ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Εργασιακά: «Αρμαγεδδών»! Τι αλλάζει σε υπερωρίες, άδειες και αποζημιώσεις

Εργασιακά: Έτοιμο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά. Αλλάζει πλήρως το τοπίο και φυσικά δεν είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τεκτονικές αλλαγές στις ζωές 4 εκατομμυρίων εργαζομένων θα φέρει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος της εβδομάδας.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο συνδικαλιστικός νόμος, η ψηφιακή κάρτα, η αύξηση των υπερωριών, οι γονικές άδειες, το νέο καθεστώς της απεργίας, η τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης αποτελούν μερικές μόνο από τις εμβληματικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, που δεν θα γίνουν εύκολα αποδεκτές από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα.

Η εργασιακή μεταρρύθμιση θα ψηφιστεί εντός του Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται να υποστεί τροποποιήσεις που θα διαμορφώσουν την τελική της μορφή.

Εργασιακά: Πλήρης αλλαγή τοπίου

Ακολουθούν ορισμένες από τις βασικές διατάξεις του:

Ωράριο – Υπερωρίες: Ανοίγει «παράθυρο» για 4ήμερη εργασία μέσως της ευελιξίας του ωραρίου. Οι ώρες υπερεργασίας ή υπερωρίας θα συμψηφίζονται με μειωμένο ωράριο σε άλλες ημέρες ή ακόμα και με ρεπό, χωρίς ο εργοδότης να πληρώνει τις έξτρα ώρες σε χρήμα. «Κλειδί» για την επιτυχή εφαρμογή του νέου καθεστώτος είναι ο εργαζόμενος να συμπληρώνει 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα και να μην τις υπερβαίνει.

Προτείνεται αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών στις 150 ώρες για όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: προτείνεται η εφαρμογή ψηφιακού ωραρίου και ψηφιακής κάρτας εργασίας (μέσω του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ), ώστε να καταγράφονται online οι υπερωρίες τις οποίες ο εργοδότης οφείλει να πληρώσει ή να συμψηφίσει.

Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του.

Η κάρτα θα συνδέεται απ’ ευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του.

Κυριακάτικη εργασία: Προβλέπεται η λειτουργία τις Κυριακές 7 νέων κλάδων: Παραγωγή – αποθήκευση – μεταφορά – διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού, εφοδιαστική αλυσίδα (“logistics”), Κέντρα κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, Κέντρα δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων, Ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου, Παροχή υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών, Παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος.

Απολύσεις- Αποζημιώσεις: Καταργείται η διάκριση μεταξύ απαλλήλων και εργατών και εξισώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών, που, μέχρι σήμερα, υπολογίζονταν σε λίγα μεροκάματα, με εκείνες των υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με μισθούς έως και 12 μηνών.

Παράλληλα εισάγεται δικαίωμα του εργοδότη (μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν) να μπορεί να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά να μισθοδοτείται.

Συνδικαλιστικός νόμος – Απεργία: Για τη λήψη απόφασης απεργίας, θα πρέπει η Γενική Συνέλευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικώς), ενώ θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν.

Σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα θα πρέπει να συνεχίζει να εργάζεται προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, ώστε οι υπηρεσίες να συνεχίσουν να περέχονται σε ποσοστό 30%.

Άδειες: Προβλέπεται γονική άδεια στον πατέρα για 10 ή έως 14 εργάσιμες μέρες κατά την περίοδο του τοκετού, ενώ εισάγεται πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό.

Θεσπίζεται άδεια 5 εργάσιμων ημερών ετησίως για τη φροντίδα ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου, και παρέχονται διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κ.λπ.).

Εργασιακά: Ποιοι θα δουλεύουν 4 ημέρες την εβδομάδα

Τεράστιες αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά στο οποίο προβλέπεται 4ήμερη εργασία αλλά και διαφοροποιήσεις στις υπερωρίες και τα ρεπό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου έκανε λόγο για τον νέο χάρτη της εργασίας «που φέρνει επιτέλους ύστερα από σαράντα χρόνια τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την παρέμβαση Μητσοτάκη μνημείο πρόκλησης και εμπαιγμού των εργαζομένων, αναφέροντας ότι «ο εργασιακός οδοστρωτήρας οδηγεί στη μείωση των μισθών, στην απορρύθμιση και στην ελαστική εργασία χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και έλεγχο».

