Εστίαση: Πότε θα ανοίξει η μουσική – Τι θα γίνει με τα άτομα σε γάμους και βαπτίσεις

Εστίαση: Τα επόμενα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Πώς θα προχωρήσει η άρση των μέτρων στην εστίαση και πώς θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις. Όλες οι λεπτομέρειες και οι ημερομηνίες στο xristika.gr.

Σε ρυθμούς… κανονικότητας επανέρχεται σταδιακά η χώρα καθώς μετά το λιανεμπόριο και την εστίαση, αναμένεται να γίνουν κι άλλα “ανοίγματα”.

Ουσιαστικά, το άνοιγμα της εστίασης από τη Δευτέρα 3 Μαΐου αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη ανάσα για τους επιχειρηματίες του κλάδου και τους πολίτες μετά από έξι μήνες αναστολής εργασίας.

Η άρση μέτρων θα συνεχιστεί με κύριο σταθμό το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, παρόλο που και αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό και οι ειδικοί προβλέπουν ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα βγάλουμε τις μάσκες από το φθινόπωρο.

Την Δευτέρα (10/05) άνοιξαν τα Γυμνάσια, τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία όλης της χώρας, σύμφωνα με το παράδειγμα των Λυκείων, που λειτουργούν ήδη διά ζώσης.

Η επιστροφή στις τάξεις θα συνοδευτεί, και σε αυτή την περίπτωση, από την υποχρεωτική διενέργεια self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Εστίαση: Πώς θα προχωρήσει το άνοιγμα

Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης προς το παρόν είναι η έλλειψη μουσικής σε εστιατόρια και καφέ, καθώς και ο περιορισμός κυκλοφορίας που ξεκινά στις 23:00, κάτι που αναγκάζει όλες τις επιχειρήσεις εστίασης να κλείνουν στις 22:45.

Σε δεύτερο χρόνο αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί επίσης είναι η λειτουργία των εσωτερικών χώρων αφού πολλές είναι και οι επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την επαναλειτουργία της εστίασης αφού δεν έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.

Για το χρονοδιάγραμμα της επανέναρξης των δραστηριοτήτων μίλησε σε πρωινή εκπομπή του Open ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως τα πάντα γίνονται σε συνάρτηση με τους εμβολιασμούς και φωτογράφησε την 15η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ανοίγει ο τουρισμός, ως ημερομηνία για την άρση των ραντεβού στα μαγαζιά αλλά και της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση. Αυτό σημαίνει πως από την επόμενη εβδομάδα θα ακουστεί και πάλι μουσική σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

«Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Σήμερα ανοίγουν οι πλαζ και μες στη βδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις δεξιώσεις γάμων στα κτήματα, αλλά και για τα κέτερινγκ. Οσο περνούν οι εβδομάδες θα αυξάνονται τα άτομα που θα μπορούν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις».

Για τις εκθέσεις και τα πανηγύρια τόνισε πως «θα λειτουργήσουν αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί όπως υπολογίζουμε».

Εστίαση: Εξετάζεται άνοιγμα παιδικών σταθμών και φροντιστηρίων

«Αυτήν την εβδομάδα το υπουργείο θα κάνει τις προτάσεις του στους ειδικούς για άνοιγμα των φροντιστηρίων μαζί με τα σχολεία και την κατάργηση των μηνυμάτων για το λιανικό εμπόριο για όπου ισχύει το click inside.

Θα κάνουμε τις προτάσεις μας και θα αναμένουμε τις αποφάσεις των επιδημιολόγων. Η διεύρυνση του ωραρίου αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι» πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης.

Για τα γυμναστήρια είπε πως υπάρχει συζήτηση με τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς η συζήτηση που γίνεται από επαγγελματίες είναι ότι θα ανοίξουν αυτές οι επιχειρήσεις «την ώρα που δεν έχουν πελάτες λόγω καλοκαιριού».

Εστίαση: Τα επόμενα βήματα

Στις 15 Μαΐου γίνεται το «μεγάλο» βήμα της απελευθέρωσης των υπερτοπικών μετακινήσεων, ενώ σταματά και η υποχρέωση αποστολής SMS στο 1330 για τις μετακινήσεις.

