Εξέλιξη – «βόμβα» με τα κόκκινα δάνεια: Τι αποφάσισε ο Άρειος Πάγος

Kόκκινα δάνεια: Τεράστια ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά καθώς μετά ανατροπή υπέρ των δανειοληπτών, στα νομολογιακά δεδομένα των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, που πρόκειται να εκδικαστούν κατά χιλιάδες τα επόμενα χρόνια, μέσω της διαδικασίας επίσπευσης των δικασίμων, φέρνει η υπ’ αριθμ. 59/2021 απόφαση του Δ’ Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με αυτήν, επιβεβαιώνεται νομολογικά από το αναιρετικό δικαστήριο ότι για την υπαγωγή στον νόμο και την προστασία ενός δανειολήπτη, το βάρος απόδειξης για την ύπαρξη δόλου φέρει ο πιστωτής-τράπεζα, που όμως πλέον πρέπει με σαφήνεια και ορισμένα να αποτυπώσει τα περιστατικά που διαμορφώνουν τη δόλια συμπεριφορά του δανειολήπτη και όχι αόριστα απλά να αναφέρεται στην έννοια του δόλου, όπως σωρηδόν γίνεται στις μέχρι τώρα προβαλλόμενες ενστάσεις που διατυπώνονται στα δικαστήρια του Ν. 3869/2010 (κατά κόσμον Κατσέλη).

Μάλιστα η ένσταση δόλου αποτελεί την πλέον συχνή αιτία απορριπτικών αποφάσεων κατά των δανειοληπτών είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό, όπως αναφέρει το imerisia.gr.

Kόκκινα δάνεια: Παγιώνεται νομολογιακά το περιβάλλον προς όφελος των δανειοληπτών

Οπως σημειώνει η δικηγόρος Νεφέλη Ελπίδα Σωτηρόπουλου, που εξειδικεύεται σε υποθέσεις δανειοληπτών και αναγκαστικής εκτέλεσης:

«Η εξαιρετική σημασία της απόφασης 59/2021 του Αρείου Πάγου ως προς την ερμηνευτική προσέγγιση του δόλου, διαμορφώνει και παγιώνει νομολογιακά το περιβάλλον προς όφελος των δανειοληπτών, καθώς θεωρεί κρίσιμο το περιεχόμενο του δόλου, δηλαδή τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και τις ειδικότερες παραμέτρους ουσίας βάσει των οποίων στοιχειοθετείται και όχι τόσο ο χρόνος που αυτός εκδηλώθηκε, τόσο κατά την ανάληψη των οφειλών, όσο και κατά τη στιγμή παύσης των πληρωμών του δανειολήπτη. Aποσυνδέει σημαντικά την αντικειμενική στοιχειοθέτηση του δόλου για τυχόν μεταβιβάσεις που έχουν σημειωθεί εντός της τελευταίας τριετίας από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής, αναφέροντας πως είναι κρίσιμο όχι το πότε μεταβιβάστηκε το περιουσιακό στοιχείο αλλά το τί περιουσιακό στοιχείο ήταν αυτό, ποιας αξίας, τι θα είχε να εισφέρει η αξία του στην απαίτηση του αντίδικου πιστωτή, δηλαδή η κρισιμότητα επικεντρώνεται στην ουσία της μεταβιβάσιμης αξίας και όχι τόσο στο χρονικό σημείο που σημειώθηκε αυτή».

Κατά συνέπεια, κατά το σκεπτικό της απόφασης 59/2021 ΑΠ, η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εντός της κρίσιμης τριετίας πριν την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στον νόμο, ΔΕΝ συνιστά από μόνη της έρεισμα για στοιχειοθέτηση της ένστασης δόλου.

