Αίτηση για επίδομα ενοικίου 2019 – επίδομα ενοικίου προθεσμία – επίδομα ενοικίου 2019 – επίδομα ενοικίου 2019 αίτηση – επίδομα ενοικίου 2019 προθεσμία – ηλεκτρονική αίτηση για επίδομα ενοικίου 2019 – επίδομα ενοικίου 2019 αιτήσεις – επίδομα ενοικίου 2019 αίτηση: Ζήτημα ημερών είναι πλέον να παρθούν οι αποφάσεις που αφορούν το επίδομα ενοικίου – στέγασης 2019 και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για τις αιτήσεις και τη χορήγησή του.
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι τι θα γίνει με όσους υπόκεινται στον νόμο Κατσέλη, προκειμένου να καθοριστούν ακριβώς και τα ποσά.
Από αυτό προκύπτει ότι είναι πιθανό να δοθεί το επίδομα ενοικίου 2019 και σε όσους έχουν καταναλωτικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.
Η καταβολή του επιδόματος ενοικίου θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2019, ενώ το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 300.000 νοικοκυριά.
Από εκεί και πέρα, το επίδομα στέγασης αποτελεί μια σημαντική ελάφρυνση στο εισόδημά των περίπου 300.000 οικογενειών.
Θα τους χορηγηθεί ένα ποσό που κυμαίνεται από 70 – 210 ευρώ το μήνα (840 – 2.500 ευρώ τον χρόνο), με εισοδηματικά κριτήρια.
Στους δικαιούχους συγκαταλέγονται σίγουρα οικογένειες που βρίσκονται στο ενοίκιο ή επιβαρύνονται με στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας και εξετάζεται να ενταχθούν και μέρος αυτών που έχουν καταναλωτικό δάνειο με υποθήκη πρώτης κατοικίας.
Τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης αναμένεται να ξεκινούν από περίπου 7.000 ευρώ το έτος, για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και να κλιμακώνονται έως τα 21.000 ευρώ.
Θα ισχύουν επίσης περιουσιακά κριτήρια (ακίνητη περιουσία και καταθέσεις), πολυτελούς διαβίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης και οικογενειακής κατάστασης.
Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε ως προς το ύψος του επιδόματος, δίνει έμφαση στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ενήλικας, με προφανή στόχο να προωθηθεί και η γεννητικότητα :
– Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ το μήνα,
– Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενήλικο ή ανήλικο προσαύξηση κατά 50%, δηλαδή κατά 35 ευρώ το μήνα.
Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, αφού για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.
Οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου – στέγασης 2019 θα γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι ήδη έτοιμη και είναι παρόμοια με αυτή του ΚΕΑ και του Κοινωνικού Μερίσματος.
Μέσω της ίδιας πλατφόρμας θα διεξάγονται και οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τα μισθωτήρια συμβόλαια με χρήση στοιχείων του Taxisnet.
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 8.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη: 12.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 16.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 20.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 24.000 ευρώ
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών είναι το «κλείδωμα» του στεγαστικού δανείου σε μόνιμη βάση και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για αύξηση των δικαιούχων.
Όπως πρόσφατα δήλωσε ο υπ. Οικονομικών, «θα έχουμε και τα 750 εκατ. (αντίμετρα) τουλάχιστον, ακόμη το συζητάμε με την Κομισιόν μήπως είναι και περισσότερα…Άρα θα το δουν από 1/1/2019 τα μέτρα αυτά είναι εκ των προτέρων και μόνιμα. Δηλαδή όποιος πάρει το επίδομα στέγασης θα το πάρει από 1/1/2019, δηλαδή θα πάρει και το ’19, θα πάρει και το ’20 και το ’21 και το ’22 και πάει λέγοντας».
Ακίνητη περιουσία:
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
Κινητή περιουσία:
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων, κτλ, όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 24.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα:
Σύνθεση νοικοκυριού – όρια καταθέσεων/μετοχών, ομολόγων, κτλ
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 8.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 12.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη: 16.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη: 20.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω: 24.000 ευρώ.
γ. Περιουσιακό τεκμήριο:
Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει, ετησίως, το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:
Ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100
Ως έτος υπολογισμού του μέσου καταθετικού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοιχεί η τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:
Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας.
Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής.
Δηλώνουν δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
Δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.
Ο δικαιούχος του επιδόματος και τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία πέντε έτη.
Οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού:
Υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος.
Συναινούν στη χρήση της βάσης δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), καθώς και στο σύνολο των διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), για την επιβεβαίωση των στοιχείων όλων των μελών του νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοξενουμένων.
Τροποποιούν την αίτηση σε κάθε μεταβολή στο ύψος ή την ουσία του μισθώματος ή του στεγαστικού δανείου ή τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Συναινούν στη χρησιμοποίηση των στοιχείων τους αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος.
Συναινούν στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ’ οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης και των συνθηκών διαβίωσης του νοικοκυριού.
Συμπεριλαμβάνουν στην επόμενη δήλωση φορολογίας εισοδήματος όλες τις αλλαγές που αναφέρθηκαν κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.
Για την περίπτωση των δικαιούχων που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία, το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος τηρείται υποχρεωτικά σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Η ενίσχυση δεν καταβάλλεται, εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.
Στην περίπτωση δικαιούχου που επιβαρύνεται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, το επίδομα καταβάλλεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου.
Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση.
Τα παραπάνω ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…