Έσκασε «βόμβα»: Φεύγει από την Ελλάδα η Ryanair – Τι σημαίνει αυτή η απόφαση

Αεροπορικά ταξίδια: Στην απόφαση να κλείσει τα γραφεία της στην Αθήνα γνωστοποίησε η Ryanair!

Σε μιά κίνηση έμμεσου «εκβιασμού» και άσκησης πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση και τις εταιρείες διαχείρισης των μεγαλύτερων ελληνικών αεροδρομίων, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, η Ryanair, γνωστοποίησε ότι θα κλείσει τη χειμερινή της βάση στο “Ελ Βενιζέλος”, θα περιορίσει στο 1/3 τις πτήσεις της προς την Ελλάδα και θα μειώσει κατά 40% τις προσφερόμενες θέσεις.

Αν υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην τουριστική κίνηση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στόχος της ιρλανδικής εταιρείας είναι να επιτύχει χαμηλότερες χρεώσεις στα ελληνικά αεροδρόμια και να αποσπάσει κίνητρα για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, επωφελούμενη από την προσπάθεια της κυβέρνησης να τονώσει περαιτέρω τον χειμερινό τουρισμό.

Η Ryanair έχει διατυπώσει πολλές φορές ανάλογα αιτήματα, αλλά -όπως ανέφερε ο CEO της εταιρείας Eddie Wilson – δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Τώρα επανέρχεται με προειδοποιήσεις για συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Μαρτίου.

“Σε μια εποχή που άλλες κυβερνήσεις και αεροδρόμια μειώνουν τις χρεώσεις και εισάγουν προγράμματα ανάκαμψης του τουρισμού, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει υψηλές χρεώσεις, καθιστώντας τα ελληνικά τέλη πρόσβασης μη ανταγωνιστικά”, δήλωσε στο Capital ο κ. Wilson.

Η ιρλανδική εταιρεία υποστηρίζει ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας και η Fraport Greece δεν προσφέρουν ισχυρά κίνητρά για την τόνωση της επιβατικής κίνησης τη χειμερινή περίοδο και για την ανάπτυξη του τουρισμού εκτός περιόδων αιχμής

Ο επικεφαλής της Ryanair γνωστοποίησε ότι η εταιρεία θα κλείσει τη βάση της στην Αθήνα από τις 29 Οκτωβρίου έως τα τέλη Μαρτίου,στην Αθήνα. Παράλληλα θα περιορίσει τα εβδομαδιαία δρομολόγια της από 29 σε 10, μειώνοντας τις προσφερόμενες θέσεις επιβατών κατά 40%.

.”Ενώ φέτος το χειμώνα θα αυξήσουμε κατά 21% τις θέσεις επιβατών προς την Πορτογαλία, στην Ιταλία κατά 19% και στην Ισπανία 17%, στην Ελλάδα η προσφερόμενη χωρητικότητα θα μειωθεί 40%”, δήλωσε ο κ. Wilson.

Τόνισε επίσης ότι “η Ελλάδα είναι ένας θαυμάσιος και κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός, με εξαιρετικές επιδόσεις το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα πολλά αεροδρόμια να είναι κορεσμένα και να υπάρχει έλλειψη χρονοθυρίδων. Ωστόσο, για την ανάπτυξη της χειμερινής περιόδου κρίνεται, μεταξύ άλλων, αναγκαία η υιοθέτηση κινήτρων, ώστε η Ελλάδα και η Αθήνα να μην είναι εποχικός προορισμός”.

Αεροπορικά ταξίδια: Τέλος τα φτηνά εισιτήρια της Ryanair

Με την ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας, η οποία επιταχύνθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η εποχή των αεροπορικών εισιτηρίων των 10 ευρώ ή και φθηνότερων έχει παρέλθει, προειδοποιεί ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair, o Μάικλ Ο’Λίρι.

«Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχουν πια εισιτήρια με δέκα ευρώ επειδή οι πετρελαϊκές τιμές είναι πολύ πιο αυξημένες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τις αληθινά φθηνές προσφορές μας (…), πιστεύω πως δεν θα ξαναδούμε αυτές τις τιμές για κάμποσα χρόνια», δήλωσε μιλώντας σήμερα στο ραδιοσταθμό του BBC Radio 4.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η ιρλανδική Ryanair ή η βρετανική ανταγωνιστική της, η Easyjet, τάραξαν τα νερά στις αερομεταφορές και «έσπασαν» τις τιμές, συμβάλλοντας σε ένα άλμα των σύντομων ταξιδιών, κυρίως των εκδρομών σε πόλεις για το σαββατοκύριακο.

Και, σύμφωνα με τον Ο’Λίρι, οι μέσες τιμές των εισιτηρίων στη Ryanair αναμένεται να αυξηθούν μέσα στα 5 επόμενα χρόνια κατά περίπου 10 ευρώ, στα περίπου 50 ευρώ το δρομολόγιο.

Αυτό, με δεδομένες τις πολλές επιπλέον χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους κυρίως για τις αποσκευές, θα μπορούσε να προκαλέσει γρήγορα την αύξηση του συνολικού κόστους ενός ταξιδιού μετ’ επιστροφής κατά εκατοντάδες ευρώ ή στερλίνες και να υπονομεύσει τη ζήτηση.

