Φοιτητικό δάνειο 2021: Τα ποσά που προσφέρουν οι τράπεζες – Πότε και πώς θα το ξεχρεώσεις

Φοιτητικό δάνειο: «Ευκαιρία» για τους φοιτητές και τους γονείς τους χαρακτηρίζεται από τραπεζικά στελέχη το φοιτητικό δάνειο που παρέχουν αρκετές τράπεζες. Πρόκειται για χαμηλότοκα δάνεια με ευκολίες αποπληρωμής και βοηθούν τους νέους στα πρώτα τους βήματα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των παγκύπριων εξετάσεων σηματοδοτεί τα βήματα για την επόμενη μέρα, που πρέπει να κάνει η οικογένεια του επιτυχόντα, για να καλύψει το κόστος των σπουδών, ανάλογα με τη χώρα στην οποία θ αζήσει και θα σπουδάσει ο φοιτητής.

Μπορεί οι διακοπές να έχουν ξεκινήσει, αλλά γονείς και μαθητές έχουν ήδη πιάσει μολύβι και χαρτί -ή πληκτρολόγιο!- και σχεδιάζουν τα πλάνα των φοιτητικών εξόδων και τι σημαίνουν για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Για πολλές οικογένειες, ιδίως για αυτές που θα σπουδάσουν παιδί εκτός Κύπρου, τα έξοδα είναι πολλά. Μπορεί τα μαθήματα να αρχίζουν Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο, αλλά από τώρα αρχίζει η έρευνα της αγοράς για τα δάνεια που προσφέρουν οι τράπεζες και τι θα κληθούν να πληρώνουν κάθε μήνα ως δόση.

Υπάρχουν και οι σπουδές στην ιδιωτική εκπαίδευση εντός Κύπρου. Και σε αυτή την περίπτωση οι γονείς αρχίζουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους για τα χρήματα που θα χρειαστούν ως δίδακτρα.

Οι τράπεζες φιλοδοξούν να «κλειδώσουν» πελάτες και να προωθήσουν τα πακέτα των φοιτητικών τους δανείων. Με βάση την έρευνα του «Φ», στις ιστοσελίδες των τραπεζών υπάρχουν αρκετά σχέδια δανείων για σπουδές. Τα ποσά που παραχωρούνται είναι αρκετά για κάλυψη του κόστους, τόσο των σπουδών, όσο και τους κόστους διαβίωσης και διαμονής των σπουδαστών, ενώ τα επιτόκια που προσφέρονται είναι αρκετά ελκυστικά.

Φοιτητικό δάνειο: Τράπεζα Κύπρου – Starter

To προϊόν απευθύνεται σε γονείς που θέλουν να καλύψουν τα έξοδα για την εκπαίδευση του παιδιού τους, από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο και σε φοιτητές που θέλουν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τις σπουδές τους. Το σχέδιο καλύπτει δίδακτρα (ιδιωτικών σχολών δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, κολεγίων και πανεπιστημίων), βιβλία, στολές, αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, μεταφορικά, κόστος διαβίωσης φοιτητριών/φοιτητών (ενοίκια, αρχικός εξοπλισμός οικίας, μηνιαία προσωπικά έξοδα).

Το ύψος του δανείου καθορίζεται ανάλογα με τον προγραμματισμό των διδάκτρων, άλλων εξόδων και το ύψος της δόσης που θα πληρώνετε. Η διάρκεια του δανείου δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 15 χρόνια για δάνεια μέχρι €50.000 και τα 20 χρόνια για δάνεια πέραν των €50.000.

Για φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης «πακέτου νέων 18-25» ή δωρεάν συνδρομή πιστωτικής κάρτας Visa / Mastecard Classic Credit, με μέγιστο ποσό €500 (για φοιτήτριες/φοιτητές 18 ετών και άνω). Βάσει των στοιχείων που δίνει η Τράπεζα Κύπρου στην ιστοσελίδα της, για δάνειο €50.000, διάρκεια 15 χρόνια, η δόση υπολογίζεται €341,76 (180 μηνιαίες δόσεις), συνολικό πληρωτέο ποσό €62.422 και επιτόκιο (ΣΕΠΕ) 3,16%.

Υπάρχει και το σχέδιο Advance, που απευθύνεται σε φοιτητές ή και γονείς για κάλυψη εξόδων εκπαίδευσης στην Κύπρο ή στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό ή και επαγγελματικό προσόν.

Καλύπτει δίδακτρα (κολεγίων και πανεπιστημίων), βιβλία, αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, μεταφορικά, κόστος διαβίωσης φοιτητριών/φοιτητών (ενοίκια, αρχικός εξοπλισμός οικίας, μηνιαία προσωπικά έξοδα).

Υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης δανείου στο όνομα του φοιτητή, μέχρι €10.000 χωρίς εγγυήσεις ή άλλες εξασφαλίσεις, νοουμένου ότι η/ο φοιτήτρια/φοιτητής έχει εισοδήματα και μπορεί να αποπληρώνει το δάνειο.

Δωρεάν συνδρομή Visa / Mastercard Classic Credit με μέγιστο όριο €500 εφόσον εξακολουθεί να είναι φοιτήτρια/φοιτητής (άνω των 18 ετών), τρεχούμενος λογαριασμός μέχρι €1.000 όριο χωρίς προσωπικές εγγυήσεις / εξασφαλίσεις.

Για δάνειο με προσωπικές εγγυήσεις, το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι και τις €20.000. Με υποθήκευση ακινήτου, το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι και τις €50.000, με χαμηλότερο επιτόκιο. Υπάρχει η ευελιξία για πληρωμή μόνο τόκων για τα πρώτα 2 χρόνια.

Σε περίπτωση που ο αρχικός μηνιαίος μισθός μετά την αποφοίτηση των φοιτητών είναι χαμηλότερος από €1,000 (ακαθάριστος), τότε μπορεί να χορηγηθεί περίοδος χάριτος για άλλα 2 χρόνια μόνο με αποπληρωμή τόκων (μέγιστο 4 χρόνια) και εφόσον το δάνειο έχει χορηγηθεί στο όνομα του φοιτητή.

Φοιτητικό δάνειο: Ελληνική Τράπεζα – Μόρφωση

Το δάνειο σπουδών «Μόρφωση» έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους φοιτητές να ξεκινήσουν σωστά την εκπαίδευσή τους.

Το σχέδιο προσφέρει κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, αλλά και των εξόδων διατροφής και παραμονής κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής.

Το «Μόρφωση» προσφέρει εξαιρετικά ευέλικτες μηνιαίες δόσεις, περίοδο χάριτος μέχρι πέντε χρόνια και σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα τρία χρόνια του δανείου.

Προσφέρεται σε φοιτητές, επαγγελματίες, γονείς ή κηδεμόνες για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους, οι οποίοι ενδιαφέρονται για άμεση λύση χρηματοδότησης για την εκπαίδευση τους.

Σε συνδυασμό με το φοιτητικό πακέτο «Student Pack», τα δυο σχέδια προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο για κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των φοιτητών.

Με το Student Pack μπορεί ο υποψήφιος πελάτης να αποκτήσει δωρεάν μια Student card, δωρεάν ταξιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη όταν πληρώνει τα αεροπορικά εισιτήρια με την κάρτα και έκπτωση 50% στις χρεώσεις ξένου συναλλάγματος φοιτητών.

Το προϊόν είναι διαθέσιμο για φοιτητές μεταξύ 18-26 ετών, οι οποίοι θα πρέπει να παρουσιάσουν στην Ελληνική Τράπεζα το πιστοποιητικό εγγραφής τους από το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο φοιτούν.

Φοιτητικό δάνειο: Alpha Bank – σπουδαστικό δάνειο

Η τράπεζα προσφέρει το Alpha σπουδαστικό δάνειο. Είναι είναι ένα καταναλωτικό δάνειο, ειδικά σχεδιασμένο για φοιτητές και σπουδαστές στην Κύπρο ή το εξωτερικό, με σκοπό να καλύψει τις βασικές ανάγκες της φοιτητικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διδάκτρων, του απαραίτητου οικιακού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού κ.ά.

Το ποσό δανείου είναι μέχρι €75.000 ανά φοιτητή, για κάλυψη διδάκτρων κολεγίου/πανεπιστημίου, καθώς και του κόστους διαβίωσης του φοιτητή (ενοίκια, αρχικό εξοπλισμό κ.λπ.) στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή του κεφαλαίου έως 3 χρόνια, κατά την οποία καταβάλλεται μόνο το ποσό των μηνιαίων τόκων επί του εκάστοτε εκταμιευμένου ποσού.

Διάρκεια αποπληρωμής έως 15 χρόνια για ενυπόθηκα δάνεια και έως 10 χρόνια για τα μη ενυπόθηκα δάνεια.

Στην ιστοσελίδα αναφέρεται ότι το συνολικό επιτόκιο είναι 3,50% για δάνειο με υποθήκη και 4,50% χωρίς υποθήκη.

Υπάρχει η προσφορά του πακέτου τραπεζικής συνεργασίας Alpha Welcome Youth Pack, το οποίο προσφέρει άνοιγμα ειδικού λογαριασμού για νέους 18-28 ετών Alpha αφετηρία, έκδοση χρεωστικής κάρτας Alpha Bank Enter Mastercard, χωρίς ετήσια συνδρομή, δωρεάν σύνδεση με την υπηρεσία ηλεκτρονικής τραπεζικής, δωρεάν εγγραφή στην υπηρεσία Alpha SecureCode και δωρεάν καταχώρηση πάγιων τραπεζικών εντολών με το άνοιγμα του λογαριασμού.

