ΕΣΠΑ 2023: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Πώς θα πάρετε από 18.000 έως 1,2 εκατ. ευρώ

ΕΣΠΑ 2023: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση. Πώς μπορείτε να λάβετε δεκάδες χιλιάδες ευρώ μόνο με μια αίτηση. Όλες οι λεπτομέρειες για το ΕΣΠΑ 2023, στο xristika.gr.

Μέχρι 31 Ιανουαρίου 2023 αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για την πράσινη μετάβαση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα προγράμματα αναμένεται να αξιοποιηθούν από 56.000 επιχειρήσεις.

«Θεωρούμε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ίσες σε ό,τι αφορά στην ποιότητα. Δηλαδή θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι μικρομεσαίες που ενδιαφέρονται, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού και όταν απεντάσσονται κάποιοι, το κονδύλι θα αφορά στις επόμενες υποψηφιότητες» δήλωσε ο υφυπουργός σχετικά με τις καινοτομίες του νέου ΕΣΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων είναι η βασικότερη παράμετρος σε όλα τα προγράμματα.

Η πρώτη πρόσκληση για την ψηφιακή μετάβαση θα έχει 300 εκατ. ευρώ αρχικό προϋπολογισμό και αναφέρεται σε όλες τις δυνητικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αξιολόγηση θα γίνεται με κριτήρια «on -off» και δεν θα είναι συγκριτική όπως ήταν μέχρι πρότινος.

«Μια τακτική που δημιουργούσε προβλήματα σχετικά με τα κονδύλια που δεν είχαν απορροφηθεί» όπως σημείωσε ο κ. Τσακίρης.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός είναι αρχικός. Αν υπάρξει ενδιαφέρον και εξαντληθεί το αρχικό ποσό θα υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των επιχειρήσεων που θα εντάσσονται, ο υφυπουργός σημείωσε ότι έγινε μεγάλη διαπραγμάτευση στην ΕΕ και επετεύχθη στην ψηφιακή μετάβαση να εντάσσονται αυτές που επιδοτούν εργασία μέχρι 3 εργαζόμενων (ΕΜΕ), (στην προδημοσίευση ήταν 5 οι θέσεις για την ψηφιακή και 2 για την πράσινη μετάβαση).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τις προδημοσιεύσεις για τα προγράμματα στην ηλεκτρονική σελίδα για το ΕΣΠΑ https://www.espa.gr.

Υπενθυμίζεται ότι οι μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι 5.000, οι μεσαίες, οι μικρές είναι 45.000 και 200.000 οι πολύ μικρές.

Όλες θεωρούνται δυνητικά ισοδύναμες και παίρνουν έως 24 μήνες παράταση στην υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου εάν αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν υπήρχε συγκεκριμένη ημερομηνία υλοποίησης για όλες όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν κι αυτό λειτουργούσε ανασταλτικά για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων.

ΕΣΠΑ 2023: Ανοίγει το ΟΠΣΚΕ

Ξεκινάει την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, η νέα πλατφόρμα ΟΠΣΚΕ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων), http://www.ependyseis.gr/mis η οποία, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, αποτελεί μια εξέλιξη της πλατφόρμας του παλαιού ΠΣΚΕ καθώς ήταν προβληματική σε ό,τι αφορά την λειτουργικότητά της από την πλευρά των υπηρεσιών του υπουργείου.

Άλλαξε όλο το σύστημα, έγινε φιλικότερο και για τις επιχειρήσεις και για τις υπηρεσίες και από την Πέμπτη θα μπορεί κάθε επιχείρηση που θέλει να καταθέσει πρόταση για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό «προφίλ» το οποίο θα διευκολύνει τις υπηρεσίες στην αξιολόγηση, καθώς θα συνδέεται με το taxisnet, το «Εργάνη» κλπ, ενώ η πλατφόρμα θα συνδέει δικαιούχο και σύμβουλο, καθώς και οι σύμβουλοι θα πρέπει να φτιάξουν το «προφίλ» για να μπορούν να έχουν πρόσβαση οι επιχειρήσεις.

ΕΣΠΑ 2023: Οι δράσεις

Ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» αφορά σε τρεις δράσεις:

Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.

Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ο βασικός ψηφιακός μετασχηματισμός που αφορά μέχρι 3 ΕΜΕ, ο προηγμένος ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά 5 ΕΜΕ επιλέξιμα κόστη 18.000 έως 30.000 ευρώ, 50.00 έως 650.000 ευρώ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αιχμής με 9 και πάνω ΕΜΕ και 200.000 έως 1,2 εκατ. ευρώ.

