Εστίαση: Οργή και αγανάκτιση στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση. Γιατί αποφάσισαν να βάλουν «λουκέτο» στα καταστήματά τους στις 16 Νοεμβρίου. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
«Ρολά κατεβάζει» η εστίαση την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, με τους επαγγελματίες του κλάδου να ζητούν από την κυβέρνηση πρωτοβουλίες στήριξης των επιχειρήσεών τους, στη σκιά των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργήσει τα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο, με στόχο την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.
Ο κλάδος της εστίασης θα προχωρήσει σε συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων την ερχόμενη Τρίτη, σε πανελλαδικό επίπεδο, αναζητώντας «σανίδα σωτηρίας» για τις επιχειρήσεις.
Αρχικά είχε αποφασιστεί ότι οι κινητοποιήσεις των επαγγελματιών του χώρου θα πραγματοποιούνταν αύριο Πέμπτη (11 Νοεμβρίου), ωστόσο η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης της διαμαρτυρίας του κλάδου οδήγησε σε μετάθεση της ημερομηνίας.
«Περί τα 60 σωματεία του κλάδου από όλη τη χώρα βρεθήκαμε σε διήμερο συνέδριο στην Τρίπολη (8-9 Νοεμβρίου) και αποφασίσαμε σε πανελλαδική κινητοποίηση την Τρίτη στις 16 του μήνα», δηλώνει στο insider.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης. Όπως τονίζει, η κινητοποίηση αναμένεται να είναι μαζική, με την εστίαση να κατεβάζει ρολά από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη.
Εστίαση: «Βρισκόμαστε σε συνθήκες πολέμου»
Σύμφωνα με τον κ. Δαβερώνη, το πλήγμα στην εστίαση από τα νέα μέτρα είναι μεγάλο και έχει φανεί ήδη από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής τους.
Είναι ενδεικτικό ότι η εστίαση πανελλαδικά είδε τους τζίρους της να μειώνονται από 30% έως 50% το σαββατοκύριακο, με την πτώση να φτάνει έως και το 70-80% τη Δευτέρα και Τρίτη.
Ωστόσο οι δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας είναι παραδοσιακά δύσκολες για την εστίαση.
Σε ό,τι αφορά την εικόνα του κλάδου της εστίασης στην Αττική, υπάρχει μια κινητικότητα στο κέντρο, ωστόσο η πτώση του τζίρου στις περιοχές εκτός του κέντρου της Αθήνας αγγίζει το 40-50%.
«Βρισκόμαστε σε συνθήκες πολέμου», σημειώνει ο κ. Δαβερώνης και προσθέτει «ο κλάδος της εστίασης έχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά δεν αρνήθηκε ποτέ να υιοθετήσει τα μέτρα που ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο».
Εμείς, συνεχίζει, ζητούμε πρωτοβουλίες στήριξης των επιχειρήσεών μας, ως αντιστάθμισμα στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
«Τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου της εστίασης είναι τεράστια και όσο αυξάνονται οι τιμές σε πρώτες ύλες και ενέργεια, τα προβλήματα θα γίνονται μεγαλύτερα», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, οι καταναλωτές που δεν έχουν εμβολιαστεί, υποχρεούνται – από το περασμένο Σάββατο και έως τις 22 Νοεμβρίου – να επιδείξουν αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο για κορονοϊό (μοριακό τεστ ή rapid τεστ), προκειμένου να εισέλθουν στα καταστήματα της εστίασης.
«Μια καφετέρια δέχθηκε όλη μέρα περί τα 150 άτομα. Τα 148 εισήλθαν στο χώρο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ μόλις δύο είχαν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.
Αυτό σημαίνει πως οι ανεμβολίαστοι δεν θα προχωρήσουν σε διαγνωστικό έλεγχο για να πάνε στην εστίαση. Θα μείνουν σπίτι τους. Το πλήγμα για εμάς θα είναι μεγάλο», περιγράφει ο κ. Δαβερώνης.
Εστίαση: Τι ζητά ο κλάδος
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας:
• Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
• Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.
• Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021.
Εστίαση: Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την Πάτρα
Ήδη, τη Δευτέρα (8 Νοεμβρίου), ο Σύλλογος Καταστηματαρχών, Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας, στο πλαίσιο της κινητοποίησης κατά των νέων μέτρων που ισχύουν για τις επιχειρήσεις τους, πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας.