Ο Μάικλ Ο’ Λίρι θέλει πάντως να πιστεύει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια θα διατηρηθεί και πως οι μεταφορείς «χαμηλού κόστους» θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν.

Σήμερα καταφέρθηκε εξάλλου εναντίον του Brexit, το οποίο μείωσε σημαντικά την πρόσβαση των ευρωπαίων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κατείχαν προηγουμένως εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης.

«Η αγορά εργασίας είναι πολύ τεταμένη, ιδιαίτερα για τις δουλειές χωρίς μεγάλη εξειδίκευση στον ξενοδοχειακό τομέα και την εστίαση, τη διανομή και τη γεωργία, καθώς επίσης και για την ασφάλεια και τους χειριστές αποσκευών στα αεροδρόμια», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ryanair.

«Και αν υπήρχε λίγη εντιμότητα στην κυβέρνηση (του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπόρις) Τζόνσον, θα παραδέχονταν πως το Brexit ήταν μια καταστροφή για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και πως μία από τις κύριες δυσχέρειες που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η βρετανική οικονομία είναι η έλλειψη εργαζομένων», πρόσθεσε.

Αεροπορικά ταξίδια: Αυτή είναι η καλύτερη ημέρα για να αγοράζετε εισιτήρια

Ο αστικός μύθος λέει πως από τους κυνηγούς, του ψαράδες και τους ταξιδιώτες υπάρχει πιθανότητα να ακούσεις τα μεγαλύτερα ψέματα.

Όσον αφορά τους τελευταίους, αυτό που ακούμε συχνά έχει να κάνει με τον τρόπο που «έκλεισαν φθηνά αεροπορικά εισιτήρια».

Στο παρελθόν ακούγαμε πολλούς να ισχυρίζονται πως η καλύτερη ημέρα για μια κράτηση είναι η Τρίτη (αργά το βράδυ), ωστόσο από τη στιγμή που πλέον όλα γίνονται online, αυτά έχουν από μικρή έως ελάχιστη σημασία.

Εν ολίγοις, όταν πρόκειται για αγορά ενός φθηνού αεροπορικού εισιτηρίου, δεν υπάρχει ιδανική ημέρα, αλλά ιδανική στιγμή.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το CheapAir.com και στην οποία μετρήθηκαν εκατομμύρια πτήσεις, αποδείχθηκε πως η καλύτερη στιγμή για να κλείσετε ένα εισιτήριο είναι ακριβώς 76 ημέρες πριν από την ημέρα που ιδανικά θα θέλατε να πετάξετε, είτε πέφτει Τρίτη είτε οποιαδήποτε άλλη μέρα μέσα στην εβδομάδα.

Η διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι μεγάλη και μπορείτε να βρείτε ένα εισιτήριο ακόμη και στη μισή τιμή από αυτή, που θα το κλείσει κάποιος που θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η διακύμανση των τιμών στο διαδίκτυο και οι συνεχείς αλλαγές στους αλγόριθμους καθιστούν πρακτικά αδύνατο να ορίσετε μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα για να πετύχετε την καλύτερη τιμή.

Σύμφωνα με τον Nicky Kelvin, διευθυντή της Points Guy του Ηνωμένου Βασιλείου, «οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους τείνουν να πωλούν πρώτα τις φθηνότερες θέσεις τους, οπότε αν ψάξετε αρκετά νωρίς θα εντοπίσετε τις καλύτερες προσφορές.

Το πιο σημαντικό πάντως σε μια αναζήτηση για οικονομική πτήση είναι το να είμαστε ευέλικτοι».

Μπορεί να μην υπάρχει ιδανική ημέρα για να κλείσετε εισιτήριο, ωστόσο υπάρχει ιδανική για να ανεβείτε στο αεροπλάνο.

Τι εννοούμε;

Συνήθως οι πτήσεις μέσα στην εβδομάδα, όπως για παράδειγμα την Τρίτη ή την Τετάρτη είναι πολύ πιο οικονομικές από αυτές του Παρασκευοσαββατοκύριακου για προφανείς λόγους.

Επίσης, καλό θα ήταν να γνωρίζετε πως οι πτήσεις στους πιο ήσυχους μήνες από μέσα Απρίλη μέχρι τις αρχές Ιουνίου και από τα τέλη του Αυγούστου μέχρι τις αρχές Οκτώβρη, είναι αρκετά πιο φθηνές από αυτές των υπόλοιπων ημερών του χρόνου.

Πώς θα καταφέρετε τώρα να κλείσετε το καλύτερο deal; Ένα από τα καλύτερα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε τις τιμές σε πολλές πτήσεις ταυτόχρονα είναι το Google Flights.

Αυτό το νέο εργαλείο σας επιτρέπει να ορίσετε προτιμήσεις όπως «οποιοδήποτε ταξίδι μέσα στο Σαββατοκύριακο για τους επόμενους έξι μήνες» και να βρείτε πραγματικά value for money επιλογές.