Σάλος με πασίγνωστη εταιρεία: Απίστευτες καταγγελίες – Δείτε γιατί την κατηγορούν

Φέτα: Απίστευτες καταγγελίες από την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας για γνωστή εταιρεία, καθώς την κατηγορεί για νοθεία στη φέτα!

Την έντονη ανησυχία της για το μέλλον της φέτας, εκφράζει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, καταγγέλλοντας κρούσμα «νοθείας» με εμπλεκόμενο για ακόμη μία φορά γνωστή εταιρεία, τονίζοντας «πως ή δεν γίνονται έλεγχοι ή αυτοί που γίνονται είναι αμελητέοι.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η γνωστή εταιρεία λοιπόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του τύπου φαίνεται πως εξακολουθεί να παραβιάζει τους κανόνες παραγωγής και διακίνησης της φέτας ΠΟΠ και παρασκευάζει τυρί τύπου ΦΕΤΑΣ από αγελαδινό γάλα».

Οι κτηνοτρόφοι ξεκαθαρίζουν ότι η φέτα είναι μία και φτιάχνεται από αιγοπρόβειο ελληνικό γάλα. Δεν υπάρχει ούτε «τύπου φέτας», ούτε «στυλ φέτας», ούτε τίποτα άλλο παρεμφερή.

Η φέτα ΠΟΠ είναι μία κι έχει συγκεκριμένους κανόνες παραγωγής και διακίνησης, οτιδήποτε άλλο δεν είναι φέτα και αποσκοπεί στην παραπλάνηση του καταναλωτή και στην αισχροκέρδεια, ενώ αποτελεί και αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Αναρωτιόμαστε δε τι στο καλό γίνεται με τους ελέγχους του κράτους;», σημειώνουν οι κτηνοτρόφοι, υπενθυμίζοντας ότι «δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος που η συγκεκριμένη εταιρεία πιάστηκε στο εξωτερικό για νοθεία με αγελαδινό γάλα και μάλιστα τότε το τυρί είχε το θράσος να το ονομάζει μόνο ΦΕΤΑ ΠΟΠ και τώρα την ξαναβρίσκουμε μπροστά μας να πρωταγωνιστεί σε ακόμη μια νοθεία».

«Τελικά γίνονται έλεγχοι ή όχι;;; Είναι λυπηρό και εξοργιστικό κάποιοι να πλουτίζουν στην πλάτη των κτηνοτρόφων και άλλων τυροκόμων που επιλέγουν τον δρόμο της νομιμότητας. Είναι εξοργιστικό και απογοητευτικό να παραποιείται έτσι βάναυσα η ιστορία και ο πολιτισμός που φέρει μαζί του αυτό το τυρί που ονομάζεται ΦΕΤΑ ΠΟΠ κι έρχεται από τα βάθη της αρχαίας Ελλάδας. Απαιτούμαι αυστηρούς και συντονισμένους ελέγχους μαζί με αυστηρές ποινές στους παραβάτες ΕΔΩ και ΤΩΡΑ.

Φτάνει πια η κοροϊδία από τον ΕΛΓΟ και το ΥΠΑΑΤ, τονίζει η Ομοσπονδία.

Φέτα: Είδη πολυτελείας γάλα, γιαούρτι και τυρί

Δύσκολες καταστάσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με τις συνεχόμενες αυξήσεις στα βασικά είδη ανάγκης. Οι αγορές στα σούπερ-μαρκετ γίνονται με φειδώ και μετρημένα, με την ελπίδα ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δε θα επιτρέψει κι άλλη αύξηση για τους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ αν και ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 12,1%, οι ανατιμήσεις στην κατηγορία των γαλακτοκομικών άγγιξαν το 23,3%.

