Φόροι 2021: Το έτος κλείνει και μαζί πρέπει να κλείσουν και φορολογικές υποχρεώσεις. Τι πρέπει να πληρώσουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων. Οι φόροι 2021 είναι στην… πόρτα μας. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Τελευταία ημέρα πληρωμών σήμερα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι, προκειμένου να παραμείνουν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, καθώς καλούνται να εξοφλήσουν πάνω από 1,5-2 δισ. ευρώ για μια σειρά φόρων όπως ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, αλλά και πολλές-πολλές δόσεις ρυθμίσεων (από 36 ή 72 έως 100 και 120) που ξεκίνησαν, αναβίωσαν ή και επαυξήθηκαν στο δ΄ τρίμηνο της χρονιάς.
Στη λίστα των φόρων που καλούνται άμεσα να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι και σήμερα περιλαμβάνονται:
πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ ως 5η δόση του φόρου εισοδήματος. Και φέτος ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να πληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2022. Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο οι φορολογούμενοι που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν συνολικά 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ – εκ των οποίων περίπου 1,75 δισ. ευρώ τα νοικοκυριά και άλλα 950 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα.
πάνω από 400 εκατ. ευρώ για πληρωμή της 3ης δόσεως του ΕΝΦΙΑ. Και φέτος ο συγκεκριμένος φόρος καταβάλλεται σε 6 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να πληρώνεται το Φεβρουάριο του 2022. Έτσι αν ο ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσει ένας ιδιοκτήτης ανέρχεται συνολικά σε 790 ευρώ, τότε η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 131,67 ευρώ. Έως σήμερα θα πρέπει να πληρώσει 263,34 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα μπει στα κρατικά ταμεία από το φετινό ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ. Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στη πάγια ρύθμιση ή να την πληρώσουν με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Στα παραπάνω θα προστεθούν οι πληρωμές ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν βαρόμετρο της πορείας της αγοράς τον Οκτώβριο -και για αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον για να εξαχθούν συμπεράσματα για τις αντοχές της οικονομίας.
Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους και τις πληρωμές δόσεων για ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων που αναβίωσαν. Προκειμένου να επανενταχθούν οι φορολογούμενοι πλήρωσαν ήδη διπλή δόση τον Οκτώβριο.
Όσοι δεν τα κατάφεραν να ενταχθούν στις 100-120 «παλεύουν» με τις 36 – 72 δόσεις τις οποίες ήδη πολλοί ενεργοποίησαν πριν καν λήξει η αναστολή για τα κορωνοχρέη –με σκοπό κυρίως να αποκτήσουν φορολογική ενημερότητα για τις επιχειρήσεις τους ή μεταβιβάσεις ακινήτων κλπ.
Επιπλέον όσοι έχουν τη δυνατότητα, μπορούν να πληρώνουν πλέον και τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το 2022 που έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet. Έχουν όμως διορία ακόμα έναν μήνα για να το πράξουν, ως τα τέλη Δεκεμβρίου που θα πρέπει να εξοφληθούν -μαζί και με την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ τότε.
Τους κανόνες με βάση τους οποίους η εφορία διαγράφει τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων εφόσον διαπιστωμένα δε μπορεί να εισπράξει οτιδήποτε πλέον από αυτούς, αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο της ΑΑΔΕ.
Εγκύκλιος που εστάλη εχθές προς τις Εφορίες, τα Τελωνεία και τα Εισπρακτικά κέντρα της χώρας, ξεκαθαρίζει ποια χρέη πρέπει να μπουν «στο συρτάρι» προκειμένου να διαγραφούν.
Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μόλις 1,5 χρόνο που διαρκεί η πανδημία, οφειλές 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν ήδη χαρακτηριστεί σαν ανεπίδεκτες είσπραξης.
Συνολικά ανέρχονταν τον Αύγουστο σε 24,8 δισ. ευρώ, έναντι 21,5 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2020 πριν ξεσπάσει η πανδημία. Και από τα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη, ήδη εφέτος η εφορία διέγραψε πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ μέσα στους πρώτους 8 μήνες της χρονιάς. Από το 2018 και μετά μάλιστα διαγράφει από τα βιβλία οφειλών τουλάχιστον 1,5-2 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Ωστόσο από τα 109 δισ. συνολικά χρέη προς την εφορία, «μη εισπράξιμα» θεωρούνται πρακτικά τουλάχιστον τα 80 δισ. ευρώ. Δηλαδή εκτός από τα 25 δισ. που θεωρούνται επισήμως ήδη ως «ανεπίδεκτα», σειρά παίρνουν και άλλα 55-60 δισ. που ακόμα αναζητούνται προς είσπραξη.
