Food Pass: Τελικά το κουπόνι 200 ευρώ μετρητά για σούπερ μάρκετ έγινε έκπτωση 10% για έξι μήνες. Οι δικαιούχοι.
Φιάσκο με την ανακοίνωση του Food Pass από το βήμα της Βουλής. Τις τελευταίες ημέρες είχε γίνει έντονη διαρροή για ένα νέο «κουπόνι» που θα δοθεί το 2023 που θα αφορούσε αγορές τροφίμων. Τελικά, όμως, ο προϋπολογισμός φαίνεται να αντέχει πολύ λιγότερα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε η κυβέρνηση θα καλύψει το 10% των εξόδων για τρόφιμα τον μήνα, αλλά σε δικαιούχους με συγκεκριμένα κριτήρια και όριο αγορών. Δηλαδή από μίνιμουμ 220 ευρώ τον μήνα μέχρι και 1.000 ευρώ για όσους έχουν πολλά παιδιά!
Επί της ουσίας, το «καθαρό» ποσό που θα λάβετε είναι ένα ελάχιστο επίδομα που θα ξεκινά από τα 22 ευρώ και θα φτάνει μέχρι τα 100 ευρώ τον μήνα το ανώτερο, καθώς σχεδόν κανείς δεν ξοδεύει 1.000 ευρώ τον μήνα σε αγορές από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων.
Οι δικαιούχοι του Food Pass
Οι δυνητικοί ωφελούμενοι θα λάβουν την κάρτα θα είναι περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατ. νοικοκυριών) με περίπου 8,5 εκατ. μέλη.
Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά όπου το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται:
- έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό
- 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.
Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Τα πραγματικά ποσά του Food Pass
Το υπουργείο Οικονομικών, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, «έδωσε» τα ποσά που θα δοθούν σε παραδείγματα:
- Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση
Με βάση τα ανωτέρω η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.
Η αίτηση για Food Pass
Η διαδικασία θα είναι η ίδια που ακολουθήθηκε για το Fuel Pass. Βέβαια, και πάλι, υπάρχει αρκετό μπέρδεμα γιατί αυτή τη φορά δεν θα είναι ένα στάνταρ ποσό που θα μοιράζεται, αλλά έκπτωση που θα εξαργυρώνεται. Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση θα γίνεται στην πλατφόρμα του gov.gr, πιθανότατα στο vouchers.gov.gr.
Από εκεί και πέρα, μετά την αίτηση και την έγκριση, θα υπάρχουν δύο τρόποι να πάρετε τα χρήματα:
- Ο πρώτος θα είναι μέσω άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στο κινητό, ακριβώς όπως το επίδομα βενζίνης. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξετε γιατί απαραίτητο στοιχείο θα είναι να έχετε κινητό που διαθέτει την τεχνολογία NFC.
- Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω πίστωσης του τραπεζικού σας λογαριασμού. Ωστόσο, εδώ κρύβεται και μία μεγάλη παγίδα. Καθώς, αν επιλέξει κάποιος να λάβει τα χρήματα στην τράπεζα, τότε θα λάβει το 80% της επιδότησης και αυτό ανά τρίμηνο.
Food Pass: Βήμα-βήμα η διαδικασία στο gov.gr
Στη συνέχεια, η πλατφόρμα στο Fuel Pass ζητούσε να συμπληρώσετε και επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας:
- Διεύθυνση email
- Αριθμό κινητού τηλεφώνου
- Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού
Για το Fuel Pass η πίστωση της ενίσχυσης στην άυλη ψηφιακή κάρτα γινόταν εντός ολίγων ημερών από την ημερομηνία επιτυχούς παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης της/του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής της/του.
Επιταγή ακρίβειας: Πότε πληρώνεται
Έως τις 20 Δεκεμβρίου γίνεται προσπάθεια να δοθεί η επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί σε 2.300.000 δικαιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια και πρόκειται για τις εξής κατηγορίες:
- στους ευάλωτους συνταξιούχους
- στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος
- στους ανασφάλιστους υπερήλικες
- στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
- στους μακροχρόνια ανέργους, και
- στους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022
Ποιοι θα πάρουν «διπλή» επιταγή ακρίβειας
Κερδισμένα είναι τα ζευγάρια ηλικιωμένων (δύο συνταξιούχοι) που έχουν χαμηλές συντάξεις, καθώς θα εισπράξουν διπλό επίδομα ακρίβειας, δηλαδή και ο σύζυγος και η σύζυγος.
Συγκεκριμένα, όσοι συνταξιούχοι έχουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, έως 1.400 ευρώ (και οι δύο σύζυγοι), και η ακίνητη περιουσία τους δεν ξεπερνά τα 300.000 ευρώ, θα λάβουν και οι δύο τα 250 ευρώ, σύνολο 500 ευρώ, πριν από τα Χριστούγεννα.
Άτυπο «Δώρο Πάσχα 2023» – Πόσα λεφτά είναι
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, το νέο έκτακτο επίδομα θα είναι κατά 50 ευρώ υψηλότερο σε σχέση με πέρσι και θα διαμορφωθεί στα 250 ευρώ.
Πρόκειται για την περίφημη επιταγή ακρίβειας, που από ότι φαίνεται εξετάζεται από τώρα να δοθεί ξανά μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι το Πάσχα του 2022 η πληρωμή έγινε τη Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου.
Δώρο Χριστουγέννων 2022: Πότε μπαίνει
Το Δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Ο εργοδότης, ωστόσο, μπορεί και νωρίτερα να καταβάλλει το δώρο Χριστουγέννων.
Τι γίνεται αν δεν καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων 2022
Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.
Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού (για την περίπτωση εταιρείας κλπ), ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.