επιλέξουν να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις, η ΑΑΔΕ δημιουργεί κοινή δήλωση.
- Κοινοποίηση της δήλωσης: Η ΑΑΔΕ αποστέλλει την προσυμπληρωμένη δήλωση μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και ειδοποιεί τον φορολογούμενο με email.
- Έλεγχος από τον φορολογούμενο: Ο φορολογούμενος πρέπει να ελέγξει τα στοιχεία της δήλωσης και να υποβάλει διορθώσεις εάν χρειάζεται.
- Οριστικοποίηση δήλωσης: Αν ο φορολογούμενος δεν κάνει διορθώσεις, η δήλωση θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ με τα στοιχεία που διαθέτει.
- Υπολογισμός φόρου: Ο φόρος υπολογίζεται με βάση την οριστικοποιημένη δήλωση και μπορεί να περιλαμβάνει φόρο εισοδήματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
- Πληρωμή φόρου: Ο φόρος μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ με έκπτωση 4% αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 30 Απριλίου 2025, ή σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται μέχρι 31 Ιουλίου 2025.
- Μικρά ποσά φόρου: Δεν βεβαιώνεται φόρος αν το ποσό είναι κάτω από 30 ευρώ, ενώ δεν επιστρέφεται ποσό φόρου μικρότερο των 5 ευρώ.
- Διόρθωση εκκαθαριστικού: Μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού, ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει διόρθωση μέσω τροποποιητικής δήλωσης, η οποία είναι έγκυρη εφόσον υποβληθεί έως τις 15 Ιουλίου 2025.
Οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τον έλεγχο των προσυμπληρωμένων στοιχείων της δήλωσής τους, καθώς τυχόν λάθη μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος υπολογισμό του φόρου και ανάγκη υποβολής διορθώσεων.
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Οι μεγάλοι χαμένοι – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα
Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το 2025 πλησιάζει. Από τις 17 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού τους με την Εφορία. Η φετινή διαδικασία παρουσιάζει αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν θα είναι λίγοι οι φορολογούμενοι εκείνοι που θα δουν διαφοροποιήσεις στο εκκαθαριστικό τους. Σήμερα θα επιχειρήσουμε μια καταγραφή όσων θα βρεθούν στην πλευρά των κερδισμένων, αλλά και όσων θα είναι στη μεριά των χαμένων, οι οποίοι θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», οι φορολογούμενοι που προχώρησαν σε ανακαινίσεις ακινήτων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμίσθωσαν ή τα διέθεσαν μέσω Airbnb, καθώς και οι αγρότες με προστατευόμενα τέκνα. Από την άλλη, στους “χαμένους” συγκαταλέγονται οι φορολογούμενοι που απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία εντός του 2024 και, βάσει των εισοδημάτων τους, δεν μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Επίσης, θα επιβαρυνθούν όσοι αύξησαν τα εισοδήματά τους και αλλάζουν φορολογική κλίμακα, ειδικά όσοι μεταπηδούν στη δεύτερη κλίμακα, όπου ο συντελεστής ανέρχεται στο 22%.
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Οι κερδισμένοι
Σύμφωνα με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, που θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά του 2025 και θα μειώσουν το φορολογικό βάρος, ενδεικτικά: 1. Ανακαίνιση ακινήτων: Οι ιδιοκτήτες τους θα δουν μείωση του φόρου εισοδήματος έως 3.200 ευρώ σε βάθος πενταετίας, για δαπάνες έως 16.000 ευρώ. 2. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος, μειώνοντας τον φόρο κατά 325 ευρώ. Σε περιοχές με λιγότερους από 1.500 κατοίκους, το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται επιπλέον κατά 50%. 3. Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»: Όφελος 400-500 ευρώ λόγω της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, με τη μείωση να εμφανίζεται στα εκκαθαριστικά του 2025. 4. Ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων: Όσοι εκμίσθωσαν ακίνητα που ήταν κλειστά για τουλάχιστον τρία χρόνια, δεν θα πληρώσουν φόρο για τα ενοίκια του τελευταίου τριμήνου του 2024, εφόσον η μίσθωση πραγματοποιήθηκε μετά την 8η Σεπτεμβρίου. Η φοροαπαλλαγή ισχύει για 36 μήνες. 5. Αγρότες με προστατευόμενα τέκνα: Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, με ετήσιο όφελος 240 ευρώ για όσους έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Οι χαμένοι
Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητα το 2024 θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» των τεκμηρίων, καθώς θα πρέπει να δηλώσουν στη φορολογική δήλωση τα ποσά που δαπάνησαν για την απόκτησή τους. Εφόσον αυτά δικαιολογούνται από εισοδήματα, δάνεια, γονικές παροχές ή δωρεές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το τεκμήριο απόκτησης ακινήτου συνοδεύεται από το τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο του ακινήτου. Όσοι δεν καλύψουν το τεκμήριο απόκτησης κατοικίας κινδυνεύουν με επιπλέον φορολογική επιβάρυνση. Ωστόσο, μπορούν να την αποφύγουν αν επικαλεστούν εισοδήματα προηγούμενων ετών, δάνεια από τράπεζες ή συγγενείς, γονικές παροχές ή έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων. Όσοι μέχρι το 2023 είχαν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, φορολογούνταν με συντελεστή 9% ή και καθόλου εάν υπάγονταν στο αφορολόγητο όριο (ειδικά αν είχαν παιδιά). Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 10.000 ευρώ πλήρωνε 900 ευρώ φόρο. Αν το εισόδημά του διπλασιαζόταν σε 20.000 ευρώ, ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ανέρχεται πλέον σε 3.100 ευρώ.
