Βαρδινογιάννης: Όμιλος Στέγγου και Παύλος Βαρδινογιάννης μαζί για νέες business σε κατοικία – φιλοξενία. Real estate και τουρισμός είναι οι τομείς όπου εστιάζει η οικογένεια Στέγγου πέραν της ναυτιλίας αλλά και του κλάδου των κόκκινων δανείων. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Το μεγάλο άνοιγμα στον κλάδο των ακινήτων με έμφαση την κατοικία αλλά και το κομμάτι της φιλοξενίας δρομολογεί η οικογένεια Στέγγου, της «Τεχνική Ολυμπιακή», από κοινού πλέον και με την οικογένεια του Παύλου Βαρδινογιάννη.
«Οχημα» για τις νέες δραστηριότητες των δύο ομίλων θα είναι η Luxury Life Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ιδρυθεί προ διετίας από την Τεχνική Ολυμπιακή με σκοπό κυρίως τη δραστηριοποίηση στον ξενοδοχειακό κλάδο- τομέα που γνωρίζει καλά ο όμιλος λόγω του Πόρτο Καρράς- αλλά και στον τομέα των ακινήτων, την αγοραπωλησία, εκμισθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ακινήτων αλλά και ακινήτων τρίτων.
Την περασμένη Παρασκευή η Τεχνική Ολυμπιακή ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο ότι προχώρησε σε κατάρτιση μη δεσμευτικού μνημονίου συναντίληψης (MoU) «με την εδρεύουσα στην Κύπρο εταιρεία SFAX OIL LTD, συμφερόντων του αλλοδαπού εμπιστεύματος με την επωνυμία SFAX TRUST, συμφερόντων μελών της οικογενείας του κ. Παύλου Βαρδινογιάννη», με αντικείμενο τη συμμετοχή της τελευταίας κατά 50% στο κεφάλαιο της εταιρείας με την επωνυμία Luxury Life Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, ενώ σχετικά θα καταρτισθούν ειδικότερες συμφωνίες μεταξύ των μερών, «οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων».
Είχε προηγηθεί προ λίγων ημερών η έτερη συμφωνία για το χαρτοφυλάκιο που θα αποκτήσει η Τεχνική Ολυμπιακή μέσω της Luxury Life από την Intrum για 186 ακίνητα τα οποία είχαν περιέλθει στην τελευταία μέσω πλειστηριασμών:
Η Luxury Life προέβη σε κατάρτιση ιδιωτικού συμφωνητικού με τις εταιρίες ειδικού σκοπού τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει η Intrum Hellas REO Solutions AE με αντικείμενο την απόκτηση χαρτοφυλακίου έως 186 ακινήτων, με ένα τίμημα έως του ποσού 19,8 εκατ. ευρώ.
Ήδη έχει καταβληθεί από τη Luxury Life προκαταβολή ύψους 4,56 εκατ. ευρώ, ενώ η συναλλαγή θα υλοποιηθεί σταδιακά με την κατάρτιση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης των ακινήτων.
Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αποτελείται στη συντριπτική του πλειονότητα, σε ποσοστό κοντά στο 80% από οικιστικά ακίνητα, ένα ποσοστό κάτω του 10% αφορά οικόπεδα και το υπόλοιπο επαγγελματικούς χώρους, γραφεία και καταστήματα.
Πρόκειται για ακίνητα ανά την Ελλάδα, με πάνω από το ήμισυ, κοντά στο 60% να βρίσκονται στην Αθήνα αλλά και εκτός, στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, τη Λάρισα, την Κόρινθο και την Αχαΐα, για το οποίο στόχος είναι η αναβάθμιση και η εκ νέου διάθεσή του στην αγορά, πέραν των ακινήτων που μπορεί να διακρατηθούν και να αξιοποιηθούν ως ακίνητα εισοδήματος.
