Έτσι θα πληρώσετε έως και 150 ευρώ λιγότερα στο λογαριασμό της ΔΕΗ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι λογαριασμοί μας έχουν φτάσει στο… θεό και όλοι αναζητούμε έναν τρόπο για να πληρώσουμε λιγότερα. Δείτε πώς θα καταφέρετε να πληρώσετε έως και 150 ευρώ λιγότερα!

Το όφελος που μπορούν να αποκομίσουν οι οικιακοί καταναλωτές κυμαίνεται σε ετήσια βάση από 35 έως και 150 ευρώ, για τετραμηνιαία κατανάλωση 1.250 kWh (κιλοβατώρες). Οι λογαριασμοί ρεύματος ήδη έχουν αυξηθεί κατά κατά περίπου 19% από τον Μάιο μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, και οι εκτιμήσεις με το συνεχιζόμενο ράλι της χρηματιστηριακής αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος φέρουν στο προσκήνιο και νέες αυξήσεις.

Το φούσκωμα των λογαριασμών ρεύματος θα προκαλείται από την ενεργοποίηση της ρήτρας προσαρμογής χονδρεμπορικής αγοράς που εφαρμόζουν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου με τον τρόπο αυτό να μετακυλίουν μέρος του κόστους στους πελάτες τους.

Ο μηχανισμός της λειτουργίας της ρήτρας είναι περίπλοκος και δυσνόητος για τους οικιακούς καταναλωτές. Εφαρμόζεται στα προγράμματα με τα μεταβλητά τιμολόγια και οι εταιρείες προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις στους πελάτες τους ακολουθούν δύο δρόμου.

Παρέχουν εναλλακτικά προϊόντα με σταθερά τιμολόγια τα οποία δεν θα αλλάζουν καθώς για αυτά δεν εφαρμόζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής της χονδρεμπορικής τιμής.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, στα προγράμματα με σταθερά τιμολόγια οι περισσότεροι προμηθευτές δίνουν σύμβαση 24μηνης διάρκειας και ελάχιστοι 12μηνης. Αυτό σημαίνει ότι για αυτά τα χρονικά διαστήματα δεν θα αλλάζουν οι τιμές της κιλοβατώρας. Έτσι ενόψει των μεγάλων ανατιμήσεων και αβεβαιότητας δίνουν μία ασφάλεια στους καταναλωτές.

Πέραν αυτού τα σταθερά τιμολόγια διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των μεταβλητών καθώς οι εταιρείες ενέργειας κάνουν και εκπτώσεις για την εμπρόθεσμη πληρωμή των λογαριασμών.

Σε πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνονται επίσης και η μηδενική χρέωση παγίου, που προσφέρουν προμηθευτές ή και ίδια τιμή ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης.

Στα μειονεκτήματα αυτής της επιλογής είναι το εύρος της διάρκειας της σύμβασης, όπως η 24μηνη. Στο διάστημα αυτό οι συνθήκες των διεθνών τιμών ενέργειας μπορεί να αλλάξουν, να υπάρξουν μειώσεις και έτσι ο καταναλωτής να μείνει εγκλωβισμένος σε υψηλή τιμή. Επίσης, για να αποχωρήσει πληρώνει σχετικό πέναλτι.

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Χρυσάφι» η κιλοβατόρα!

Παράλληλα, υτό που συζητιόταν ως ενδεχόμενο είναι πλέον θλιβερό γεγονός καθώς εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρικού ρεύματος θα δουν τους λογαριασμούς τους αυξημένους κατά 50%!

Οι δυσβάστακτες αυτές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος αποδίδονται σ’ ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που κρατάει σταθερά υψηλές τις τιμές στη χονδρική αγορά ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες έσπασαν όλα τα ρεκόρ τον Αύγουστο πυροδοτούμενες και από την υψηλή ζήτηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.

Ο προβληματισμός στο υπουργείο Περιβάλλοντος και συνολικά στην κυβέρνηση για τη νέα αυτή επιβάρυνση των καταναλωτών είναι έντονος, καθώς οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος αναμένεται να επιφέρουν αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο προβληματισμός έγκειται και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν εργαλεία για τον περιορισμό των αυξήσεων αυτών, αφού κατά κύριο λόγο οι ανατιμήσεις οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες που συνδέονται με τη σημαντική άνοδο των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και το συνεχιζόμενο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου.

