Εστίαση: Απορρίπτονται χιλιάδες αιτήσεις. Για κοροϊδία μιλούν οι επαγγελματίες στην εστίαση, αναφορικά με τις επιδοτήσεις που τους έταξαν για την κάλυψη της «χασούρας» από το πολύμηνο lockdown. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Λιγότερο από το 1/3 των επιχειρήσεων εστίασης που αναμένεται να επωφεληθούν από το ειδικό πρόγραμμα για την επανεκκίνηση έχουν επιδοτηθεί.
Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση ένταξης επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ο αριθμός των ενταγμένων σε αυτό επιχειρήσεων ανέρχεται σε 9.884 επιχειρήσεις με τις ενισχύσεις να είναι συνολικού προϋπολογισμού 98,83 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν 35.000 επιχειρήσεις, περίπου το ήμισυ αυτών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Μεγάλος είναι την ίδια ώρα ο αριθμός των επιχειρήσεων των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν.
Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι μόνο με την τέταρτη απόφαση (δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουλίου 2021) απόρριψης αιτήσεων ένταξης χρηματοδότησης απορρίφθηκαν 2.071 αιτήσεις για συνολική χρηματοδότηση 17,068 εκατ. ευρώ. Συνολικά έως τώρα με τις τέσσερις αποφάσεις απόρριψης αιτήσεων έχουν απορριφθεί 2.745 αιτήσεις συνολικής επιχορήγησης (δημόσια δαπάνη) 25,14 εκατ. ευρώ.
Με την τέταρτη απόφαση ένταξης εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 544 επιχειρήσεις με την αντίστοιχη συνολική δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 4,15 εκατ. ευρώ.
Ανά περιφέρεια η ένταξη των επιχειρήσεων έχει μέχρι στιγμής ως εξής:
– Αττική: 1.685 επιχειρήσεις λαμβάνουν ενίσχυση συνολικού ύψους 25,72 εκατ. ευρώ.
– Στερεά Ελλάδα: 291 επιχειρήσεις λαμβάνουν ενίσχυση συνολικού ύψους 2,085 εκατ. ευρώ.
– Νότιο Αιγαίο: 1.367 επιχειρήσεις λαμβάνουν ενίσχυση συνολικού ύψους 98,83 εκατ. ευρώ.
– Λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία): 3.469 επιχειρήσεις λαμβάνουν ενίσχυση συνολικού ύψους 28,28 εκατ. ευρώ.
– Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: 3.072 επιχειρήσεις λαμβάνουν ενίσχυση συνολικού ύψους 25,6 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί έχουν δικαίωμα επανυποβολής αίτησης αίτηση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 3 μ.μ.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων εστίασης αφορά σε μη επιστρεπτέα επιδότηση για την αγορά πρώτων υλών με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ.
Η επιχορήγηση που δίνεται φτάνει μέχρι το 7% του τζίρου που είχε η επιχείρηση το 2019 και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.
Η καταβληθείσα προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr με την ένδειξη «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για την προμήθεια πρώτων υλών».
Εστίαση: Για στοχοποίηση μιλά η ΠΟΕΣΕ
Εντωμεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην αγορά το ποινολόγιο που περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ για τα νέα μέτρα που θα ισχύουν στην αγορά εστίασης.
Η ΠΟΕΣΕ, σε επιστολή που απέστειλε χθες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζει προκλητική παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας (πρόστιμα 2.000-10.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 7, 15 ή 60 ημέρες), με σκοπό δια της στοχοποίησης του κλάδου να μετακυλιστούν ευθύνες.
Στην επιστολή γίνεται ειδική αναφορά στο σημείο που λέει «Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η νέα παράβαση».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, προκαλείται εύλογα αγανάκτηση στον κλάδο της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, για την αρνητική διαφοροποίηση και δημόσια έκθεσή του, με υπερπροβολή μεμονωμένων περιπτώσεων έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων εστίασης, που έχει υποστεί τόσα αλλά συνεχίζει την προσπάθεια.
«Η στοχοποίηση του κλάδου μας και η καταπάτηση της εκ του Συντάγματος υποχρέωσης της κυβέρνησης να νομοθετεί με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας, έναντι των πολιτών της, χωρίς αδικαιολόγητες αρνητικές εξαιρέσεις, είμαστε βέβαιοι ότι σας βρίσκει αντίθετους.
Ζητούμε ίση μεταχείριση. Σας παρακαλούμε για την ανάκληση της παραπάνω διάταξης, που υποτιμά την προσωπικότητα κάθε συναδέλφου ως πολίτη της χώρας μας», υπογραμμίζει στη επιστολή της η ΠΟΕΣΕ.
Εστίαση: «Μοντέλο Μυκόνου» και σε Πάρο, Ίο, Σαντορίνη, Κρήτη;
Ερχονται νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και των μεταλλάξεων. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στο «νησί των ανέμων» – Τι αντιπροτείνουν οι επιχειρηματίες μετά το ανυπολόγιστο πλήγμα – Ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα στα «πορτοκαλί» νησιά
Με νέα, οριζόντια μέτρα και ενισχυμένη επιτήρηση στα νησιά με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο αναμένεται να αντιμετωπίσει την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση, την ώρα που η αμηχανία είναι διάχυτη στη Μύκονο, μετά τη «σιγή ασυρμάτου» που επιβλήθηκε στο πλέον τουριστικό ελληνικό νησί.
