SMS στο 13033: Μετά το φιάσκο με την τηλεκπαίδευση που έπεσε το σύστημα την πρώτη μέρα εφαρμογής του, με την Cisco να αναλαμβάνει την ευθύνη σε αυτή την περίπτωση, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με το σύστημα SMS της Πολιτικής Προστασίας για το lockdown, αφού δεν διαθέτει τη δυνατότητα να φιλτράρει τα μηνύματα.
Δοκιμάσαμε το σύστημα στέλνοντας από το ίδιο κινητό τηλέφωνο τρία μηνύματα στο 13033 σε διάστημα 15 λεπτών, στις 11 το βράδυ όπου τα μέτρα υποτίθεται ότι είναι πιο αυστηρά.
Έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι το 13033 πραγματοποιεί κάθε επιθυμία μας, σαν το μαγικό τζίνι. Φυσικά, δεν ακολουθήσαμε τις …προτροπές του.
Στο πρώτο βάλαμε τον κωδικό 6 και γράψαμε «Τσίπουρα με φίλους».
Και αμέσως πήραμε έγκριση εξόδου! Στο δεύτερο βάλαμε πάλι τον κωδικό 6 και γράψαμε «Βόλτα με το ιγκουάνα». Και σε αυτή την περίπτωση το αίτημά μας εγκρίθηκε.
Την τρίτη φορά δοκιμάσαμε άλλον κωδικό, και συγκεκριμένα το 3 (μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή). Γράψαμε «πάμε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη τρα λα λα». Και μαντέψτε; Πάλι πήραμε την έγκριση για να βγούμε…
Το σύστημα φαίνεται πως είναι προχειροφτιαγμένο, καθώς υποθέτει ότι τα «τσίπουρα» και τα υπόλοιπα στοιχεία που δώσαμε, είναι ονοματεπώνυμο και διεύθυνση.
Εξυπακούεται βέβαια πως δεν παροτρύνουμε κανέναν να κάνει το ίδιο. Δεν πρέπει να δοκιμάσετε κάτι ανάλογο στο σπίτι και μετά να βγείτε, για τον απλούστατο λόγο πως αν πέσετε σε έλεγχο της αστυνομίας τα τσίπουρα θα τα χρειαστείτε για να πάνε τα φαρμάκια κάτω μόλις δείτε τον λογαριασμό.
Πάνω από 1.000.000 «αθλητές» μετά τις 9
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολίασε πως «αυτό που δεν θέλουμε είναι καταστρατήγηση των μέτρων όπως χθες που εστάλησαν πάνω από 1 εκατ. μηνύματα μετά τις 21.00 για άθληση» αν και με τον κωδικό 6 εκτός από άθληση οι πολίτες μπορούν να βγάζουν βόλτα τα κατοικίδια τους που είναι χιλιάδες.
Ο κ. Πέτσας παρότρυνε τους πολίτες «αντί να πληρώνουν πρόστιμα, να ακολουθήσουν τις συμβουλές των ειδικών για να βγούμε μία ώρα αρχύτερα από το lockdown».
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στόχος είναι «να προλάβουμε τα χειρότερα, να σωθούν ζωές και να μη φτάσει στα όριά του το σύστημα υγείας.
Αλλά και να αντιστρέψουμε τις αυξητικές τάσεις, να χαμηλώσουμε τις επιδημιολογικές καμπύλες και να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πιο κανονικές γιορτές τα Χριστούγεννα, με καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία της αγοράς που είναι τόσο αναγκαία για όλους τους πολίτες»..
Στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στάθηκε στην ανάγκη για περιορισμό των μετακινήσεων, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης για συγκεκριμένους λόγους και τονίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι μετακινήσεις είναι κατ’ εξαίρεση και μόνο». Ακόμα προειδοποίησε πως «κάθε προσπάθεια κατάχρησης μας απομακρύνει από την επίτευξη του κοινού μας στόχου» και άφησε πάνω στο τραπέζι την απειλή για αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν.
Υπάρχει κόφτης για τη μετακίνηση;
Δεν αποκλείεται η απάντηση, στο SMS στο 13033, για μετακίνηση, να είναι και αρνητική ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ημερήσιο όριο για τον ίδιο κωδικό μετακίνησης, είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Δεν υπάρχει όριο στη διαδικασία, όμως αν το σύστημα δει ότι μετακινείστε πολλές φορές θα σας “κόψει”. Υπάρχει αλγόριθμος που βλέπει ακριβώς την κινητικότητα των αιτούντων. Για δύο φορές την ημέρα προφανώς και επιτρέπεται».
Σε ότι αφορά τον χρόνο για τον οποίο ισχύει κάθε SMS για μετακίνηση, ο κ. Σταμπουλίδης είπε: «Ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Δεν μπορεί να το στείλουμε το πρωί και να μας βρουν έξω το βράδυ». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «το θέμα δεν είναι να ξεγελάσουμε το σύστημα, αλλά το πώς θα ανακόψουμε τον ιό».
Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος στείλει μήνυμα στο 13033 για μετακίνηση και δεν λάβει απάντηση, ο κ. Σταμπουλίδης εξήγησε ότι το SMS πρέπει να σταλεί ξανά, μέχρι να λάβει ο πολίτης απάντηση.
Ωστόσο η παραπάνω δήλωση του κ. Σταμπουλίδη προκάλεσε αντιδράσεις με πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να τον «αδειάζουν» σπεύδοντας να τονίσουν πως το 13033 λειτουργεί ακριβώς όπως και στην πρώτη περίοδο περιορισμού των μετακινήσεων. Δηλαδή το μόνο που μετριέται είναι το πλήθος των μηνυμάτων γεγονός που αναιρεί το «μπλοκάρισμα» μετακινήσεων.
Άλλωστε όπως φαίνεται και από το αποκλειστικό πείραμα του anagnostis.org, το σύστημα έχει αρκετά κενά, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το φιλτράρισμα των μηνυμάτων αλλά και την ποσότητά τους σε σχέση με τον χρόνο.