Επίσης, παρέχεται 50% έκπτωση στην προμήθεια αγοράς φοιτητικού συναλλάγματος και προνομιακή τιμολόγηση στο ασφαλιστικό σχέδιο «υπερκάλυψη νοσηλείας φοιτητών».

Φοιτητικό δάνειο: Αncoria Bank

H Τράπεζα προσφέρει δάνειο μέχρι και 100 χιλιάδες ευρώ. Οι υποψήφιοι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ κυμαινόμενου επιτοκίου, με το βασικό επιτόκιο της Ancoria Bank ή Euribor 6 μηνών.

Το επιτόκιο είναι 3,61%, αν είναι με υποθήκη και για δάνειο μέχρι €50.000. Αν η αποπληρωμή γίνει σε 15 χρόνια, υπολογίζεται ότι η δόση είναι €353 και το συνολικό ποσό €63.560.

Στις επιλογές ευελιξίας που προσφέρει το σχέδιο είναι μέχρι και πέντε χρόνια περίοδος χάριτος στο κεφάλαιο (πρέπει να πληρώσετε μόνο τους τόκους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου) από την έναρξη του δανείου ή έως ένα έτος μετά την ολοκλήρωση των σπουδών (όποιο από τα δύο είναι πρώτο).

Δυνατότητα πληρωμής συγκεκριμένων μηνών κατά τη διάρκεια του έτους (για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε να εξαιρέσετε τον Δεκέμβριο από το πρόγραμμα αποπληρωμής και να εξοφλήσετε το δάνειο με 11 δόσεις ανά έτος). Δυνατότητα άμεσης ή σταδιακής εκταμίευσης του ποσού του δανείου.

Φοιτητικό δάνειο: Astrobank

Προσφέρει το δάνειο Just 1 ενοποιημένο το οποίο καλύπτει καταναλωτικά δάνεια (προσωπικά, σπουδαστικά, αυτοκινήτου) και το ποσό είναι από €5.000 – €150.000.

Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Πέραν των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δίπλα στους φοιτητές-παιδιών προσφύγων στέκεται εδώ και πολλά χρόνια κι ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Δικαιούχοι για εξασφάλιση δανείου είναι πρόσφυγες και μη, που έχουν οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα, μέχρι και 3ου βαθμού, περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές, δεδομένου ότι ο αιτητής έχει εξασφαλίσει θέση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα με όρους ή χωρίς όρους.

Νοείται ότι θα πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα σχετικά έγγραφα με την αίτηση του. Ο Φορέας μπορεί να παραχωρήσει δάνειο σε δικαιούχους καλύπτοντας μέχρι και όλα τα δίδακτρα των φοιτητών αλλά και τα έξοδα διαβίωσης τους ανάλογα με την χώρα που θα σπουδάσουν.

Φοιτητικό δάνειο: Δάνεια για σπουδές από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης

Δικαιούχοι των σχεδίων του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης είναι Κύπριοι πολίτες ή πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατοικούν μόνιμα στην Κύπρο τα τελευταία δύο χρόνια για τους Κύπριους πολίτες και τρία χρόνια για τους πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γενικό σχέδιο «Πάμε σπουδές» καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των νοικοκυριών για σπουδές και περιλαμβάνει δίδακτρα, έξοδα διαμονής, έξοδα διαβίωσης και λοιπά έξοδα σπουδών (μεταφορικά, βιβλία, ηλεκτρονικό υπολογιστή κλπ).

Ο οργανισμός χρηματοδοτεί: Σπουδές νέων σπουδαστών ή/και μεταπτυχιακές σπουδές ή/και σπουδές για εξασφάλιση επαγγελματικού τίτλου. Μεταφορά σπουδαστικού δανείου από άλλο πιστωτικό ίδρυμα και συμπληρωματική χρηματοδότηση υφιστάμενου κύκλου σπουδών, μεταφορά σπουδαστικού δανείου από άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Στα χαρακτηριστικά του σχεδίου, το ύψος του δανείου, που είναι από €5.000 μέχρι €120.000 και η περίοδος αποπληρωμής μέχρι 30 χρόνια. Η μέγιστη διάρκεια του δανείου μπορεί να φθάσει μέχρι το 65ο έτος του μέσου όρου της ηλικίας των δανειοληπτών, αλλά να μην υπερβαίνει το 75ο έτος της ηλικίας οποιουδήποτε εκ των δανειοληπτών.

Η έκδοση δανείου είναι τμηματική (ετήσια), ανάλογα με τα χρόνια σπουδών. Οι εκδόσεις γίνονται με την προσκόμιση πιστοποιητικού εγγραφής στο πανεπιστήμιο. Η περίοδος χάριτος κεφαλαίου μπορεί να φθάσει μέχρι και τρία χρόνια μετά την κανονική διάρκεια των σπουδών.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος, καταβάλλονται οι τόκοι ή μεγαλύτερη δόση που θα συμφωνηθεί. Η περίοδος χάριτος περιλαμβάνεται στη συνολική περίοδο αποπληρωμής του δανείου.