Βαρδινογιάννης: Στροφή σε νέες επενδύσεις
Από την πλευρά της οικογένειας Στέγγου, μετά την απόφαση για μεταβίβαση του ιστορικού Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική –για την οποία πάντως συνεχίζεται το σήριαλ με τον όμιλο Σαββίδη δεδομένου ότι αναμένεται το πόρισμα τρίτου ανεξάρτητου εκτιμητή, της KPMG, για το τελικό τίμημα που πρέπει να καταβάλλει η πλευρά Σαββίδη- η στροφή γενικότερα στο real estate αλλά και δευτερευόντως στον τουρισμό, είναι δεδομένη την τελευταία διετία.
Από το 2021 και μετά, η οικογένεια Στέγγου κυνηγά συστηματικά και τους πλειστηριασμούς, ξεκινώντας -ενδεικτικά- με τη συμμετοχή της στη διαδικασία για τα ακίνητα της Ναυτεμπορικής το 2021 και προχωρώντας αργότερα με την απόκτηση του ακινήτου της Renault επί της Λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου, ενώ παράλληλα δεν εγκαταλείπει το ενδιαφέρον της για τον τουρισμό, με συμμετοχή σε διαγωνισμούς παραχωρήσεων, όπως π.χ. στην περίπτωση της παραχώρησης της μαρίνας Καλαμαριάς.
Real estate και τουρισμός είναι οι τομείς όπου εστιάζει η οικογένεια Στέγγου πέραν φυσικά της ναυτιλίας που έχει αποφέρει κέρδη στον όμιλο αλλά και του κλάδου των κόκκινων δανείων όπου επίσης έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον κι έχουν ήδη δρομολογηθεί σχετικές κινήσεις.
Βαρδινογιάννης: Εξαγόρασε παίκτη – «κλειδί» – Το νέο μεγάλο big deal
Στο στρατηγικό σχεδιασμό για ανάπτυξη του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα από την θυγατρική εταιρεία του ομίλου More προχωρεί η Μotor Oil εντάσσοντας στο χαρτοφυλάκιό της το 75% της UNAGI A.E.
H εταιρεία κατέχει 51% μερίδιο σε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στην Ελλάδα, αυξάνοντας το «πράσινο» αποτύπωμα του ομίλου που επιταχύνει τον ενεργειακό μετασχηματισμό.
Μετά την εξαγορά της Anemos res και την νέα συναλλαγή η MORE (Motor Oil Renewable Energy) θα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, περισσότερων από 3 GW.
Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε σήμερα, 26 Μαΐου 2023, στα γραφεία της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ‘
Σύμφωνα με την εταιρεία η συναλλαγή φέρνει τη Motor Oil πιο κοντά στο στόχο της για ανάπτυξη 2.0 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030, ενώ αυξάνει σημαντικά την ισχύ των έργων υπό ανάπτυξη για τη MORE προσθέτοντας έργα ώριμα που θα λάβουν όρους σύνδεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Βαρδινογιάννης: Ποια είναι η Unagi
H Unagi ΑΕ είναι μια εταιρεία συμμετοχών που κατέχει 51% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Baliaga, Pivot Solar και Teichio οι οποίες με τη σειρά τους κατέχουν 16 Φωτοβολταικά έργα (PV) συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9GW στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα.
Κάποια από τα φωτοβολταικά (PV) έργα των εταιρειών Pivot Solar και Teichio στη Δυτική Μακεδονία κατηγοριοποιούνται στην κατηγορία Α3 και θα αδειοδοτηθούν πλήρως (άδεια σύνδεσης) άμεσα.
Το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων έργων είναι επίσης σε προχωρημένο βαθμό ωριμότητας, έχουν λάβει περιβαλλοντικούς όρους, και θα κατηγοριοποιηθούν στη κατηγορία Β με ορίζοντα αδειοδότησης σύνδεσης το τέλος του χρόνου.