Εστίαση: Έρχονται πρόστιμα έως 600 ευρώ την εβδομάδα και ηλεκτρονική παρακολούθηση εργαζομένων
Τα μηνύματα με τα πρόστιμα θα φτάνουν με email ή με ταχυδρομείο στο σπίτι ή στην εργασία. Μέχρι πότε οι επιχειρήσεις έχουν περιθώριο για την πρώτη δήλωση. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Στενεύουν τα περιθώρια για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς η κυβέρνηση οριστικοποιεί το πλαίσιο για τα υποχρεωτικά rapid test που θα πρέπει να διενεργούνται κάθε εβδομάδα.
Η σχετική ΚΥΑ δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και ισχύει άμεσα, περιγράφοντας μια διαδικασία ηλεκτρονική, με εμπλοκή των εργοδοτών και των διαγνωστικών κέντρων, μέσα από την οποία θα ελέγχονται κάθε εβδομάδα ψηφιακά οι παραβάτες και θα επιβάλλονται αυτόματα και ηλεκτρονικά τα πρόστιμα στους εργαζόμενους, χωρίς να απαιτείται επιτόπιος έλεγχος των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ.
Εστίαση: Το ύψος των προστίμων
Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωσή τους για ένα έως δυο rapid test την εβδομάδα με δικά τους έξοδα, απειλούνται με αυτόματα πρόστιμα 300 – 600 ευρώ ανά εβδομάδα, ενώ οι μισθωτοί μερικής απασχόλησης αντιμετωπίζουν πρόστιμο 150 ευρώ ανά εβδομάδα.
Εστίαση: Οι υπόχρεοι
Υπενθυμίζεται πως υπόχρεοι για rapid test με δικά τους έξοδα είναι:
- Όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που δεν είναι εμβολιασμένοι (14 ημέρες μετά την τελευταία ή τη μοναδική δόση) ή δεν έχουν νοσήσει (εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει εντός 6μήνου) που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση.
- Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.
- Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κλπ.
Εστίαση: Απαγόρευση κυκλοφορίας
Νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση την Τετάρτη με τους ανεμβολίαστους να μένουν… σπίτι!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και οι ειδικοί ετοιμάζουν κατάργηση των όποιων περιορισμών για τους πλήρως εμβολιασμένους.
Στα μέτρα που είναι «στο τραπέζι» είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι να μπορούν να απολαμβάνουν μουσική αλλά και χορό στην εστίαση και στις «κόκκινες περιοχές», κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, καθώς η απαγόρευση αφορούσε άπαντες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Όλα δείχνουν ότι αυτό θα αλλάξει και οι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν τέτοιους περιορισμούς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι πλήρως εμβολιασμένοι θα έχουν ελευθερία κινήσεων και κανέναν περιορισμό.
Επιπλέον υπάρχει η σκέψη οι εμβολιασμένο να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμό στο ωράριο ή να επισκέπτονται τον οδοντίατρο χωρίς rapid test.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες πειθούς των ανεμβολίαστων.
Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, καθώς είχε πει ότι τις επόμενες μέρες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ειδικών θα αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα, ενώ θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις για θέματα δημόσιας υγείας και διαχείρισης της πανδημίας σε σχέση με την πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εμβολιασμένων πολιτών, αλλά και των μέτρων που πρέπει να υπάρχουν για να προστατευθούν οι πολίτες που δεν εμβολιάζονται.
Την ίδια ώρα ηχηρό όχι σε νέο καθολικό Lockdown, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συμβούλιο με τους Υπουργούς.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους Υπουργούς, πώς ο καλύτερος τρόπος να σταματήσει αυτή η συζήτηση γύρω από τις εκλογές είναι ο καθένας να αφοσιωθεί αποκλειστικά με το Υπουργείο τους, καθώς και η οικονομία τα πάει καλά και δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόωρες εκλογές μέσα στο 2021.
Το δεύτερο ηχηρό όχι που είπε είναι στα καθολικά Lockdown, και ξεκαθάρισε στους υπουργούς την πρόθεση του να μην γίνει κανένα ολικό lockdown στη χώρα το επόμενο διάστημα. Μάλιστα επικαλέστηκε στοιχεία που έχει στην διάθεση του από τους επιστήμονες και τα οποία δείχνουν ότι το φετινό φθινόπωρο θα είναι εντελώς διαφορετικό από το περσινό, καθώς το σύστημα υγείας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση και δεν υπάρχει η πίεση της προηγούμενης χρονιάς.
Ανακοινώσεις θα γίνουν την Τετάρτη από τον υπουργός υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος θα μιλήσει και για τον ρόλο της νέας συμβουλευτικής επιτροπής.