Έτσι θα πέσουν οι λογαριασμοί ρεύματος: Αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ώρα μηδέν για το ηλεκτρικό ρεύμα με την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζονται να παρέμβουν για να μπει τέλος στο ράλι αύξησης των τιμών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Για το θέμα της ενεργειακής κρίσης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πλαφόν στην χονδρική τιμή παρουσιάζεται ως το επικρατέστερο σενάριο αν δεν υπάρξει άμεση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Από εκεί και πέρα οι ελαφρύνσεις μέσω των επιδοτήσεων μέχρι τον Ιούνιο θα συνεχιστούν ενώ δεν αποκλείεται να προκύψει ένα σύνθετο μέτρο που θα ε΄χει να κάνει με και την ανώτατη τιμή στη χονδρική αλλά και με τις επιδοτήσεις.

Η κυβέρνηση ζυγίζει όλες τις επιλογές και έχει βάλει στην άκρη 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβαση έως το τέλος του έτους ενώ στο κάδρο μπαίνουν και τα υπερκέρδη .

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη είπε ο κ.Οικονόμου και σημείωσε ότι θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα ένα νέο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας για ακρίβεια στην ενέργεια.

«Πάνω από 4 δισ. ευρώ δόθηκαν για στήριξη των νοικοκυριών έως τώρα| επισήμανε και αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «ασύστολα ψέματα και τοξικότητα» σχετικά με τη ΔΕΗ.

Ο κ.Οικονόμου είπε ότι το Δημόσιο κατέχει το 34% στη ΔΕΗ σήμερα, και με αυτό το ποσοστό η περιουσία του Δημοσίου λόγω της μετοχικής αξίας τής ΔΕΗ ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ όταν το 2019 ήταν 150 εκατ. ευρώ. «Το 2019 η ΔΕΗ είχε χρεοκοπήσει. Καταλαβαίνει κανείς ότι αν η κρίση μάς έβρισκε όπως ήταν η ΔΕΗ, τότε οι συνέπειες θα ήταν πολύ χειρότερες αφού δεν θα υπήρχε δυνατότητα στήριξης» είπε. Ανέφερε ότι «το πρόγραμμα αγοράς διάθεσης μετοχών δίνει το δικαίωμα στο ΔΣ να διαθέσει μετοχές αλλά δεν πρόκειται να ασκηθεί» και τόνισε πως «οι ισχυρισμοί για μπόνους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ο κ.Οικονόμου είπε επίσης ότι «είναι ψέματα ότι οι Έλληνες πληρώνουν πιο ακριβά το ρεύμα στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η τιμή λιανικής στη χώρα μας είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Το πρόβλημα με τις αυξήσεις είναι πανευρωπαϊκό, και η κρατική στήριξη επέφερε αποτέλεσμα. Η στήριξη απέδωσε ώστε 2.321.000 νοικοκυριά είδαν μικρές αυξήσεις. Με παρέμβαση που σχεδιάζουμε το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πολύ σημαντική στήριξη στις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Η λύση στα προβλήματα είναι ο επαγγελματισμός και η σκληρή δουλειά. Τα μέτρα θα είναι για όλους χωρίς εξαιρέσεις» είπε ο κ.Οικονόμου.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Διευκρινίσεις από τη ΡΑΕ  για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Με ανακοίνωσή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, «αποβλέποντας στην πλήρη και ορθή ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής», προχώρησε σε διευκρινίσεις για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής στις Συμβάσεις Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί αμιγώς και αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας και δεν «επιβλήθηκε» από τη ΡΑΕ.

Η παροχή από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας κυμαινόμενων τιμολογίων, δηλαδή τιμολογίων όπου η Χρέωση Προμήθειας διαμορφώνεται βάσει Ρήτρας Αναπροσαρμογής, αποτελεί συνήθη εμπορική πρακτική, προβλεπόμενη στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που εκδόθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον Απρίλιο του 2013 (ΦΕΚ Β΄ 832/9.4.2013).

Τα κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία ενσωματώνουν Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι διαδεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτέλεσαν για τους εναλλακτικούς Προμηθευτές το εργαλείο διαφοροποίησης και ανάπτυξης ανταγωνιστικής δραστηριότητας προς τα έως τότε προσφερόμενα τιμολόγια, που ήταν αποκλειστικά σταθερής χρέωσης.

Από την υπό έκδοση έκθεση Market Monitoring Report – Consumer Protection Volume του Council of the European Energy Regulators (CEER) για το έτος 2021 προκύπτει ότι από τις 24 χώρες που απάντησαν στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούν τα διαθέσιμα προσφερόμενα συμβόλαια στη λιανική, 22 χώρες έχουν τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση.

Ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας του 2013 εξαρχής επέβαλε σαφή, εύλογα και διαφανή κριτήρια βάσει των οποίων λαμβάνει χώρα η αναπροσαρμογή των Χρεώσεων Προμήθειας (βλέπε, το άρθρο 28 παρ. 3 (γ), άρθρο 1 παρ. 2(στ) του Παραρτήματος ΙΙ).

Τα εν λόγω κριτήρια αποσκοπούν στην: (α) επαρκή ενημέρωσή των καταναλωτών εκ των προτέρων, αναφορικά με τη φύση του τιμολογίου τους ως κυμαινόμενου, (β) κατανόηση και επαληθευσιμότητα της μεθοδολογίας υπολογισμού της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και (γ) δυνατότητα επιλογής προμηθευτή και προγράμματος προμήθειας, κατά τις ανάγκες τους.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διαπίστωσε ότι υφίσταται έλλειμμα διαφάνειας ως προς την επιβολή και την ενεργοποίηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και, εξ αυτού του λόγου, εξέδωσε την υπ’ αρ. 409/2020 Απόφασή της «Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαφάνεια και την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ΧΤ» (ΦΕΚ Β΄ 1364/14.04.2020). Με την ως άνω απόφαση η ΡΑΕ:

α) επέβαλε στους Προμηθευτές την υποχρέωση παροχής τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου,

β) τυποποίησε την ονομασία της Ρήτρας και όρισε ότι η διακύμανση οφείλει να γίνεται βάσει ενός μόνο μεγέθους της αγοράς, το οποίο να είναι εύκολα προσβάσιμο και επαληθεύσιμο από τον μέσο καταναλωτή,

γ) τυποποίησε τη μεθοδολογία της Ρήτρας Αναπροσαρμογής ώστε να είναι σαφέστερος και περισσότερος κατανοητός ο υπολογισμός της

και δ) συνέστησε να καθορίζεται η «περιοχή ασφαλείας», δηλαδή το εύρος τιμών πέραν του οποίου αναπροσαρμόζεται η Χρέωση Προμήθειας, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται η ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού αναπροσαρμογής.

Η Αρχή, ήδη από τις 8 Απριλίου 2022, έχει εκκινήσει διαδικασία ακροάσεων των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους εκ της 409/2020 Απόφασης ΡΑΕ, είτε παραλείποντας να παρέχουν σταθερά τιμολόγια είτε διαμορφώνοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής κατά τρόπο που αποκλίνει ουσιωδέστατα από την κατεύθυνση της Αρχής είτε ακόμη παραπλανώντας τους καταναλωτές εμφανίζοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής ως μη εντασσόμενη στις ανταγωνιστικές χρεώσεις, δηλαδή τις χρεώσεις που διαμορφώνουν ελεύθερα οι Προμηθευτές.

Η ΡΑΕ δεν διαθέτει αποφασιστική αρμοδιότητα για τα ζητήματα που αφορούν την προμήθεια ενέργειας, καθώς δεν έχει την αρμοδιότητα έκδοσης και τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (άρθρο 138 ν. 4001/2011).

Ωστόσο, στο πλαίσιο της αδιάλειπτης εποπτικής παρακολούθησης των διαμορφούμενων επιχειρηματικών πρακτικών και με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της ευχερούς κατανόησης των τιμολογίων, εξέδωσε την υπ’ αρ. 967/2021 Απόφασή της «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την υιοθέτηση πρότυπου εγγράφου «Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και υποδείγματος «Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ».

Με ως άνω απόφαση, που επέχει τον χαρακτήρα ερμηνευτικής οδηγίας – σύστασης, προωθείται αποφασιστικά η αρχή της διαφάνειας τόσο σε προσυμβατικό επίπεδο, όταν δηλαδή οι καταναλωτές συγκρίνουν τις προσφορές προμήθειας, όσο και κατά την εκτέλεση της σύμβασης, ιδίως στο επίπεδο του λογαριασμού κατανάλωσης.

Πλέον καθίσταται απολύτως ευχερές στους καταναλωτές να αντιλαμβάνονται εκ των προτέρων τη φύση του προσφερόμενου τιμολογίου και του βαθμού έκθεσής τους στον κίνδυνο τιμών των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, παρακολουθεί και εποπτεύει τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και ενεργεί με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού.