Εξειδικευμένος Αγγειοχειρουργός και Εξειδικευμένο Κέντρο: Η Σωστή Επιλογή για την Οριστική Θεραπεία σας

Σε πρόσφατη συνέντευξη του Αγγειοχειρουργού Αλέξανδρου Ματθαίου στη Φωτεινή Γεωργίου στην εκπομπή «Υγεία Πάνω Απ’ Όλα», συζητήθηκαν διάφορα θέματα σχετικά με τη φλεβολογία, τις φλεβικές παθήσεις, καθώς και για σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας αυτών. Στο συγκεκριμένο άρθρο, ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα σχετικά:

  • Με το πόσο σημαντικό είναι ένας ασθενής με κάποια φλεβική πάθηση να επιλέγει τόσο έναν έμπειρο και εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό, όσο και ένα εξειδικευμένο φλεβολογικό κέντρο.
  • Με το αν πρέπει να υπάρχει ταυτόχρονα και εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός και εξειδικευμένο κέντρο.
  • Με το γιατί ο αγγειοχειρουργός πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τους υπέρηχους.

Γιατί πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό και σε εξειδικευμένο κέντρο σε περίπτωση που έχει κάποια  φλεβική πάθηση;

Καταρχάς, είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε έχει πρόβλημα στα αγγεία του, είτε αρτηρίες, είτε φλέβες, θα πρέπει να απευθύνεται σε αγγειοχειρουργό που είναι ο κατεξοχήν εξειδικευμένος γιατρός για την αντιμετώπιση και τη διάγνωση των παθήσεων αυτών.

Από εκεί και πέρα όμως, η φλεβολογία αποτελεί ένα κομμάτι της αγγειοχειρουργικής, το οποίο έχει γνωρίσει πάρα πολύ μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια. Έχουν εμπλακεί διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές (για παράδειγμα, ενδοαυλική θεραπεία με laser), οι οποίες ήταν άγνωστες παλιότερα στους αγγειοχειρουργούς.

Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να έχει μεγάλη σημασία εάν ο αγγειοχειρουργός, ο οποίος καλείται να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει ένα φλεβολογικό πρόβλημα, εάν έχει την κατάλληλη εμπειρία, η οποία απαιτείται, και η οποία φυσικά θα έχει αντίκτυπο τόσο στη θεραπεία, όσο και στο αποτέλεσμα της θεραπείας του ασθενούς.

Επιγραμματικά, οι φλεβικές παθήσεις, που καλείται να διαγνώσει και να θεραπεύσει ένας εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός, είναι οι παρακάτω:

Πρέπει να υπάρχει και εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός και εξειδικευμένο κέντρο;

Αυτά τα δύο πάνε μαζί. Είναι προφανές ότι ένας αγγειοχειρουργός-φλεβολόγος θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα κέντρο, το οποίο έχει φτιαχτεί με επίκεντρο τις φλέβες, τις φλεβικές παθήσεις. Και αυτό φαίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο γίνεται η διάγνωση, καθώς και από τη λεπτομέρεια. Κρατούνται φωτογραφίες, δηλαδή σε λεπτομέρειες που οι ασθενείς μπορεί στην αρχή να μην της προσέχουν, αλλά έχουν τρομερή σημασία.

Και βέβαια καταλήγουμε στο πως είναι στημένοι οι χώροι, στους οποίους γίνονται οι θεραπείες. Είναι προφανές ότι ένας αγγειοχειρουργός, ο όποιος ασχολείται γενικώς με όλο το φάσμα της αγγειοχειρουργικής, δεν είναι δυνατόν να είναι στημένος τόσο καλά, όσο απαιτείται για την εξειδικευμένη αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων.

Γιατί ο αγγειοχειρουργός-φλεβολόγος πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τους υπέρηχους;

Οι υπέρηχοι αποτελούν ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι της φλεβολογίας. Τόσο όσον αφορά τη διάγνωση, και κυρίως όσον αφορά τη θεραπεία. Οι υπέρηχοι είναι το δεξί χέρι του αγγειοχειρουργού. Αποτελούν το «στηθοσκόπιο» που έχει ο παθολόγος. Ουσιαστικά, είναι ακριβώς το αντίστοιχο κομμάτι στη φλεβολογία, γιατί με τους υπέρηχους θα γίνει η αρχική διάγνωση, θα εντοπιστεί που είναι το πρόβλημα και θα γίνει η λεπτομερής χαρτογράφησή του. Δηλαδή, θα ξεκινήσουμε από εκεί που ξεκινάει το πρόβλημα και θα φτάσουμε στο τέλος του και αυτό θα το καταγράψουμε. Αυτό γίνεται αποκλειστικά σχεδόν με τη βοήθεια υπερήχων. Και από εκεί και πέρα, φυσικά, οποιεσδήποτε θεραπευτικές τεχνικές που θα χρησιμοποιήσουμε, περιλαμβάνουν υπέρηχους.

Αλέξανδρος Ματθαίου

Αγγειοχειρουργός

Διευθυντής VenoCare Athens

Διευθυντής Φλεβολογικού Κέντρου ΙΑΣΩ