ΕΣΠΑ 2021: Νέο πρόγραμμα σας δίνει άμεσα από 5.000 έως 30.000 ευρώ

ΕΣΠΑ 2021: Επίδότηση – «ανάσα» για χιλιάδες επιχειρηματίες. Πώς μπορείτε να ενταχθείτε στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021. Οι όροι και οι προϋποθέσεις. Όσα πρέπει να γνωρίζετε στο xristika.gr.

Από 5.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα μπορούν να λάβουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τα επενδυτικά σχέδια των οποίων θα ενταχθούν σε νέα δράση του ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους βάσει των αρχών της ενεργειακής απόδοσης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού (Athens Business Green Toolkit).

Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 2,3 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό ύψος της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης μπορεί να τροποποιηθεί έως το ποσό των 5 εκατ. ευρώ.

Η δράση άνοιξε στις 5 Μαΐου, θα παραμείνει ανοικτή έως τις 6 Αυγούστου και αφορά επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στο ιστορικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όπως έχει προσδιορισθεί ως περιοχή παρέμβασης στην εγκεκριμένη ΟΧΕ ΣΒΑΑ της Αθήνας.

Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που εδρεύουν εντός των διοικητικών της ορίων του Δήμου Αθηναίων ανέρχεται σε περίπου 21.000 (εξαιρουμένων των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών).

Οι επιχειρήσεις αυτές καλύπτουν ιδιαίτερα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς συμβάλλουν στη διαμόρφωση του προϊόντος για τους 72 εκ των 99 συνολικά κλάδων άσκησης οικονομικής δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, προκύπτει ότι η τοπική οικονομία της Αθήνας, βασίζεται στη μικρή επιχείρηση δεδομένου ότι πάνω από το 90% των νομικών προσώπων που εδρεύουν εντός των διοικητικών της ορίων ανήκει στην κατηγορία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Σκοπός της δράσης είναι οι εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, να είναι φιλικές προς το περιβάλλον, να προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια και άνεση στους χρήστες, να ενσωματώνουν σύγχρονα στοιχεία λειτουργίας με αξιοποίηση της καινοτομίας, ώστε να εξασφαλίζουν βελτιωμένες εσωτερικές συνθήκες λειτουργίας, ενώ συγχρόνως να προάγουν την περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος συνολικά.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται από τους υποψηφίους δυνητικούς Δικαιούχους υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis κάνοντας χρήση του τυποποιημένου στο ΠΣΚΕ Εντύπου Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης. Αιτήσεις χρηματοδότησης στις οποίες δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά προς συμπλήρωση πεδία του ΠΣΚΕ, δεν θα είναι δυνατό να υποβληθούν.

Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο θα έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή 100% για την υλοποίηση του σχεδίου.

Στην περίπτωση αυτή, παρόλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης-ελέγχου αποτελεί το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου συμπεριλαμβανομένου και του υπερβάλλοντος κόστους.

ΕΣΠΑ 2021: Όροι και προϋποθέσεις

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει:

– να έχουν τουλάχιστον τρεις πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας.

– να διαθέτουν τουλάχιστον έναν εκ των επιλέξιμων ΚΑ∆ επένδυσης, ως ενεργή κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών αυτών τελευταίων διαχειριστικών χρήσεων

– και να κατατάσσονται με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης μικρότερης ή ίσης της Δ’ βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο έχει εκδοθεί μετά την 26/11/2017.

Η περιοχή παρέμβασης περικλείεται από τις παρακάτω οδούς: Αγ. Μελετίου, Ι. Δροσοπούλου, Φωκίωνος Νέγρη, Ζακύνθου, Κυψέλης, Μαυροματαίων, Βασ. Ηρακλείου, Μπουμπουλίνας, Στουρνάρη, Αραχώβης, Εμ.Μπενάκη, Ακαδημίας, Λεωφ. Βασ. Σοφίας, Ηρώδου Αττικού, Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου Β, Μελεάγρου, Ησιόδου, Λεωφ. Βας. Κωνσταντίνου, Λεωφ. Αρδηττού, Καλλιρρόης, Βρύγου, Θαρύπου, Ντούρμ, Φιλίνου, Ευρυδάμαντος, Κράτητος, Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου, Εφέσου, Λεωφ. Συγγρού, Λαγουμιτζή, Αλ. Πάντου, Οδυσ.Ανδρούτσου, Φαλήρου, Μακρυγιάννη, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Λεωφ. Βασ. Αμαλίας, Πιττακού, Περιάνδρου, Μονής Αστεριού Τσαγκάρη, Τσάτσου, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Πλ. Μοναστηρακίου, Άρεως, Αδριανού, Αγ. Ασωμάτων, Απ. Παύλου, Ηρακλειδών, Θεσσαλονίκης, Αιγηίδων, Πανδώρου, Χαμοστέρνας, Αγ. Σοφίας, Χρυς. Σμύρνης, Ταύρου, Μαινεμένης, Κωνσταντινουπόλεως, Θ. Δηληγιάννη, Δομοκού, Σεπολίων, Λιοσίων, Πλ. Αττικής, Αδμηττού, Αγ. Μελετίου.

