Λογαριασμοί ρεύματος: Σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά. Αδύνατον να πληρωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος. Πώς είναι δυνατόν για την ίδια κατανάλωση να ζητούν από 65 ευρώ έως 172 ευρώ; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Γίνεται για την ίδια ακριβώς κατανάλωση –π.χ. 400 κιλοβατώρες ανά μήνα- να καταφτάνουν λογαριασμοί που θα έχουν διαφορά ακόμη και πάνω από 100 ευρώ; Η πράξη δείχνει ότι «ναι» και τα ακόλουθα στοιχεία το αποδεικνύουν.
Άλλο λογαριασμό θα παραλάβει ο δικαιούχος που έχει «κλειδώσει» την τιμή της κιλοβατώρας πριν από τον Νοέμβριο, άλλο λογαριασμό αυτός που κλείδωσε τη χρέωση μετά τον Νοέμβριο, άλλο λογαριασμό αυτός που έχει κυμαινόμενο τιμολόγιο αλλά δικαιούται της κρατικής επιδότησης και άλλο λογαριασμό αυτός που έχει σταθερό τιμολόγιο αλλά δεν δικαιούται επιδότησης.
Θα υπάρξει και αυτός που δικαιούται μεν επιδότηση αλλά δεν θα τη λάβει τώρα και θα χρειαστεί να προχωρήσει στην υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης προκειμένου να λάβει τα χρήματα που δικαιούται. Ιδού και η… τεκμηρίωση:
1. Το χαμηλότερο ποσό θα πληρώσει αυτός που πρόλαβε να κλειδώσει την τιμή της κιλοβατώρας πριν από τον Νοέμβριο όταν υπήρχε δυνατότητα σταθεροποίησης της χρέωσης ακόμη και στα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Για 400 κιλοβατώρες ανά μήνα, αυτό το νοικοκυριό θα πληρώσει για τον Μάρτιο το ποσό των 65 ευρώ μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τον ΦΠΑ.
Με κλείδωμα της χρέωσης το νοικοκυριό δεν λαμβάνει την κρατική επιδότηση αλλά παρ’ όλα αυτά απολαμβάνει το χαμηλότερο ποσό.
Να σημειωθεί ότι επειδή έχει δημιουργηθεί πολύς θόρυβος σχετικά με τις μονομερείς αλλαγές τιμολογίων στους πελάτες που πρόλαβαν να κλειδώσουν το σταθερό τιμολόγιο, οι εταιρείες ηλεκτροδότησης που έχουν και τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πελατών, δεν έχουν προχωρήσει σε τέτοια κίνηση και τα σταθερά τιμολόγια ισχύουν κανονικά.
2. Στις 400 κιλοβατώρες, αυτοί που έχουν δικαίωμα επιδότησης (δηλαδή το σπίτι τους είναι κύρια κατοικία) ο λογαριασμός φτάνει στα 100 ευρώ αν η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας χρεώνει προς 8 λεπτά την κιλοβατώρα και 92 ευρώ αν η χρέωση πέφτει στα 6 λεπτά.
3. Αν κάποιος έχει κλειδώσει την τιμή της κιλοβατώρας στα 18 λεπτά, τότε ο λογαριασμός θα του έρθει περίπου 100 ευρώ. Η σταθερή τιμή των 18 λεπτών διατίθεται και σήμερα.
Οπότε αν κάποιος θέλει να επιλέξει αυτή τη λύση, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να αποδειχθεί συμφέρουσα λύση μόνο αν η κατανάλωση ανά μήνα υπερβαίνει τις 400-500 κιλοβατώρες.
Επίσης η σταθερή χρέωση σε αυτό το επίπεδο είναι η μόνη λύση για όσους δεν θέλουν να εξαρτώνται από την κρατική επιδότηση ή να έχουν την αγωνία αν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
4. Αν κάποιος δεν δικαιούται την κρατική επιδότηση και παραμένει στο κυμαινόμενο τιμολόγιο, βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα.
Η χρέωση για τις 400 κιλοβατώρες μπορεί να φτάσει και στα 163 ευρώ ή πάνω από 40 λεπτά η κιλοβατώρα.
Αυτό το ποσό θα πληρώνουν και οι γονείς για την φοιτητική εστία του παιδιού τους μέχρι να γίνει η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης και να πιστωθεί αναδρομική η επιδότηση που για την κατανάλωση του Μαρτίου θα φτάσει στα 72 ευρώ.
Το θέμα των υπερκερδών αυτής της κατηγορίας, δηλαδή αυτών που προκύπτουν από «φούσκωμα» της τιμής χονδρικής πολύ πάνω από τα κόστη παραγωγής ύστερα από συνεννοήσεις μεταξύ των καθετοποιημένων παρόχων, τονίζεται από γνώστες της αγοράς ότι θα πρέπει επειγόντως να διερευνηθεί από τη ΡΑΕ, σε συνεργασία με την καθ’ ύλη αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού, όχι με στόχο την φορολόγηση των κερδών, αλλά για να αποκατασταθεί ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά και να σταματήσουν οι επιβαρύνσεις των καταναλωτών με αδικαιολόγητα «καπέλα».
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης είχε μιλήσει ανοικτά για σχηματισμό καρτέλ που διαμορφώνει τις τιμές χονδρικής κατά το δοκούν.
Όπως είχε πει χαρακτηριστικά, «μόνο τέσσερις παίκτες συμμετέχουν στην αγορά, η ΔΕΗ και οι τρεις μεγάλοι ιδιώτες. Ένας αν θέλει να τη χαλάσει τη δουλειά, τη χαλάει».
Όμως, αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Παναγιωτάκης, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου το μέσο κόστος της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 170 ευρώ, αλλά η μέση τιμή χονδρικής εκτινάχθηκε 58% υψηλότερα, στα 268 ευρώ. «Η αγορά λειτουργεί σαν “ξέφραγο αμπέλι” χωρίς ουσιαστική εποπτεία από τη ΡΑΕ και την Αρχή Ανταγωνισμού», είχε τονίσει ο κ. Παναγιωτάκης.
Η Ένωση των Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), που δέχονται ακραία πίεση από τις υψηλές τιμές στο ρεύμα, έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί στο «φούσκωμα» των τιμών χονδρικής μέσα από την κακή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της, για παράδειγμα, με βάση μια μέση τιμή φυσικού αερίου περίπου 80 ευρώ/μεγαβατώρα, τον Μάρτιο, η τιμή χονδρικής δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 200 ευρώ/μεγαβατώρα, αλλά ξεπέρασε ορισμένες ημέρες και τα 250 ευρώ.
Όπως έχει τονίσει ο Αντώνης Κοντολέων, οι παραγωγοί και οι προμηθευτές διαμορφώνουν το κόστος στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας σε όποιο επίπεδο θέλουν ώστε να αποκομίζουν κέρδη.
Σε επιστολή της προς τη ΡΑΕ, η ΕΒΙΚΕΝ σημείωνε ότι «ελλείψει συνθηκών στοιχειώδους ανταγωνισμού, με κύρια ευθύνη των καθετοποιημένων προμηθευτών, κυρίως των ιδιωτών, χαρακτηρίζεται από εναρμονισμένες πρακτικές που κατατείνουν στην παγίωση της μεταφοράς στα τιμολόγια του 100% του ρίσκου των τιμών της αγοράς επόμενης ημέρας και των χρεώσεων της αγοράς εξισορρόπησης στους πελάτες τους».
Όπως αναφερόταν στην ίδια επιστολή, «το κύριο επιχείρημα των ιδιωτών καθετοποιημένων προμηθευτών, ότι η προμήθεια αποτελεί εντελώς ξέχωρη δραστηριότητα από εκείνη της παραγωγής χωρίς τη δυνατότητα να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος από την μεταβολή των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, προφανώς δεν ευσταθεί.
Οι καθετοποιημένοι προμηθευτές έχουν ετήσια παραγωγή που υπερβαίνει τις ποσότητες ενέργειας που προμηθεύουν στην λιανική, με διασφαλισμένη πλέον τη λειτουργία τους και επιπλέον σημαντικά έσοδα από τη συμμετοχή τους στην αγορά εξισορρόπησης».
Έτσι, οι ιδιώτες καθετοποιημένοι προμηθευτές δεν επιδιώκουν κατά προτεραιότητα να αυξήσουν το μερίδιο τους στη λιανική, αλλά να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους από την χονδρεμπορική αγορά και να παραμείνουν στη λιανική χωρίς ρίσκο.
«Τα ανωτέρω προσιδιάζουν σε μια ουδόλως ανταγωνιστική αγορά προμήθειας με χαρακτηριστικά ολιγοπωλίου», τόνιζε η ΕΒΙΚΕΝ.
Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας) και τα ΙΝΚΑ μέλη του, στρέφονται κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, που επιρρίπτουν σε βάρος των καταναλωτών πρόσθετα κόστη μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ σε ανακοίνωσή του, μέσα σε συνθήκες ανεξέλεγκτης ακρίβειας και αδυναμίας αποτελεσματικής αντιμετώπισης των στρεβλώσεων της αγοράς, αποφάσισε να ασκήσει συλλογικές αγωγές κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, αναφορικά με ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Έτσι:
– Λειτουργεί Ειδική Γραμματεία Συλλογικής Αγωγής, για την άμεση ενημέρωση και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, που επιθυμούν να συμμετέχουν στη Συλλογική Αγωγή (διεύθυνση: Ηρώδου Αττικού 6, Χαλάνδρι Αττικής), με δικό της τηλεφωνικό κέντρο στο τηλέφωνο 211-0135 199 (λειτουργία σε εργάσιμες ημέρες και ώρες (από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 9πμ-5μμ).
– Λειτουργεί ειδική ιστοσελίδα για την ενημέρωση και την διευκόλυνση των καταναλωτών που επιθυμούν να συμμετέχουν στη Συλλογική Αγωγή στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syllogiki-inka.gr. Παράλληλα λειτουργεί και η ιστοσελίδα του ΙΝΚΑ στη διεύθυνση https://www.inka.gr/
– Λειτουργούν 3 θυρίδες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στις διευθύνσεις info.inka.gr@gmail.com , eggrafi.inka.gr@gmail.com και inka@inka.gr
Για να συμμετάσχει όποιος ενδιαφέρεται στην Συλλογική Αγωγή πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:
1. Βήμα πρώτο: Εγγράφεστε μέλος του ΙΝΚΑ
Μπορείτε να εγγραφείτε ως μέλος του ΙΝΚΑ συμπληρώνοντας την Αίτηση εγγραφής στο ΙΝΚΑ, την οποία θα βρείτε ΕΔΩ.
Προσοχή: Η εγγραφή σας και η συμμετοχή σας στη Συλλογική Αγωγή σύμφωνα με το Νόμο 2251/1994, είναι δυνατή μόνο εφόσον είστε οικονομικά τακτοποιημένα μέλη.
Αυτό σημαίνει ότι για την εγγραφή στο ΙΝΚΑ, θα χρειαστεί να καταβάλλετε εφάπαξ το ποσό των 20 ευρώ και για τη συμμετοχή σε κάθε φάση της δικαστικής διαδικασίας θα χρειαστεί να καταβάλλετε επιπλέον, για κάθε βαθμό δικαιοδοσίας, δηλαδή για την άσκηση της αγωγής στο Πρωτοδικείο, για την εισαγωγή της υπόθεσης στο Εφετείο και τέλος, για την αναιρετική δίκη ενώπιον του Αρείου Πάγου το ποσό των 50 ευρώ ανά συμμετέχοντα και ανά βαθμό δικαιοδοσίας. Για λεπτομέρειες δείτε τις απαντήσεις 24 και 25 που βρίσκονται ΕΔΩ
2. Βήμα δεύτερο: Συγκεντρώνετε τα έγγραφα που χρειάζονται
Αφού εγγραφείτε ως μέλος του ΙΝΚΑ, για την συμμετοχή σας στην Αγωγή θα χρειαστεί:
Αντίγραφο της σύμβασης που υπογράψατε με τον πάροχό σας.
Αντίγραφα εκκαθαριστικών λογαριασμών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2021.
Αντίγραφα εκκαθαριστικών λογαριασμών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2022.
Μια έγγραφη εξουσιοδότηση προς τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει τη σύνταξη, κατάθεση και εκδίκαση της Αγωγής, την οποία θα βρείτε ΕΔΩ.
3. Βήμα τρίτο: Αποστέλλετε τα έγγραφα
Αφού εκτυπώσετε και συμπληρώσετε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και λεπτομερώς τα στοιχεία σας, θα πρέπει να μας τα στείλετε σκαναρισμένα (ή με καθαρές φωτογραφίες από το κινητό σας) στη θυρίδα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: eggrafi.inka.gr@gmail.com
Εάν έχετε περισσότερες παροχές, σε διαφορετικούς παρόχους, τότε όλα τα παραπάνω έγγραφα χρειάζεται να τα στείλετε εκ νέου για κάθε επιπλέον πάροχο.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…