Εστίαση: «Ό,τι πήρατε, πήρατε», διαμηνύει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης. Στα «κάγκελα» οι επαγγελματίες που ακόμα δεν μπορούν να ορθοποδήσουν από το πολύμηνο lockdown. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Τέλος λέει το υπουργείο Οικονομικών στα μέτρα στήριξης για την εστίαση, που μένει με τρία εργαλεία: το πρόγραμμα επανεκκίνησης, τις επιδοτήσεις δόσεων δανείων του προγράμματος «Γέφυρα» και το μέτρο για την επιδότηση πάγιων δαπανών.
Αν και επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τα παραπάνω έγιναν σαφή από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος μάλιστα σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του κλάδου χθες, είπε ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για τον Ιούνιο δείχνουν ότι η εστίαση εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις και από τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Αυτό μάς μεταφέρει ο Γιάννης Λιάρος, διευθυντής του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση που έγινε παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιου Πετραλιά.
Αν και τα στοιχεία των επιχειρηματικών φορέων αναφέρουν διψήφια πτώση πωλήσεων στον κλάδο, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί εν μέσω αβεβαιοτήτων για την έκβαση της τουριστικής περιόδου και την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Σταϊκούρας επιμένει ότι οι επιδόσεις της εστίασης δεν δικαιολογούν περαιτέρω στήριξη. Οπότε δεν συζητείται παράταση στα ευεργετικά μέτρα που αφορούν στην απασχόληση και την επιδότηση ενοικίων.
Πρακτικά τα ενοίκια του Ιουλίου θα πληρωθούν κανονικά. Μάλιστα ο υπουργός φέρεται να αστειεύτηκε σημειώνοντας ότι κακώς δόθηκε η επιδότηση τον Ιούνιο, ενώ φέρεται να επικαλέστηκε και τη διεθνή πρακτική στο αίτημα του κλάδου για «πάγωμα» των εξώσεων, με ενδεικτικό το παράδειγμα της Γαλλίας. Όπως εξήγησε, στη Γαλλία υιοθετούν «πάγωμα» εξώσεων αλλά δεν πήραν απαλλαγή από ενοίκια.
Αν και μεγάλη μερίδα της αγοράς αλλά και στην εστίαση, κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση στις κυβερνητικές πολιτικές, η παραπάνω στάση προκάλεσε δυσφορία.
Ορισμένοι δε την απέδιδαν στην καλύτερη συμφωνία που πέτυχαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη νέα φάση λειτουργίας της αγοράς.
Ζητούμενο είναι πώς θα διαχειριστούν τη νέα τάξη πραγμάτων τόσο οι μικρές επιχειρήσεις -που ήδη βρίσκονταν σε δυσμενή θέση, ακόμη και όσο ήταν σε ισχύ η επιδότηση ενοικίων και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας- όσο και μεγάλα σήματα της αγοράς, με κλειστά καταστήματα, είτε διότι δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους είτε διότι έχουν παρουσία σε κλειστά εμπορικά κέντρα.
Θεωρείται παράδοξο από τους επιχειρηματίες να ζητείται από αυτές τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν από 15 Ιουλίου επαναφέροντας εργαζόμενους και κάνοντας προμήθειες και στο τέλος του μήνα να είναι σε θέση να πληρώσουν ενοίκια, μισθούς και άλλες υποχρεώσεις.
Σχετικό αίτημα προέβαλε ο κ. Λιάρος, ο οποίος όπως τονίζει, δεν είχε μαξιμαλιστική προσέγγιση στο θέμα αλλά στοχευμένη, διεκδικώντας στήριξη γι’ αυτές ακριβώς τις επιχειρήσεις που εμφανίζουν απώλειες πάνω από 30%.
Ας σημειωθεί επίσης ότι το πρόγραμμα επανεκκίνησης ΕΣΠΑ, ύψους 330 εκατ. ευρώ, έχει αρχίσει να πληρώνει αλλά όχι με τους ρυθμούς που θα μπορούσαν να φέρουν σημαντική αλλαγή στη ρευστότητα της αγοράς, όπως παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη, λόγω της φύσης του μηχανισμού.
Πλέον, οι φορείς της αγοράς εστίασης τελούν εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων της κυβέρνησης αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σε αυτή τη φάση, διατηρούν συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ειδικότερα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για την ανάπτυξη του ψηφιακού μηχανισμού ελέγχου των πιστοποιητικών Covid των πελατών μετά τις 15/7. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται ένα σύστημα απλό και εύχρηστο, με τρεις ενδείξεις, πράσινο, κίτρινο και κόκκινο, ανάλογα με την κατάσταση προστασίας του πελάτη έναντι του ιού.
Σημειώνεται εν κατακλείδι ότι τα αιτήματα των φορέων της αγοράς είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά. Σύμφωνα με σχετική επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) στον πρωθυπουργό και στα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, συνοψίζονται σε:
1. Επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για Ιούλιο και Αύγουστο και του μειωμένου κατά 40% ενοικίου μέχρι το τέλος του 2021.