Φέτα: Μειωμένη παραγωγή

«Ήδη βλέπουμε μειώσεις στην παραγωγή της πρώτης ύλης, που συνεπάγεται και μείωση στην παραγωγή προϊόντων. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής υψηλόβαθμο στέλεχος εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος έχει υποχωρήσει κατά 4,5%, του κατσικίσιου κατά 5,6% και του πρόβειου 2%.

«Έχουμε μειωμένη παραγωγή γιατί οι κτηνοτρόφοι είτε έσφαξαν τα ζώα τους και δεν συνεχίζουν το επάγγελμα είτε υποσιτίζουν τα ζώα τους, γιατί οι ζωοτροφές είναι ακριβές, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις», προσθέτει.

«Οι τιμές όλων των ζωοτροφών έχουν υπερδιπλασιαστεί. Ενδεικτικά, το καλαμπόκι από 0,15 ευρώ που το αγοράζαμε σήμερα έχει 0,40 ευρώ.

Ο βαμβακόσπορος και η κράμβη από τα 0,18 ευρώ ανέβηκαν στα 0,40 ευρώ. Η σόγια από τα 0,30-0,35 ευρώ κοστίζει πλέον 0,60 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για το ρεύμα και το πετρέλαιο, που είναι κατά 100% ακριβότερα», δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Χρήστος Τσομπάνος.

Φέτα: Πολύ υψηλό το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

Εκπρόσωποι, πάντως, των γαλακτοβιομηχανιών ισχυρίζονται σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ότι απορροφούν μεγάλος μέρος των αυξήσεων, σημειώνοντας ότι οι ανατιμήσεις στο ράφι είναι της τάξεως του 20%, ενώ οι αυξήσεις του νωπού γάλακτος που αγοράζουν από τους κτηνοτρόφους ξεπερνούν το 40%.

«Πέρα από την πρώτη ύλη, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου είναι πάρα πολύ υψηλό.

Αν σε αυτά προστεθούν και τα μεταφορικά και το κόστος των υλικών συσκευασίας, οι ανατιμήσεις αποτελούν μονόδρομο», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές συμπληρώνοντας ότι «μέχρι πριν από λίγο καιρό νομίζαμε ότι είχαμε φτάσει στο τέλος του τούνελ. Δυστυχώς, κάθε μήνα βλέπουμε ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται». Μάλιστα, δεν αποκλείουν σύντομα η τιμή του αγελαδινού γάλακτος να υπερβεί ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο.

Φέτα: Στροφή σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Αν και οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου τώρα διαμορφώνουν τη λίστα με τα προϊόντα που θα προσφέρουν σε χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές, το πιο πιθανό είναι να στραφούν σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Έτσι, για παράδειγμα τα νοικοκυριά, αντί να αγοράσουν το επώνυμο γάλα που σήμερα πωλείται 1,85 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν γάλα private label πληρώνοντας 1,20 ευρώ το λίτρο.

Αντίστοιχα, το γιαούρτι που φέρει το brand του σούπερ μάρκετ θα μπορούν να το αγοράσουν με 1,75 ευρώ (συσκευασία 3 τεμαχίων) από 3,67 ευρώ που κοστίζει το επώνυμο.

Φέτα: Προσφορές σε επώνυμα προϊόντα

Τα σούπερ μάρκετ ασχέτως του καλαθιού της νοικοκυράς θα προχωρούν σε προωθητικές ενέργειες σε συνεργασία με τους προμηθευτές, προσφέροντας επώνυμα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πωλούν φθηνότερα ή θα παγώσουν τις αυξήσεις, καθώς δέσμευσή τους είναι να διαθέτουν τα προϊόντα τους με ανατιμήσεις μικρότερες από τον κλαδικό πληθωρισμό.

ΓΑΛΑ: ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ

ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ

  • 0,55-0,60 ευρώ το κιλό το 2022
  • 0,38 ευρώ το κιλό το 2021
  • +57,8%

ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ

  • 0,75-0,80 ευρώ το κιλό το 2022
  • 0,58 ευρώ το κιλό το 2021
  • +37,9%

ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟ

  • 1,5-1,6 ευρώ το 2022
  • 0,93 ευρώ το 2021
  • +72%

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

ΓΑΛΑ (1 ΛΙΤΡΟ)

  • 1,38 ευρώ τον Μάρτιο
  • 1,85 ευρώ τώρα
  • +34%

ΦΕΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ (400 ΓΡΑΜΜ.)

  • 5,03 ευρώ τον Μάρτιο
  • 5,65 ευρώ τώρα
  • +12,3%

ΓΙΑΟΥΡΤΙ (3Χ200 ΓΡΑΜΜ.)

  • 3,2 ευρώ τον Μάρτιο
  • 3,67 ευρώ τώρα
  • +14,6%

Φέτα: Απελπισία και το κρέας

«Τρελές» αυξήσεις στα βασικά διατροφικά είδη βλέπουν οι καταναλωτές σε σχέση με πέρυσι. Οι ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και υπηρεσίες και η αύξηση του κόστους ενέργειας έχουν αναγκάσει τους καταναλωτές να είναι φειδωλοί στις αγορές τους και στο κρέας.

Φαίνεται ότι οι τιμές σε ορισμένα είδη κρεατικών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Συγκεκριμένα:

Το κοτόπουλο από πέρυσι που ήταν στα 3,20 ευρώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 4,79 ευρώ το κιλό,
η χοιρινή από 5,80 ευρώ το κιλό που ήταν πέρυσι, φέτος είναι στα 7, 90 ευρώ,
ο χοιρινός λαιμός από 5,20 ευρώ το κιλό που ήταν πέρυσι, φέτος είναι στα στα 6,50,
το μοσχάρι και αρνί από 10,50 ευρώ το κιλό που ήταν πέρυσι, φέτος είναι στα 13,50 ευρώ.
Όπως ανέφερε ο Ηλίας Φωτοπουλος, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στις Αχαρνές οι καταναλωτές εν μέσω ακρίβειας αγοράζουν λιγότερες ποσότητες κρέατος για το καθημερινό τους τραπέζι.

«Ο κόσμος θα πάρει τα απολύτως απαραίτητα και όπως φαίνεται τα ψώνια της ημέρας. Οι ποσότητες είναι περιορισμένες», ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος στην τηλεόραση του Open.

Όσον αφορά την αύξηση των τιμών ο ίδιος δήλωσε: «Παρά την προσπάθεια που έχει γίνει να απορροφήσουμε όλη αυτή την αύξηση δυστυχώς ερχόμαστε να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε άλλο. Η κατάσταση ακόμα είναι αμφίρροπη. Υπήρξε μια περίοδος μέσα στο καλοκαίρι που ήταν συχνές οι αλλαγές. Τώρα προσπαθούμε να το παγώσουμε, να δούμε λίγο πως θα πάνε τα πράγματα, τι κινήσεις θα κάνει το κράτος, ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο».

Τέλος σχετικά με το ενδεχόμενο για το «καλάθι του κρεοπώλη» μετά τα σούπερ μάρκετ σε μια προσπάθεια να στηριχθούν τα νοικοκυριά από τις συνεχείς αυξήσεις σε βασικά προϊόντα το κρέας ο κ. Φωτόπουλος ανέφερε:

«Υπάρχει αντίδραση διότι δεν διευκρινίζεται ότι αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να την απορροφήσει ο συνοικιακός κρεοπώλης. Δεν υπάρχει κάποια στήριξη, κάποιο πλαίσιο από το κράτος για βοήθεια σε αυτό. Είναι ξεκάθαρο ότι θα γίνει με πρωτοβουλία των συνοικιακών κρεοπωλών και με επιβάρυνση της ίδιας της επιχείρησης. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο αυτό. Βέβαια ότι πρέπει να κάνουμε, θα το κάνουμε για τον κόσμο».