Ειδικά το τελευταίο ήταν ένα ζήτημα που είχε απασχολήσει πριν το Πάσχα την επιτροπή των λοιμωξιολόγων οι οποίοι ωστόσο εμφανίστηκαν διστακτικοί παραπέμποντας εν τέλει στην 15η Μαΐου, η οποία αποτελεί ημερομηνία-ορόσημο μιας και ανοίγει επίσημα ο τουρισμός.

Εστίαση: Πώς λειτουργούν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια

Αναλυτικό οδηγό με τα μέτρα υπό τα οποία επαναλειτουργούν όλες οι βαθμίδες των σχολείων από 10 Μαΐου δημοσίευσε με ΚΥΑ το υπουργείο Παιδείας.

Οι οδηγίες για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων όλης της χώρας από τις 10 Μαΐου, ως προς την εφαρμογή του μέτρου του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον κορονοϊό, ανακοινώνονται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σε συνέχεια της έκδοσης σχετικών οδηγιών για την επαναλειτουργία των Λυκείων. Σχετική αναλυτική εγκύκλιος εστάλη σήμερα, Τετάρτη 5/5/2021, σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Έχουν ήδη σταλεί αναλυτικές οδηγίες, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σχετικά με τα κεντρικά σημεία της ύλης μαθημάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία είναι απαραίτητα για την ορθολογική διαχείριση της ύλης των τάξεων αυτών κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά καθώς και την επόμενη.

Περαιτέρω, οι σχολικές μονάδες όλης της χώρας έχουν λάβει κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών/μαθητριών στις παρούσες συνθήκες κατά την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, που εκπονήθηκαν από επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, οδηγίες για τη διαπίστωση του βαθμού αφομοίωσης της ύλης από την πλευρά των μαθητών/μαθητριών, καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για την εκπαιδευτική λειτουργία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό καλούνται τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test).

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του self-test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορονοϊού παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες εκπαιδευτικούς, μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις ώρες πριν την προσέλευση στην σχολική μονάδα.

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων και ήδη έχει βοηθήσει στον εντοπισμό σημαντικού αριθμού ασυμπτωματικών, ως επί το πλείστον, ασθενών, επομένως και στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.

– Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και προσωπικό των σχολείων παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν όλοι από σήμερα, Τετάρτη 5 Μαΐου, σε όλη τη χώρα. Από τη Δευτέρα 10/5 θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ της ερχόμενης εβδομάδας.

– Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.

– Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό:

– Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους κάθε ημέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης ή όποτε τους ζητηθεί.

– Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να συμπληρώνεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό:

– Εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid-test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Άμεση και ισχυρή στήριξη σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό. Ποιοι και πώς θα ενισχυθούν. Τα ποσά, οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Την έγκριση των αρμόδιων κοινοτικών υπηρεσιών αναμένουν στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να ενεργοποιήσουν τις νέες δράσεις μέσω ΕΣΠΑ για την στήριξη των επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση της αγοράς.

Οι λεπτομέρειες των προγραμμάτων έχουν ήδη διαμορφωθεί και η χρηματοδότηση θα αφορά την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης για δαπάνες που θα γίνουν εντός του 2021.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ν’ ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις της εστίασης που είχαν πτώση τζίρου πάνω από 30% μέσα στην πανδημία. Το πακέτο ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και η μέγιστη επιδότηση ανά επιχείρηση θα είναι 100.000 ευρώ. Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να διατεθεί μόνο για την προμήθεια υλικών που είναι απαραίτητα για την λειτουργία της επιχείρησης (π.χ. τρόφιμα και ποτά).

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, πού μίλησε στον Alpha, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δράσεις για:

  • παιδότοπους – γυμναστήρια με προϋπολογισμό πάνω από 16 εκατ. ευρώ και επιδότηση από 4.000 ευρώ έως και 17.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Η δράση αναμένεται να ενεργοποιηθεί γύρω στις 15 Μαΐου. Το ποσό της επιδότησης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εργαζομένων και τα έξοδα τής επιχείρησης.
  • δικηγόρους με προϋπολογισμό περίπου 20 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θ’ ανοίξει γύρω στα μέσα Μαΐου και η επιδότηση θα αφορά την προμήθεια τού απαραίτητου εξοπλισμού (laprop, desktop) για την συμμετοχή των δικηγόρων στις ηλεκτρονικές δίκες.

