ΕΣΠΑ 2021: Νέα επιδότηση για την εστίαση – Πότε και πώς θα πάρετε τα χρήματα

ΕΣΠΑ 2021: Στη διαδικασία της έγκρισης το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021 για την εστίαση. Τι προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης και γιατί «θολώνει» το άνοιγμα καφέ, μπαρ και εστιατορίων. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να βρει τη βέλτιστη λύση ώστε οι άνθρωποι αυτοί να βοηθηθούν για να πάρουν μπρος οι επιχειρήσεις τους» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στους επαγγελματίες της εστίασης.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, το υπουργείο εργάζεται για τη δημιουργία ενός προγράμματος ΕΣΠΑ ειδικά εστιασμένου στην εστίαση με σκοπό να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου και να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους όταν η πανδημία το επιτρέψει. «Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες γιατί είναι στη διαδικασία της έγκρισης, μπορώ να σας πω ότι ναι, θα πάρουν χρήματα» είπε.

«Η εστίαση έχει δεχθεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα γιατί έμεινε κλειστή πρακτικά από την 1η Νοεμβρίου μέχρι σήμερα. Εκτός του delivery όλα τα άλλα είναι κλειστά. Η εστίαση αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με χιλιάδες εργαζόμενους και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Αποτελεί, λοιπόν, για την κυβέρνηση πολύ μεγάλο στοίχημα οι επιχειρήσεις μας να μπορέσουν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν μετά την πανδημία και μετά από όλη αυτή τη ζημιά» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο στις λαϊκές αγορές σημείωσε πως «ακόμα το νομοσχέδιο αυτό είναι υπό διαβούλευση». «Το λέω γιατί πολλοί άνθρωποι των λαϊκών αγορών έχουν εκφράσει αντιρρήσεις ως προς τον εκσυγχρονισμό τους. Εμείς όμως είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στη δημιουργία των λαϊκών αγορών του 21ου αιώνα» είπε.

«Ως υπουργός έχω αποδείξει ότι έχω στηρίξει πολύ τις λαϊκές αγορές όλο αυτό τον χρόνο. Ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν ενδιαφέρεται για τις λαϊκές αγορές είμαι εγώ. Και θέλω να με εμπιστευτούν σε ένα νόμο που θα τους δώσει αξιοπρέπεια και εργασία για άλλον έναν αιώνα» πρόσθεσε.

ΕΣΠΑ 2021: Πότε και πώς θα ανοίξουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια

Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τραγικά στη χώρα μας, με τα νέα κρούσματα να έχουν εκτοξευθεί ακόμα και πάνω από τις 3.500 και την πληρότητα στις ΜΕΘ στην Αττική να αγγίζει το 100%, οι ειδικοί εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξουν σταδιακά ορισμένες δραστηριότητες, μιας και ο κόσμος πια δεν υπακούει στα μέτρα και η οικονομία δεν αντέχει άλλο να παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο και η εστίαση. Tο xristika.gr αναλύει όλες τις πιθανές ημερομηνίες για την επαναλειτουργία καφέ, μπαρ και εστιατορίων.

Αισιοδοξία για τα μέτρα στήριξης, αλλά απαισιοδοξία για τον χρόνο επαναλειτουργίας της εστίασης είναι το βασικό συμπέρασμα από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Κι αυτό διότι ο υπουργός προανήγγειλε μεν νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τον κλάδο μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο θα έχει τη μορφή επιδότησης και όχι δανείου, καθώς και νομοθετική ρύθμιση για τις επαγγελματικές μισθώσεις που λήγουν, αλλά δεν κατέστησε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, το πότε θα ανοίξει η εστίαση.

Αν και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης παραμένει -τυπικά τουλάχιστον- με την προοπτική να επανεκκινήσει η εστίαση στα μέσα Απριλίου, οι εκτιμήσεις, με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και το γεγονός ότι έχει μετατεθεί για τον Απρίλιο (5 ή 12 Απριλίου) η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, κάνουν λόγο για άνοιγμα των εστιατορίων, των καφέ και των μπαρ στην καλύτερη περίπτωση τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης που συζητήθηκαν, ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να αναφέρει στους εκπροσώπους των εστιατόρων ότι το νέο πρόγραμμα που καταρτίζεται για τον κλάδο θα τους εκπλήξει ευχάριστα. Περισσότερες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένονται μες στο επόμενο δεκαήμερο. Υπό εξέταση επίσης είναι ένα ακόμη πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ το οποίο αφορά στην επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια αποστειρωτών αέρα, έτσι ώστε να μπορέσουν με ασφάλεια, ειδικά από το φθινόπωρο κι έπειτα να λειτουργήσουν και τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΕΣΕ έχει ζητήσει ακόμη και 100% επιδότηση των αποστειρωτών αέρα, λόγω του σχετικά υψηλού κόστους (για παράδειγμα για έναν χώρο 140 τ.μ. το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 1.000 ευρώ).