Kόκκινα δάνεια: Φρένο στη μαζική απόρριψη αιτήσεων υπαγωγής

Οπως περαιτέρω σημειώνει η κυρία Σωτηροπούλου:

«Η απόφαση του ΑΠ έρχεται ουσιαστικά να βάλει φρένο στην μέχρι τώρα “εύκολη” τακτική της νομολογίας με την άκριτη μαζική απόρριψη αιτήσεων υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη με έρεισμα την ένσταση δόλου, αόριστα προβαλλόμενη από την πλευρά των πιστωτών, στις πλείστες των περιπτώσεων, χωρίς ειδικότερη αιτιολογία και χωρίς να υπάρχει επί της ουσίας έκθεση των ειδικότερων παραμέτρων που στοιχειοθετείται.

Συγκεκριμένα η απόφαση κρίνει υπέρ του οφειλέτη για παραβίαση κανόνα ουσιαστικού δικαίου από το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο το οποίο έκρινε εσφαλμένα λαμβάνοντας υπόψη λιγότερα στοιχεία αλλά και έκανε αποδεκτή μη ορισμένη ένσταση.

Μάλιστα την αίτηση αναιρέσεως άσκησε στην εν λόγω περίπτωση οφειλέτης, σε αντίθεση με τις περισσότερες αποφάσεις που είχαν εκδοθεί από τον ΑΠ μέχρι τώρα, οι οποίες αφορούσαν αιτήσεις αναιρέσεως που είχαν ασκηθεί από τους πιστωτές-τράπεζες.

Η σημασία της εν λόγω απόφασης είναι εξαιρετικά σημαντική αναφορικά με τις υποθέσεις χιλιάδων δανειοληπτών που εκκρεμούν προς εκδίκαση είτε ενώπιον των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δικαστηρίων της χώρας, είτε εκκρεμούν να κριθούν αναιρετικά ενώπιον του ανώτατου πολιτικού δικαστηρίου, καθώς δείχνει μια σαφή διάθεση από την πλευρά του Α.Π. για πρώτη φορά να θέσει τα νομολογιακά εκείνα αναχώματα, ώστε να προστατεύσει χιλιάδες δανειολήπτες από τη λαιμητόμο των πλειστηριασμών που επίκεινται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021».

Kόκκινα δάνεια: Έτσι θα βάλεις εγγυητή το Δημόσιο αν έχεις πάρει δάνειο!

Ανάσα για χιλιάδες συμπολίτες μας καθώς πλέον έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων τους σε 120 δόσεις και μάλιστα με εγγυητή το ίδιο το Δημόσιο!

Πρόκειται για δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν έως και το 2012, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην «Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ») ή του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ (ΤΕΜΠΜΕ), και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα στις τράπεζες έως τις 7.10.2019.

Σύμφωνα με την Ε.2073/2021, που υπέγραψε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής:

Η αίτηση για την υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών υποβάλλεται στην Υπηρεσία της ΑΑΔΕ (ΔΟΥ ή Ελεγκτικό Κέντρο), που είναι αρμόδια για την είσπραξη (πληροφορίες στον ειδικό πίνακα της Ε.2073/2021 και στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISnet).

Οι προθεσμίες είναι οι εξής:

  • Μέχρι την Τρίτη 4/5/2021*, για οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από 7.10.2019 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης
  • Εντός 6 μηνών από τη βεβαίωσή τους, για οφειλές που θα βεβαιωθούν μετά την 29/4/2021*.

* Η προθεσμία της 30/4/2021 που τίθεται στο άρθρο 293 του ν. 4738/2020 είναι Μεγάλη Παρασκευή (αργία) και μετατίθεται για την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Για τη διευκόλυνσή τους, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν ψηφιακά την αίτησή τους, αποστέλλοντας mail στην αρμόδια Υπηρεσία, με θέμα, «Ρύθμιση 120 δόσεων για δάνεια με εγγύηση Δημοσίου». Στο mail αυτό, συμπληρώνουν και επισυνάπτουν την υπεύθυνη δήλωση που είναι διαθέσιμη στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Gov.gr, με το παρακάτω κείμενο:

«Με την ιδιότητά μου ως φυσικό πρόσωπο/νόμιμος εκπρόσωπος /εκκαθαριστής /κληρονόμος ……. παρακαλώ όπως ρυθμίσετε σύμφωνα με το άρθρο 293 του ν.4738/2020 τις βεβαιωμένες οφειλές μου ή της εταιρείας με Α.Φ.Μ. ………… ή του κληρονομούμενου με Α.Φ.Μ. ……………… σε Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα που προήλθαν από επιχειρηματικό δάνειο/δάνειο φυσικού προσώπου, με υπουργική απόφαση παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου/παροχής της εγγύησης της εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ»/της εταιρείας με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ), σε ……… μηνιαίες δόσεις.»

Στην περίπτωση υποβολής της αίτησης ψηφιακά, την επόμενη ημέρα, η αρμόδια Υπηρεσία της ΑΑΔΕ αποστέλλει στον οφειλέτη μήνυμα στη θυρίδα του στο myTAXISnet, με τις πληροφορίες για την οριστικοποίηση της ρύθμισης (Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής, ποσό και προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης).

Για λόγους χρηστής διοίκησης, παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στους οφειλέτες, που από τις 27/10/2020 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4738/2020 που θέσπισε τη ρύθμιση των 120 δόσεων) έχουν εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013.

Οι οφειλέτες αυτοί μπορούν να εντάξουν το υπόλοιπο των εν λόγω οφειλών στη ρύθμιση έως και 120 δόσεων.

Kόκκινα δάνεια: Κούρεμα 98,5% σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες

Υπάρχει ελπίδα για χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν «κατακόκκινα» δάνεια και αδυνατούν για τον οποιοδήποτε λόγο να τα αποπληρώσουν.

Πώς μια απόφαση του Ειρηνοδικείου Πειραιά δημιουργεί προσδοκίες σε χιλιάδες πολίτες. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.

Με την υπ΄ αριθμ. 59/2021 απόφαση του το δικαστήριο ρύθμισε τις οφειλές συνολικού ύψους 239.771,48 ευρώ προς πέντε τράπεζες, διαγράφοντας 236.171,48 ευρώ και ορίζοντας για το υπόλοιπο ποσό μηνιαία καταβολή μόλις 100 ευρώ σε 36 δόσεις.

Το Ειρηνοδικείο Πειραιά έκρινε ευνοϊκά τη συγκεκριμένη περίπτωση «κουρεύοντας» το χρέος, καθώς η γυναίκα έχασε τον σύζυγο της και έπρεπε να σπουδάζει μόνη της το παιδί τους.

Το δικαστήριο αναφέρει στο σκεπτικό του:

«Λόγω του πρόωρου θανάτου του συζύγου της, βρέθηκε σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο, καθώς έπρεπε μόνη της να φροντίσει για τα έξοδα, και, ιδιαίτερα για τις σπουδές του τέκνου της, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του δανεισμού της, να οφείλεται στην ανωτέρω αιτία, και όχι σε πολυτελή διαβίωση με την λήψη καταναλωτικών προϊόντων και άσκοπη σπατάλη χρημάτων με περιττά έξοδα.

Άλλωστε ο χρόνος που η αιτούσα ανέλαβε τα επίδικα δάνεια, καθώς και οι βασικές της υποχρεώσεις είχαν αναληφθεί κατά το έτος 2002, σε συνδυασμό με το χρονικό διάστημα που αυτά εξυπηρετούνταν, αποκλείει την δολιότητα στον υπερδανεισμό της είτε με την μορφή του άμεσου είτε με την μορφή του ενδεχόμενου δόλου, καθώς αυτά δεν αναλήφθηκαν κοντά στον χρόνο της παύσης πληρωμών…

Εξάλλου το ότι η συνολική οφειλή της κυμαίνεται στα ανωτέρω επίπεδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα υψηλά επιτόκια υπερημερίας των καταναλωτικών δανείων.

Τέλος, η αιτούσα δεν ανέλαβε εικονικά χρέη τρίτων, ούτε προέβη σε δωρεές προς τρίτους ούτε εκποίησε περιουσιακά της στοιχεία, απορριπτόμενης της νομίμως υποβληθείσας ένστασης περί δόλιας περιέλευσής της σε γενική και μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ως ουσία αβάσιμης».