Έσκασε μεγάλη «βόμβα» στην αγορά: Τέλος από την Ελλάδα η Nike – Η απόφαση που κανείς δεν περίμενε

Nike: Τέλος εποχής στην Ελλάδα για την κορυφαία εταιρεία αθλητικών. Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους. Πού θα μπορούμε να βρούμε προϊόντα της Nike. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μειώνεται κι άλλο το αποτύπωμα της Nike στη χώρα μας, καθώς μετά την παγκόσμια πρωτοβουλία να περιορίσει τους εμπορικούς της συνεργάτες στη λιανική, κάτι που είχε σημαντικό αντίκτυπο σε χιλιάδες μεμονωμένα καταστήματα και μικρές αλυσίδες αθλητικών ειδών, ακολούθησε και η μείωση των καταστημάτων που φέρουν το σήμα της στη χώρα μας.

Τελευταίο «χτύπημα» ήταν η διαγραφή πρόσφατα από το ΓΕΜΗ των δύο θυγατρικών που διέθετε στην Ελλάδα.

Nike: Οι δύο εταιρείες

Οι NIKE Ελλάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ Διαφήμισης και Μάρκετινγκ Ειδών Υπόδησης – Ένδυσης και Αθλητικού Εξοπλισμού και NIKE Ελλάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ Λιανικού Εμπορίου Ειδών Ένδυσης, Υπόδησης και Αθλητικού Εξοπλισμού διαγράφηκαν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο στις 11 Νοεμβρίου.

Είχε προηγηθεί στις αρχές του περασμένου μήνα έγγραφο από το Ειρηνοδικείο Ολλανδίας, το οποίο ενημέρωνε για την ολοκλήρωση της διασυνοριακής συγχώνευσης μεταξύ της απορροφούσας NIKE Retail BV και των δύο ελληνικών θυγατρικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, οι εργαζόμενοι των εναπομεινάντων καταστημάτων που ανήκαν στη Nike Hellas Λιανικού Εμπορίου πέρασαν στην ολλανδική εταιρεία, ενώ οι ελάχιστοι που είχαν απομείνει στη θυγατρική διαφήμισης και marketing εργάζονται από δικούς τους χώρους, με το μέλλον τους στην εταιρεία να είναι αβέβαιο.

Η διαγραφή από το ΓΕΜΗ είχε αποτέλεσμα αυτήν την εβδομάδα να «κατεβεί» και όλο το ιστορικό εγγράφων που είχαν αναρτηθεί από τις δύο θυγατρικές όλα τα χρόνια που λειτουργούσε το ηλεκτρονικό μητρώο.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχει ενημέρωση για τις οικονομικές επιδόσεις της Nike στην Ελλάδα για τη χρήση 20210-2022, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο, με τους ισολογισμούς να αναρτώνται συνήθως αυτές τις ημέρες.

Μία από τις τελευταίες αναρτήσεις της NIKE Ελλάς Λιανικού Εμπορίου αφορούσε τη διακοπή λειτουργίας του καταστήματος στην Ξάνθη, ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι νωρίτερα είχε σταματήσει τη λειτουργία του και το κατάστημα στην Κόρινθο, στο εμπορικό πάρκο Mare West.

Πλέον η εταιρεία έχει περιορίσει σημαντικά τη φυσική της παρουσία, καθώς διαθέτει μόλις τέσσερα καταστήματα, στο Μοσχάτο, στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, στο One Salonica και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Συνολικά, η Nike έχει μειώσει τον αριθμό των καταστημάτων της και των συνεργατών της στην Ελλάδα σε 11 και το επόμενο διάστημα δεν θα πρέπει να αναμένουμε σημαντικές κινήσεις, καθώς το διεθνές μοντέλο προβλέπει λιγότερα και flagship καταστήματα, επιλεκτικές συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες και στροφή κυρίως στο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Nike: Η άνοδος της Percassi και το τέλος της Folli Follie

Πριν από την υγειονομική κρίση αλλά και το σκάνδαλο της Folli Follie, η οποία είχε το δικαίωμα ανάπτυξης καταστημάτων της πολυεθνικής, η Nike διέθετε στη χώρα μας 22 καταστήματα. Από τότε έχουν αλλάξει σχεδόν όλα.