Για τα χρέη αυτά όμως, οι νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ ορίζουν ότι ως ανεπίδεκτα είσπραξης κατατάσσονται τα χρέη, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της Φορολογικής Διοίκησης και από τις έρευνες αυτές δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων προσώπων, ή διαπιστώθηκε η καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκεινται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη κατά τα άρθρα 939 και επόμενα του Αστικού Κώδικα και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων κατά των ανωτέρω ευθυνόμενων προσώπων με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή από τον εκκαθαριστή στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον έχει λάβει χώρα κήρυξη των ευθυνόμενων προσώπων σε πτώχευση, η οποία δεν έχει περατωθεί,
2. έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (Α’ 43), όπως ισχύει, σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή να μην είναι δυνατή η υποβολή αυτής,
3. έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών από τον οφειλέτη και τα συνυπόχρεα πρόσωπα.
Τέτοιες οφειλές είναι τα 25 δισ. που ήδη χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα χρέη της παλαιάς Ολυμπιακής, της Πειραϊκής Πατραϊκής, της Ακρόπολις Χρηματιστηριακής, αλλά και δεκάδων φυσικών προσώπων, λογιστών ή άλλων καταδικασμένων για φορολογικές απάτες.
Και πάλι πάντως, τα χρέη αυτά μπορεί και να αναβιώσουν, γιατί η παραγραφή τους αναστέλλεται για 10 έτη. Επαναχαρακτηρίζονται δε ως εισπράξιμα, εάν πριν από την παραγραφή τους διαπιστωθεί ότι υπάρχει ή αποκτήθηκε από τον οφειλέτη ή συνυπόχρεο πρόσωπο περιουσιακό στοιχείο που καθιστά δυνατή τη μερική ή ολική εξόφληση της οφειλής.
Στη νομοθέτηση του e-Περιουσιολογίου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2022, αρπάζοντας στην κυριολεξία ότι δεν δηλωθεί!
Η υλοποίηση της πλήρους εφαρμογής του e – Περιουσιολογίου, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2021 και θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο που θα περιέχει τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων είναι και τα κίνητρα για τη συγκέντρωση αποδείξεων από 18 ομάδες επαγγελματιών.
Με το e-Περιουσιολόγιο η Εφορία αποκτά «μάτι» στην περιουσία όλων των φυσικών προσώπων, θα παρακολουθεί κάθε μεταβολή της και θα διασταυρώνει τα στοιχεία της εφαρμογής με άλλα στοιχεία.
Σύμφωνα με το πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών του συστήματος του Περιουσιολογίου, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις στην αξία ή και τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων από έτος σε έτος, αναντιστοιχίες ανάμεσα στο ύψος του ετησίου εισοδήματος και της αξίας των κατεχομένων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. ώστε να είναι στοχευμένοι και πιο αποτελεσματικοί οι φορολογικοί έλεγχοι.
Επίσης θα εντοπίζονται εύκολα περιπτώσεις που η αξία των ακινήτων εμφανίζεται μειωμένη, προκειμένου να μειώνονται ανάλογα οι ετήσιες τεκμαρτές δαπάνες και ο ΕΝΦΙΑ.
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι με την ολοκλήρωση της ενεργοποίησης της εφαρμογής, θα μεταφερθούν σε αυτήν, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων που ήδη υπάρχουν στο taxisnet από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ή από τα στοιχεία των εντύπων Ε1, Ε2, ή προκύπτουν από συμβολαιογραφικές πράξεις.
Πρόκειται για τα στοιχεία των ακινήτων, των αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, τραπεζικών λογαριασμών, επενδύσεων με μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, χρυσαφικά, πίνακες ζωγραφικής κ.λπ.
Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα μπουν στην εφαρμογή, θα ελέγξουν αν τα στοιχεία είναι σωστά, θα κάνουν τυχόν διορθώσεις, αλλά θα προσθέσουν και άλλα στοιχεία, που ενδεχομένως παρέλειψαν να δηλώσουν.
Τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο e-Περιουσιολόγιο είναι:
Οι φορολογούμενοι που δεν θα δηλώσουν κάποιο από τα ανωτέρω στοιχεία θα τιμωρούνται με αυστηρές κυρώσεις και συγκεκριμένα με πρόστιμο, ισόποσο της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που δεν δηλώθηκε, στην περίπτωση που εντοπιστεί βέβαια.
Το πρόστιμο που θα προβλέπεται είναι το ισόποσο της αξίας του μη δηλωθέντος περιουσιακού στοιχείου, το οποίο και θα δημεύεται. Αν π.χ. εντοπιστούν αδήλωτες καταθέσεις π.χ. 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται ισόποσο πρόστιμο και στην ουσία θα κατάσχονται στο σύνολό τους.Δε
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…