Η δέσμη δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» έχει δύο υποδράσεις:

Δράση 1: Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ, αφορά επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 200.001 ευρώ έως και 1.000.000 ευρώ

Δράση 2: Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ, αφορά επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

ΕΣΠΑ 2023: Τα προβλήματα που δεν λύνονται

Σημειώνεται ότι δεν λύνεται το πρόβλημα των δικαιοδόχων επιχειρήσεων (fransise) οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν, πχ ξενοδοχεία ή ταχυμεταφορές και γίνεται μια προσπάθεια συνεννόησης με την ΕΕ να λυθεί νομικά το θέμα με μια υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και για τα μεταφορικά μέσα, δηλαδή, αν θα μπορούν να εντάσσονται μόνο υβριδικά ή ηλεκτρικά μέσα.

Το πρόβλημα δημιουργείται καθώς δεν υπάρχουν ηλεκτρικά λεωφορεία ή φορτηγά οπότε προκρίνονται τα υβριδικά. «Πιέζουμε για να πάρουμε απάντηση από την ΕΕ» όπως σημείωσε ο υφυπουργός.

ΕΣΠΑ 2023: Πάρτε άμεσα 100.000 ευρώ

Το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360ᵒ» παρέχει ενισχύσεις έως 75% στο σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στον Αναπτυξιακό Νόμο, πλην συγκεκριμένων κατηγοριών.

Ενδεικτικά επενδυτικά σχέδια που επιδοτούνται:

Αθλητικές εγκαταστάσεις

 • Υπηρεσίες γηπέδων (4Χ4, 5Χ5 κλπ) ποδόσφαιρου, basket, tennis κλπ. με κατασκευή τουλάχιστον έξι (6) γηπέδων
 • Υπηρεσίες κολυμβητηρίου (πισίνας) διαστάσεων άνω των 25 μέτρων αποκλειστικά για αθλητικούς σκοπούς

Κέντρα αποθεραπείας – γηροκομεία

Δημιουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, με ελάχιστο ύψος άνω του ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ

 • Επενδύσεις για την παροχή Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, με ελάχιστο ύψος άνω του ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ
 • Παροχή υπηρεσιών οίκων ευγηρίας με ελάχιστο ύψος άνω του ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ

Επαγγελματικά πλυντήρια & σιδερωτήρια

Υπηρεσίες Μηχανικών Πλυντηρίων και Υπηρεσίες Σιδερωτηρίου Ρούχων των οποίων η δραστηριότητα αφορά, σε ποσοστό άνω του 60%, υπηρεσίες σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία, οίκους ευγηρίας κ.λπ.

Παραγωγή ταινιών

Δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων «studios» για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών προγραμμάτων και ηχογραφήσεων.

Ανακύκλωση

 • Επεξεργασία και διάθεση απορριμμάτων
 • Επεξεργασία και διάθεση μη επικίνδυνων απορριμμάτων
 • Υπηρεσίες επεξεργασίας μη επικίνδυνων απορριμμάτων για τελική διάθεση
 • Υπηρεσίες κομποστοποίησης απορριμμάτων
 • Υπηρεσίες λιπασματοποίησης απορριμμάτων
 • Αποσυναρμολόγηση παλαιών ειδών
 • Υπηρεσίες αποσυναρμολόγησης αχρηστευμένων ειδών
 • Διάλυση (κανιβαλισμός) μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και άλλων βαρέων μεταλλικών απορριμμάτων
 • Μηχανική ή χημική επεξεργασία μεταλλικών απορριμμάτων
 • Υπηρεσίες ανάκτησης πρώτων υλών

Υποβολή αιτήσεων έως 10 Απριλίου 2023.

Τα επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό άνω των 100.000 € μπορούν να ενισχυθούν από το παρόν καθεστώς εκτός από εκείνα τα επενδυτικά σχέδια για τα οποία αναφέρεται ρητά μεγαλύτερο ύψος προϋπολογισμού.

ΕΣΠΑ 2023: Επιδοτούμενο πρόγραμμα “Έξυπνη Μεταποίηση” για μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις

Επιδότηση έως 75% από το νέο πρόγραμμα που στοχεύει στην ενίσχυση επενδύσεων σχετικά με την αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας μέσω της χρήσης τεχνολογιών έξυπνης μεταποίησης, ρομποτικών συστημάτων & τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Υποβολή αιτήσεων έως 1η Φεβρουαρίου 2023.

