Ετοιμάζει αντεπίθεση η ΔΕΛΤΑ! Πώς θα χτυπήσει ΟΛΥΜΠΟ, ΔΩΔΩΝΗ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΜΕΒΓΑΛ

ΔΕΛΤΑ: Πριν λίγες μέρες, όταν η VIVARTIA είχε περάσει στα χέρια των Αμερικανών, με τη σύμφωνη γνώμη της MIG, το xristika.gr είχε προαναγγείλει ότι οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές στον όμιλο. Ήδη, οι εταιρείες σχεδιάζουν την επόμενη μέρα ώστε να κρατηθούν όρθιες σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Δείτε στο xristika.gr την επόμενη κίνηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ.

Σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΛΤΑ, τον γαλακτοκομικό βραχίονα της Vivartia που περνά στον έλεγχο του CVC Capital, βρίσκεται η γαλλική Danone, αναφέρουν στο Capital.gr πηγές από τα κεντρικά του πολυεθνικού ομίλου στη Γαλλία.

Αντικείμενο των συζητήσεων είναι η παραγωγή προϊόντων γιαούρτης στην Ελλάδα, όπως των γνωστών Activia, στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ για λογαριασμό της Danone.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική που αποφάσισε να ακολουθήσει ο πολυεθνικός όμιλος πανευρωπαϊκά αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Δηλαδή από το μοντέλο της περιφερειακής οργάνωσης και της παραγωγής που μέχρι σήμερα γίνεται σε συγκεκριμένες χώρες όπως π.χ. Ρουμανία και Βουλγαρία μέσω των οποίων εξυπηρετούνταν αγορές όπως η Ελλάδα, σε τοπικό μοντέλο με την παραγωγή να γίνεται στη χώρα κατανάλωσης.

Η Danone δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συνεργαστεί με τη ΔΕΛΤΑ, αν φυσικά οι διαπραγματεύσεις έχουν θετική κατάληξη. Η πρώτη περίοδος στη σχέση τους διήρκησε από το 1993 έως και το 2005, χρονιά όπου η Danone αποφάσισε να πουλήσει πίσω στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο το 25% που είχε αποκτήσει στον ελληνικό γαλακτοκομικό όμιλο.

Το 2005 δημιουργήθηκε η Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα, που λειτουργούσε ως ανεξάρτητη εταιρεία από τον Μάιο του 2005 έως και τον Σεπτέμβριο του 2019 οπότε και πέταξε λευκή πετσέτα στην Ελλάδα αναθέτοντας τη διανομή των προϊόντων της στην Leader AE. Της τυπικής εξόδου της από τη χώρα είχε προηγηθεί το 2013 η υποβάθμιση της παρουσίας της στην Ελλάδα και η μεταφορά του κέντρου αποφάσεων στη Ρουμανία.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια εποχή όπου ο γαλλικός όμιλος δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους επενδυτές. Χθες Τετάρτη σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η Danone ανακοίνωσε πως ο Emmanuel Faber, ο οποίος κατέχει τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου τα τελευταία επτά χρόνια, θα παραμείνει ως μη εκτελεστικός πρόεδρος έως ότου βρεθεί νέος CEO.

Κίνηση η οποία απογοήτευσε την αγορά και αυτό γιατί ο Faber παραμένει πρόεδρος, όπως ανέφερε ο Gregoire Laverne, fund manager της γαλλικής επενδυτικής APICIL που έχει μετοχές της Danone.

ΔΕΛΤΑ: Πουλήθηκε μαζί με Goody’s, Flocafe, Everest, La Pasteria

Το τυπικό «πράσινο» φως στην πώληση της Vivartia στο αμερικανικό fund CVC Capital άναψαν οι μέτοχοι της MIG, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης

Η έγκριση της πώλησης του 92,08 των μετοχών της εταιρείας τροφίμων αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η αξία της οποίας ανήλθε σε 600 εκατ. ευρώ.

Τα 425 εκατ. ευρώ αφορούν την ανάληψη του εταιρικού χρέους, ενώ 161 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη MIG και 14 εκατ. ευρώ στους μέτοχους μειοψηφίας.

Η μεταβίβαση των μετοχών θα πραγματοποιηθεί μέσω της Venetiko Holdings, εταιρείας ελεγχόμενης από το αμερικανικό fund, το οποίο ως επόμενο στόχο έχει θέσει την απόκτηση και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η ανακοίνωση της εισηγμένης

Η «MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» ανακοινώνει ότι την 26.2.2021 πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρίας, με τη συμμετοχή 39 μετόχων που εκπροσωπούσαν 339.127.337 μετοχές, ήτοι ποσοστό 36,10% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας.

Κατά τη Συνέλευση έγινε συζήτηση και ελήφθησαν αποφάσεις επί του μόνου θέματος της Ημερησίας Διατάξεως ως ακολούθως:

Θέμα μόνο: Έγκριση διάθεσης της συμμετοχής της Εταιρίας στην «VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.».

– Κατόπιν ενημέρωσης από το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την πώληση και μεταβίβαση του συνόλου της συμμετοχής της Εταιρίας στην «VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.», η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 92,08% του μετοχικού της κεφαλαίου, προς την «VENETIKO HOLDINGS S.A.R.L.», εταιρία ελεγχόμενη από την «CVC CAPITAL PARTNERS», έναντι τιμήματος ανερχομένου στο ποσό των €161.135.640,74, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που παρουσιάσθηκαν στη Γενική Συνέλευση, καθώς και το σύνολο των σχετικών αποφάσεων και ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων για το διορισμό συμβούλων, την αξιολόγηση και την έγκριση της προσφοράς της «VENETIKO HOLDINGS S.A.R.L.» και την υπογραφή σχετικής Συμφωνίας Πώλησης Μετοχών.

Υπέρ: 321.444.602 ψήφοι, ήτοι ποσοστό 94,78% του εκπροσωπούμενου στη Γενική Συνέλευση μετοχικού κεφαλαίου.

Κατά: 17.044.364 ψήφοι, ήτοι ποσοστό 5,03% του εκπροσωπούμενου στη Γενική Συνέλευση μετοχικού κεφαλαίου.

Αποχές: 638.371 ψήφοι, ήτοι ποσοστό 0,19% του εκπροσωπούμενου στη Γενική Συνέλευση μετοχικού κεφαλαίου.

ΔΕΛΤΑ: Σεισμός στην αγορά – «Προ των πυλών το μεγάλο μπαμ»

Μια είδηση που έχει φέρει… σεισμό στην αγορά των σούπερ μάρκετ κυκλοφορεί εδώ και λίγες ώρες, με μεγάλη εταιρεία να συζητάει με τον Σκλαβενίτη για να τον αγοράσει!

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αξία», αναφέρεται ότι βρίσκεται «προ των πυλών το μεγάλο μπαμ στην αγορά», με την CVC Capital, αμερικανικών συμφερόντων να είναι η εταιρεία που έχει εκδηλώσει εντονότατο ενδιαφέρον.

Το αμερικανικό fund CVC Capital είναι ένα από τα μεγαλύτερα fund στον κόσμο Διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 80 δισ. δολαρίων και κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά ενός από τους ισχυρότερους ομίλους τροφίμων στην Ελλάδα σε επίπεδο σημάτων και ιστορίας, της Vivartia ενώ σήμερα αναμένεται να καταθέσει προσφορά και για την Εθνική Ασφαλιστική.

H Vivartia έχει κάτω από την ομπρέλα της αναγνωρίσιμα σήματα και εταιρείες όπως οι ΔΕΛΤΑ, Goody’s, Everest, Μπάμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη, Flocafe κ.α.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι της προσφοράς, πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι δεν περιλαμβάνει κάποιο κούρεμα για τα τραπεζικά δάνεια της Vivartia,που ανέρχονται σε 425 εκατ. ευρώ.

Το 2019 ο όμιλος τροφίμων πραγματοποίησε πωλήσεις 622 εκατ ευρώ από 606 εκατ, το 2018 και ebitda 68,7 εκατ. από 59,1 εκατ. ευρώ.

Η νέα πρόταση των Αμερικανών, οι οποίοι είναι και οι μόνοι, που ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν το 80% του ασφαλιστικού βραχίονα της ΕΤΕ, αναμένεται να κατατεθεί μετά και την ανάγνωση του επικαιροποιημένου business plan.

Η CVC Capital Partners με επικεφαλής τους Donald MacKenzie, Steve Koltes και Rolly Van Rappard είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείας διαχειρίσεως κεφαλαίων (private equity) στον κόσμο.

Η CVC απέκτησε, νωρίτερα φέτος, σημαντικό μειοψηφικό μερίδιο στην Skroutz ενώ εξαγόρασε από την τουρκική D-Marin του ομίλου Dogus τις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Λευκάδας και Γουνιών Κέρκυρας.