Με ορίζοντα το 2030, ο Όμιλος προχωράει στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο έργων με γνώμονα τον ενεργειακό μετασχηματισμό, τα οποία θα υπερβούν τα €4 δισ., σε πολλά και διαφορετικά πεδία, με επικέντρωση σε 4 πυλώνες ανάπτυξης:
Τον πυλώνα συνεχούς ενίσχυσης της αποδοτικότητας του Διυλιστηρίου και του εύρους των προϊόντων του. Τον πυλώνα του Ηλεκτρισμού, την Κινητικότητας και των Νέων Τεχνολογιών.
Το σημαντικό πυλώνα Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας και τον τελευταίο του Φυσικού Αερίου και των ανανεώσιμων & εναλλακτικών καυσίμων με επικέντρωση στην Κυκλική Οικονομία.
Η θυγατρική του Ομίλου διαθέτει ήδη εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμης ενέργειας περίπου 800 ΜW, έχοντας συγκροτήσει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα.
Βαρδινογιάννης: Η Συναλλαγή
Η συναλλαγή περιλάμβανε την απόκτηση των μετοχών της Unagi, η οποία έγινε μέσω εξαγοράς υπαρχόντων μετοχών και αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας.
Οποιαδήποτε περαιτέρω συμβολή της Motor Oil θα είναι συνδεδεμένη με τις επενδύσεις για την ανάπτυξη και κατασκευή των έργων και με την επιτυχή υλοποίηση και λειτουργία αυτών.
Βαρδινογιάννης: Ασύλληπτο! Έριξε εκατομμύρια στα… σκουπίδια
Μπαίνει στην πρίζα η μονάδα διαχείρισης αποβλήτων της Μοtor Oil στο Αμάρι της Κρήτης. Το έργο κατασκευάστηκε από την Thalis που εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον όμιλο Βαρδινογιάννη. Ισχυρά μεγέθη για την περιβαλλοντική εταιρεία και ανεκτέλεστο 224 εκ. ευρώ για το 2022. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Mε την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αμάρι της Κρήτης συνολικής δυναμικότητας 43.000 τόνων διευρύνει την παρουσία του στον τομέα της κυκλικής οικονομίας ο όμιλος της Motor Oil.
Η κατασκευή της νέας μονάδας έχει ολοκληρωθεί με στόχο την εμπορική της λειτουργία στις αρχές του καλοκαιριού.
To Αμάρι ανήκει στα asset που απέκτησε ο πετρελαϊκός και ενεργειακός όμιλος τον περασμένο Νοέμβριο όταν ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για την εξαγορά της Thalis.
Πρόκειται για μια εξειδικευμένη εταιρεία περιβαλλοντικών έργων με την οποία η Motor Oil υπηρετεί τον στρατηγικό σχεδιασμό για ανάπτυξη σε τέσσερις πυλώνες: τα διυλιστήρια, την λιανική και τη κινητικότητα, τις ΑΠΕ και τα εναλλακτικά καύσιμα και το τομέα της κυκλικής οικονομίας.
Βαρδινογιάννης: Τι περιλαμβάνει η νέα μονάδα
Το νησί της Κρήτης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο μεγάλων και σημαντικών έργων υποδομής (ΒΟΑΚ, μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Καστέλι) και η νέα μονάδα με προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής στην ενίσχυση της περιοχής με έργα μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας.
Η σύμβαση περιλαμβάνει την 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία που έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο και την κανονική λειτουργία για 5 χρόνια.
Το Αμάρι θα επεξεργάζεται ετησίως 35.600 τόνους από σύμμεικτα στερεά απόβλητα και 7.400 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά από διαλογή στην πηγή.
Πρόκειται για απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.α.
Η μονάδα θα επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών και θα παράγει δύο κατηγορίες κόμποστ.
Η επεξεργασία του οργανικού υλικού θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο της ξηρής αναερόβιας χώνευσης και το παραγόμενο βιοαέριο θα αξιοποιηθεί ενεργειακά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μονάδα εγκατεστημένης ισχύος 999kW που θα διοχετευτεί στο δίκτυο του ∆Ε∆∆ΗΕ.