Οι αλλαγές που ισχύουν από εφέτος δεν περιορίζονται στη διαδικασία υποβολής, αλλά επηρεάζουν και το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών. Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις αφορούν:
- Ελεύθερους επαγγελματίες
- Εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι»
- Φορολογούμενους που πραγματοποίησαν ανακαινίσεις ακινήτων
- Ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών που προχώρησαν σε μίσθωση ή αξιοποίησαν το ακίνητό τους μέσω Airbnb
- Αγρότες με προστατευόμενα τέκνα
Οι πρόσφατες φορολογικές ρυθμίσεις επιφέρουν σημαντικές ελαφρύνσεις, οι οποίες θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά του 2025.
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Αναλυτικά οι νέες φοροελαφρύνσεις
1. Αγρότες με προστατευόμενα τέκνα: Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, προσφέροντας ετήσιο όφελος έως 240 ευρώ για αγρότες που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.
2. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η εξάλειψη του τέλους επιτηδεύματος εξασφαλίζει φορολογική ελάφρυνση ύψους 325 ευρώ. Επιπλέον, για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 1.500 κατοίκων, το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται κατά 50%, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση.
3. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι ιδιοκτήτες που εκμίσθωσαν ακίνητα τα οποία ήταν κλειστά για τουλάχιστον τρία χρόνια, δεν θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα από ενοίκια του τελευταίου τριμήνου του 2024, εφόσον η μίσθωση πραγματοποιήθηκε μετά τις 8 Σεπτεμβρίου. Η απαλλαγή αυτή ισχύει για διάστημα 36 μηνών.
4. Εργαζόμενοι με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ): Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος συνεπάγεται μείωση του φόρου κατά 400 έως 500 ευρώ, διαφορά που θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2025.
5. Ανακαινίσεις ακινήτων: Οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιήσουν εργασίες ανακαίνισης το 2024 μπορούν να επωφεληθούν από μείωση του φόρου εισοδήματος έως και 3.200 ευρώ, σε βάθος πενταετίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές δαπάνες δεν υπερβαίνουν τις 16.000 ευρώ. Για παράδειγμα, δαπάνη ύψους 10.000 ευρώ αποφέρει ετήσιο φορολογικό όφελος 2.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, έως τις 15 Ιανουαρίου οι δημόσιοι φορείς όφειλαν να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή στοιχείων είναι η 28η Φεβρουαρίου.
Σε περίπτωση καθυστέρησης ή ανακριβούς υποβολής στοιχείων, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ, με επιπλέον επιβάρυνση 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.
Επιπλέον, οι σύζυγοι υποχρεούνται σε κοινή δήλωση από το έτος του γάμου, με τον φόρο να υπολογίζεται ξεχωριστά για καθέναν. Όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε φορολογικό διαζύγιο για το 2025, πρέπει να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.
Πώς θα γίνεται πλέον η φορολογική δήλωση 2025
Από φέτος ορίζεται ένα σταθερό χρονικό διάστημα και ημερομηνίες εντός των οποίων οι φορολογούμενοι οφείλουν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση. Κάθε χρονική παράταση υποβολής, αποκλείεται πλέον. Ειδικότερα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου.
Οι σύζυγοι υποχρεούνται σε κοινή δήλωση από το έτος του γάμου, με τον φόρο να υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο. Εφόσον υποβληθεί κοινή δήλωση εφέτος, η αλλαγή για φορολογικό διαζύγιο το 2025 πρέπει να δηλωθεί στην ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Η ΑΑΔΕ θα εκκαθαρίσει περίπου 1,3 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων έως τις 16 Απριλίου 2025, με τις προεκκαθαρισμένες δηλώσεις να είναι έτοιμες για υποβολή από τις 15 Μαρτίου 2025. Όσοι υποβάλουν δηλώσεις έως τα τέλη Απριλίου 2025 και πληρώσουν εφάπαξ, θα κερδίσουν έκπτωση 4% στον φόρο.
Η καταβολή του φόρου θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου και τις υπόλοιπες έως τον Φεβρουάριο του 2026. Αν ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ, παρέχεται έκπτωση 4% έως τις 30 Απριλίου.