ΕΣΠΑ 2021: Τι χρηματοδοτείται

-Παρεμβάσεις επί του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου για εξοικονόμηση ενέργειας

-Εξοπλισμός για εξοικονόμηση ενέργειας ή/και προστασία του περιβάλλοντος-0Πιστοποίηση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης (πρότυπο ISO 50001)

– Δαπάνες Τεχνικών Μελετών / Κατάρτισης / Παρακολούθησης επενδυτικού σχεδίου

– Υπηρεσίες συμβούλων για την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου, τεχνικών μελετών που απαιτούνται για την υλοποίηση της επένδυσης, μελετών για τη λήψη πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας.

ΕΣΠΑ 2021: Μεγάλη ευκαιρία!

Άμεση και ισχυρή στήριξη σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό. Ποιοι και πώς θα ενισχυθούν. Τα ποσά, οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Την έγκριση των αρμόδιων κοινοτικών υπηρεσιών αναμένουν στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να ενεργοποιήσουν τις νέες δράσεις μέσω ΕΣΠΑ για την στήριξη των επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση της αγοράς.

Οι λεπτομέρειες των προγραμμάτων έχουν ήδη διαμορφωθεί και η χρηματοδότηση θα αφορά την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης για δαπάνες που θα γίνουν εντός του 2021.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ν’ ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις της εστίασης που είχαν πτώση τζίρου πάνω από 30% μέσα στην πανδημία. Το πακέτο ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και η μέγιστη επιδότηση ανά επιχείρηση θα είναι 100.000 ευρώ. Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να διατεθεί μόνο για την προμήθεια υλικών που είναι απαραίτητα για την λειτουργία της επιχείρησης (π.χ. τρόφιμα και ποτά).

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, πού μίλησε στον Alpha, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δράσεις για:

  • παιδότοπους – γυμναστήρια με προϋπολογισμό πάνω από 16 εκατ. ευρώ και επιδότηση από 4.000 ευρώ έως και 17.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Η δράση αναμένεται να ενεργοποιηθεί γύρω στις 15 Μαΐου. Το ποσό της επιδότησης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εργαζομένων και τα έξοδα τής επιχείρησης.
  • δικηγόρους με προϋπολογισμό περίπου 20 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θ’ ανοίξει γύρω στα μέσα Μαΐου και η επιδότηση θα αφορά την προμήθεια τού απαραίτητου εξοπλισμού (laprop, desktop) για την συμμετοχή των δικηγόρων στις ηλεκτρονικές δίκες.

Τα ποσά θα κυμαίνονται από 1.000 ευρώ για όσους έχουν μεγαλύτερα έσοδα έως και 2.500 ευρώ για όσους έχουν χαμηλά έσοδα. Η επιδότηση δεν αφορά δικηγορικές εταιρίες, αλλά μόνο δικηγόρους που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τελευταία θα ενεργοποιηθεί η δράση (περίπου στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου) για τη στήριξη τού Τουρισμού, που έχει προϋπολογισμό περίπου 350 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ Τσακίρης, η επιδότηση θα αφορά τα ξενοδοχεία και δεν θα έχει το κριτήριο τού τζίρου. Το ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση, ανάλογα με το ύψος τού τζίρου το 2019.

ΕΣΠΑ 2021: Προσλήψεις με 925 ευρώ το μήνα – Επιδότηση 36.000 ευρώ για επιχειρήσεις

Εννέα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Θέσεις εργασίας για συνολικά 42.000 ανέργους. Πώς θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις με γενναίες επιδοτήσεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τα προγράμματα επιδοτούν την πρόσληψη νέων υπαλλήλων έως και για δύο χρόνια, με επιχορήγηση μισθού και εισφορών που ξεκινά από 450 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 925 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την ομάδα-στόχο.

Σε επίπεδο έναρξης νέων επιχειρήσεων από άνεργους, η επιδότηση φτάνει έως και τα 36.000 ευρώ (για 3 χρόνια).

Οι δράσεις «επιταγές επανένταξης», «τοποθέτηση μακροχρόνια ανέργων 55+», «άνεργοι πτυχιούχοι» και «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» τρέχουν ήδη από το 2020, χωρίς να έχουν εξαντήσει το σύνολο των πόρων που διαθέτει ο ΟΑΕΔ για την υλοποίησή τους.