Εργασιακά: Η επιλογή του εργαζόμενου

Σύμφωνα με το imerisia.gr, κομβικό σημείο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας είναι ότι οι επιπλέον ώρες εργασίας και ο συμψηφισμός των υπερωριών με μειωμένο ωράριο, ρεπό ή άδεια βρίσκεται στη σφαίρα της επιλογής του εργαζόμενου, ο οποίος μπορεί να ζητήσει τη διευθέτηση για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους με γραπτή αίτηση, όπως ακριβώς και με την ετήσια άδεια αναψυχής.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, «η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να εφαρμόζεται μόνο με συλλογική συμφωνία (όπως ισχύει σήμερα) ή με αίτηση του εργαζόμενου για συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική του ζωή».

Στόχος του υπουργείου είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας να συνδυαστεί με την εφαρμογή τόσο του ψηφιακού ωραρίου όσο και της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ώστε να καταγράφονται online οι «κλειδωμένες» υπερωρίες τις οποίες ο εργοδότης οφείλει ή να πληρώσει ή να συμψηφίσει.

Η διευθέτηση, μάλιστα, σε επίπεδο ατομικής συμφωνίας αναμένεται να προχωρά μόνο σε επιχειρήσεις που διαθέτουν και λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους, άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Εργασιακά: Πώς προκύπτει η δυνατότητα για 4ήμερη απασχόληση

Σύμφωνα με το κείμενο 17 ερωτήσεων-απαντήσεων του υπουργείου Εργασίας για το νομοσχέδιο, η δυνατότητα για 4ήμερη απασχόληση προκύπτει ως εξής:

«Οι 5 ημέρες με 8ωρη εργασία θα μπορούν να αντιστοιχούν σε 4 ημέρες με 10ωρη και μια ημέρα ανάπαυσης. Το σύστημα ωφελεί τους εργαζόμενους, που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερο κάποιες ημέρες, προκειμένου π.χ. να μπορούν να λάβουν άδεια, ή να δουλέψουν λιγότερο άλλες ημέρες, ή τους εργαζόμενους που επιθυμούν να δουλέψουν για 4 ημέρες την εβδομάδα! Χωρίς ούτε να μειώνονται οι αποδοχές τους ούτε να αυξάνεται ο μέσος όρος εργασίας που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα. Διερωτόμαστε, αυτοί που μας κατηγορούν θέλουν άραγε να στερήσουν την τετραήμερη εργασία από τον εργαζόμενο αν την θέλει ο ίδιος;».

Οσο για το 8ωρο που σύμφωνα με την αντιπολίτευση κινδυνεύει να καταργηθεί, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι η ψηφιακή κάρτα θωρακίζει το 8ωρο και συμβάλλει στην καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των αδήλωτων υπερωριών.

Με την ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα καταγράφονται με ακρίβεια δευτερολέπτου σε πραγματικό χρόνο οι ώρες εργασίας του μισθωτού και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ». Από την πλευρά του το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα μπορεί να διασταυρώνει τα στοιχεία και να επιβάλει πρόστιμα σε περίπτωση πραγματοποίησης υπερωριών που δεν πληρώνονται αλλά και να εντοπίζει την ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση των εργαζομένων.

Περιγράφοντας πώς θα λειτουργεί στην πράξη η ψηφιακή κάρτα, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει τα εξής:

Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απ’ ευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του, κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).

Η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας είναι τελικά η καλύτερη προστασία του εργαζομένου από τις καταχρηστικές συμπεριφορές του εργοδότη και ένα βασικό μέσο για να μη νοθεύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων από εργοδότες που χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές. Είναι επανάσταση στην αγορά εργασίας.

Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα ξεκινήσει πιλοτικά από τις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 άτομα ενώ σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας.

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago