Φοιτητές: Θα εφαρμοστεί ο νόμος για τους αιώνιους φοιτητές – Πάνω από 6.000 αποβολές σε μαθητές για κινητά. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Για τους αιώνιους φοιτητές, την ασφάλεια των πανεπιστημίων, τα κρατικά πανεπιστήμια και τα σχολεία, μίλησε τη Δευτέρα ο Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σχετικά με τους αιώνιους φοιτητές, ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δήλωσε πως ο νόμος θα εφαρμοστεί, έχει ψηφιστεί από το 2022 και περιελάμβανε τη σχετική διάταξη την οποία χαρακτήρισε «πολύ πλήρη».
Σημείωσε πως δεν υπάρχει κουλτούρα κάποιος να πηγαίνει και να διαγράφεται και πως είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πανεπιστημίων, ανέφερε πως η πολιτική βούληση υπάρχει και η κατάσταση είναι διαφορετική από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι «βελτιωμένη η εικόνα της ασφάλειας».
Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει λάβει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα οικοδόμησης φοιτητικών εστιών και πως στόχος είναι να διπλασιαστούν και να φτάσουν στις 20.000 οι κλίνες, ενώ γίνεται προσπάθεια να βελτιωθούν οι υφιστάμενες.
Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια σημείωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον και θα υπάρχουν αρκετές αιτήσεις από την πρώτη χρονιά, ενώ θα ανακοινώνονται με το που κατατίθενται στην ανεξάρτητη αρχή.
Αναφορικά με τα σχολεία και την απαγόρευση των κινητών, ο υπουργός δήλωσε πως η εφαρμογή του μέτρου είναι θεαματικά καλή και πως το έχει αγκαλιάσει η κοινότητα του σχολείου, αναφέροντας πως μέχρι τώρα οι αποβολές είναι 6.043 αποβολές.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι στην πλατφόρμα για το μπούλινγκ υπάρχουν 501 αναφορές από τότε που άνοιξε, εκ των οποίων οι 213 τη φετινή χρονιά.
Πώς θα εισάγονται οι φοιτητές στα μη κρατικά
Σημαντική καμπή η έλευση των μη κρατικών πανεπιστημίων, λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μήτκας. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Η έλευση των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα συνιστά «ιστορική μεταρρύθμιση», σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια, του οποίου η ψήφιση αναμένεται περί τα τέλη Φεβρουαρίου, για την ίδρυση των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, γνωρίζουμε πως θα ισχύουν «πολύ αυστηρά» κριτήρια αδειοδότησης ενώ ο χαρακτήρας τους θα είναι «μη κερδοσκοπικός».
Την ευθύνη της αδειοδότησής τους καθώς και του προσδιορισμού του πλαισίου λειτουργίας τους, θα έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).
Πρόκειται για την Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία έχει ως αποστολή τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Μέχρι σήμερα, διεκπεραίωνε την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση όλων των Ελληνικών ΑΕΙ. Μόλις ψηφιστεί ο νόμος, οι αρμοδιότητες της θα συμπεριλαμβάνουν και τα υπό ίδρυση Μη Κρατικά Πανεπιστήμια.
Ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Περικλής Μήτκας εξηγεί στο protothema.gr ορισμένες από τις πτυχές, που αφορούν στη νέα κατάσταση.
Ειδικότερα, αναφέρει πως ο τρόπος εισαγωγής των φοιτητών δεν θα υπαγορεύεται από την κυβέρνηση αλλά από το εκάστοτε μητρικό ίδρυμα, οι πτυχιούχοι των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων θα μπορούν να συνεχίζουν σε δημόσιο πανεπιστήμιο για μεταπτυχιακές σπουδές ενώ για τις κατατακτήριες εξετάσεις των πτυχιούχων σε άλλη σχολή, δεν φαίνεται πως θα υπάρχει διαφορά μεταξύ Κρατικών και Μη Κρατικών πανεπιστημίων.
Όσο για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων των νέων πανεπιστημίων που θα ιδρυθούν, από κρατικά κονδύλια, αυτό θα εξαρτάται αποκλειστικά από τη στόχευση του προγράμματος.
«Η έλευση των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων αποτελεί μία σημαντική καμπή για την πορεία των πανεπιστημίων στη χώρα μας.
Ελπίζω, όπως όλοι μας, να γίνει σωστά, όσο το δυνατόν καλύτερα, και να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα βελτιώνει το μέσο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα», είναι το πρώτο που θα πει ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, για να προσθέσει: «Ωστόσο, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα του τι ακριβώς θα κάνει η ΕΘΑΑΕ, γνωρίζουμε μόνο όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας.
Το έργο της ΕΘΑΑΕ, ως Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής, είναι να εφαρμόσει το νόμο, όχι να τον καθορίσει».