Έρευνα για τους «μαϊμού» δικαιούχους που παίρνουν επιδόματα

Επιδόματα: Υπάρχουν χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν χιλιάδες ευρώ σε εισοδήματα τον χρόνο και όμως συνεχίζουν να λαμβάνουν οικονομικές ενισχύσεις. Βάζει στοπ το υπουργείο Εργασίας. Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι.

Θα ελέγχονται από εδώ και στο εξής τα εισοδήματα που έχουν οι άνεργοι, οι οποίοι αιτούνται και λαμβάνουν οικονομικές ενισχύσεις και άλλες παροχές της ΔΥΠΑ (π. ΟΑΕΔ), καθώς έχει διαπιστωθεί πλέον από το υπουργείο Εργασίας -παρότι είναι γνωστό από τους πολίτες- ότι υπάρχουν πολλοί που έχουν εισοδήματα τα οποία κρύβουν και έτσι παίρνουν τα επιδόματα επιβαρύνοντας έτσι τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο έλεγχος θα γίνονται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα κοινωνικά επιδόματα που φέρονται να λαμβάνουν ενώ δεν τα δικαιούνται, είναι για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, τα επιδόματα του ΟΑΕΔ -δηλαδή ανεργίας και άλλα- αλλά και τα μειωμένα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και άλλα.

Τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης που αντλούνται από τη ΔΥΠΑ για την εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων και η χορήγηση παροχών ανεργίας προβλέπεται για τον έλεγχο των εισοδημάτων των ανέργων που αιτούνται παροχές ανεργίας, θα ελέγχονται πλέον.

Πιο αναλυτικά, αυτό θα γίνει προκειμένου να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα, θεσπίστηκαν εισοδηματικά κριτήρια για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, με βάση τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και πρόστιμα για όσους εργάζονται αλλά παράλληλά είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος για τους «μαϊμού» δικαιούχους

Πλέον διατίθεται η μέθοδος «Πληροφορίες για το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό και τεκμαρτό), ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, για την καταβολή επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους» της διαδικτυακής υπηρεσίας της Α.Α.Δ.Ε. «Άντληση βασικών στοιχείων υποβολής φορολογικής δήλωσης» μέσω του ΚΕ.Δ. στο πληροφοριακό σύστημα «ΟΠΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ» της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην Ο.Α.Ε.Δ.). Τα αναγκαία φορολογικά δεδομένα για τις πληροφορίες ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος (πραγματικού και τεκμαρτού, ανεξαρτήτως προέλευσής του), για την καταβολή επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους, αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε.

Σκοπός διάθεσης της εν λόγω διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων και η χορήγηση παροχών ανεργίας. Η εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων του ΔΥΠΑ είναι εφικτή, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και δύναται να πραγματοποιηθεί:

α) με αυτοπρόσωπη παρουσία στην αρμόδια Υπηρεσία ΔΥΠΑ του τόπου κατοικίας είτε

β) ηλεκτρονικά, με χρήση κωδικών πρόσβασης μέσω διαδικτύου.

Πότε ανακαλείται η εγγραφή από το μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ

Αν κατά τον οποτεδήποτε και οποιοδήποτε έλεγχο (ηλεκτρονικό ή δια ζώσης) προκύψει ότι ο συναλλασσόμενος δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εγγραφής, αυτή ανακαλείται, καθώς και όλες οι διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί.

Η εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που πληρούν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης δύναται να πραγματοποιηθεί στην αρμόδια Υπηρεσία ΔΥΠΑ της περιοχής της τελευταίας απασχόλησης τους. Για τους μη επιδοτούμενους εγγεγραμμένους ανέργους στη ΔΥΠΑ, το Δελτίο Ανεργίας τους ισχύει επί ένα τρίμηνο από την αρχική εγγραφή ή την τελευταία ανανέωση, αυτού.

Η ανωτέρω τρίμηνη ισχύς του Δελτίου Ανεργίας αρχίζει την ημέρα έκδοσής του ή της τελευταίας ανανέωσής του και λήγει την ημέρα του τρίτου μήνα που αντιστοιχεί σε αριθμό με την ημέρα που άρχισε η ισχύς του και, αν δεν υπάρχει αντίστοιχη, την τελευταία ημέρα του μήνα.

