Φακοί επαφής: Πρόκειται για μια εξαιρετικά συνήθη πρακτική, που θεωρείται αθώα. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία των ματιών, επισημαίνει μια ειδικός οπτομέτρης. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Οι φακοί επαφής ήρθαν στη ζωή μας ως σωτήρια λύση, για να μη φοράμε διαρκώς τα γυαλιά οράσεως, που σε πολλούς φαίνονται ενοχλητικά και αντιαισθητικά.
Αποτελούν ένα «αόρατο» μάτι, που μας επιτρέπει να βλέπουμε καθαρά, ακόμη και χωρίς τα γυαλιά μας.
Πρόκειται, ωστόσο, για ένα πολύ ευαίσθητο βοήθημα, που χρειάζεται πολλή φροντίδα και διέπεται από αυστηρούς κανόνες συντήρησης.
Υπάρχουν διάφορες επιλογές φακών επαφής, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Κάποιοι χρησιμοποιούν τους ημερήσιους φακούς επαφής μίας χρήσης, ενώ άλλοι επιλέγουν τους μηνιαίους, τους φακούς τριμήνου ή εξαμήνου.
Ακριβώς λόγω της ευαισθησίας αυτού του εργαλείου, θα πρέπει να χρησιμοποιείται όπως προβλέπεται και όχι για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό για το οποίο προορίζεται.
Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί κι ένα επιπρόσθετο κόστος σε όσους θέλουν να χρησιμοποιούν τους φακούς επαφής τακτικά.
Γι’ αυτό πολλοί καταφεύγουν σε πρόχειρες λύσεις, όπως για παράδειγμα το να χρησιμοποιούν τους ημερήσιους φακούς ξανά και ξανά.
Πρόκειται για μια συχνή πρακτική, που θεωρείται «αθώα», στην πραγματικότητα, όμως, όπως επισημαίνει η οπτομέτρης LaTasha Lawrence, μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία των ματιών.
Πόσο κακό είναι πραγματικά να επαναχρησιμοποιείται τους φακούς επαφής μίας χρήσης;
Οι ημερήσιοι φακοί επαφής προορίζονται για να τους φοράτε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, στο τέλος της οποίας πρέπει να τους πετάξετε, διευκρινίζουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Η επαναλαμβανόμενη χρήση των ημερήσιων φακών επαφής μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα οφθαλμικής υγείας, όπως:
Οφθαλμικές λοιμώξεις
Ερεθισμός
Πληγές
Προβλήματα όρασης, που, σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην τύφλωση.
«Οι ημερήσιοι φακοί μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για να καθαρίζονται και να αντέχουν τη συσσώρευση όπως οι επαναχρησιμοποιούμενοι φακοί», εξηγεί ο δρ. Lawrence.
«Το να βγάλετε τους φακούς, να τους αποθηκεύσετε και μετά να προσπαθήσετε να τους ξαναφορέσετε μπορεί να ερεθίσει το μάτι, με αποτέλεσμα να προκληθεί πόνος, κνησμός ή/και ερυθρότητα», προσθέτει.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά τους φακούς μίας χρήσης, τονίζει ο ειδικός.
«Η συμβουλή είναι να φοράτε τα γυαλιά σας εάν δεν έχετε άλλους φακούς», προτείνει η δρ. Lawrence. «Πρέπει να έχετε πάντοτε μαζί τα γυαλιά σας.
Οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την επαναλαμβανόμενη χρήση των ημερήσιων φακών επαφής είναι τέτοιες, που δεν αξίζουν το ρίσκο», προσθέτει.
Η επαναλαμβανόμενη χρήση των ημερήσιων φακών επαφής, όπως και άλλες ανθυγιεινές πρακτικές, όπως ο ύπνος ή το ντους με φακούς αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ματιών και την όρασή σας.
Εάν φοράτε τακτικά φακούς επαφής, προτιμήστε τους επαναχρησιμοποιούμενους. Για να τους συντηρήσετε σωστά, το CDC συμβουλεύει, μετά την αφαίρεσή τους, να τους τρίβετε και να τους ξεπλένετε με διάλυμα φακών επαφής και, στη συνέχεια, να τους τοποθετείτε σε μια καθαρή θήκη, την οποία θα πρέπει επίσης να αντικαθιστάτε τακτικά.
Βιάζεστε να φύγετε από το σπίτι και ρίχνετε κατά λάθος τονφακό επαφής σας στο πάτωμα του μπάνιου. Τι πρέπει να κάνετε;
Στην ερώτηση αυτή, η καλύτερη απάντηση είναι η τέταρτη, καθώς στην πρώτη και τη δεύτερη περίπτωση ρισκάρετε τη μόλυνση του φακού (και άρα του ματιού) από μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο νερό και το σάλιο, ενώ στην τρίτη περίπτωση χρειάζονται τουλάχιστον 4-6 ώρες για την αποτελεσματική απολύμανση του φακού με το διάλυμα.
Δεν είναι όλες οι μολύνσεις των ματιών ακίνδυνες
Αν ο φακός επαφής έρθει σε επαφή με το νερό, μπορείτε να πάθετε μια σπάνια αλλά σοβαρή μόλυνση, που ονομάζεται κερατίτιδα acanthamoeba και η οποία επηρεάζει κυρίως τους ανθρώπους που φορούν μαλακούς φακούς επαφής.
Εκτιμάται, μάλιστα, ότι λόγω της μόλυνσης αυτής, δύο στους τέσσερις ανθρώπους κάθε χρόνο χρειάζονται μόσχευμα στον κερατοειδή χιτώνα προκειμένου να ανακτήσουν την όρασή τους, ενώ δύο στους πέντε χρειάζονται θεραπεία για περισσότερο από ένα χρόνο.
Η acanthamoeba είναι ένα πρωτόζωο που κυκλοφορεί ελεύθερα και τρέφεται με βακτήρια και κύτταρα που βρίσκονται στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, οδηγώντας σε φλεγμονή, αποδιοργάνωση και καταστροφή του κερατοειδούς, εμποδίζοντας την όραση.
Η μόλυνση αυτής εμφανίζεται συχνότερα στους χρήστες φακών επαφής, οι οποίοι όμως μπορούν να προστατευθούν αποφεύγοντας την έκθεση των φακών στο νερό, είτε πρόκειται για τον καθαρισμό των φακών, είτε για επαφή τους με νερό στο μπάνιο ή τη θάλασσα.
Μπορεί η μόλυνση από κερατίτιδα acanthamoeba να είναι σπάνια, οι βακτηριακές λοιμώξεις των ματιών όμως είναι αρκετά συνηθισμένες.
Σχεδόν το 13% των ανθρώπων των οποίων τα μάτια ή οι φακοί επαφής μολύνονται από βακτήρια χάνει σημαντικό κομμάτι της όρασής του, που αντιστοιχεί σε δύο ή περισσότερες γραμμές από τον πίνακα των οφθαλμίατρων.
Το βασικό βακτήριο που είναι υπεύθυνο για μολύνσεις των φακών επαφής είναι η ψευδομονάδα, ένας ακόμα μικροοργανισμός που «λατρεύει» το νερό, η οποία μπορεί να κρυφτεί για ώρες στην επιφάνεια του ματιού.
Παρακάτω ακολουθούν συμβουλές που βασίζονται στους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθείτε στους φακούς επαφής, ώστε να αποφύγετε τις μολύνσεις:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…