Εργασιακό νομοσχέδιο: Να μπει «φρένο» στις κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος εργαζομένων, αλλά και στα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που λαμβάνουν χώρα στους εργασιακούς χώρους επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
Ήδη μια πρώτη εικόνα για τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την προστασία της εργασίας έδωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε με θέμα το «Me Too Greece», το οποίο ήρθε στο προσκήνιο μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις που είχε προβεί η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου.
Όπως τόνισε «με το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας, δεν φέρνουμε απλώς προς κύρωση στη Βουλή Σύμβαση 190 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, αλλά δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση του φαινομένου, με γνώμονα τις καλές πρακτικές των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών».
Σημειώνεται ότι η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας συνιστά το πρώτο διεθνές μέσο που προσδιορίζει με κάθε λεπτομέρεια τα παγκόσμια πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και αναγνωρίζει ότι η βία και η παρενόχληση στο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να αποτελούν παραβίαση ή κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα κράτη που θα κυρώσουν τη συμφωνία οφείλουν να υιοθετήσουν μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, τα κράτη δεσμεύονται με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας σε όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας -ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος- και να στηρίξουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα βίας και παρενόχλησης.
Σημειώνεται ότι ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο στον «αέρα» βρίσκεται η ιστοσελίδα metoogreece.gr .
Ο εργαζόμενος πηγαίνοντας στην εργασία του φεύγοντας από αυτήν θα πρέπει να δηλώνει μέσω του υπολογιστή του ή μέσω app στο κινητό του τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης.
Ο εργαζόμενος θα δηλώνει απλώς πότε προσέρχεται και πότε φεύγει από την εργασία του και το υπουργείο Εργασίας θα τα ελέγχει όλα μόνο του. Όλα τα δεδομένα θα καταγράφονται με κεντρικό ηλεκτρονικό έλεγχο.
Με την αναβάθμιση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ σε ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα συνδέονται online τα συστήματα των επιχειρήσεων με το ΕΡΓΑΝΗ. Έτσι ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του, όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του.
Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).
Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία πλέον θα υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων, που δεν συμμετέχουν στην απεργία, να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους και να παρέχουν αυτήν χωρίς εμπόδιο και ιδίως χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οιονδήποτε.
Σε περίπτωση που δεν συμβεί κάτι τέτοιο η απεργία μπορεί να διακοπεί.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που κηρύσσουν απεργία στο δημόσιο, τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ, καθώς και σε φορείς, υπηρεσίες, οργανισμούς υποχρεούνται να καταθέσουν ενώπιον του Ο.ΜΕ.Δ. αίτηση διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου για τα αιτήματα της απεργίας.
Προβλέπεται ότι για την πραγματοποίηση κινητοποίησης σε δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας απαιτείται πλέον πέρα από το προσωπικό ασφαλείας και Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας, τα οποία οφείλουν να ορίσουν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές.
Οι στοιχειώδεις αυτές ανάγκες που θα πρέπει να καλύπτονται κατά την διάρκεια της απεργίας, ορίζονται ως τουλάχιστον το ένα τρίτο (⅓) της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας, ανάλογα με τους κινδύνους που προκύπτουν για τη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.
Ο εργαζόμενος πλέον πηγαίνοντας στην εργασία του θα πρέπει να γνωρίζει ότι δικαιούται διάλειμμα μετά από 4 ώρες εργασίας και όχι μετά από 6 ώρες που είναι σήμερα.
Ειδικότερα θα προβλέπεται διάλειμμα από 15 ως 30 λεπτά όταν ο χρόνος εργασίας θα υπερβαίνει τις 4 συνεχόμενες ώρες εργασίας.
Σήμερα το διάλειμμα είναι 15 λεπτών και δίνεται στους εργαζομένους μετά από 6 ώρες συνεχόμενης εργασίας.
Σύμφωνα με το κείμενο 17 ερωτήσεων-απαντήσεων του υπουργείου Εργασίας για το νομοσχέδιο, η δυνατότητα για 4ήμερη απασχόληση προκύπτει ως εξής:
«Οι 5 ημέρες με 8ωρη εργασία θα μπορούν να αντιστοιχούν σε 4 ημέρες με 10ωρη και μια ημέρα ανάπαυσης. Το σύστημα ωφελεί τους εργαζόμενους, που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερο κάποιες ημέρες, προκειμένου π.χ. να μπορούν να λάβουν άδεια, ή να δουλέψουν λιγότερο άλλες ημέρες, ή τους εργαζόμενους που επιθυμούν να δουλέψουν για 4 ημέρες την εβδομάδα! Χωρίς ούτε να μειώνονται οι αποδοχές τους ούτε να αυξάνεται ο μέσος όρος εργασίας που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα. Διερωτόμαστε, αυτοί που μας κατηγορούν θέλουν άραγε να στερήσουν την τετραήμερη εργασία από τον εργαζόμενο αν την θέλει ο ίδιος;».
Οσο για το 8ωρο που σύμφωνα με την αντιπολίτευση κινδυνεύει να καταργηθεί, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι η ψηφιακή κάρτα θωρακίζει το 8ωρο και συμβάλλει στην καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των αδήλωτων υπερωριών.
Με την ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα καταγράφονται με ακρίβεια δευτερολέπτου σε πραγματικό χρόνο οι ώρες εργασίας του μισθωτού και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ». Από την πλευρά του το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα μπορεί να διασταυρώνει τα στοιχεία και να επιβάλει πρόστιμα σε περίπτωση πραγματοποίησης υπερωριών που δεν πληρώνονται αλλά και να εντοπίζει την ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση των εργαζομένων.
Περιγράφοντας πώς θα λειτουργεί στην πράξη η ψηφιακή κάρτα, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει τα εξής:
Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απ’ ευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του, κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).
Η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας είναι τελικά η καλύτερη προστασία του εργαζομένου από τις καταχρηστικές συμπεριφορές του εργοδότη και ένα βασικό μέσο για να μη νοθεύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων από εργοδότες που χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές. Είναι επανάσταση στην αγορά εργασίας.
Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα ξεκινήσει πιλοτικά από τις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 άτομα ενώ σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…