Η συμφωνία με τη Folli Follie ολοκληρώνεται τυπικά σε μία εβδομάδα, με το τέλος του 2022, όμως, όπως αναφέραμε στο χθεσινό ρεπορτάζ για τη Folli Follie, το τελευταίο κατάστημα, αυτό στη συμβολή πλατείας Συντάγματος και Ερμού, θα παραμείνει για διαδικαστικούς λόγους υπό τον έλεγχό της έως το τέλος του καλοκαιριού του 2023.

Επόμενος διαχειριστής του flagship καταστήματος εκτιμάται ότι θα είναι ο ιταλικός όμιλος Percassi, ο οποίος έχει πάρει το χρίσμα από τη Nike ήδη από το 2019.

Μέχρι και το 2021, και λόγω της υγειονομικής κρίσης, τα βήματά τους στην ελληνική αγορά ήταν περιορισμένα. Αυτό φαίνεται και από την πρώτη ετήσια οικονομική χρήση, αυτή του 2021, όταν οι πωλήσεις που κατέγραψε στη χώρα μας ήταν μόλις 2,7 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη να ανέρχονται σε 24,7 χιλ. ευρώ.

Αντίθετα, φέτος δραστηριοποιήθηκε πιο έντονα, καθώς ανακαίνισε και έθεσε υπό τη διαχείρισή της το ιστορικό κατάστημα της Nike στη Γλυφάδα, το οποίο πριν από τριάντα χρόνια, το 1992, ήταν το πρώτο Nike Store στην Ευρώπη.

Παράλληλα, από τα μέσα καλοκαιριού άνοιξε το πρώτο Nike Live στην Ελλάδα, στο The Mall Athens στο Μαρούσι, ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία ενώ ακόμη καταστήματος Nike, στο Golden Hall.

Nike: Προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από Έλληνες εμπόρους

Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ετοιμάζονται να προσφύγουν περίπου 100 Έλληνες επιχειρηματίες που συνεργάζονται με τη ΝΙΚΕ, μετά την απόφαση της εταιρείας να διακόψει αιφνιδίως τη μεταξύ τους συνεργασία και μάλιστα, όπως επισημαίνουν, εν μέσω της πανδημίας.

Αναλυτικά, όπως αναφέρουν οι Έλληνες συνεργάτες της εταιρείας, τους ανακοινώθηκε με επιστολή, η απόφαση των Nike European Netherlands B.V. Και Νike Hellas L.t.d με την οποία τους ενημερώνουν για την «χωρίς αιτιολογία διακοπή της επιχειρηματικής συνεργασίας την 31η Μαϊου του 2022» και για λόγους, όπως αναφέρεται στην επιστολή «στρατηγικής».

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά συνολικά περισσότερα από 300 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, στα οποία απασχολούνται από 1.200 έως 1.500 άτομα.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr εμπορικός συνεργάτης της εταιρείας που διατηρεί συνολικά 4 καταστήματα, επρόκειτο για αιφνίδια απόφαση για την οποία οι Έλληνες έμποροι ετοιμάζουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ έχει ενημερωθεί τόσο το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Η επιλεκτική αυτή απόφαση της ΝΙΚΕ πλήττει τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αθλητικής ένδυσης και υπόδησης καθώς δεν αφορά στο σύνολο των καταστημάτων της επικράτειας αλλά μόνο συγκεκριμένα καταστήματα τα οποία δεν έχουν δημιουργήσει το παραμικρό οικονομικό πρόβλημα ή μη τήρηση των όρων συνεργασίας κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας» σημειώνει ο ίδιος.

Οι έμποροι που συνεργάζονται με την εταιρεία κάνουν λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό», σημειώνοντας ότι ουσιαστικά δημιουργείται με αυτό τον τρόπο ένα «κενό» στην Ελλάδα το οποίο θα καλυφθεί στη συνέχεια με άλλους συνεργάτες αλλά ουσιαστικά οδηγεί σε αδιέξοδο δεκάδες καταστήματα που είχαν προϊόντα της εταιρείας και μέσω των οποίων πραγματοποιούσαν υψηλό τζίρο.

Ο ίδιος σημειώνει στο insider.gr ότι οι ελληνικές εταιρείες που συνεργάζονται με τη NIKE, ήταν «απόλυτα καθαρές» κι δεν υπήρχε από την πλευράς του καμία παράβαση των όρων συνεργασίας, αντίθετα εν μέσω κορονοϊου και με κλειστά καταστήματα ανταποκρίνονταν εγκαίρως στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.