Σούπερ μάρκετ

Σούπερ μάρκετ: Εκνευρισμός και απελπισία για τους καταναλωτές που βλέπουν τις τιμές των προϊόντων να αυξάνονται συνεχώς. Οι προσφορές των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και ο… αναστεναγμός στο ταμείο. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η τάση ανατιμήσεων φέρεται να διατηρείται στα εγχώρια ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και τους πρώτους δύο μήνες της φετινής χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα η αυξημένη ζήτηση περιορίζει σημαντικά την έκταση των προωθητικών ενεργειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλυτών της αγοράς των σούπερ μάρκετ, το 2020 τα έσοδα των αλυσίδων εκτοξεύθηκαν εξαιτίας των συνεπειών που επέφερε στην κατανάλωση η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωσή της.

Η συνολική αύξηση των τζίρων προσέγγισε το 10%, που μεταφράζεται σε επιπλέον 1 δισ. ευρώ για τα ταμεία των σούπερ μάρκετ σε σχέση με το 2019.

Σημαντικό στοιχείο αξιολόγησης της περσινής επίδοσης είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία των αναλυτών δείχνουν ότι η μέση ανατίμηση στα προϊόντα σταθερού barcode στο ράφι των Σούπερ μάρκετ κινήθηκε πέρυσι στο 1,4%, όταν ο μέσος όρος του Εναρμονισμένου Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε όλη τη διάρκεια του 2020 σημείωσε πτώση της τάξης του 1,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2019. Δηλαδή μια διαφορά που ξεπερνά 2,5%.

Η αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε πρώτη φάση στην ενίσχυση των όγκων, ωστόσο, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία των αναλυτών, γρήγορα η αξία των πωλήσεων ξεπέρασε την ανάπτυξη των όγκων. Κυρίως κατά τις περιόδους χαλάρωσης των μέτρων και κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους, δηλαδή στο δεύτερο lockdown και στη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, τα πρώτα δείγματα δείχνουν αύξηση εσόδων περί το 17%- 18% στο δίμηνο, ενώ ο ρυθμός ανατίμησης στο ράφι φέρεται να διατηρείται, όπως επίσης και ο γενικός αποπληθωρισμός στο -1,3% (Φεβρουάριος 2021).

Σούπερ μάρκετ: Στοχευμένες προσφορές

Την ίδια στιγμή οι προσφορές περιορίζουν τη δυναμική τους και κινούνται στην κατεύθυνση της πιο περιορισμένης διάρκειας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πέρυσι το κλειστό κανάλι της εστίασης προκάλεσε κάποια περίοδο χαλάρωσης της πίεσης των προωθητικών ενεργειών, οι οποίες υποχώρησαν στο 22%, ενώ το καλοκαίρι, με την άρση των περιοριστικών μέτρων, αυξήθηκαν ξανά στο 28%. Για φέτος η τάση των στοχευμένων προσφορών σε συγκεκριμένες περιόδους έντονου ανταγωνισμού, π.χ. Σαρακοστή, φέρεται ότι διατηρείται.

Η πανδημία είναι μια χρυσή ευκαιρία για τις αλυσίδες να «δοκιμάσουν» τους καταναλωτές στις περιορισμένες και στοχευμένες προσφορές, εξέλιξη που δύσκολα θα μπορούσε να επιτευχθεί σε άλλη συγκυρία.

Σίγουρα δεν είναι παράδοξο η αντίδραση της αγοράς να διαμορφώνεται με την πορεία της ζήτησης. Ωστόσο το βασικό ερώτημα είναι το κατά πόσο η «πληθωριστική» τάση στο καλάθι της νοικοκυράς θα εξακολουθήσει να έχει μεγάλες αποδόσεις στα ταμεία των αλυσίδων και τους προσεχείς μήνες.

