Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021: Χαμός σε όλη τη χώρα για το πιο δημοφιλές πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ποιες περιφέρειες της χώρας παίρνουν σειρά από τη Δευτέρα. Δείτε στο xristika.gr όλες τις τελευταίες εξελίξεις για το «εξοικονομώ».
Μπορεί το προηγούμενο διάστημα να σημειώθηκε αλαλούμ με το Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021, ωστόσο, από τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021, άνοιξε για υποβολή αιτήσεων η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σε τέσσερις Περιφέρειες.
Η πλατφόρμα θα ανοίξει αρχικά για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στις 27 Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στις 29 Ιανουαρίου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου 2021.
Η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 3 Φεβρουαρίου 2021 σε όλη την επικράτεια.
Η ώρα έναρξης της διαδικασίας, παραμένει ως είχε, στις 10.00 πμ.
Έπειτα από την αξιολόγηση ζητημάτων που ετέθησαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και για την απρόσκοπτη λειτουργία της πλατφόρμας λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του Covid – 19, αποφασίστηκε να γίνουν τεχνικές προσαρμογές για την ομαλότερη ροή των αιτήσεων.
Ειδικότερα:
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του διαθέσιμου προϋπολογισμού για κάθε Περιφέρεια διαμορφώνεται ως εξής:
Ένας ακόμη μικρός «πανικός» με το «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», λόγω των «ζητημάτων λειτουργίας του προγράμματος», που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ αποφασίζοντας έτσι να αναβάλλει την υποβολή αιτήσεων για τέσσερις Περιφέρειες.
Την ίδια στιγμή «σκόνη σηκώθηκε» από πληροφορίες για λογισμικό που στήθηκε στο εξωτερικό και με το οποίο μειώνεται ο χρόνος υποβολής αίτησης, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για τους μηχανικούς- συμβούλους που «τρέχουν» το Πρόγραμμα, αλλά και τους εν δυνάμει ωφελούμενους που προσδοκούν σε ένταξη.
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα βγαίνει περιοδικά στον αέρα μέχρι το 2030, γίνεται ντόρος εδώ και μήνες καθώς όσο εμπλέκονται δηλώνουν ξανά και ξανά αντίθετοι με το ένα και βασικό παράγοντα ένταξης, την ταχύτητα στην κατάθεση των αιτήσεων.
«Ανοίγει για παράδειγμα η πλατφόρμα, για μία Περιφέρεια, στις 10 το πρωί και σε ένα 10λεπτο έχει εξαντληθεί ο προϋπολογισμός του έργου για την Περιφέρεια αυτή. Όστις πρόλαβε τον Κύριο οίδε. Η υποβολή της αίτησης είναι για 100άρηδες, για sprinters», δήλωσε στο GRTimes.gr μηχανικός που ασχολείται με το Πρόγραμμα.
Το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το Πρόγραμμα αποδεικνύεται κι’ από το ότι τα 406 εκατ. που έχουν ως τώρα διατεθεί εξαντλήθηκαν σε διάστημα 5,5 ωρών που σημαίνει ότι τα κονδύλια του προγράμματος «έφευγαν» με ρυθμό 1,2 εκατομμύρια ευρώ ανά λεπτό.
Αυτό το πρόβλημα του….»τρέξτε να προλάβετε», δεν είναι καινούργιο. Είχε προκληθεί τεράστια αντίδραση στον προηγούμενο κύκλο όταν είχε κρασάρει η πλατφόρμα και οι σύμβουλοι έμεναν ξύπνιοι όλο το βράδυ, περιμένοντας να ενεργοποιηθεί για να προλάβουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις των πελατών τους.
Τα χρονικά παράθυρα των αιτήσεων για τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα, που υπάρχει λόγω καιρικών συνθηκών μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα, εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνούν τα 10’ λεπτά της ώρας. Και αυτό το 10λεπτο αν λειτουργεί κανονικά η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ».
Αυτό που υποστηρίζεται είναι ότι το ΥΠΕΝ, πρέπει να θέσει ορισμένα κριτήρια για τις υπαγωγές και να μη μείνει στο …»τρέξτε και όποιος προλάβει». Πιο συγκεκριμένα, τέτοια κριτήρια θα μπορούσαν να είναι εισοδηματικά, παλαιότητας κτιρίων, κριτήρια που θα βοηθούσαν στην ένταξη πολυκατοικιών για ενεργειακή αναβάθμιση. Τέτοιου είδους κριτήρια θα μπορούσαν να ισχύουν πχ. για το 30% των αιτήσεων.
Πέραν αυτού, όποιος καταθέτει αίτηση, παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου αλλά δεν εντάσσεται επειδή έχουν εξαντληθεί τα χρήματα, να διατηρεί κάποια προτεραιότητα ώστε στον επόμενο κύκλο που είναι να ανοίξει μετά από επτά μήνες ( έτσι είχε δηλώσει ο Κ. Χατζηδάκης), να προηγείται και να μην ξανακάνει όλη τη διαδικασία από την αρχή.
Να σημειωθεί ότι τα κριτήρια στο «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», αφορούν το ποσοστό επιδότησης που λαμβάνει ο ωφελούμενος, ανάλογα με την έκταση της ενεργειακής αναβάθμισης που κάνει.
Σε ό,τι αφορά στις παρατάσεις που δόθηκαν, ακριβώς επειδή κυκλοφόρησε ότι υπάρχουν «προγραμματάκια λογισμικού που περνάνε τις αιτήσεις αυτόματα», το νέο χρονοδιάγραμμα έχει ως εξης:
– Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 25/1/2021 αντί για τις 11/1/2021.
– Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει στις 27/1/2021 αντί για τις 13/1/2021.
– Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υποβολή θα ξεκινήσει στις 29/1/2021 αντί για τις 15/1/2021.
– Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η ημερομηνία που οι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις μετατίθεται για την 1/2/2021 αντί για τις
20/1/2021.
– Τέλος, η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος ΑΒ) θα ξεκινήσει από τις 3/2/2021 σε όλη την επικράτεια.
Οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν να δούνε τις τυχόν παρεμβάσεις που θα κάνει το ΥΠΕΝ σχετικά με τη λειτουργία του Προγράμματος, ενώ βέβαια αυτές δεν θα πρέπει να προκαλέσουν διαφορετικό τρόπο μεταχείρισης όσων ήδη υπέβαλαν και αυτών που θα υποβάλλουν στο εξής.
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας είναι:
Για ενεργειακή αυτονόμηση οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις Εξυπνων Συστημάτων (Smart Home) είναι:
Επιλέξιμες είναι μόνον οι παρεμβάσεις που προσαρμόζουν και διατηρούν την κατανάλωση ενέργειας (συσκευές, φωτισμός, θέρμανση, ζεστό νερό κ.λπ.) στα επίπεδα που επιλέγουν οι χρήστες με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας ή/και καταγράφουν και επεξεργάζονται στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας ή/και προσαρμόζουν και διατηρούν τα επίπεδα σκίασης.
Οι λοιπές επιλέξιμες κοινόχρηστες παρεμβάσεις για πολυκατοικίες περιλαμβάνουν:
Επιλέξιμες μόνον οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πιστοποίηση ανελκυστήρων και η υποχρεωτική εγκατάσταση inverter στους ανελκυστήρες προκειμένου να επιτυγχάνεται μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος δίχως να επηρεάζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητά τους
-Αντικατάσταση λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης (π.χ. LED)
-Αντικατάσταση του συστήματος χρονισμού με έξυπνο σύστημα διαχείρισης, αναλόγως χρονικής στιγμής (ημέρα/νύχτα), φωτεινότητας, σημείο εισόδου/εξόδου κ.ά.
-Αντικατάσταση του κυκλώματος ενεργοποίησης με αυτοματισμό με αισθητήρες κίνησης.
Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων τού προγράμματος ανά περιφέρεια και όχι μετά τις 31/12/2021.
Θα χρειαστείτε:
Το πρόγραμμα που εκπόνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ως στόχο την ανακαίνιση 60.000 κατοικιών ετησίως. Σε σχέση με τα προηγούμενα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», η διαφορά του τρέχοντος προγράμματος είναι και η και παρεμβάσεων που αφορούν την «έξυπνη» διαχείριση της ενέργειας που καταναλώνουν οι κατοικίες.
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά από τους υποψηφίους και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος exoikonomo2020.gov.gr.
Τα ποσοστά επιδότησης ανεβαίνουν κατά 10% (μπόνους Covid-19 το λαμβάνουν όλοι), υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετου μπόνους 10% (ενεργειακό αν ανέβει κατά τρεις κλίμακες ο βαθμός ενεργειακής αναβάθμισης) και όσοι μένουν στις λιγνιτικές περιοχές Δ. Μακεδονίας και Αρκαδίας έχουν τη δυνατότητα να πάρουν κι άλλο μπόνους ύψους 10%.
Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να:
Για πολυκατοικίες διακρίνονται δύο περιπτώσεις, για παρεμβάσεις και στα διαμερίσματα ή μόνο στους κοινόχρηστους χώρους:
– Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας, και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν μη κοινόχρηστες ενεργειακές παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.
– Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.
– Απόφαση Γενικής Συνέλευσης, υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων.
– Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.
– Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο και περιλαμβάνει μόνον αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.
– Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού. Επίσης απαιτούνται απόφαση Γενικής Συνέλευσης και υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο, καθώς και Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.
– Για τις παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους και ανελκυστήρες θα παρέχεται ενιαίο ποσοστό ενίσχυσης 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος (συν 10% σαν «ρήτρα κορωνοϊού» και 10% για τις λιγνιτικές περιοχές) προκειμένου να διευκολυνθεί η υποβολή αιτήσεων.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός συνολικών παρεμβάσεων (ενεργειακής εξοικονόμησης, έξυπνων συστημάτων και ενεργειακής αυτονόμησης) είναι 50.000 ευρώ ανά επιλέξιμη κατοικία ή 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου (για περισσότερες κατοικίες) και 80.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Μόνο για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας το όριο του προϋπολογισμού είναι 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…