Έτσι θα πάρετε επιδότηση για τον λογαριασμό της ΔΕΗ: Πόσα είναι τα χρήματα

Λογαριασμοί ρεύματος: «Καίνε» τα νοικοκυριά οι λογαριασμοί ρεύματος. Τα νέα μέτρα για τον Φεβρουάριο. Επιδότηση 39 ευρώ στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος. Πώς θα πάρετε τα χρήματα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Φεβρουάριο, με τα αποκαλυπτήρια για το νέο «δίχτυ προστασίας» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις να γίνονται ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, το τελευταίο σχέδιο για το ενεργειακό «πακέτο» (το οποίο μάλιστα συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μαξίμου) έχει μικρές διαφοροποιήσεις έναντι του Ιανουαρίου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν ισχυρές πιέσεις από επιχειρηματικούς κλάδους για ενίσχυση της επιδότησης στο ρεύμα, ώστε να ανασχεθεί ένα τουλάχιστον μέρος των αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, τη στιγμή που έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες ανατιμήσεις στα ράφια.

Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, αν και σχεδιάζεται στοχευμένη αύξηση της επιδότησης σε μη οικιακά τιμολόγια (ώστε να ανέλθει στο 75% σε ενεργοβόρους κλάδους) η εφαρμογή του σχεδίου «περνά» από την έγκριση της Κομισιόν, καθώς αλλιώς θα πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το «πράσινο φως» των Βρυξελλών δεν έχει ακόμη διασφαλισθεί, με συνέπεια η επιδότηση στις επιχειρήσεις να παραμείνει τον Φεβρουάριο στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, και αυτό τον μήνα θα εφαρμοσθεί οριζόντια, δηλαδή σε όλες τις εταιρείες, ανεξαρτήτως κατηγορίας, μεγέθους και κατανάλωσης.

Λογαριασμοί ρεύματος: Κλιμακωτή ενίσχυση για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τα νοικοκυριά, οι λογαριασμοί ρεύματος και η επιδότηση θα καλύπτει και πάλι τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης.

Επίσης, θα είναι κλιμακωτή, ώστε να δίνεται κίνητρο στα νοικοκυριά για εξοικονόμηση ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τον τρέχοντα μήνα οι πρώτες κιλοβατώρες θα επιδοτηθούν με 150 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ οι επόμενες 150 κιλοβατώρες με 110 λεπτά του ευρώ.

Κάτι που σημαίνει πως για το σύνολο των 300 κιλοβατώρων, η επιδότηση θα ανέλθει σε 39 ευρώ.

Όπως ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο, το «δίχτυ προστασίας» για το ρεύμα θα αφορά και τον Φεβρουάριο τις κύριες κατοικίες, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 4,2 εκατ. παροχές.

Επίσης θα καλύπτει όλες τις κύριες κατοικίες, ανεξαρτήτως εισοδήματος του δικαιούχου, του εμβαδού κατοικίας ή του παρόχου.

Στην περίπτωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα είναι 170 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για το σύνολο των 300 κιλοβατώρων. Επομένως, για έναν λογαριασμό με τη συγκεκριμένη κατανάλωση (ή μεγαλύτερη), η ενίσχυση θα ανέλθει σε 51 ευρώ.

Λογαριασμοί ρεύματος: 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά στο αέριο

Στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου, τα μέτρα στήριξης φαίνεται πως θα είναι τα ίδια με τον Ιανουάριο.

Επομένως, η ενίσχυση της πολιτείας (μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης) θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα.

Η ενίσχυση θα καλύψει το σύνολο της κατανάλωσης και το πελατολόγιο όλων των καταναλωτών.

Ίσια με τον προηγούμενο μήνα θα είναι και η έκπτωση που θα παράσχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία, μέσω των προμηθευτών λιανικής, θα απορροφήσει 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα από τις αυξήσεις των τιμών χονδρεμπορικής.