Σούπερ μάρκετ: Μπαίνουν Κωτσόβολος και Πλαίσιο

Σε… πολυκαταστήματα ή ακόμη και σε σούπερ μάρκετ μετατρέπονται ολοένα και περισσότερες αλυσίδες που έως τώρα είχαν ως βασικό αντικείμενο τις ηλεκτρικές συσκευές και τα προϊόντα τεχνολογίας και αναλώσιμα, αξιοποιώντας την αναγνωρισιμότητα στο ευρύ κοινή και την υποδομή που έχουν ήδη σε ηλεκτρονικό εμπόριο, σε αποθηκευτικούς χώρους και γενικώς σε εγκαταστάσεις που απαιτούνται για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Έτσι, μετά την αλυσίδα «Κωτσόβολος», η οποία τους τελευταίους μήνες έχει διευρύνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της σε προϊόντα που δεν σχετίζονται με τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της, προϊόντα τα οποία διαθέτει αποκλειστικά μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος, ήρθε η σειρά της γνωστής αλυσίδας «Πλαίσιο» να εισέλθει σε μία εντελώς διαφορετική κατηγορία, η οποία, όμως σχετίζεται άμεσα με την πανδημία.

Πλέον η αλυσίδα γνωστή εδώ και χρόνια για την δραστηριότητά της σε προϊόντα τεχνολογίας, αναλώσιμα και γραφική ύλη και πριν από δύο χρόνια και για την είσοδό της και στις «λευκές» ηλεκτρικές συσκευές, διαθέτει μία νέα κατηγορία προϊόντων υπό την ονομασία «Είδη ατομικής προστασίας», η οποία περιλαμβάνει από ιατρικές και υφασμάτινες μάσκες, αντισηπτικά χεριών έως και κρεμοσάπουνα που συνήθως βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, μέχρι θερμόμετρα, αποστειρωτές αέρα και διαχωριστικά πλέξιγκλας.

Σημειώνεται ότι η «Κωτσόβολος» έχει ήδη προσθέσει στο κωδικολόγιό της για πώληση από το ηλεκτρονικό της κατάστημα και όχι από τα φυσικά καταστήματα, είδη ταξιδίου, όργανα γυμναστικής προϊόντα για παιδιά και βρέφη, από μπιμπερό έως καρότσια και ειδικά καθίσματα για το αυτοκίνητο, παιχνίδια εξωτερικού χώρου κ.α.

Η διοίκηση της εταιρείας, μάλιστα, έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει από περίπου 15.000 σε 35.000 τους κωδικούς προϊόντων της που διατίθενται από το ηλεκτρονικό της κατάστημα.

Αν μη τι άλλο η πανδημία και κυρίως το κλείσιμο μεγάλου μέρους των εμπορικών καταστημάτων και για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με τη στροφή των καταναλωτών -είτε διότι δεν έχουν άλλη επιλογή, είτε διότι αποφεύγουν τις μετακινήσεις και των συγχρωτισμό με άλλα άτομα- οδηγεί σε μετασχηματισμούς διαφόρων τύπων στις επιχειρήσεις, μετασχηματισμοί οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν νέου τύπου συγκέντρωση στο λιανεμπόριο.

Τούτο ήδη συμβαίνει με τα σούπερ μάρκετ, έστω και αν με απαγορεύσεις από την πλευρά της πολιτείας δεν διαθέτουν σειρά προϊόντων -από τα φυσικά τους καταστήματα- που εντάσσονται στην κατηγορία των διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Το παραπάνω αφήνει σαφώς να εννοηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού στα συμπεράσματα της έκθεσης που δημοσιοποίησε πρόσφατα για τα βασικά καταναλωτικά είδη, ουσιαστικά για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στα συμπεράσματά της: «Για τη λήψη τυχόν περιοριστικών μέτρων (σ.σ. εννοεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού) επιβάλλεται να αξιολογούνται οι διάφορες διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις πολιτικής, να πραγματοποιείται ανάλυση κόστους – οφέλους και να επιλέγεται η πολιτική που ελαχιστοποιεί τους περιορισμούς και τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, σταθμίζοντας τις εναλλακτικές λύσεις ως προς την αναλογικότητά τους αναφορικά με τη διασφάλιση τόσο της προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και τη διασφάλιση της δημόσιας οικονομίας.

Καθώς η συνολική ανά έτος χρονική περίοδος κατά την οποία γίνεται περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου αυξάνεται λόγω νέας κατά περιόδους εφαρμογής των έκτακτων περιοριστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, πιθανώς ελλοχεύει ο κίνδυνος εξόδου μικρών και μεσαίων λιανεμπορικών επιχειρήσεων και της επακόλουθης υπέρμετρης συγκέντρωσης σε μία πληθώρα αγορών (προϊόντων και υπηρεσιών).

