Έτσι θα μας τα πάρουν: Έρχεται «χαράτσι» 500 ευρώ για όλα τα νοικοκυριά

Ενέργεια: Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να κλείσει την παροχή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με 500 ευρώ!

Πονοκέφαλο στις ευρωπαϊκές ηγεσίες των χωρών που έχουν έρθει ήδη αντιμέτωπες με το κύμα της ακρίβειας που έφερε η ενεργειακή κρίση προκαλεί το ενδεχόμενο η Ρωσία να τραβήξει το «σχοινί» της αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να κλείσει τη «στρόφιγγα» του φυσικού αερίου, που θα σημάνει εξωπραγματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Goldman Sachs το κόστος για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά από μια τέτοια ενέργεια μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 500 ευρώ μηνιαίως ανά νοικοκυριό ή 5.650 ανά έτος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία κατά κύριο λόγο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αν λοιπόν, για παράδειγμα, ο Nord Stream 1, που έχει διακόψει τη ροή φυσικού αερίου για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης δεν ξαναρχίσει τη λειτουργία του στις 21 Ιουλίου, τότε το πρόβλημα θα αρχίσει να γίνεται πια εμφανές.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Goldman Sachs, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να αγοράσει φυσικό αέριο σε τιμές ως και 65% ακριβότερες, αύξηση τιμής που θα περάσει αρχικά στην ηλεκτρική ενέργεια και από εκεί και τις επιχειρήσεις που θα επιβαρυνθούν και που θα μετακυλήσουν το κόστος μέσω του παραγόμενου προϊόντος στον καταναλωτή.

Ενέργεια: Τι θα κάνει η Ελλάδα

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με τις εξελίξεις με την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και την κατάσταση στον ενεργειακό τομέα.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για όλα τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς αν η Ρωσία αποφασίσει να προχωρήσει σε δραστικές λύσεις είναι τα φορτία LNG. Η χώρα αναμένεται να προμηθευτεί μεγαλύτερα φορτία από τον TAP όταν βέβαια θα είναι έτοιμο και το Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα αναμένεται να αξιοποιηθούν και οι λιγνιτικές μονάδες που σήμερα αξιοποιούνται περίπου στο 40% της δυναμικότητάς τους. Αν χρειαστεί το ποσοστό αυτό θα ανέβει δραστικά ώστε να καλύψει τις ανάγκες.

Ενέργεια: Τετραπλασιασμένη η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος

Σύμφωνα με το δελτίο ενεργειακής ανάλυσης του χρηματιστηρίου ενέργειας – για τον μήνα Μάιο – η χονδρική τιμή του ρεύματος ανήλθε στα 225,07 ανά μεγαβατώρα, όταν ένα μήνα πριν ήταν στα 246,60 ευρώ και ένα χρόνο πριν στα 63,16 ευρώ.

Την ώρα που η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος το τελευταίο χρόνο έχει τετραπλασιαστεί και η ΕΕ εμφανίζεται απρόθυμη να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή του αερίου, η επιδότηση Μαΐου και Ιουνίου από την κυβέρνηση έρχεται «ψαλιδισμένη».

Πιο συγκεκριμένα, η επιδότηση για το μήνα Μάιο για τις κύριες κατοικίες διαμορφώνεται σύμφωνα με το ΥΠΕΝ ως εξής:

  • Για τις πρώτες 150 kWh στα 205 ευρώ/MWh.
  • Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.
  • Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.
  • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές – ανεξαρτήτως κατανάλωσης και ισχύος παροχή -, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον μήνα Μάιο, για το σύνολο της κατανάλωσης.

Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος έως 35 kVA, και για όλα τα αρτοποιεία, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, προβλέπεται πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ενέργεια: Εξετάζεται ευρωπαϊκο πλαφόν

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, στο τέλος των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στα κύρια αποτελέσματά της.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε «η συμφωνία για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήταν μια απόλυτη επιτυχία και είναι κάτι που πριν λίγες μέρες θα ήταν αδύνατο να διανοηθούμε».

