Εξοικονομώ κατ’οίκον 2021: Νέος κύκλος «Εξοικονομώ κατ’οίκον» φέρνει έως και 40% επιδότηση για κατοικίες των οποίων οι ιδιοκτήτες τους θα προχωρήσουν σε ανακαίνιση, έρχεται από τον Ιούνιο!
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκρας, τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται για αναβάθμιση της κατοικίας ανέρχονται στο 40% του συνολικού κόστους επένδυσης, για εργασίες που αφορούν αλλαγές κουφωμάτων, βελτίωση της θερμομόνωσης του σπιτιού κ.α.
«Παρέχουμε 40% απαλλαγή φόρου, δηλαδή μπορεί κάποιος να συμψηφίσει μέχρι και το 40% της επένδυσης και αυτός ο συμψηφισμός μοιράζεται σε 4 χρόνια, σε 4 ισόποσες δόσεις».
Έτσι, τον Ιούνιο αναμένεται να λανσαριστεί ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό , αναμένεται να αφορά 40.000 νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους.
Το νέο αυτό «Εξοικονομώ» θα έχει στοχευμένα κριτήρια, δε θα έχει το στοιχείο της ταχύτητας, καθώς η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για εύλογο χρονικό διάστημα, θα υπάρχει προτεραιοποίηση στους δικαιούχους, ενώ θα υπάρχουν και άλλα κριτήρια όπως η παλαιότητα του κτιρίου, το πόσα άτομα διαμένουν σε αυτό αλλά και πόση ενέργεια είχε ξοδέψει το προηγούμενο διάστημα.
Εξοικονομώ κατ’οίκον 2021: Οι δικαιούχοι
Η τεράστια επιτυχία που είχε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» φέρνει και άλλες ευκαιρίες για τους ενδιαφερόμενους! Διαβάστε στο xristika.gr τι φέρνει το νέο πρόγραμμα.
Τετραπλή παρέμβαση για την εξοικονόμηση ενέργειας σε σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συγκεκριμένα:
Τον Απρίλιο αρχίζει η ένταξη των νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις στο προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και εγκρίθηκαν.
Στα τέλη του καλοκαιριού προκηρύσσεται το νέο Εξοικονομώ για σπίτια, με διαφοροποιημένα κριτήρια εξέτασης των αιτήσεων.
Μέσα στη χρονιά θα προχωρήσει επίσης το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, για το οποίο υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Έρχεται ειδικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων.
Σε σχέση με το πρόγραμμα που προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο και ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους: εντάχθηκαν συνολικά 36.369 νοικοκυριά με αιτήσεις προϋπολογισμού 737,8 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η έκδοση των αποφάσεων ένταξης των νοικοκυριών στο πρόγραμμα προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια η δανειοδότηση (για όσους επιθυμούν) και η εκτέλεση των εργασιών.
Ήδη από τις αρχές Μαρτίου «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών στο πληροφοριακό σύστημα του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», η οποία ολοκληρώνεται στις αρχές Απριλίου.
Σύμφωνα με τις εξαγγελλίες του ΥΠΕΝ, στα τέλη του καλοκαιριού αναμένεται η προκήρυξη του νέου προγράμματος Εξοικονομώ, το οποίο θα προτεραιοποιεί τις αιτήσεις με ποιοτικά κριτήρια που θα περιλαμβάνουν τον βαθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε περιοχή, εισοδηματικά κριτήρια κ.α.
Σε ό,τι αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες θα αξιοποιηθεί η προεργασία που έχει γίνει από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καθορισμό του επιδόματος θέρμανσης, που ήδη χρησιμοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών.
Στόχος του ΥΠΕΝ όπως επισημαίνει ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων άνω των 3 δισ. ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων την επόμενη 5ετία, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Για τα κτίρια του Δημοσίου υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα συμφωνία χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 375 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα». Οι επενδύσεις αφορούν εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, μόνωση του κτιριακού κελύφους και εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Τέλος, για τα τουριστικά καταλύματα επίκειται η προκήρυξη προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ για μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού σε επόμενη φάση εφόσον εξασφαλιστούν οι πόροι, ενδέχεται να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Εξοικονομώ κατ’οίκον 2021: Αυτές είναι οι τράπεζες που δίνουν δάνειο
Έτοιμες να ρίξουν «ζεστό» χρήμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» είναι οι τράπεζες της χώρας μας καθώς θεωρούνται “σίγουρα” δάνεια αφού συγχρηματοδοτούνται και επιδοτούνται μέχρι το 100% των τόκων.
Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσουν τα “πράσινα” ή χαμηλού κινδύνου δάνεια στους ισολογισμούς τους με άμεση θετική επίπτωση στην κερδοφορία και την ποιότητα των κεφαλαίων τους. Η επιτυχία του προγράμματος θεωρείται ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των τραπεζών, ειδικά την περίοδο αυτή που προσπαθούν να μειώσουν τα “κόκκινα δάνεια” και να βελτιώσουν την ποιότητα των κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, η απαίτηση για μικρότερες προβλέψεις σε δάνεια χαμηλότερου ρίσκου βοηθά στην κερδοφορία τους.
Οι τράπεζες έχουν επενδύσει σε καμπάνιες και χρόνο σε σχεδιασμό ούτως ώστε να προσελκύσουν πελατεία, δηλαδή δανειολήπτες, σε μια περίοδο που τα περισσότερα νοικοκυριά εμφανίζονται αρκετά διστακτικά να αναλάβουν νέες υποχρεώσεις. Για τον λόγο αυτό έχουν προχωρήσει σε μεγάλες εκστρατείες ενημέρωσης, έχουν δημιουργήσει ξεχωριστά τμήματα και εργαλεία τόσο εντός καταστημάτων όσο και ηλεκτρονικά μέσω των ιστοσελίδων τους και των υπηρεσιών e-banking. Ιδιαίτερη έμφαση έχουν δώσει σε online εργαλεία για να υπολογίσει ο ενδιαφερόμενος από τον υπολογιστή του το ποσό του δανείου που μπορεί να λάβει, να δει αν δικαιούται και αν ναι το πως θα το πληρώνει.
Ακόμη, έχουν δημιουργήσει εσωτερικές δομές ώστε να γίνονται πιο απλά τα βήματα από γραφειοκρατικής άποψης για τον δανειολήπτη, καθώς αν διαβάσει κάποιος την όλη διαδικασία μπορεί να υποχωρήσει. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες παρουσιάζουν με παραδείγματα και συγκεκριμένους υπολογισμούς την εξοικονόμηση των νοικοκυριών από λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρικό.
Η επιχορήγηση του κεφαλαίου μπορεί να φτάσει το 90% και των τόκων μέχρι το 100%. Επίσης, τα προγράμματα αυτά καλύπτουν την αμοιβή συμβούλου έργου έως 250 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα και έως 800 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για πολυκατοικία. Επιπλέον συνοδεύονται με μπόνους επιδότησης 10% λόγω της πανδημίας, ενώ τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται στις περιπτώσεις διαμερισμάτων σε λιγνιτικές περιοχές.
Η επιχορήγηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Η επιδότηση εξαρτάται από το εισόδημα (ατομικό και οικογενειακό). Περιλαμβάνονται επτά κατηγορίες κινήτρων στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημα επιβολής εισφοράς με βάση το εκκαθαριστικό της φορολογίας εισοδήματος έτους 2018 (υποβολή 2019). Σημειώνεται ότι δεν μπορεί κάποιο νοικοκυριό να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ εάν είχε κάνει χρήση του προηγούμενου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με την τράπεζά τους, η οποία θα τους καθοδηγήσει και μπορεί να τους συστήσει τεχνικό σύμβουλο.
Εξοικονομώ κατ’οίκον 2021: Οι επιδοτούμενες εργασίες
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας είναι:
- Αντικατάσταση Κουφωμάτων με υποχρεωτική ανακύκλωση των παλιών και δυνατότητα αντικατάστασης υαλοπινάκων σε κτίρια προστατευόμενα ή ιστορικής αξίας ή ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής.
- Τοποθέτηση/αντικατάσταση θερμοκάλυψης κελύφους: Επιλέξιμες παρεμβάσεις θεωρούνται και οι τυχόν εργασίες μικρής κλίμακας για την υποστήριξη της θερμομόνωσης (ρηγματώσεις, στεγανοποιήσεις).
- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης
- Επιλέξιμη παρέμβαση θεωρείται και η αποξήλωση καυστήρων πετρελαίου και των σχετικών δεξαμενών.
- Καταργείται η επιλεξιμότητα για καυστήρες πετρελαίου.
- Καταργείται η επιλεξιμότητα για ενεργειακά τζάκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
- Σύστημα Ζεστού Νερού Χρήσης με χρήση ΑΠΕ: Υποχρεωτική εγκατάσταση για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει.
Για ενεργειακή αυτονόμηση οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
- Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ: Είναι επιλέξιμα μόνο εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται, με τις κύριες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+.
- Επιλέξιμη παρέμβαση αποτελεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού μόνο για την κάλυψη της ζήτησης (net metering). Συστήματα αποθήκευσης: Επιλέξιμη μόνον ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού σταθμού.
- Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων: Επιλέξιμες μόνον οι συσκευές που είναι κατάλληλες, βάσει προτύπων ΕΛΟΤ, και προορίζονται για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε οικιακό περιβάλλον.
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις Εξυπνων Συστημάτων (Smart Home) είναι:
- Ψηφιακά συστήματα και τεχνολογίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
- Έξυπνου φωτισμού (π.χ. έξυπνες πρίζες, φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης LED).
- Έξυπνης διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης/ψύξης (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες).
- Απομακρυσμένου Ελέγχου (π.χ. έξυπνοι αισθητήρες διαρροής, υγρασίας κ.λπ.).
Επιλέξιμες είναι μόνον οι παρεμβάσεις που προσαρμόζουν και διατηρούν την κατανάλωση ενέργειας (συσκευές, φωτισμός, θέρμανση, ζεστό νερό κ.λπ.) στα επίπεδα που επιλέγουν οι χρήστες με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας ή/και καταγράφουν και επεξεργάζονται στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας ή/και προσαρμόζουν και διατηρούν τα επίπεδα σκίασης.
Οι λοιπές επιλέξιμες κοινόχρηστες παρεμβάσεις για πολυκατοικίες περιλαμβάνουν:
- Αναβάθμιση ανελκυστήρα
Επιλέξιμες μόνον οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πιστοποίηση ανελκυστήρων και η υποχρεωτική εγκατάσταση inverter στους ανελκυστήρες προκειμένου να επιτυγχάνεται μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος δίχως να επηρεάζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητά τους
- Αναβάθμιση συστήματος φωτισμού:
-Αντικατάσταση λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης (π.χ. LED)
-Αντικατάσταση του συστήματος χρονισμού με έξυπνο σύστημα διαχείρισης, αναλόγως χρονικής στιγμής (ημέρα/νύχτα), φωτεινότητας, σημείο εισόδου/εξόδου κ.ά.
-Αντικατάσταση του κυκλώματος ενεργοποίησης με αυτοματισμό με αισθητήρες κίνησης.