Ακρίβεια: Δεν έχει τέλος το ράλι ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ καθώς βασικά αγαθά παίρνουν την… ανηφόρα στην τιμή! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr…
Από την ερχόμενη εβδομάδα και σταδιακά μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανατιμηθούν περισσότερα από 300 προϊόντα, σε ποσοστό που θα φτάσει και το 50%, με τις ανατιμήσεις να έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις και δεν αφορούν το σύνολο των αγαθών που περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων σύμφωνα με τη RealNews. Η λίστα με τις ανατιμήσεις αναμένεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά.
Στη λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα:
Παγκόσμιος εφιάλτης έχει γίνει η άνοδος στην τιμή βασικών αγαθών με το φως στην άκρη του τούνελ να είναι πάρα πολύ μακριά ακόμα…
Το σοκ από την άνοδο στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, που συνδέεται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2024 και αυξάνει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τις προοπτικές της αγοράς εμπορευμάτων (Commodities Market Outlook).
Στην πρώτη συνολική ανάλυσή της για τον αντίκτυπο του πολέμου στις αγορές εμπορευμάτων, η Παγκόσμια Τράπεζα, που παρέχει δάνεια και επιχορηγήσεις σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, ανέφερε πως ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970.
Επιδεινώνεται, αναφέρει, από τους περιορισμούς στο εμπόριο τροφίμων, καυσίμων και λιπασμάτων που επιτείνουν τις ήδη αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις σε όλον τον κόσμο.
«Οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία προκειμένου να αυξήσουν την οικονομική μεγέθυνση στη χώρα τους και να αποφύγουν ενέργειες που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Ίντερμιτ Τζιλ, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Δίκαιη Ανάπτυξη, τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα και τους Θεσμούς.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγέας φυσικού αερίου και λιπασμάτων και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου.
Μαζί με την Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των εξαγωγών καλαμποκιού και στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου.
Η παραγωγή και εξαγωγή αυτών και άλλων εμπορευμάτων έχει διαταραχθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ως αποτέλεσμα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει πως οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν πάνω από 50% το 2022 προτού μετριαστούν το 2023 και 2024, ενώ οι τιμές μη ενεργειακών εμπορευμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων της γεωργίας και των μετάλλων, θα αυξηθούν σχεδόν 20% το 2022 προτού αρχίσουν να μειώνονται.
Η τράπεζα ανέφερε πως οι τιμές των εμπορευμάτων θα υποχωρήσουν ελαφρά μόνο και θα παραμείνουν πολύ πάνω από τον πλέον πρόσφατο μέσο όρο πέντε ετών μεσοπρόθεσμα.
«Σε περίπτωση παρατεταμένου πολέμου, ή επιπρόσθετων (δυτικών) κυρώσεων στη Ρωσία, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερες και πιο ασταθείς απ΄ ό,τι προβλέπεται τώρα», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά την απόκριση της πολιτικής στην κρίση, η Παγκόσμια Τράπεζα ξεχωρίζει τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις που, όπως αναφέρει, τείνουν να επιτείνουν τις ελλείψεις στην προσφορά και τις αυξήσεις των τιμών, καλώντας αντ’ αυτού για προγράμματα σχολικών γευμάτων, καθώς και μεταβιβάσεις μετρητών και προγράμματα δημόσιας απασχόλησης για ευάλωτες ομάδες.
Το 87% των καταναλωτών θεωρεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές σε συγκεκριμένα είδη ενώ το 72% θεωρεί πιθανό να υπάρξουν ελλείψεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) την εβδομάδα 5-10 Απριλίου 2022 με δείγμα 1.000 καταναλωτές.
Επίσης, το 85% του κοινού θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το κόστος ενέργειας και μεταφορών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 46% δηλώνει ότι τα σουπερμάρκετ φροντίζουν να μην υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια – μόλις το 13% διαφωνεί, ενώ σε σχέση με την πανδημία, το 29% δηλώνει ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δημόσια υγεία.
Γενικό συμπέρασμα αποτελεί ότι η κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επηρεάζει και θα επηρεάζει την ελληνική αγορά για αρκετό καιρό. Η συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό 67% εκτιμά ότι η διάρκεια επίδρασης του θα είναι μετά το 2022, το 22% εκτιμά ως το τέλος του 2022, το 5% για 2-3 μήνες και μόλις 5% ότι δεν υπάρχει επίδραση.
Τέλος η πλειοψηφία του κοινού καταλαμβάνεται από συναισθήματα θυμού (30%) και φόβου (26%) για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την πανδημία COVID-19 είναι σαφώς χαμηλότερα, αλλά υπαρκτά με 14% και 19% αντίστοιχα. Στα θετικά καταγράφεται ότι μόλις το 2% του κοινού νιώθει πανικό, ενώ το 39% δηλώνει ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι σημαντικότερη της πανδημίας COVID-19 και μόλις το 17% δηλώνει το αντίθετο.
Ένα διευρυμένο πλέγμα μέτρων στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Η κυβέρνηση προχωρά βήμα-βήμα στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων μπροστά στην ενεργειακή κρίση.
Η χώρα μας πραγματοποιεί νέα έξοδο στις αγορές , μετά και τη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη φορά από τη Standard and Poor’s, κίνηση που θα προσθέσει στο «οπλοστάσιό» της τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
Αν προσθέσει κανείς το χαμηλότερο κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ έλλειμμα του 2021, τα αυξημένα κατά 1,3 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το στόχο και το ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ το οποίο δεν έχει διατεθεί από τα 2 δισ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση έχει στα… χέρια της «ζεστά» περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να τα ρίξει στα νοικοκυριά!
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι βέβαιο ότι και τον Μάιο θα συνεχιστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα με στόχο η παρέμβαση που θα υπάρξει στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να φέρουν τις τιμές στα επίπεδα του μέσου όρου του καλοκαιριού του 2021.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μεγαβατώρα – σε περίπτωση που δεν προηγηθεί ευρωπαϊκή παρέμβαση – με το σχέδιο της κυβέρνησης θα φτάσει στα 100 ευρώ από τα περίπου 250 ευρώ που κινείται τον Απρίλιο έτσι ώστε και η τιμή που φτάνει στον καταναλωτή να μειωθεί αντίστοιχα κατά περίπου 30% – 50%.
Στα σενάρια που εξετάζονται είναι το να μην κόβεται το ρεύμα στους ευάλωτους σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ εξετάζεται και μια λυση του να πληρώνει απευθείας το κράτος το ρεύμα στις πολύ ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται και η επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, κάτι που έχει αφήσει να εννοηθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα εξετάζονται προσωρινές μειώσεις στο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη διατροφής που οι τιμές τους έχουν αυξηθεί με το οικονομικό επιτελείο να ζυγίσει το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου και το κατά ποσό μια ενδεχόμενη μείωση θα περάσει στις τελικές τιμές.
Στο γενναίο πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνονται εκτός από σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και φορολογικά μέτρα.
Παράλληλα αναμένεται και νέα επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ, στο μοντέλο του Πάσχα.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…