Η τάση και ο βαθμός προς τη συγκέντρωση αυτή δύναται να γιγαντωθεί μέσω και της εξαγοράς των εναπομεινάντων παικτών στην αγορά από μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους».

Σούπερ μάρκετ: Αντεπίθεση από τα Kiosky’s

Διπλασιασμός καταστημάτων με στόχο τα 100 μέσα στο 2021 για την εταιρεία Kiosky’s Convenience Stores. Γιατί αγωνιούν οι μεγάλες αλυσίδες Σούπερ μάρκετ που θέλουν να «σβήσουν» τα μπακάλικα της γειτονιάς. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.

Τα Kiosky’s Convenience Stores επεκτείνoνται εκτός Αττικής, με στόχο τον διπλασιασμό του αριθμού καταστημάτων που λειτουργούν σήμερα. Ως βάση υλοποίησης του πλάνου ανάπτυξής της, η εταιρεία βασίζεται στο εξής τρίπτυχο:

1. Διεύρυνση του δικτύου φυσικών καταστημάτων

2. Ενίσχυση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ekiosky’s

3. Ενδυνάμωση του καναλιού διανομών

Η ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων υποστηρίζεται από τη σύνδεσή τους με την ηλεκτρονική πλατφόρμα ekiosky’s καθώς και από τη διανομή προϊόντων κατ΄ οίκoν, δημιουργώντας ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο για την εταιρεία όσο και για τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους με τρεις τρόπους: από το φυσικό κατάστημα, από την ηλεκτρονική πλατφόρμα αλλά και τηλεφωνικά, με διευρυμένο ωράριο, έως τις 23:00, καθημερινά αλλά και τις Κυριακές.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα ekiosky’s, ξεπέρασε σε ένα χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της, τον στόχο των 300.000 παραγγελιών και των 2 εκατομμυρίων επισκεπτών, έχοντας στη διάθεση των καταναλωτών πάνω από 1000 κωδικούς για τα μικροψώνια τους που οφείλεται τόσο στη γενικότερη τάση απομακρυσμένων αγορών λόγω και της πανδημίας, όσο και στη δυνατότητα που παρέχεται στον καταναλωτή για διανομή κατ’ οίκον, μέσα σε λίγα λεπτά από την παραγγελία.

Με τον συνδυασμό του φυσικού καταστήματος με το ηλεκτρονικό, η Kiosky’s είναι η μοναδική εταιρεία που καλύπτει ήδη, σε επίπεδο διανομής προϊόντων μικρής λιανικής, περισσότερο από το 90% της γεωγραφίας της Αττικής.

Η εταιρεία διαθέτει σήμερα 57 καταστήματα στην Αττική, ενώ τους τελευταίους μήνες ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα πρώτα Κiosky`s Convenience Stores στη Θεσσαλονίκη, τον Πύργο Ηλείας, τη Λαμία και τη Σύρο. Το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας προβλέπει την επέκταση του δικτύου της και σε άλλες πόλεις, με στόχο τη λειτουργία 100 καταστημάτων, μέχρι το τέλος του έτους, με τη δημιουργία τόσο ιδιόκτητων καταστημάτων όσο και με τη μέθοδο franchise.

“Η ανάπτυξή μας τα τελευταία χρόνια, μας δίνει τη δυνατότητα να κατακτήσουμε νέες προκλήσεις, όπως η επέκταση του δικτύου μας και ο πραγματικός συνδυασμός φυσικού και ηλεκτρονικού καταστήματος. Σε μια αγορά με μεγάλη κινητικότητα, έχουμε καταφέρει να υλοποιούμε μια στρατηγική που δείχνει το δρόμο για τη λιανική των επόμενων χρόνων. Έχουμε παρουσία σε όλη την αλυσίδα της αγοράς, από τα logistics και τη διανομή μέχρι την πώληση των προϊόντων και από το φυσικό κατάστημα, στο ηλεκτρονικό κατάστημα και στην κατ’ οίκον διανομή. Βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από την ανάπτυξη της αγοράς, η οποία διευρύνεται με νέους παίχτες και στόχος μας είναι να παραμείνουμε πρωτοπόροι, με τη δημιουργία δική μας τεχνολογίας για την ακόμη καλύτερη εμπειρία του καταναλωτή”, σημειώνει ο Γιώργος Μούχαλης, Πρόεδρος της εταιρείας.