Επιπλέον αγκάθι αποτελεί η επιλογή της ρωσικής Gazprom, βασικής προμηθεύτριας της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, να μην παραδίδει τις συμπληρωματικές ποσότητες που χρειάζεται η ευρωπαϊκή αγορά ενόψει του χειμώνα, έχοντας ως στόχο της να πιέσει τις ευρωπαϊκές αρχές να προχωρήσουν στην έγκριση του αγωγού Nord Stream 2, σε συνδυασμό και με την αύξηση της ζήτησης LNG από τις χώρες της Ασίας. Ολα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει τις τιμές του εισαγόμενου καυσίμου στα 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 25 ευρώ τον Μάιο.

Η εικόνα που επικρατεί στις χονδρεμπορικές αγορές είναι αποκαρδιωτική, με τις τιμές να έχουν πάρει κυριολεκτικά «φωτιά» και να βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τα υψηλότερα επίπεδα τιμών να διαμορφώνονται στα Βαλκάνια και την Ελλάδα να κρατάει τα σκήπτρα της πιο ακριβής αγοράς, με τιμή στα 157 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 70% από τις αρχές του 2021.

Οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν ήδη παραλάβει «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος βομβαρδίζουν τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο με παράπονα και διαμαρτυρίες. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.

Η ΡΑΕ, ωστόσο, προσπαθεί να συγκρατήσει την κατάσταση, καθώς η βιομηχανία και τα νοικοκυριά σύντομα θα αναγκαστούν να πληρώνουν την ακριβή τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς στους λογαριασμούς τους.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ για τις αλλαγές που ζητά από τους προμηθευτές ενέργειας με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών βρίσκονται σε διαβούλευση μέχρι τις 30 Αυγούστου και αφορούν:

Ενίσχυση της διαφάνειας: Για την ενίσχυση της διαφάνειας η πρόταση της ανεξάρτητης αρχής συνοψίζεται σε: α) την παροχή τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου ανά κατηγορία πελατών, β) την παροχή κυμαινόμενου τιμολογίου με ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας π.χ. ±30%, γ) τη διατήρηση μόνο της αναλογικής χρέωσης και των ορίων διακύμανσης επί αυτής για λόγους διαφάνειας, δ) τη διαμόρφωση κάθε άλλου είδους τιμολογίων από τους προμηθευτές βάσει της επιχειρηματικής τους ελευθερίας, τηρουμένων όμως των αρχών της διαφάνειας της επαληθευσιμότητας, της ευχερούς κατανόησης και της συγκρισιμότητας.

Κατάργηση του παγίου: Η ΡΑΕ προτείνει την κατάργηση του παγίου ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο της απλότητας και της σαφήνειας των λογαριασμών ρεύματος που απαιτεί η Οδηγία 409/2020. Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι με την κατάργηση του παγίου οι λογαριασμοί θα αντικατοπτρίζουν ακριβέστερα το ποσό της ενέργειας που καταναλώθηκε χωρίς παρανοήσεις και περιττές χρεώσεις.

Κατάργηση των ρητρών πρόωρης αποχώρησης: Η ΡΑΕ προτείνει να μην επιτρέπεται η επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης είτε για λόγους αλλαγής προμηθευτή είτε για λόγους τερματισμού της σύμβασης και αποσύνδεσης του μετρητή). Εξαίρεση από την παραπάνω γενική αρχή μπορεί να αποτελεί η περίπτωση της καταγγελίας από τον Πελάτη σύμβασης σταθερής τιμής.

Θέσπιση ορίων στην προσαύξηση των κυμαινόμενων τιμολογίων: Η ΡΑΕ ζητά να τεθεί ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας για τα τιμολόγια που είναι κυμαινόμενα, με δείκτες που θα προσδιορίζονται από τον προμηθευτή αλλά θα είναι προσβάσιμοι και υπολογίσιμοι από τους καταναλωτές.

Έγχαρτοι λογαριασμοί χωρίς επιπλέον χρεώσεις: Για τους καταναλωτές που έχουν επιλέξει να λαμβάνουν έγχαρτους και όχι ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, η ΡΑΕ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις.

Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών: Η ΡΑΕ προτείνει να καθοριστεί συγκεκριμένος τρόπος ειδοποίησης των καταναλωτών για την τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής καθόσον αφορά σε ρήτρα αναπροσαρμογής. Προτείνει να είναι υποχρεωτική η ατομική ειδοποίηση των καταναλωτών σε περίπτωση αλλαγών στις χρεώσεις.