Επομένως, το συνολικό όφελος για κάθε οικιακό καταναλωτή αερίου θα ανέλθει σε 40 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα, όπως και τον Ιανουάριο.

Λογαριασμοί ρεύματος: Η στήριξη των επιχειρήσεων σε ρεύμα-αέριο

Αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, και η επιδότηση στα μη οικιακά τιμολόγια ρεύματος παραμείνει στο 65% και οριζόντια, τότε το ποσό ενίσχυσης θα είναι 65 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδότηση δεν θα καλύψει τις επιχειρήσεις που προμηθεύονται ρεύμα σε σταθερή ανταγωνιστική χρέωση.

Την ίδια στιγμή, μικρή μείωση θα υπάρξει στην ενίσχυση των εμπορικών καταναλωτών αερίου, με την επιδότηση να καθορίζεται για τον Φεβρουάριο στα 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η επιδότηση ήταν 30 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα.

Λογαριασμοί ρεύματος: Το «λάθος» της ΔΕΔΔΗΕ που μας κοστίζει ευρώ

Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου γνωστοποιήθηκαν στους παρόχους τα ονόματα των δικαιούχων για την επιδότηση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ωστόσο ένα πρόβλημα στο μητρώο του ΔΕΔΔΗΕ θα φέρει τους λογαριασμούς στους καταναλωτές χωρίς επιδότηση.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι λογαριασμοί του Ιανουαρίου που θα φτάσουν στα νοικοκυριά που έχουν τιμολογηθεί με το μεγαλύτερο μερος της κατανάλωσης του Ιανουαρίου και η αγορά το υπολογίζει στο 10% δεν θα έχουν ενσωματωμένη την επιδότηση των 42 ευρώ.

Ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται τα πρώτα παράπονα και αντιδράσεις στους παρόχους από τους καταναλωτές που δεν είδαν την πολυπόθητη επιδότηση της κυβέρνησης στους λογαριασμούς τους.

Δεδομένου ότι επιδοτούνται πλέον μόνο οι πρώτες κατοικίες, εκπρόσωποι τόσο της ΔΕΗ όσο και ιδιωτών παρόχων δηλώνουν πως δεν μπορούν να κάνουν τον υπολογισμό της επιδότησης καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιες παροχές αντιστοιχούν σε πρώτη κατοκία.

Αυτό που προκαλεί επίσης εντύπωση είναι πως στάλθηκαν στους παρόχους στοιχεία μετρητών χωρίς ΑΦΜ, γεννώντας έτσι ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της διασταύρωσης της κατανάλωσης.

Οι ιδιώτες πάροχοι και η ΔΕΗ αρχίζουν να περνούν την επιδότηση Ιανουαρίου στις καταναλώσεις που τιμολογούν αυτην την εβδομάδα και όσοι δεν πρόλαβαν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους με τα νέα δεδομένα της κλιμακωτής χρέωσης θα δουν την επιδότηση την επόμενη εβδομάδα.

Για τους καταναλωτές που έχει ήδη τιμολογηθεί η επιδότηση θα δοθεί αναδρομικά στους επόμενους λογαριασμούς.

Τι έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, πρόκειται να επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος εμβαδού κατοικίας και παρόχου. Το μέτρο αφορά 4.200.000 παροχές. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, ώστε να δίνεται κίνητρο στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ευρώ/MWh.
Για μηνιαία κατανάλωση από 151-300 KWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 MWh.
Αυτό λοιπόν, σημαίνει ότι η μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό ανέρχεται σε 42 ευρώ.

Μάλιστα, στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ η επιδότηση θα ανέλθει σε 180 ευρώ/MWh και έτσι απορροφάται το 90% της αύξησης και η μέση μηναία ενίσχυση θα είναι 54 ευρώ.

Παράλληλα, θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά και λοιπών χρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης, ανεξαρτήτως δηλαδή εάν οι επιχειρήσεις είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή, τη μέση ή την υψηλή τάση.

Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65 ευρώ/MWh. Το σύνολο του κόστους επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 133 εκατ. ευρώ.

Επίσης από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει η αναστολή της πληρωμής των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση.

Από τον Φεβρουάριο και μετά εξετάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Λογαριασμοί ρεύματος: Σε απόγνωση οι καταναλωτές

Ούτε η λέξη «απόγνωση« μοιάζει ικανή να περιγράψει τα όσα ζούνε οι καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…

Σε δυσθεώρητα ύψη «καλπάζει» ξανά η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, που προσεγγίζει σήμερα τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ουδεμία σημαντική και… ελπιδοφόρα αποκλιμάκωση έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που συνιστά προάγγελο, όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν, για μετακύλιση των εν λόγω αυξημένων τιμών στα ενεργειακά τιμολόγια.

Η κυβέρνηση, που παρακολουθεί το «φαινόμενο», φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα επέκταση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Αποτελεί και μονόδρομο μια τέτοια πράξη, με δεδομένες τις δυσμενείς συνθήκες που εξακολουθούν να διέπουν το διεθνές ενεργειακό περιβάλλον και ενδεχομένως να μεταβληθούν επί τα χείρω, σε περίπτωση σύρραξης στην Ουκρανία.

Οι παρεμβάσεις, άλλωστε, στα ενεργειακά τιμολόγια, αποτελούν τη μοναδική πάγια εξαίρεση που προτίθεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών, σ’ ό,τι αφορά στα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ήταν αυτός που προανήγγειλε σήμερα την επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους. «Επειδή υπάρχει αυτή η κρίση, καλύπτουμε ένα κομμάτι της αύξησης του κόστους στο ενεργειακό πεδίο και αυτό θα το κάνουμε και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Η ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, προφανώς και κρίνεται αναγκαία και συνεχής, καθώς η χώρα έχει το θλιβερό «προνόμιο» να βρίσκεται στην πρώτη τριάδα με το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι καταναλωτές στη χώρα μας, μαζί μ’ αυτούς στην Ολλανδία και το Βέλγιο, δύο κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, πληρώνουν «χρυσό» το ηλεκτρικό ρεύμα.

Είναι χαρακτηριστικό, βάσει των επίσημων στοιχείων, ότι εντός του Δεκεμβρίου του 2021, τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού κατέγραψαν αύξηση κατά 80%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Κάτι που καταδεικνύει ανάγλυφα, ότι το μείζον πρόβλημα διογκώνεται, παρά τις κρατικές παρεμβάσεις και τα μέτρα στήριξης.

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τους λογαριασμούς σας

Την ίδια ώρα, προσπάθειες για να γλυτώσουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος, καταβάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Δείτε στο xristika.gr τι αναφέρει…

Να «προλάβουν» τις συνέπειες των πιθανών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές, εφόσον ενημερωθούν και επιλέξουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους και στις ανάγκες τους.

Οι ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές, που αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να ανακαλύψουν το μέγεθος αύξησης της τιμής.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ιστοσελίδα www.energycost.gr παρέχει μέσω διαδικτυακού εργαλείου τη δυνατότητα σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς καταναλωτές να συγκρίνουν το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρονται από την αγορά εισάγοντας τα στοιχεία κατανάλωσής τους και τις επιμέρους προτιμήσεις τους, βρίσκοντας το πιο οικονομικό γι’ αυτούς πακέτο. Μάλιστα, η απόκλιση μεταξύ προμηθευτών και εξειδικευμένων αναγκών του κάθε καταναλωτή μπορεί να παρουσιάζουν απόκλιση από 40% έως και 100%.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί στην αύξηση των τιμών και της ενέργειας, με την κατάλληλη επιλογή του προμηθευτή να αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα με την αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς από τον καταναλωτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τον καταναλωτή από επιπλέον επιβαρύνσεις.