Έτσι θα πάρεις επιδότηση έως 600 ευρώ για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

Επίδομα 600 ευρώ για το ρεύμα: Μεγάλη ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά αποτελούν τα νέα μέτρα κατά της εξωφρενικής ακρίβειας στο ρεύμα, με… κορωνίδα φυσικά το επίδομα έως 600 ευρώ που θα επιστραφεί στους καταναλωτές.

Συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του έτους (εκ των οποίων το 1,1 δισ. θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό) είναι οι τέσσερις παρεμβάσεις στην αγορά της ενέργειας, προκειμένου να απορροφηθεί το 70%- 80% του κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, από τις παρεμβάσεις αυτές θα επέλθει μείωση στον πληθωρισμό κατ’ ελάχιστο μισή μονάδα και έως μια μονάδα.

Όπως ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων:

1. Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για Μάιο και Ιούνιο διευρύνονται. Επιδοτούνται για πρώτη φορά και ο καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες για τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ θα υπάρξει νέα έκπτωση που θα αφορά και τις μη κυρίες κατοικίες. Το κόστος είναι 900 εκατ. ευρώ.

2. Τον μήνα Ιούνιο, επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές, και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του
2021 έως τον Μάιο του 2022. Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή. Το ποσοστό επιδότησης αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, δηλαδή των 95% των νοικοκυριών.Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Επίδομα 600 ευρώ για το ρεύμα: Πώς υπολογίζετε πόσα χρήματα θα πάρετε

Υπογραμμίζεται πως το επίδομα θα είναι έως και 600 ευρώ και οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν περίπου τι ποσό δικαιούνται. Με απλά λόγια, θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν.

Πιο αναλυτικά:

Εάν είχατε ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης που απομένει. Το 60% είναι επιδότηση 600 ευρώ.
Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Aν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς.

Επίδομα 600 ευρώ για το ρεύμα: Με κωδικούς Taxisnet η αίτηση στην πλατφόρμα

Για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι, είτε ενοικιαστές είτε ιδιοκτήτες, θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και με κωδικούς Taxisnet, που θα αντλούνται από την ΑΑΔΕ, θα κάνουν τα εξής βήματα:

 • Στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1.
 • Αν είναι η σωστή, θα πατούν ναι και προχωρούν στο επόμενο βήμα.
 • Αν δεν είναι, θα έχουν τη δυνατότητα να επικαιροποίησουν τα στοιχεία τους, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.
 • Επίσης στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας.

Σε αυτά δεν θα χρειάζεται να δηλώνει κάτι ο πολίτης, καθώς τα στοιχεία θα αντλούνται κατευθείαν από τους παρόχους.

Συγκεκριμένα θα αντλούνται κάθε μήνα τα εξής στοιχεία:

 • Ρήτρα αναπροσαρμογής
 • Την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος
 • Και την έκπτωση που έχει δώσει ο ίδιος ο πάροχος

Επίδομα 600 ευρώ για το ρεύμα: Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν δηλώσει σωστά την κύρια κατοικία τους

Η πλατφόρμα, όπως τόνισε ο γ.γ. δημοσιονομικής πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς θα είναι έτοιμη στο τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου και τότε οι δικαιούχοι της επιστροφής θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν τα χρήματα.

Επιπλέον, όταν ετοιμαστεί η πλατφόρμα οι πολίτες θα μπαίνουν με τους κωδικούς Taxisnet και θα βλέπουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την κρατική επιδότηση και τυχόν μειώσεις προερχόμενες από τον πάροχο.

Με βάση αυτές τις τιμές θα «βγαίνει» η τιμή της επιστροφής. Επίσης, στην πλατφόρμα θα φαίνεται την κύρια κατοικία που είναι δηλωμένη στην ΑΑΔΕ. Σε αυτή τη φάση, η πλατφόρμα θα έχει ένα «κουμπί» επικαιροποίησης μέσω του οποίου θα μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία για την κατοικία που είναι δηλωμένη στην ΑΑΔΕ.

Επίδομα 600 ευρώ για το ρεύμα: Παραδείγματα

Οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του TAXISnet σε μια ειδικά διαμορφωμένη σελίδα στην οποία θα υπάρχουν προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία των δικαιούχων. Η πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αλλά και την ΑΑΔΕ, θα αντλεί τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων με βάση τα στοιχεία που έχουν συμπληρώσει στο έντυπο Ε1 για την κύρια κατοικία τους, τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

Οι δικαιούχοι θα καλούνται να επιβεβαιώσουν ότι τα στοιχεία που έχει αντλήσει αυτόματα το σύστημα είναι τα σωστά. Η συνέχεια ανήκει στις υπηρεσίες οι οποίες με βάση τα στοιχεία που θα αντλήσουν από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος θα υπολογίσουν το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής που χρεώθηκε στον καταναλωτή, η επιδότηση που του δόθηκε και το ποσό που του αναλογεί με βάση τις νέες εξαγγελίες.

Η επιστροφή αφορά τους οικιακούς καταναλωτές για την κύρια κατοικία με οικογενειακά εισοδήματα έως 45.000 ευρώ και είχαν συνολική αύξηση ρεύματος μέσα στους έξι μήνες (Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022) πάνω από 30 ευρώ, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ.

Ειδικότερα για την περίοδο Δεκέμβριος 2021 έως και Μάιο 2022:

Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφάται το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.

 • Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.
 • Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.
 • Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.
 • Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτείται η συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.
 • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.
Με τις παρεμβάσεις αυτές όλα τα νοικοκυριά θα δουν σημαντική μείωση στους λογαριασμούς τους.

Για παράδειγμα
– Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ – έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.
– Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ – έκπτωση 51%.
– Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ – έκπτωση 44%.