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων που λήγουν. Αν και η ΠΟΕΣΕ ζήτησε παράταση των εν λόγω μισθώσεων για δύο χρόνια και απαγόρευση εξώσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει παράταση ισόχρονη με την αναστολή λειτουργίας της πληττόμενης επιχείρησης. Εάν για παράδειγμα μια επιχείρηση έχει μείνει κλειστή με κυβερνητική εντολή για έξι μήνες, η επαγγελματική μίσθωση θα παρατείνεται για έξι ακόμη μήνες μετά τη λήξη της.

Σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με ποιους όρους δηλαδή θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου (π.χ. αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών, μέγιστη επιτρεπόμενη δυναμικότητα κ.ά) τονίστηκε στους εκπροσώπους της ΠΟΕΣΕ από τον υπουργό ότι θα προηγηθεί τριμερής συνάντηση υπουργείου Ανάπτυξης – Επιτροπής λοιμωξιολόγων – ΠΟΕΣΕ.

Από την πλευρά της ΠΟΕΣΕ ζητήθηκε επίσης να εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού, κάτι που σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης προβλέπει και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης.

Τέλος, ο υπουργός εξέφρασε τη στήριξή του προς το αίτημα της ΠΟΕΣΕ για απαλλαγή των επιχειρήσεων από φόρους και τέλη προς τους Δήμους για το διάστημα που ήταν κλειστές με κρατική εντολή, απαλλαγή που έχει μεν θεσπισθεί, αλλά που απαιτεί τη λήψη σχετικών αποφάσεων και από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές. Σημειώνεται ότι σχετική απόφαση έχουν λάβει μόλις 80 δήμοι.

ΕΣΠΑ 2021: Πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά

Με τον στόχο της 29ης Μαρτίου να βρίσκεται στον αέρα και το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μετατίθεται όπως φαίνεται για Απρίλιο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, καταθέτοντας κοστολογημένες προτάσεις για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του χώρου.

Στόχος να μπορέσει να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα, να εξοφλήσει επιταγές και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και να μην διαταραχτεί η πολύτιμη σχέση πελάτη – προμηθευτή.

Μεταξύ άλλων ο Σταύρος Καφούνης ζήτησε νέα μετάθεση των επιταγών για 30 ημέρες, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή αυτή τη φορά στοχευμένα να στηρίξει το σύνολο του λιανεμπορίου που παραμένει κλειστό υπολογίζοντας το αδιάθετο εμπόρευμα και βέβαια να παραταθεί και για τον Απρίλιο η υποχρέωση μηδενικής καταβολής ενοικίων.

Επιπλέον ζήτησε μειωμένα ενοίκια, επιδότηση μη μισθολογικού κόστους και επέκταση των μειωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους επόμενους έξι μήνες και δυνατότητα αποπληρωμής των τρεχουσών υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το παρατεταμένο lockdown έχει φέρει χιλιάδες εμπόρους σε δεινή οικονομική κατάσταση, ενώ η χαμένη εκπτωτική περίοδος επιτείνει την αγωνία για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους.

Το λιανεμπόριο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και έχει λάβει δυσανάλογα μικρή στήριξη, χρειάζεται να ενισχυθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με μέτρα που θα του επιτρέψουν να σταθεί όρθιο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η στόχευση της έβδομης επιστρεπτέας προκαταβολής στο λιανεμπόριο, το οποίο εξαιρέθηκε σχεδόν στο σύνολό του από τον έκτο κύκλο της, με τροποποιημένο αλγόριθμο που θα υπολογίζει αφενός την πραγματική πτώση τζίρου ολόκληρου του 2020 και αφετέρου την κρίσιμη παράμετρο του αδιάθετου εμπορεύματος, που μπορεί να οδηγήσει πολλούς σε οριστικό λουκέτο.

Πρόταση μας είναι, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή να υπολογίζει και να ενισχύει συγκεκριμένους ΚΑΔ που έχουν μεγάλη εποχικότητα, με το 50% των αγορών του Α΄ τριμήνου του 2020.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη ρευστότητα ώστε το λιανεμπόριο να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα, να εξοφλήσει επιταγές καθώς και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και να μην διαταραχτεί η πολύτιμη σχέση πελάτη – προμηθευτή.

Από την πρόνοια αυτή θα μπορούσαν να εξαιρεθούν όσες επιχειρήσεις έχουν λάβει χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, μέσω των εγγυημένων προγραμμάτων του Ελληνικού δημοσίου.

Δεύτερος σημαντικός παράγοντας επιβίωσης των επιχειρήσεων είναι η παράταση του μέτρου αναστολής πληρωμής όλων των αξιογράφων για επιπλέον 30 ημέρες.

Επιπροσθέτως, όπως σωστά το κράτος απάλλαξε τις κλειστές επιχειρήσεις από την υποχρέωση καταβολής ενοικίων για το πρώτο τρίμηνο του 2021, θα πρέπει το μέτρο αυτό κατ’ αρχάς να συνεχιστεί για τον μήνα Απρίλιο, αλλά και να προβλεφθεί η μείωση των ενοικίων για ένα ακόμα εξάμηνο, με αντίστοιχη επιδότηση των ιδιοκτητών.

Επίσης πρέπει να επιλυθεί το θέμα των υπομισθωμένων επαγγελματικών ακινήτων, που δημιουργεί ενοικιαστές δύο ταχυτήτων και διακινδυνεύει αναίτια την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων.

Τέλος, είναι εφικτό και απαραίτητο να συνδυαστεί η επαναλειτουργία της αγοράς με μειωμένες δαπάνες και εξασφάλιση ρευστότητας για τουλάχιστον έξι μήνες, με την επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους, χαμηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και την δυνατότητα εξόφλησης των τρεχουσών υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την έως σήμερα ανταπόκρισή σας σε σειρά προτάσεων μας, καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζουν την Ελληνική οικονομία. Τώρα απαιτείται για μία ακόμη φορά η γενναία υιοθέτηση των κοστολογημένων και εφαρμόσιμων προτάσεων μας, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.

Επειδή όμως κανένα μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την λειτουργία των επιχειρήσεων, είναι απαραίτητη η επανεκκίνηση της αγοράς αμέσως, με προσεκτικό σχεδιασμό που δεν θα μας οδηγήσει σε νέο κλείσιμο.

Άλλωστε είναι πλέον κοινός τόπος, ότι το λιανεμπόριο είναι ένας ασφαλής κλάδος που τηρεί όποιο μέτρο του προταθεί, όπως και το ότι κάθε εβδομάδα με κατεβασμένα ρολά, στερεί από την οικονομία εκατοντάδες εκατομμύρια που θα μπορούσαν να καλύψουν θεμελιώδεις ανάγκες της χώρας.

Αυτό το μήνυμα δεν μπορεί να θεωρηθεί SPAM επειδή πληροί τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Οδηγία 2002/58), καθώς δηλώνονται τα στοιχεία του αποστολέα και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να διαγραφείτε από τη λίστα των παραληπτών μας.

Αυτό το μήνυμα πιθανόν να περιέχει εμπιστευτικές πληροφορίες και προορίζεται μόνο για το άτομο που κατονομάζεται. Εάν δεν είστε ο κατονομαζόμενος παραλήπτης, δεν πρέπει να διαδώσετε, να διανείμετε, να αλλάξετε ή να αντιγράψετε αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα.

Παρακαλώ ειδοποιήστε τον αποστολέα αμέσως με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εάν έχετε λάβει αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα από λάθος και εν συνεχεία διαγράψτε το από το σύστημά σας. Η μετάδοση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν παρέχει εγγυήσεις ως προς την ασφάλεια, την έλλειψη λαθών ή τη μετάδοση ιών.

Οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με τα ανωτέρω αποκλείεται κατά το μέγιστο δυνατό μέτρο που επιτρέπει ο νόμος. Σας ενημερώνουμε ότι τα δικαιώματά σας, όπως αυτά ισχύουν υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων (Ε.Ε. 679/2016) και στην εφαρμοστέα εθνική νομοθεσία ως υποκείμενο των δεδομένων αναφέρονται στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ πατήστε ** ΕΔΩ. 

ΕΣΠΑ 2021: Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις εκτός νομού

Ας δούμε τι ισχύει και για τις μετακινήσεις εκτός νομού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το συγκεκριμένο ζήτημα προς το παρόν δεν συζητιέται μεταξύ των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι περιμένουν πρώτα να δουν την απόδοση της πρώτης χαλάρωσης και μετά να προχωρήσουν.

Εικάζεται εντούτοις πως αν τελικά επιτραπούν οι μετακινήσεις, αυτό θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, για να μπορέσουν σταδιακά να φύγουν οι πολίτες προς την επαρχία και όχι μαζικά.

Είναι προφανές πως τίποτα δεν είναι σίγουρο, τίποτα δεν έχει κλειδώσει και όλα είναι υπό εξέταση. Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και θα δείξουν τι θα γίνει στη συνέχεια. Πώς δηλαδή θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της ζωής στη χώρα.