Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2020: Πότε ξεκινάει – Αίτηση, δικαιολογητικά, κριτήρια

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2020: Με 1 δισ. ευρώ υπολογίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος πως θα έχει γεμίσει έως το τέλος του έτους ο… κουμπαράς του τρίτου κύκλου «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Επικρατέστερος μήνας μέσω του οποίου θα επωφεληθούν χιλιάδες νοικοκυριά είναι ο Σεπτέμβριος – με τους ιδιοκτήτες ήδη να αναμένουν τις επιμέρους ανακοινώσεις ώστε να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις.

Αυτή τη στιγμή τα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος – Ανάπτυξης) κάνουν τις τελευταίες… ζυμώσεις προκειμένου το φθινόπωρο να βγει στον αέρα με σημαντικό προϋπολογισμό.

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2020: Το μεγάλο στοίχημα

«Εχουν ήδη δοθεί 600-650 εκατ. ευρώ για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Υποθέτω ότι μπορούμε να φτάσουμε έως το 1 δισ. έως το τέλος της χρονιάς, κι αυτό θα αποτελεί σημαντική στήριξη για τα νοικοκυριά, για τον κατασκευαστικό κλάδο και για το περιβάλλον, διότι τα προγράμματα αυτά είναι φιλικά στο περιβάλλον.

Στην περίοδο 2021-2027 τα κονδύλια θα πολλαπλασιαστούν και δεν θα προέρχονται μόνο από κοινοτικά προγράμματα, αλλά και από δύο άλλες πηγές: φιλικά προς τους καταναλωτές δάνεια και φορολογικά κίνητρα από το υπουργείο Οικονομικών.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι ξεκάθαρο ως προς αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεδιάσκεψη με την ΟΝΝΕΔ για την πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης.

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2020: Παλαιά κτίσματα

Οπως έχει ήδη γράψει ο Ελεύθερος Τύπος, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται παράλληλα και τους τρόπους με τους οποίους θα επιδοτηθούν ενεργειακά κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980 και υστερούν τόσο σε εξοικονόμηση όσο και σε ενεργειακή απόδοση.

Στο πλαίσιο του να εναρμονιστεί η χώρα με τους στόχους της Ε.Ε., αναμένεται να υπάρξουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα περισσότερα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ», δεδομένου ότι έως το 2030 θα πρέπει κατά μέσο όρο να αναβαθμίζονται περί τα 60.000 κτίρια ετησίως. Ετσι, αναμένεται να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα.

Με τη σειρά τους, οι πολίτες θα επωφεληθούν από παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα αλλαγή σε κουφώματα, θερμομόνωση, καυστήρες κ.λπ. Η διαδικασία αυτή αφορά το 55% του κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας που έχει κατασκευαστεί πριν από τέσσερις δεκαετίες και τα οποία είναι πολύ χαμηλά στη λίστα ενεργειακής απόδοσης, ενώ σε πολλά εξ αυτών δεν έχει πραγματοποιηθεί σεισμικός έλεγχος.

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2020: Νέο πρόγραμμα

Σε δεύτερο χρόνο, και με σκοπό να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα, με την εκκίνηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, νέο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών.

Συγκεκριμένα, στο νέο πρόγραμμα εξετάζονται όλες οι δυνητικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε εξορθολογισμό του και σε κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων, θα αυξήσουν το πλήθος των υπαγωγών, θα βελτιώσουν τις διαδικασίες υποβολής αίτησης και θα επιταχύνουν την ολοκλήρωση των προτεινόμενων παρεμβάσεων, όπως αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού με συνδυασμό διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης.

Για το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου, στη βάση σχετικού αιτήματος του Ωφελούμενου.

Στην 7η κατηγορία δεν χορηγείται επιχορήγηση αλλά δάνειο στο 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού και επιδότηση επιτοκίου.

Η κατάταξη στις κατηγορίες του πίνακα 2.2.1 γίνεται με βάση τα εισοδήματα της τελευταίας, από την υποβολή της αίτησης, εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Εάν η αίτηση στο πρόγραμμα υποβάλλεται σε ημερομηνία που εμπεριέχεται στην περίοδο υποβολής εμπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, η κατάταξη στις κατηγορίες του πίνακα 2.2.1 γίνεται με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το προηγούμενο έτος από το έτος υποβολής της αίτησης. Εάν η ημερομηνία κατά την οποία ο αιτών υποβάλλει αίτηση στο πρόγραμμα είναι μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής εμπρόθεσμων δηλώσεων, απαιτείται πριν την υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Εάν δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος βάσει των εισοδημάτων του οποίου γίνεται η κατάταξη στις κατηγορίες του πίνακα 2.2.1, θα πρέπει να προσκομιστεί το αντίγραφο της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης που έχει κατατεθεί στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική υπηρεσία (ΔΟΥ). Επίσης, όποιος εμπίπτει στην ανωτέρω περίπτωση θα πρέπει να προσκομίσει, επιπλέον, υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώνει ότι κατά το επίμαχο έτος δεν ήταν κάτοικος εξωτερικού ή ήταν κάτοικος εξωτερικού αλλά δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης.

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2020: Τα δικαιολογητικά

  • Δελτίο ταυτότητας του φυσικού προσώπου που κάνει την αίτηση ένταξης στο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον». Εναλλακτικά μπορείτε να προσκομίσετε το διαβατήριό σας.
  • Οικοδομική άδεια για το κτίριο που κάνετε αίτηση επιδότησης ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο που να το νομιμοποιεί.
    Λογαριασμός της ΔΕΗ (ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας).
  • Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος του ατόμου που αιτείται την επιδότηση.
  • Το τελευταίο αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1), του ατόμου που κάνει την αίτηση, εφόσον η συγκεκριμένη κατοικία χρησιμοποιείται από τον ίδιο.
  • Αντίγραφο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9).
  • Για σπίτια που ενοικιάζονται ή παραχωρούνται δωρεάν απαιτούνται αντίγραφο της αναλυτικής κατάστασης για μισθώματα ακινήτων (Ε2) και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του ενοίκου, ότι χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ακίνητο ως σπίτι ή επαγγελματική στέγη.
  • Για σπίτια που χρησιμοποιούνται από συγκύριο τα δυο παραπάνω, πιστοποιητικά μπορούν να αντικατασταθούν από αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) συγκύριου, εφόσον το χρησιμοποιεί αυτός ως κατοικία.

2ον. Απευθυνθείτε σε μηχανικό, ο οποίος θα κάνει τα εξής:

  • Θα ελέγξει την εγκυρότητα των δικαιολογητικών και θα σας πει αν μπορείτε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα.
  • Θα αναζητήσει τυχόν αρχιτεκτονικά σχέδια του κτιρίου ( κάτοψη, τομή κλπ) από την τοπική Πολεοδομία.
  • Θα κάνει αυτοψία και θα ελέγξει τη νομιμότητα του κτιρίου.
  • Θα προβεί σε αποτύπωση του κτιρίου για το οποίο δεν υπάρχουν σχέδια.
  • Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αυθαιρεσίες θα πρέπει να δηλωθούν στον νόμο περί αυθαιρέτων και να τακτοποιηθούν.
  • Θα συντάξει το πρώτο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
  • Θα εξετάσει τα σενάρια που ικανοποιούν τις απαιτήσεις του προγράμματος.
  • Θα κάνει τις προμετρήσεις και να συντάξει τη λίστα με τις προδιαγραφές των υλικών, αφού έρθει σε επαφή με τους προμηθευτές, συντάσσοντας τον τελικό προϋπολογισμό των εργασιών.

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2020: Οι προδιαγραφές

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει το ΕΤΕΑΝ:

Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Φέρει οικοδομική άδεια.
  • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Για να χαρακτηρισθεί μια πολυκατοικία, ως σύνολο κτηρίου, επιλέξιμη κατοικία θα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα:

Σε περίπτωση μεικτής χρήσης, θα πρέπει τουλάχιστον το 50% του πλήθους των ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) του κτηρίου/ συγκροτήματος κτηρίων να χρησιμοποιείται ως κατοικία και να αποτελούν ένα ενιαίο διακριτό σύνολο (π.χ. θέρμανση από το ίδιο σύστημα, καταστήματα στο ισόγειο ή/και στον πρώτο όροφο και διαμερίσματα στους υπόλοιπους ορόφους).. Δεν χαρακτηρίζονται όμως ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).

Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του τμήματος του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Πραγματοποιούνται κοινόχρηστες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Οι ιδιοκτήτες που δεν εντάσσονται ή δε θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα

συμμετέχουν στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν δηλωθεί στην Απόφαση

Γενικής Συνέλευσης Πολυκατοικίας με ίδια κεφάλαια.

  • Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι: Αντικατάσταση κουφωμάτων, Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής, Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης και συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης με συμβατικά καύσιμα και Αναβάθμιση συστημάτων με εγκατάσταση συστήματος Ανανεώσιμων Πηγών ή/και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού / Θερμότητας.
  • Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 Euro ανά τετραγωνικό μέτρο ωφέλιμης επιφάνειας της κατοικίας με μέγιστο τις 25.000 Euro συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.