2. Μονιμοποίηση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, που παραμένει ως προσωρινό μέτρο στο 13% μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021.
3. Επίσπευση των διαδικασιών εκταμίευσης του προγράμματος ΕΣΠΑ για την εστίαση.
4. Πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για τα Κέντρα Διασκέδασης – Αίθουσες εκδηλώσεων που λόγω των περιοριστικών μέτρων από την αρχή της πανδημίας η λειτουργία τους ήταν ουσιαστικά απαγορευμένη.
5. Δημιουργία επιδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ για την αγορά και τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού αέρα.
6. Κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για τη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού, που λόγω των περιοριστικών μέτρων, όπως στη δυναμικότητα, δεν έχει αντικείμενο εργασίας και κινδυνεύει με καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Για στοχοποίηση μιλά η ΠΟΕΣΕ
Εντωμεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην αγορά το ποινολόγιο που περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ για τα νέα μέτρα που θα ισχύουν στην αγορά εστίασης.
Η ΠΟΕΣΕ, σε επιστολή που απέστειλε χθες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζει προκλητική παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας (πρόστιμα 2.000-10.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 7, 15 ή 60 ημέρες), με σκοπό δια της στοχοποίησης του κλάδου να μετακυλιστούν ευθύνες.
Στην επιστολή γίνεται ειδική αναφορά στο σημείο που λέει «Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η νέα παράβαση».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, προκαλείται εύλογα αγανάκτηση στον κλάδο της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, για την αρνητική διαφοροποίηση και δημόσια έκθεσή του, με υπερπροβολή μεμονωμένων περιπτώσεων έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων εστίασης, που έχει υποστεί τόσα αλλά συνεχίζει την προσπάθεια.
«Η στοχοποίηση του κλάδου μας και η καταπάτηση της εκ του Συντάγματος υποχρέωσης της κυβέρνησης να νομοθετεί με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας, έναντι των πολιτών της, χωρίς αδικαιολόγητες αρνητικές εξαιρέσεις, είμαστε βέβαιοι ότι σας βρίσκει αντίθετους.
Ζητούμε ίση μεταχείριση. Σας παρακαλούμε για την ανάκληση της παραπάνω διάταξης, που υποτιμά την προσωπικότητα κάθε συναδέλφου ως πολίτη της χώρας μας», υπογραμμίζει στη επιστολή της η ΠΟΕΣΕ.
Εστίαση: «Μοντέλο Μυκόνου» και σε Πάρο, Ίο, Σαντορίνη, Κρήτη;
Ερχονται νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και των μεταλλάξεων. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στο «νησί των ανέμων» – Τι αντιπροτείνουν οι επιχειρηματίες μετά το ανυπολόγιστο πλήγμα – Ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα στα «πορτοκαλί» νησιά
Με νέα, οριζόντια μέτρα και ενισχυμένη επιτήρηση στα νησιά με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο αναμένεται να αντιμετωπίσει την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση, την ώρα που η αμηχανία είναι διάχυτη στη Μύκονο, μετά τη «σιγή ασυρμάτου» που επιβλήθηκε στο πλέον τουριστικό ελληνικό νησί.
Μολονότι η Μύκονος βυθίζεται στη σιωπή και το σκοτάδι μετά τη 1 τη νύχτα, ένα γαϊτανάκι ακυρώσεων ξεδιπλώνεται με ταχύτητα ήδη από χθες στο νησί, ενώ κατά κύματα το εγκαταλείπουν πλέον και όσοι τουρίστες βρέθηκαν να παραθερίζουν, όταν ανακοινώθηκαν οι περιορισμοί (έχοντας οργανώσει από καιρό τη διαμονή τους) για κάποιον άλλο κοσμικό προορισμό του εξωτερικού ή για τα κοντινά νησιά του Αιγαίου.
Μπροστά στο ανυπολόγιστο πλήγμα για την τοπική οικονομία, οι επιχειρηματίες της Μυκόνου κατέθεσαν μια σειρά από αντίμετρα στη δημόσια σφαίρα, σε μια προσπάθεια να σώσουν ό,τι μπορούν από τη φετινή τουριστική σεζόν, ιδίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις 26 Ιουλίου.
Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Αντίμετρα από τους επιχειρηματίες
«Μετά τις χθεσινές εικόνες απίστευτου συγχρωτισμού στα σοκάκια της Μυκόνου, όταν στη 01:00 έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις και υποχρεώθηκαν οι πελάτες να αποχωρήσουν, ζητούμε από την Κυβέρνηση να προλάβει την υγειονομική έξαρση και να αναθεωρήσει τα χθεσινά άδικα μέτρα που αφορούν μόνο την Μύκονο» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι επιχειρηματίες του νησιού, προσθέτοντας πως «θεωρούμε αδιανόητο να στέλνεται το λάθος μήνυμα ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.