Βαρδινογιάννης: Το χαρτοφυλάκιο έργων της Thalis
Η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ρέθυμνο, σε συνδυασμό με τον χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στην περιοχή, προσθέτει ένα ακόμη έργο στο χαρτοφυλάκιο της Thalis, η οποία εμφανίζει αυξημένη διείσδυση στα έργα της Κρήτης.
Η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει σημαντικές συμβάσεις όπως η μονάδα επεξεργασίας και ανάκτησης αποβλήτων (ΜΕΑ) και ΧΥΤΥ Ηρακλείου, η εγκατάσταση επεξεργασίας απορριμάτων & ΧΥΤΥ Σητείας, η αντίστοιχη μονάδα στην Χερσόνησο, η επέκταση–αναβάθμιση ΧΥΤ Καρβουναρίου (Β’ Φάση) αλλά και έργα εκτός Κρήτης όπως η διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Αλιάκμονα, η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Αιανής Δ. Κοζάνη και άλλα.
Βαρδινογιάννης: Ισχυρά μεγέθη
Σύμφωνα με την ετήσια απολογιστική έκθεση της εταιρείας για το 2022, τα οικονομικά μεγέθη την περίοδο 2016-2022 (κύκλος εργασιών, EBITDA, κέρδη προ φόρων) τετραπλασιάστηκαν.
Παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει με αξιώσεις σε πλήθος ενεργών διαγωνισμών για την ανάληψη νέων έργων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της.
Σε αρκετές περιπτώσεις έχει ήδη αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος. Παράλληλα η εταιρεία έχει σημαντική συμμετοχή στους εν εξελίξει διαγωνισμούς για μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων.
Σε συνεργασία με ΑVAX-ΜΟRE έχουν κατέβει στους διαγωνισμούς για τις δύο μονάδες στην Αττική (Σχιστό και Κεντρικός Τομέας), για τη μονάδα Κεντρικής Μακεδονίας δυτικού τομέα και για τις μονάδες απορριμμάτων σε Ρόδο και Σαντορίνη.
Η Τhalis προχώρησε πρόσφατα στην τροποποίηση του καταστατικού της. Στους σκοπούς της εταιρείας αναφέρονται δραστηριότητες όπως η διαχείριση, επεξεργασία και αξιοποίηση αποβλήτων, η ανάληψη και χρηματοδότηση διαφόρων έργων (ΣΔΙΤ, παραχωρήσεων κ.α), η παροχή υπηρεσιών συντήρησης καθώς επίσης η μελέτη, ο σχεδιασμός και η εκμετάλλευση αιολικών και υδροηλεκτρικών έργων, γεωθερμικών εγκαταστάσεων, έργων τηλεθέρμανσης και αφαλάτωσης.
Στην εταιρεία διορίστηκε πρόσφατα και νέο διοικητικό συμβούλιο με Πρόεδρο τον κ. Ιωάννη Βαρδινογιάννη και Αντιπρόεδρο τον κ. Δημήτρη Κονταξή.
Στο ΔΣ παραμένει και η κ. Θεοδοσία Μπαντουβά μέχρι πρότινος Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Thalis και σύζυγος του ιδρυτή της εταιρείας Βασίλη Παπαζήση που πέρσι το καλοκαίρι απεβίωσε.
Το 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 43 εκ. ευρώ έναντι 35,4 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 21,38%, η οποία αποδίδεται κυρίως στην ανάληψη νέων έργων.
Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 4,8 παρουσιάζοντας οριακή μείωση της τάξεως του 1,58% και τα EBITDA στα 5,4 εκ. ευρώ αυξημένα κατά 13%.
Το συνολικό ανεκτέλεστο της εταιρείας ανήλθε σε 224 εκ. ευρώ.