Φορολογικές δηλώσεις 2021: Έως τις 29 Μαρτίου 2021 θα πρέπει τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να έχουν στείλει τις βεβαιώσεις αποδοχών για τους εργαζόμενους προκειμένου να ξεκινήσει η φετινή διαδικασία υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις 2021.
Ωστόσο, η καταληκτική ημερομηνία που θέτει η απόφαση, αποκαλύπτει καθυστέρηση στην έναρξη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς πέρυσι η προθεσμία για την αντίστοιχη υποχρέωση ήταν έως τις 13 Μαρτίου.
Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, οι ενισχύσεις οι οποίες δόθηκαν για την στήριξη επαγγελματιών και επιχειρήσεων από τις συνέπειες της πανδημίας, θα είναι στο σύνολο τους αφορολόγητες.
Χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση παραμένουν δεκαπέντε κατηγορίες επιδομάτων και αποζημιώσεων που εισέπραξαν εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι το 2020.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ είναι η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων να ξεκινήσει πριν το Πάσχα. Ωστόσο, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, καθώς σημαντικό ρόλο θα παίξει η πορεία της πανδημία και οι παρατάσεις του lockdown. Το περσινό παράδειγμα δείχνει ότι εν μέσω lockdown η διαδικασία αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, ακόμη και για την λειτουργία των λογιστικών γραφείων.
Αναφορικά με τα επιδόματα, με βάση την εγκύκλιο δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο, εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι εξής κατηγορίες ενισχύσεων:
- Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ, τις οποίες έλαβαν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που μπήκαν σε αναστολή. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας λύθηκε με καταγγελία από επιχειρήσεις – εργοδότες στις πληγείσες από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» περιοχές της χώρας
- Η αποζημίωση για την κάλυψη από το κράτος του 60% των απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
- Οι ενισχύσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και η αμοιβή ιδιωτών ιατρών, με έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, που συνεργάζονται με δημόσια νοσοκομεία οι οποίες δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα
- Οι αποζημιώσεις σε ειδικές κατηγορίες όπως οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί και επιστήμονες
- Οι ενισχύσεις σε ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας της μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του COVID 19.
- Το επίδομα κατάρτισης μέσω του ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης σε επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID 19 και η οποία δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα
- Η εφάπαξ ενίσχυση στους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ, καθώς και στους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ και η οποία δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.
- Η έκτακτη αποζημίωση στους εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου
- Οι αμοιβές σε μισθωτούς που αφορούν αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση εξόδων κίνησης και επίδομα βιβλιοθήκης.
- Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από το κράτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια και οι οποίες ανέρχονται στο 50% των απωλειών.
- Τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής
- Οι προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία, η μηναία σύνταξη σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, οι παροχές και οι υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής για ανασφάλιστους υπερήλικες, η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών μειονεκτικών περιοχών, το επίδομα ομογενών προσφύγων, οι έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές κ.α
- Τα επιδόματα τακτικής ανεργίας και μακροχρόνια ανέργων, το ειδικό εποχικό βοήθημα, ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ
- Το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων το οποίο δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
- Οι αποζημιώσεις απόλυσης έως 60.000 ευρώ.
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Φοροανάσες, νέοι φορολογικοί συντελεστές και κερδισμένοι
Εκτός από τις μικρές ελαφρύνσεις που θα αποτυπωθούν στο φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις 2021, από την 1η Ιανουαρίου 2021 έχει καταργηθεί προσωρινά και για ένα έτος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για όσους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα αποκτήσουν το 2021 εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από μισθούς, καθώς επίσης και για τους φορολογούμενους που έχουν αποκτήσει φέτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες.