«Η Ιταλία δεν θα έχει ιδιαίτερες αρνητικές επιπτώσεις, αφού η απαγόρευση εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου θα τεθεί σε ισχύ, όπως και για τους υπόλοιπους, από το τέλος του χρόνου», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

«Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς της ενέργειας και τις υψηλές τιμές, είμαστε ικανοποιημένοι», συνέχισε, ενώ ανακοίνωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε και επίσημα εντολή να μελετήσει την θέσπιση ανώτατου ορίου στην τιμή της ενέργειας».

Προέβλεψε, τέλος, ότι «οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα διαρκέσουν για πολύ καιρό», ενώ τάχθηκε κι υπέρ της διάθεσης ευρωπαϊκών πόρων για την πραγματοποίηση επενδύσεων, με στόχο την ψηφιακή και οικολογική μετάβαση.

Ενέργεια: «Το καλοριφέρ στους 19 βαθμούς»

Κόκκινος” συναγερμός έχει σημάνει σε Ευρώπη και Ελλάδα για το ενδεχόμενο η Ρωσία να προκαλέσει ενεργειακή ασφυξία ανεξαρτήτως της εξάρτησης της κάθε χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το ενεργειακό βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν εξεταστεί. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και παρουσιαστήκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης.

Η αυξημένη χρήση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή αξιολογήθηκε ως μέτρο πρώτης προτεραιότητας για την αντιμετώπιση πιθανής κρίσης εφοδιασμού σε φυσικό αέριο αλλά και των υψηλών τιμών, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μια ακόμη βασική εναλλακτική πηγή εφοδιασμού θα είναι το LNG, με την πλωτή δεξαμενή που θα ενισχύσει τη δυναμικότητα της Ρεβυθούσας να έχει ήδη τοποθετηθεί και να ξεκινά τη λειτουργία της το επόμενο διάστημα.

Ακόμα, και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα μπουν ακόμα ισχυρότερα στο ενεργειακό μίγμα, ενώ η χώρα μας είναι κοντά σε συμφωνία και με την Ιταλία για αποθήκευση ποσοτήτων LNG.

Η ενεργειακή επάρκεια είναι ζητούμενο ώστε να μην υπάρξουν και παρεμβάσεις τύπου… “Δελτίου Ενέργειας”, κάτι που κυβερνήσεις χωρών της Ε.Ε. με μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, συζητούν σοβαρά ωστόσο για την Ελλάδα ένα τέτοιο σενάριο μοιάζει μάλλον μακρινό.

Οι περικοπές βιομηχανικών φορτίων ή και εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος ανά γεωγραφική περιοχή πάντως θα αποτελέσουν το ύστατο μέτρο και θα εφαρμοστούν βάσει σχεδίου που έχουν καταρτίσει ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ.

«Αγαπητοί Γερμανοί, ελάτε να ξεχειμωνιάσετε στην παραλία» έγραφε η γερμανική Bild, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να περάσουν έναν χειμώνα χωρίς… θέρμανση στην Ελλάδα. Τι γίνεται όμως με την πλειονότητα των Ευρωπαίων, που ασφαλώς θα πρέπει να περάσει τον χειμώνα στη χώρα του;

Η εφημερίδα Die Welt αποκαλύπτει τους βασικούς άξονες του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που εισηγείται η Κομισιόν για την περίπτωση που η Ρωσία κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου: «Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι από το φθινόπωρο δημόσια κτίρια, γραφεία και εμπορικά ακίνητα θα θερμαίνονται σε θερμοκρασίες έως το πολύ 19 βαθμών Κελσίου.

“Εάν αναλάβουμε δράση από τώρα, μπορούμε να αμβλύνουμε κατά το 1/3 τις επιπτώσεις που θα έχει μία ξαφνική διακοπή στην ενεργειακή τροφοδοσία” επισημαίνει σχετικό κείμενο που έχει περιέλθει στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA)».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου και όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, «στόχος είναι να προστατευθούν βιομηχανίες που κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Αλλά και τα ιδιωτικά νοικοκυριά καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση, σε εθελοντική βάση.

“Ο καθένας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια και μάλιστα αμέσως”, γράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, εάν υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου δίνεται προτεραιότητα στα ιδιωτικά νοικοκυριά και στα νοσοκομεία».