Τα ποσά θα κυμαίνονται από 1.000 ευρώ για όσους έχουν μεγαλύτερα έσοδα έως και 2.500 ευρώ για όσους έχουν χαμηλά έσοδα. Η επιδότηση δεν αφορά δικηγορικές εταιρίες, αλλά μόνο δικηγόρους που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τελευταία θα ενεργοποιηθεί η δράση (περίπου στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου) για τη στήριξη τού Τουρισμού, που έχει προϋπολογισμό περίπου 350 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ Τσακίρης, η επιδότηση θα αφορά τα ξενοδοχεία και δεν θα έχει το κριτήριο τού τζίρου. Το ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση, ανάλογα με το ύψος τού τζίρου το 2019.

Εστίαση: Προσλήψεις με 925 ευρώ το μήνα – Επιδότηση 36.000 ευρώ για επιχειρήσεις

Εννέα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Θέσεις εργασίας για συνολικά 42.000 ανέργους. Πώς θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις με γενναίες επιδοτήσεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τα προγράμματα επιδοτούν την πρόσληψη νέων υπαλλήλων έως και για δύο χρόνια, με επιχορήγηση μισθού και εισφορών που ξεκινά από 450 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 925 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την ομάδα-στόχο.

Σε επίπεδο έναρξης νέων επιχειρήσεων από άνεργους, η επιδότηση φτάνει έως και τα 36.000 ευρώ (για 3 χρόνια).

Οι δράσεις «επιταγές επανένταξης», «τοποθέτηση μακροχρόνια ανέργων 55+», «άνεργοι πτυχιούχοι» και «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» τρέχουν ήδη από το 2020, χωρίς να έχουν εξαντήσει το σύνολο των πόρων που διαθέτει ο ΟΑΕΔ για την υλοποίησή τους.

Εστίαση: Τα τρία νέα προγράμματα του Μαϊου

Τρία νέα προγράμματα επιδότησης νέων προσλήψεων αλλά και έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας υλοποιεί ο ΟΑΕΔ μέσα στον Μάϊο, φιλοδοξώντας να στηρίξει την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων όπως η εστίαση και ο τουρισμός.

Παράλληλα δίνει ώθηση σε επιχειρηματίες που δεν άντεξαν στην πανδημία και έκλεισαν τα μαγαζιά τους, να ξανασταθούν στα πόδια τους και να αναλάβουν δράση, με χρηματοδοτική στήριξη που ξεκινάει από 12.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και 36.000 ευρώ (κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου).

Αυτή την εβδομάδα ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα επιδότησης απασχόλησης για 2.000 ανέργους 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 12 μηνών, απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και η επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους θα ανέρχεται στα 450 ευρώ μηνιαία για την πρόσληψη ανέργων και στα 550 ευρώ για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων (άνω των 12 μηνών).

Το ανασχεδιασμένο πρόγραμμα «δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας» για 3.000 ανέργους, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και στις γυναίκες, αποτελεί ακόμη μια νέα δράση του οργανισμού, εστιασμένη σε όσους διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα εντός του διαστήματος 01.01.2012 έως 31.10.2020 και θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση και να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας.

Η επιχορήγηση διαρκεί 12 μήνες, με 3μηνη δέσμευση και το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 12.000 ευρώ (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 ευρώ (για επιχείρηση με τρεις δικαιούχους εταίρους). Μετά την ολοκλήρωση της 3μηνης δέσμευσης, η διάρκεια μπορεί να επεκταθεί κατά 12 μήνες και το συνολικό ποσό της επιχορήγησης θα κυμανθεί από 20.000 ευρώ έως 36.000 ευρώ, κατόπιν αίτησης.

Τουλάχιστον το 40% των θέσεων θα καλυφτούν από άνεργες γυναίκες, ενώ επιχειρήσεις ψηφιακής οικονομίας θα λαμβάνουν 40% επιπλέον μόρια κατά την αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων.

Τέλος τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες».

Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 2.900 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στις γυναίκες, καθώς 60% των δικαιούχων θα είναι άνεργες γυναίκες. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 και ώρα 15:00.

Δικαιούχοι της δράσης είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου.

Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 14.800 € και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις, με επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ.