Φάρμακα: Προσοχή! Αυτά είναι σε έλλειψη – Τι πρέπει να κάνετε άμεσα

Φάρμακα: Ποια σκευάσματα σε έλλειψη θα διατίθενται με ηλεκτρονική συνταγή. Παγκόσμιο φαινόμενο οι ελλείψεις σε φάρμακα, λόγω απουσίας πρώτων υλών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μόνο με ιατρική συνταγή η οποία θα εκδίδεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα γίνεται η προμήθεια των πολιτών για μια σειρά από πασίγνωστα και ευρείας χρήσης αντιβιοτικά, αντιεμετικά, αντιβηχικά ακόμη και αντιφλεγμονώδη για τα οποία υπάρχει σημαντική έλλειψη στην Ελλάδα.

Το μέτρο αυτό το οποίο είχε αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πριν από περίπου 6 εβδομάδες, το ανακοίνωσε εκ νέου τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς.

Συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε μεταξύ των 10 μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, ότι θα υπάρχει αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα, δηλαδή ένας πολίτης για να πάρει το φάρμακό του θα πρέπει να έχει ηλεκτρονική συνταγή και μάλιστα μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται ο έλεγχος των πωλήσεων φαρμάκων ώστε να μην υπάρχουν και κρούσματα παράνομων εξαγωγών.

Να τονίσουμε βέβαια πως αναμένεται σχετική λίστα που θα εκδοθεί από Υπουργείο Υγείας και θα αναφέρει τα σκευάσματα για τα οποία θα επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο, χωρίς να είναι γνωστός ο χρόνος της έκδοσης.

Σύμφωνα με την τελευταία λίστα του ΕΟΦ σχετικά με τα ελλειπτικά φάρμακα που αναρτήθηκε το Δεκέμβριο, μεταξύ αυτών βλέπουμε πως λόγω αυξημένης ζήτησης η καθυστερημένης παράδοσης από το εξωτερικό υπάρχει έλλειψη σε:

  • Αντιφλεγμονώδες με βάση τη δραστική ουσία φλουτικαζόνη
  • Aντιβιοτικό που ανήκει στις κεφαλοσπορίνες δεύτερης γενιάς
  • Δύο πασίγνωστα αντιβιοτικά με βάση την αμοξυκιλλίνη
  • Ένα ακόμη πασίγνωστο αντιβιοτικό με βάση τη δραστική κεφακλόρη (κεφαλοσπορίνη επίσης)
  • Αντιϋπερτασικό με βάση τη δραστική ουσία κιναπρίλη
  • Φάρμακο για την ημικρανία με βάση τη δραστική εργοταμίνη.

Τα παραπάνω είναι μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις, ενώ συνολικά όπως εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αναφέρουν 400 και πλέον σημαντικά σκευάσματα σε έλλειψη. Μεταξύ αυτών που δεν έχουν δηλωθεί από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΦ περιλαμβάνονται:

  • Το νούμερο 1 αναλγητικό με βάση τη δραστική ουσία παρακεταμόλη
  • Αναλγητικό αντίστοιχο με το προηγούμενο στην κατηγορία των ”cold & flu”
  • Αποσυμφορητικό ρινικό σκεύασμα με βάση τις ουσίες δεξαμεθαζόνη και τραμαζολίνη
  • Φάρμακο για το καρδιαγγειακό σύστημα με βάση τη δραστική καρβεδιλόλη
  • Πασίγνωστο οπιοειδές αναλγητικό.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία ενημέρωσε ότι αναλγητικό αντιφλεγμονώδες σκεύασμα της αρχίζει να έχει πρόβλημα στην τροφοδοσία του και αναμένεται να γίνει κι αυτό άμεσα ελλειπτικό. Το εν λόγω σκεύασμα αν και κανονικά συνταγογραφείται γενικά κυκλοφορούσε χωρίς συνταγή.

Φάρμακα: Τι αναφέρουν οι φαρμακευτικές εταιρείες

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς φαρμάκου την περίοδο λίγο πριν τα Χριστούγεννα η έξαρση των ιώσεων αλλά και οι συνεχείς αναφορές για ελλείψεις προκάλεσαν αύξηση της ζήτησης καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να προμηθευτούν φάρμακα ακόμη και αν δεν τα είχαν ανάγκη. Θεωρούν δε ότι και η επέκταση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν αναμένεται να λειτουργήσει ανασταλτικά.

Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) «αυτού του είδους οι ελλείψεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οφείλεται σε έλλειψη πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας σε συνδυασμό με την, ιδιαίτερα έντονη εφέτος, εποχική αύξηση των λοιμώξεων. Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να διορθωθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες ενώ συνιστάται η χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα, πάντα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή και του φαρμακοποιού. Θα πρέπει ακόμη να αποφεύγεται η δημιουργία αποθεμάτων από τους καταναλωτές, αφού εντείνει τα προβλήματα και στερεί φάρμακα από συμπολίτες μας που τα χρειάζονται».

Φάρμακα: Παγκόσμια ανησυχία για τις μεγάλες ελλείψεις σε αντιβιώσεις και αντιπυρετικά

Τα προηγούμενα χρόνια, οι περιορισμοί, η χρήση μάσκας, αλλά και όλα τα μέτρα που λάμβαναν οι πολίτες, συνέβαλε στο να προστατεύεται ο οργανισμός από όλους τους ιούς. Ωστόσο, αυτό προκάλεσε και μείωση των αντισωμάτων με αποτέλεσμα, σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, να αντιμετωπίζουν ένα τριπλό κύμα ιών και βακτηριδιακών λοιμώξεων. Ο κορωνοϊός ο οποίος συνεχίζει να κυκλοφορεί, σε συνδυασμό με άλλες λοιμώξεις που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, έχουν γίνει εφιάλτες για τους περισσότερους πολίτες, κυρίως τα μικρότερα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα αυτή την εποχή.

Ωστόσο, μια νέα κρίση χτυπάει την πόρτα της Δύσης. Οι ελλείψεις φαρμάκων και αντιβιώσεων δημιουργούν μια ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι σοβαρότερες ελλείψεις αφορούν φάρμακα που περιέχουν πενικιλίνη και παρακεταμόλη. Στις ΗΠΑ, στη Γαλλία ακόμη και στην Αυστραλία, γονείς ψάχνουν αγωνιωδώς το αντιβιοτικό amoxicillin.

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες, με τους ειδικούς να κρουούν τον κώδωνα του κινδύνου για το επόμενο διάστημα. Και αυτό, διότι το κύμα των ιώσεων διαρκεί παραδοσιακά έως τον Μάρτιο, με την κορύφωση να εκτιμάται ότι θα έρθει περίπου τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο βασικός λόγος της έλλειψης είναι η παραγωγή. Τα περισσότερα φάρμακα βρίσκονται σε απόθεμα, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρίες, όπως λένε οι ειδικοί, την περίοδο της πανδημίας μείωσαν την παραγωγή αντιβιώσεων και άλλων φαρμάκων για λόγους οικονομίας. Έτσι, τον φετινό χειμώνα, έμοιαζαν απροετοίμαστοι για το κύμα ασθενών.

Από την άλλη, όπως είναι γνωστό, το 60-80% των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στα φάρμακα παράγεται στην Κίνα αλλά και την Ινδία. Οι μετακινήσεις, εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία, δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα. Την ίδια ώρα, η Κίνα, είναι αντιμέτωπη με ένα νέο ανεξέλεγκτο κύμα κορωνοϊού. Θέλοντας να διατηρήσει τα φάρμακα για δική της χρήση, έχει μειώσει τις εξαγωγές στον υπόλοιπο κόσμο. Οι ανάγκες, φέρνουν τους γιατρούς σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να συνταγογραφούν άλλα φάρμακα φτηνότερα.

Στις ΗΠΑ, οι ελλείψεις δημιουργούν πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τη διοίκηση του Τζό Μπάντεν για τη διαχείρηση της φαρμακευτικής κρίσης. Από την άλλη, οι δημοκρατικοί καταγγέλλουν τους ρεπουμπλιανούς για προπαγάνδα, τονίζοντας ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες στις ΗΠΑ δεν επηρεάζονται από την κυβέρνηση.

Πάντως, ελλείψεις σε φάρμακα παρατηρείται και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας καταγράφονται ελλείψεις περίπου 500 φαρμάκων όλων των ειδών, με την κυβέρνηση να προχωρά σε απαγόρευση εξαγωγών σε ορισμένα και τις ελληνικές εταιρείες να προσπαθούν να καλύψουν τη ζήτηση.

Φάρμακα: Δέκα νέα μέτρα από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στην αγορά

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, αναφορικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα.

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον Υπουργό η επικαιροποίηση των μέτρων ως ακολούθως:

1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

2) Συνεχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

3) Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

4) Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

6) Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

7) Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

8) αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

9) ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

10) Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος.

Η χώρα μας, σημειώνει το υπουργείο Υγείας, έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.