Συντάξεις: Οι αιτήσεις συνταξιοδότησής τους έχουν «μπλοκαριστεί» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να κρίνει αν δικαιούνται η όχι πρόωρη σύνταξη. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης έχει «μπλοκαριστεί» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εν αναμονή της απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το οποίο θα κρίνει αν δικαιούνται η όχι πρόωρη σύνταξη.
Μια μεγάλη κατηγορία υπαλλήλων (υπολογίζονται σε 2.000) είναι εκπαιδευτικοί οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους τον Φεβρουάριο, όπως ορίζει ο νόμος.
Συνολικά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εν λόγω υπαλλήλων που θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με αυτές τις διατάξεις τα επόμενα χρόνια ανέρχεται σε 5.000-6.000.
Συντάξεις: Οι δύο κατηγορίες
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας και σύμβουλο ασφαλιστικών θεμάτων Γιώργο Κουτρουμάνη, οι εν λόγω υπάλληλοι χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
Γυναίκες, κυρίως μητέρες ανηλίκων που συμπλήρωσαν 25ετία το 2010 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, σε ηλικία 56,9 ετών με μειωμένη σύνταξη, εντός του τρέχοντος ή και τα επόμενα χρόνια.
Γυναίκες και άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 και 2012 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα (με βάση τα μεταβατικά όρια) σε ηλικία 56-58 με μειωμένη σύνταξη εντός του τρέχοντος ή τα επόμενα χρόνια.
«Δεν μπορεί επί πέντε χρόνια να γίνεται αποδεκτός ο νόμος και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, και φέτος το ΓΛΚ να αλλάξει γνώμη», σχολιάζει ο κ. Κουτρουμάνης.
Το θέμα εκτός από νομική έχει και πολιτική χροιά, καθώς το υπουργείο Εργασίας είχε κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, καθώς οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022.
Για παράδειγμα, μια γυναίκα δημόσιος υπάλληλος εάν είχε 25ετία το 2011 και ήταν γεννημένη τον Ιούνιο του 1966, μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56 ακόμα και αν έπιανε αυτό το όριο ηλικίας τον Ιούνιο του 2022.
Ωστόσο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέφρασε διαφορετική άποψη για το αν η διαβεβαίωση του υπουργείου ισχύει και για τις μειωμένες συντάξεις του Δημοσίου, προκαλώντας αναστάτωση σε χιλιάδες υπαλλήλους οι οποίοι είχαν ήδη αποχωρήσει από τις υπηρεσίες τους.
Μετά τη διχογνωμία που παρουσιάστηκε μεταξύ του ΓΛΚ και των υπηρεσιών του υπουργείου, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα.
Συντάξεις: Καταστρατηγεί την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, λέει ο Μπούρλος
«Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία και καταστρατηγεί την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης», επισημαίνει ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, ειδικός σε ασφαλιστικά θέματα.
«Το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του στις 23/09/2021 έθεσε τον γενικό κανόνα ότι όσοι μέχρι 31/12/2021 είχαν συμπληρώσει τον χρόνο ασφάλισης που απαιτείται αλλά δεν είχαν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022. Τώρα το Νομικό Συμβούλιο θα κρίνει αν οι μειωμένες συντάξεις του Δημοσίου εμπίπτουν στον γενικό κανόνα. Πρόκειται για μικρό αριθμό υπαλλήλων που έκαναν χρήση της διάταξης. Πέρυσι δεν ήταν παραπάνω από 100».
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση των μεταβατικών ορίων ηλικίας, από φέτος η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος προκύπτει πλέον στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67 με τουλάχιστον 15ετία ασφάλισης για όλους. Εναλλακτικά υπάρχει δυνατότητα εξόδου στα 62 με τουλάχιστον 15ετία ασφάλισης και μειωμένη σύνταξη.
Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις εκατοντάδων ευρώ
Περισσότεροι από 50.000 συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση θα λάβουν προσαυξήσεις και τα ανάλογα αναδρομικά εντός του Μαΐου. Δικαιούχοι της προσαύξησης και των ανάλογων αναδρομικών είναι όσοι ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν καταβάλλει εισφορές και στον ΟΑΕΕ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Επίσης ως δικαιούχοι λογίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι (για παράδειγμα, γιατροί, μηχανικοί) που εργάζονταν παράλληλα στο Δημόσιο.
Σε πλείστες περιπτώσεις πρόκειται να καταβληθούν αναδρομικά πενταετίας σε συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, καθότι το πρόβλημα εντοπίζεται από το 2026, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου. Ο ΕΦΚΑ, εξαιτίας της έλλειψης του απαραίτητου λογισμικού δεν είχε προσαρμόσει τις εν λόγω προσαυξήσεις στις συγκεκριμένες συντάξεις. Εστω και μετά από πέντε χρόνια αυτό κατέστη εφικτό και σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Ενιαίο Φορέα, εντός του τρέχοντος μηνός θα πληρωθούν τις προσαυξήσεις και τα αναδρομικά, οι πάνω από 50.000 ασφαλισμένοι με παράλληλη σύνταξη.
Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο οφείλονται προσαυξήσεις στα επίπεδα των 300 ευρώ το μήνα, ενώ συνολικά ο ΕΦΚΑ, με δεδομένο ότι χρωστάει ποσά από την έναρξη της εφαρμογής του νόμου Κατρούγαλου (Μάιος 2016), δηλαδή εδώ και πεντέμισι χρόνια, θα βγάλει από τα ταμεία ποσό άνω του μισού δισ.ευρώ!
Σε κάθε περίπτωση οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους τους και αυτό διότι τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 αγγίζουν τα 5 έτη.
Αυτό δεν θα είναι το μοναδικό πακέτο πληρωμών για συνταξιούχους τον Μάιο, καθώς, μήνα θα αρχίσει η σταδιακή καταβολή περισσότερων από 123.000 επικουρικών συντάξεων, εκ των οποίων οι 96.500 είναι ληξιπρόθεσμες. Στην προμετωπίδα των εξοφλήσεων θα τεθούν περίπου 47.000 αιτήσεις για τις οποίες έχει ήδη πραγματοποιηθεί η απονομή της κύριας σύνταξης.
Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η μέση επικουρική μεικτή σύνταξη που θα αποδοθεί ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ.
Συντάξεις: Και νέες αυξήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία
Χαράς ευαγγέλια για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους καθώς έρχονται αυξήσεις και μάλιστα… γενναίες! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr…
Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις έχουν προβλεφθεί με νόμο και δεν ακυρώνονται, ενώ στις επικουρικές οι αυξήσεις που επίσης έχουν νομοθετηθεί θα δοθούν αν δεν υπάρχουν ελλείμματα στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ.
Ο «Ελεύθερος Τύπος» με το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» αποκάλυψε πρώτος στις 21/3/2022 τις επερχόμενες αυξήσεις για το 2023, με τα πρώτα σενάρια βάσει εκτιμήσεων να κάνουν λόγο για ένα ποσοστό γύρω στο 4% με 5%, και επικρατέστερο το 4,5% σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα.
Την αποκάλυψη του «Ασφάλιση και Συντάξεις» ήρθαν να επιβεβαιώσουν πρόσφατα και οι επίσημες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας (Χατζηδάκης-Τσακλόγλου) ότι το 2023, μετά από μια 12ετία παγώματος και περικοπών, θα δοθούν αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις όπως τις προβλέπει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση).
Ο νόμος 4670/2020, στην παράγραφο 4α, του άρθρου 25 (που τροποποιεί άρθρο 14 του νόμου 4387/2016), αναφέρει και τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστεί το τελικό ποσοστό των αυξήσεων για τις κύριες συντάξεις.
Ειδικότερα, η παράγραφος 4α του άρθρου 25 του νόμου 4670 αναφέρει ότι:
«Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1η.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».
Οι αυξήσεις, δηλαδή, θα είναι ίσες με το 50% του αθροίσματος της μεταβολής ΑΕΠ και πληθωρισμού και όχι μεγαλύτερες του ετήσιου πληθωρισμού.
Προσοχή: Η αύξηση θα υπολογιστεί επί της ανταποδοτικής και της εθνικής σύνταξης, όχι επί της προσωπικής διαφοράς.
Με τα ως τώρα δεδομένα από τις πλέον αρμόδιες πηγές (Τράπεζα της Ελλάδος, Κρατικός Προϋπολογισμός κ.ά.), ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 εκτιμάται στο 3,5%-3,8% και ο πληθωρισμός σε ένα εύρος από 5,8% ως 7%.
Σύμφωνα με το νόμο και βάσει των έως τώρα επίσημων προβλέψεων της οικονομίας, το ήμισυ της ανάπτυξης, δηλαδή περίπου 1,9%, και το ήμισυ του πληθωρισμού, δηλαδή ένα μέσο ποσοστό 3,2%, αθροίζονται σε ένα ποσοστό της τάξης του 5,1%, που θα είναι και η αύξηση των αυξήσεων για το 2023.
Αν τα δεδομένα αλλάξουν (π.χ., μείωση του ρυθμού ανάπτυξης), μπορεί το ποσοστό αύξησης των συντάξεων να υποχωρήσει στο 4% και όχι πιο κάτω. Αν τα πράγματα καλυτερέψουν, τότε οι αυξήσεις μπορεί και να κινηθούν οριακά πάνω από το 5%.
Οι νέοι πίνακες με τις αυξήσεις κύριων συντάξεων για όλα τα Ταμεία που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», παίρνουν ως εκτίμηση μια αύξηση της τάξης του 4,8% σε όλες τις συντάξεις.
Υπάρχει το ενδεχόμενο οι αυξήσεις να είναι κλιμακωτές, δηλαδή να αποφασιστεί μεγαλύτερη αύξηση στις χαμηλές συντάξεις, ώστε να φανούν στην τσέπη των συνταξιούχων, και μικρότερη αύξηση στις υψηλότερες συντάξεις.