Αν η τελευταία ημέρα ισχύος του Δελτίου Ανεργίας είναι μη εργάσιμη, η λήξη της ισχύος του ως άνω Δελτίου μετατίθεται στην επόμενη εργάσιμη ημέρα. Η ανανέωση, του Δελτίου Ανεργίας αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση της ισχύος του. Η ανανέωση γίνεται εντός διαστήματος 20 ημερολογιακών ημερών που προηγείται της προβλεπόμενης ημερομηνίας λήξης ισχύος του Δελτίου, συμπεριλαμβανόμενης και της ημερομηνίας λήξεως με τους εξής τρόπους:

  • μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΔΥΠΑ, με τη χρήση κωδικών πρόσβασης,
  • μέσω ΚΕΠ, μέσω αντίστοιχης ηλεκτρονικής εφαρμογής

Το δελτίο ανεργίας των εγγεγραμμένων μη επιδοτούμενων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) παραμένει σε ισχύ καθ’ όλο το διάστημα της ισχύος του πιστοποιητικού αναπηρίας και για ένα επιπλέον τρίμηνο μετά τη λήξη του. Σε περίπτωση που προκύψει λόγος διαγραφής ο εγγεγραμμένος άνεργος υποχρεούται να τον δηλώσει με οποιοδήποτε τρόπο στην Υπηρεσία εντός 8 εργάσιμων ημερών από τη συνδρομή του λόγου διαγραφής και οπωσδήποτε πριν από την επόμενη ανανέωση του δελτίου ανεργίας ή την έκδοση βεβαιώσεων ανεργίας.

Η δήλωση Χατζηδάκη για τους «καταχραστές» που παίρνουν επιδόματα

Στους χιλιάδες φορολογούμενος με υψηλά εισοδήματα που ταυτόχρονα παρίσταναν τους ανέργους, ωφελούνταν και έκαναν χρήση των κοινωνικών επιδομάτων (κοινωνικό τουρισμό, επιδόματα ΟΑΕΔ, μειωμένα εισιτήρια στα ΜΜΜ κτλ) αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, για να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα θεσπίστηκαν εισοδηματικά κριτήρια για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, με βάση τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και πρόστιμα για όσους εργάζονται αλλά παράλληλά είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ.

«Όμως βρίσκουμε απέναντί μας του συνδικαλιστές του ΟΑΕΔ οι οποίοι απειλούν ακόμα και με απεργίες και αποχή από την εφαρμογή του νόμου. Αυτά είναι άνω ποταμών» είπε ο υπουργός.

Ο Κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «κίνημα υπέρ καταχραστών» με σοσιαλιστικό και προοδευτικό μανδύα.

«Ενώ εμείς κάνουμε ότι μπορούμε, έρχονται κάποιοι που παριστάνουν τους προοδευτικούς και τους κοινωνικά ευαίσθητους, οι οποίοι καλύπτουν καταχραστές και πονηρούληδες» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΥΠΑ: Καταγγελίες ότι άφησαν απλήρωτους χιλιάδες άνεργους

Η ανακοίνωση της ΔΥΠΑ ότι καταβλήθηκε το εκπαιδευτικό επίδομα 1.000 ευρώ σε 20.917 ανέργους που πιστοποιήθηκαν για την απόκτηση ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων, έχει δημιουργήσει έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρίες.  Σύμφωνα με καταγγελίες είναι πολλοί οι άνεργοι που δεν έχουν πληρωθεί και ενώ έχουν τελειώσει τον Δεκέμβριο την κατάρτιση.

Οι άνεργοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα διαμαρτύρονται για την μη καταβολή των 1.000 ευρώ παρόλο που έχουν ολοκληρώσει όλα τα βήματα τα οποία τους είχε ζητήσει η ΔΥΠΑ.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι μπορεί η ΔΥΠΑ να εξέδωσε ανακοίνωση ότι μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί πάνω από 20.000 άνεργοι το επίδομα ψηφιακής κατάρτισης, ωστόσο οι λογαριασμοί χιλιάδων δικαιούχων, συνεχίζουν να είναι άδειοι.

Συνολικά, σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί 20.695.823 ευρώ σε 20.917 ανέργους.

Το πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων 120.000 ανέργων υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU.

Στόχος της δράσης είναι η ποιοτική αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων, μέσω προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους και να επιτευχθεί ταχύτερα η εργασιακή επανένταξή τους.