Σημαντικές αλλαγές θα δούνε και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα δουν τις ετήσιες επιβαρύνσεις από τον φόρο εισοδήματος να μειώνονται έως και 60% περίπου και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης να μηδενίζεται, ενώ ευνοημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι θα γλιτώσουν από την πληρωμή φόρων μεγάλου ύψους για τα εισοδήματα του 2020, λόγω των αλλαγών που υιοθετούνται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Ειδικότερα από τις αρχές του 2021 οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για τις φορολογικές δηλώσεις 2021 είναι οι εξής:
- Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή μειωμένου από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος
- Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%
- Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%
- Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.
Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που έφερε το 2021, μειώνει τις επιβαρύνσεις για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους. Οι μεγάλοι «κερδισμένοι» είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα δουν τις ετήσιες επιβαρύνσεις από τον φόρο εισοδήματος να μειώνονται έως και 60% περίπου και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης να μηδενίζεται, ενώ ευνοημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.
Για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις οι παραπάνω αλλαγές στη φορολογική κλίμακα έχουν γίνει ήδη αισθητές μέσω μικρών ή μεγάλων μειώσεων στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος. Από την άλλη πλευρά, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για τους οποίους ισχύει ο ίδιος τρόπος φορολόγησης με αυτόν που εφαρμόζεται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι επιπτώσεις της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας θα γίνουν αισθητές κατά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων.
Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω αλλαγές στη φορολογική κλίμακα οδηγούν:
- για τους μη έχοντες τέκνα μειώσεις φόρων από 37 ευρώ έως και 11.100 ευρώ για όσους δηλώνουν εισοδήματα από 50.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ
- για τους έχοντες ένα εξαρτώμενο τέκνο μειώσεις από 20 ευρώ έως 11.100 ευρώ για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ
- για τους έχοντες δύο εξαρτώμενα τέκνα μειώσεις από 2 ευρώ έως και 11.100 ευρώ ετησίως για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ
- για τους έχοντες τρία εξαρτώμενα τέκνα μειώσεις από 100 ευρώ έως και 11.100 ευρώ ετησίως για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ και μέχρι 1.000.000 ευρώ.
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Έκπτωση φόρου
Παράλληλα, μειώνεται η ετήσια έκπτωση φόρου που παρέχεται για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και για τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Η έκπτωση φόρου μειώνεται ως εξής:
- από 1.900 σε 777 ευρώ για κάθε φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
- από 1.950 σε 810 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο
- από 2.000 σε 900 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα
- από 2.100 σε 1.120 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τρία εξαρτώμενα τέκνα
- από 2.100 σε 1.340 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα
- από 2.100 σε 1.560 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με πέντε εξαρτώμενα τέκνα
- από 2.100 σε 1.780 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με έξι εξαρτώμενα τέκνα
- από 2.100 σε 2.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με επτά εξαρτώμενα τέκνα.
Από την 1η Ιανουαρίου 2021 καταργείται προσωρινά, για ένα έτος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για όσους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα αποκτήσουν το 2021 εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από μισθούς, καθώς επίσης και για τους φορολογούμενους που έχουν αποκτήσει φέτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει κάθε χρόνο, από το 2011 και μετά, κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει ετήσιο συνολικό ατομικό -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ από όλες τις πηγές.
Επιβάλλεται κλιμακωτά, με συντελεστές 2,2%-10%, στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ. Συνεπώς, η μη επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα, τα οποία αποκτήθηκαν το 2020 από επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων, από εκμετάλλευση κινητών αξιών και αποταμιεύσεις, καθώς και στους μισθούς που θα αποκτήσουν το 2021 οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα αφορά μόνο όσους φορολογούμενους έχουν συνολικά ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Ειδικά, όσον αφορά τους μισθωτούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα η μη επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα ωφελήσει μόνο όσους εξ αυτών θα λάβουν το 2021 αποδοχές οι οποίες μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και πριν από τη φορολόγησή τους υπερβαίνουν τα 857 ευρώ τον μήνα ή τα 12.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
Για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους η προσωρινή απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα έχει τη μορφή της μη επιβολής μηνιαίων κρατήσεων εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών που θα εισπράττουν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Δηλαδή, για τους φορολογούμενους αυτούς η μη εφαρμογή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών τους.