Δικαιούχοι: πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Προϋπολογισμός επενδυτικού σχεδίου: 250.000 € έως 6.000.000 €
Ποσοστό επιδότησης: από 25% έως και 75% ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και το μέγεθος της επιχείρησης.

ΕΣΠΑ 2023: Χρηματοδότηση μέσω δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF)

Η χρηματοδότηση μέσω ΤΑΑ μπορεί να υποστηρίξει την επενδυτικά έργα από όλους τους τομείς, καθώς πρόκειται για δάνεια με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο για τα ελληνικά δεδομένα, τα οποία εξασφαλίζουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την ταχύτερη υλοποίηση των επενδύσεων αυτών.

Οφέλη δανειοδότησης μέσω ΤΑΑ

 • Χαμηλό και σταθερό επιτόκιο από 0,35%
 • Διάρκεια δανείου έως 15 έτη
 • Δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 3 έτη
 • Χρηματοδοτείται και η αγορά οικοπέδου

Για τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτηση, το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων του ΤΑΑ έχει διαμορφωθεί σε ελάχιστο επιτόκιο από 1%.

Αναμενόμενα προγράμματα

1. Αναμενόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (τουρισμός – εμπόριο – υπηρεσίες)
Στόχος προγράμματος: η βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ποσοστό επιδότησης: από 40% έως και 50% ανάλογα με το είδος της δαπάνης και το μέγεθος της επιχείρησης.
Προϋπολογισμός επενδυτικών σχεδίων:

 • Για τους κλάδους εμπορίου και υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους έως € 100.000.
 • Για τον κλάδο του τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους από € 50.000 έως και € 500.000. Η δυναμικότητα της τουριστικής μονάδας θα πρέπει να είναι έως εκατό κλίνες.

2. Αναμενόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».
Το πρόγραμμα καλύπτει στοχευμένες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους και διακρίνεται σε 3 επιμέρους δράσεις.

Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ (Προδημοσίευση )
Ο συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Υ) ορίζεται από €18.000 έως και €30.000.

Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ (Προδημοσίευση)
Ο συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Υ) ορίζεται από €50.000 έως και €650.000.

Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ (Προδημοσίευση)
Ο συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Υ) ορίζεται από €200.001 έως και €1.200.000.

ΕΣΠΑ 2023: Επιδότηση έως 50% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις – ΕΣΠΑ «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ»

Δράση 1 – Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ

Επιχορηγούμενος προϋπολογισμός επενδυτικού σχεδίου: 200.001 € έως και 1.000.000 €.
Ποσοστό επιδότησης: έως 50%, ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια όπου θα υλοποιηθεί η επένδυση.

Επιλέξιμες δαπάνες

Δαπάνες για «Πράσινη Μετάβαση» GREEN

 • εξοπλισμός βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης
 • εξοπλισμός παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για ιδιoκατανάλωση
 • εξοπλισμός εξοικονόμησης ενέργειας
 • εξοπλισμός κυκλικής οικονομίας
 • Κτίρια, εγκαταστάσεις, περιβάλλων χώρος
 • Μεταφορικά Μέσα (υποχρεωτικά ηλεκτρικά)
 • Μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός
 • Πιστοποίηση προϊόντων – υπηρεσιών – διαδικασιών
 • Δαπάνες marketing και συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις
 • Μισθολογικό κόστος νέων εργαζομένων
 • Υπηρεσίες, σχεδιασμού, συσκευασίας, ετικέτας, branding
 • Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Δράση 2 – Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ

Επιχορηγούμενος προϋπολογισμός επενδυτικού σχεδίου: από 30.000 € έως 200.000 €.
Ποσοστό επιδότησης: έως 50%.

Επιλέξιμες δαπάνες

Δαπάνες για «Πράσινη Μετάβαση» GREEN

 • εξοπλισμός βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης
 • εξοπλισμός παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για ιδιoκατανάλωση
 • εξοπλισμός εξοικονόμησης ενέργειας
 • εξοπλισμός κυκλικής οικονομίας
 • Κτίρια, εγκαταστάσεις, περιβάλλων χώρος
 • Μεταφορικά Μέσα (υποχρεωτικά ηλεκτρικά)
 • Μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός
 • Πιστοποίηση προϊόντων – υπηρεσιών – διαδικασιών
 • Δαπάνες marketing και συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις
 • Μισθολογικό κόστος νέων εργαζομένων
 • Υπηρεσίες, σχεδιασμού, συσκευασίας, ετικέτας, branding

VK PREMIUM Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων έχει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στην υποβολή φακέλων για ενισχύσεις και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, με σχεδόν 100% επιτυχία στις εγκρίσεις.