Επίσης, εκτιμούμε ότι η βιαστική και καταστροφική απόφαση για τον τουρισμό της χώρας συνολικά και όχι μόνο για τη Μύκονο -πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί και οι αρμόδιοι να σκύψουν τώρα πάνω στο θέμα ώστε να λυθεί έως αύριο, με νέα πρωτόκολλα ώστε να ανασχεθεί το τσουνάμι των μαζικών ακυρώσεων.
Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού στοχοποιείται και δεν θα μείνουμε άπραγοι».
Στον αντίποδα, οι τοπικοί επιχειρηματίες προτείνουν:
· Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους της χώρας της Μυκόνου και οπουδήποτε υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού.
· Εμβολιασμό των εργαζομένων με το μονοδοσικό εμβόλιο, ενώ οι επιχειρήσεις προτίθενται να πριμοδοτήσουν τους εργαζομένους που εμβολιάζονται με 150 ευρώ.
· Όποιοι επισκέπτες δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης, θα είναι εφικτή η ανανέωση του GreenPass τους ανά 72 ώρες με Rapid-test ή PCR, ζητώντας παράλληλα οι ίδιοι την παρουσία αυξημένων κλιμακίων του ΕΟΔΥ στο νησί και τη διενέργεια μαζικών, διαγνωστικών τεστ.
Την ίδια ώρα, η επιβολή των περιοριστικών μέτρων έφερε και τις πρώτες «παρασπονδίες», καθώς δεν έλειψαν «με το καλημέρα» φαινόμενα, όπως πριβέ πάρτι σε ιδιωτικές βίλες, αλλά και εν πλω σε γιοτ και ιστιοπλοϊκά, όπως αποκάλυψε το protothema.gr.
Για τον λόγο αυτό, στην Μύκονο μετέβησαν ήδη από χθες ως ενισχύσεις 40 αστυνομικοί, ενώ το νησί θα επιτηρείται στο εξής και από αέρος, μέσω drones.
Παρά τα περιοριστικά μέτρα, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν χθες κατά δύο στο «νησί των ανέμων» φτάνοντας τα 39, ενώ στον πορτοκαλί συναγερμό παραμένουν Ίος, Πάρος, Σαντορίνη, αλλά και το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο Κρήτης, φλερτάροντας ανοιχτά -λόγω των αυξημένων κρουσμάτων- με το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown, με το κυβερνητικό επιτελείο να καλείται να επιλέξει -σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- από μια δέσμη μέτρων, όπως:
· Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
· Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
· Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
· Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο
· Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
· Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέμα ωρών αποτελεί η λήψη δύο νέων, οριζόντιων μέτρων στον τουρισμό -και πιθανά και στην εστίαση- καθώς το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων εργαζόμενων (46% εν προκειμένω στην Μύκονο) ωθεί στο δρόμο των νέων περιορισμών.
Όπως αποκάλυψε χθες το protothema.gr, στο πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, το οποίο αναμένεται εντός της εβδομάδας, θα θεσπίζονται ακόμη:
1. Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό,
2. Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία (ρεσεψιόν, πρωινό κτλ) και μεταφορά τους σε άλλα πόστα.
Κορονοϊός – Νέα μέτρα: «Καμπάνες» από τους ειδικούς
Η επιδημιολογική κατάσταση, άλλωστε, στην οποία βρέθηκε και χθες στη χώρα δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, όταν μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που κρούουν ανοιχτά τον κώδωνα του κινδύνου για επανάληψη του «μοντέλου Μυκόνου» σε όλη την «πορτοκαλί» ζώνη, δηλαδή στην Πάρο, την Ίο, τη Σαντορίνη και την Κρήτη.
Ενδεικτικά, στα 91 ανήλθαν τα νέα κρούσματα χθες στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ τα 50 άγγιξαν στο Ρέθυμνο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα πάρτι «έδειξε» ως υπαίτια για την αύξηση των κρουσμάτων ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, αντίστοιχων της Μυκόνου, ο ίδιος δήλωσε πως μπορεί να υπάρξουν όμοιες καταστάσεις και στα άλλα νησιά, αν συνεχίσουν να διασκεδάζουν με τον ίδιο τρόπο.
Εκτός αν αυτή η διασκέδαση επιτραπεί μόνο για πλήρως εμβολιασμένους, σημείωσε ο ίδιος, ενώ οι εικόνες από τα κορωνοπάρτι στην Πάρο αυξάνουν τις πιθανότητες επιβολής νέων περιορισμών στο νησί.
Στους δείκτες που οδηγούν σχεδόν αναπόδραστα σε νέα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, με τη Μύκονο να εμφανίζει τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την αμέσως επόμενη περιοχή, δηλαδή το Ρέθυμνο, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη.
Στους 100 ανθρώπους στην Μύκονο, οι 4 είναι κρούσματα εκτίμησε ο κ. Τζανάκης, εξηγώντας πως «οι μισοί μαθητές, τελειόφοιτοι λυκείου, μετά τις εξετάσεις έχουν πάει σε 2-3 νησιά, την Πάρο, την Μύκονο και την Σαντορίνη όπου υπάρχουν ξέφρενα πάρτι κορωνοπάρτι μέχρι πρωίας και όλο αυτό βλέπετε που καταλήγει».