Μολονότι η Μύκονος βυθίζεται στη σιωπή και το σκοτάδι μετά τη 1 τη νύχτα, ένα γαϊτανάκι ακυρώσεων ξεδιπλώνεται με ταχύτητα ήδη από χθες στο νησί, ενώ κατά κύματα το εγκαταλείπουν πλέον και όσοι τουρίστες βρέθηκαν να παραθερίζουν, όταν ανακοινώθηκαν οι περιορισμοί (έχοντας οργανώσει από καιρό τη διαμονή τους) για κάποιον άλλο κοσμικό προορισμό του εξωτερικού ή για τα κοντινά νησιά του Αιγαίου.
Μπροστά στο ανυπολόγιστο πλήγμα για την τοπική οικονομία, οι επιχειρηματίες της Μυκόνου κατέθεσαν μια σειρά από αντίμετρα στη δημόσια σφαίρα, σε μια προσπάθεια να σώσουν ό,τι μπορούν από τη φετινή τουριστική σεζόν, ιδίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις 26 Ιουλίου.
Εστίαση: Αντίμετρα από τους επιχειρηματίες
«Μετά τις χθεσινές εικόνες απίστευτου συγχρωτισμού στα σοκάκια της Μυκόνου, όταν στη 01:00 έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις και υποχρεώθηκαν οι πελάτες να αποχωρήσουν, ζητούμε από την Κυβέρνηση να προλάβει την υγειονομική έξαρση και να αναθεωρήσει τα χθεσινά άδικα μέτρα που αφορούν μόνο την Μύκονο» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι επιχειρηματίες του νησιού, προσθέτοντας πως «θεωρούμε αδιανόητο να στέλνεται το λάθος μήνυμα ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.
Επίσης, εκτιμούμε ότι η βιαστική και καταστροφική απόφαση για τον τουρισμό της χώρας συνολικά και όχι μόνο για τη Μύκονο -πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί και οι αρμόδιοι να σκύψουν τώρα πάνω στο θέμα ώστε να λυθεί έως αύριο, με νέα πρωτόκολλα ώστε να ανασχεθεί το τσουνάμι των μαζικών ακυρώσεων.
Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού στοχοποιείται και δεν θα μείνουμε άπραγοι».
Στον αντίποδα, οι τοπικοί επιχειρηματίες προτείνουν:
· Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους της χώρας της Μυκόνου και οπουδήποτε υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού.
· Εμβολιασμό των εργαζομένων με το μονοδοσικό εμβόλιο, ενώ οι επιχειρήσεις προτίθενται να πριμοδοτήσουν τους εργαζομένους που εμβολιάζονται με 150 ευρώ.
· Όποιοι επισκέπτες δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης, θα είναι εφικτή η ανανέωση του GreenPass τους ανά 72 ώρες με Rapid-test ή PCR, ζητώντας παράλληλα οι ίδιοι την παρουσία αυξημένων κλιμακίων του ΕΟΔΥ στο νησί και τη διενέργεια μαζικών, διαγνωστικών τεστ.
Την ίδια ώρα, η επιβολή των περιοριστικών μέτρων έφερε και τις πρώτες «παρασπονδίες», καθώς δεν έλειψαν «με το καλημέρα» φαινόμενα, όπως πριβέ πάρτι σε ιδιωτικές βίλες, αλλά και εν πλω σε γιοτ και ιστιοπλοϊκά, όπως αποκάλυψε το protothema.gr.
Για τον λόγο αυτό, στην Μύκονο μετέβησαν ήδη από χθες ως ενισχύσεις 40 αστυνομικοί, ενώ το νησί θα επιτηρείται στο εξής και από αέρος, μέσω drones.
Παρά τα περιοριστικά μέτρα, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν χθες κατά δύο στο «νησί των ανέμων» φτάνοντας τα 39, ενώ στον πορτοκαλί συναγερμό παραμένουν Ίος, Πάρος, Σαντορίνη, αλλά και το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο Κρήτης, φλερτάροντας ανοιχτά -λόγω των αυξημένων κρουσμάτων- με το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown, με το κυβερνητικό επιτελείο να καλείται να επιλέξει -σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- από μια δέσμη μέτρων, όπως:
· Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
· Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
· Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
· Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο
· Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
· Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέμα ωρών αποτελεί η λήψη δύο νέων, οριζόντιων μέτρων στον τουρισμό -και πιθανά και στην εστίαση- καθώς το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων εργαζόμενων (46% εν προκειμένω στην Μύκονο) ωθεί στο δρόμο των νέων περιορισμών.
Όπως αποκάλυψε χθες το protothema.gr, στο πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, το οποίο αναμένεται εντός της εβδομάδας, θα θεσπίζονται ακόμη:
1. Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό,
2. Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία (ρεσεψιόν, πρωινό κτλ) και μεταφορά τους σε άλλα πόστα.