Ακρίβεια: Επιστρέφουν τα σενάρια για επιπλέον μέτρα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα, που επιμένει, ειδικά μετά την διαφαινόμενη αναβολή των εκλογών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και η διαφαινόμενη αναβολή του σχεδιασμού για εκλογές στις 9 Απριλίου φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα, κυρίως ως προς την λήψη νέων μέτρων στήριξης, ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί ή που θα φαίνεται ότι δημιουργείται.
Οριστικές αποφάσεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν ληφθεί και αυτό είναι φυσικό αφού ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκλογών.
Το επικρατέστερο σενάριο αυτή την στιγμή είναι οι κάλπες να στηθούν στις 21 Μαΐου και οι επόμενες στις 2 Ιουλίου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διάλυση της Βουλής θα έρθει μετά την Κυριακή του Θωμά.
Με τις πληροφορίες να θέλουν την πορεία των εσόδων να είναι θετική και τον Φεβρουάριο, αλλά και τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου μπαίνουν ξανά στο τραπέζι σενάρια περαιτέρω ενίσχυσης των αδυνάμων, αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της.
Ακρίβεια: Τα σενάρια για τα νέα μέτρα
Ποια μπορεί αν είναι αυτά; Δύσκολο είναι αυτή την στιγμή κάποιος να προδικάσει κάτι, αλλά είναι σίγουρο πως αν ληφθούν κάποιες αποφάσεις θα είναι προς την κατεύθυνση ενίσχυσης εκείνων που πλήττονται από την ακρίβεια, ειδικά στον τομέα των τροφίμων.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 6,5% τον Φεβρουάριο, έναντι 7,3% τον Ιανουάριο, ενώ άνοδος παρουσίασε ο δομικός πληθωρισμός, ενώ ενισχύθηκε ο δείκτης στα βιομηχανικά είδη. Στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος ανόδου τιμών είναι 8,5%.
Και επειδή το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, αφού τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη, οι τιμές στα τρόφιμα σημείωσαν νέα άνοδο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 15% από 14,1% που ήταν έναν μήνα πριν.
Αντίθετα μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 13,7% από 18,9% τον Ιανουάριο.
Ακρίβεια: Τρέχει ο δομικός πληθωρισμός
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι συνεχίζεται η επιτάχυνση του δομικού δείκτη, δηλαδή του πληθωρισμού στον οποίο δεν έχει ενσωματωθεί η επίπτωση από τις τιμές ενέργειας αλλά και από τον κλάδο τρόφιμα ποτά καπνός.
Τα στοιχεία για την Ελλάδα, δείχνουν πως ενώ ο Γενικός Δείκτης επιβραδύνεται ο Δομικός Πληθωρισμός αυξάνεται ταχύτερα (από 6,5% τον Ιανουάριο σε 6,8% τον Φεβρουάριο).
Μικρή «ανάσα» δίδεται από τον κλάδο τρόφιμα – ποτά – καπνός που παραμένει όμως σε πολύ υψηλά επίπεδα (άνοδος 12,8% τον Ιανουάριο και 12,3% τον Φεβρουάριο), ενώ πολύ πιο εμφανής είναι η επιτάχυνση στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (από 8,2% σε 9%).
Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν, αφού αποφάσεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν ληφθεί, είναι η παράταση του Market Pass για άλλους τρεις μήνες, αλλά και η χορήγηση ενός εφάπαξ ποσού, στοχευμένα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
Τα πάντα όμως θα κριθούν από την επόμενη εβδομάδα και μετά και αφού έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού που πλέον δεν αποκλείεται να είναι λίγο υψηλότερα των προσδοκιών.
Ακρίβεια: Πότε θα αρχίσουν να μειώνονται ξανά οι τιμές
Η ακρίβεια ειδικά στα βασικά είδη διατροφής παραμένει ένας άλυτος γρίφος για πολίτες και Πολιτεία. Το «αγκάθι» του Σούπερ μάρκετ αποδεικνύεται το χειρότερο όλων, με τους καταναλωτές να ζορίζονται να βγάλουν το μήνα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια αυξάνουν τις προσδοκίες για μείωση για υποχώρηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, η οποία, μάλιστα, ενδεχομένως και να είναι ταχύτερη των εκτιμήσεων στην περίπτωση εκείνη που η τάση αυτή εδραιωθεί.
Παρόλα αυτά, εκείνο που συνεχίζει να τρομάζει είναι η ακρίβεια στα είδη σούπερ μάρκετ, που συνεχίζουν να… ίπτανται κάνοντας την ζωή των καταναλωτών εξαιρετικά δύσκολη.
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τον Φεβρουάριο θα υπάρξει μικρή ανάσχεση της ακρίβειας στα τρόφιμα και πιθανό να υποχωρήσει κάτω από το όριο του 15%, που βρίσκεται τους τελευταίους τρεις μήνες.
Βέβαια, και σημαντική επιβράδυνση να υπάρξει είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτυπωθεί άμεσα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και αυτό διότι η σύγκριση θα γίνεται με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Ακρίβεια: Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση
Εκείνο που θα έχει ίσως αξία και θα δείξει μία τάση αποκλιμάκωσης, θα είναι η σύγκριση του επισκοπούμενο μήνα με τον αμέσως προηγούμενο.
Αν αυτό συμβεί, τότε αναμφίβολα θα πρόκειται για ένα σημάδι θετικό. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο να συμβεί άμεσα και σε τέτοια ένταση που θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Αναλυτές αναφέρουν ότι πραγματική πτώση των τιμών θα πρέπει να αναμένεται μετά το Πάσχα, όταν και θα έχουν κεφαλαιοποιηθεί οι μειώσεις στις τιμές της ενέργειας και κυρίως φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, όπου οι διαφορές είναι εξαιρετικά μεγάλες.
Ως εκ τούτου και με δεδομένου ότι αρχίζει πλέον και υπάρχει σαφής μείωση της κατανάλωσης σε όγκο, θεωρείται δεδομένο ότι η βιομηχανία, στα πλαίσια του ανταγωνισμού, θα προχωρήσει σε μειώσεις τιμών σε βασικά αγαθά.
Η αρχή εκτιμάται ότι θα γίνει από εκείνα τα προϊόντα, τα οποία είχαν σημειώσει σημαντική άνοδο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Ακρίβεια: Τρέχει με υψηλό ρυθμό ο δείκτης των τροφίμων
Βέβαια η αποκλιμάκωση θα είναι αργή και πάντα με την προϋπόθεση ότι οι τιμές στο μίγμα της ενέργειας θα διατηρηθούν τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα και δεν να υπάρξουν εκ νέου δυσάρεστες ανατροπές, όπως συνέβη για παράδειγμα στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού, όταν και είχαν φανεί τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης των τιμών.
Τότε, λοιπόν, υπήρξε μεγάλη ανατροπή που έφερε και σημαντικές αυξήσεις κυρίως στα τρόφιμα που μέχρι τότε άντεχαν.
Για παράδειγμα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα τον περασμένο Ιούνιο στο 12,1%, ενώ ο δείκτης των τροφίμων ήταν λίγο υψηλότερος στο 12,6%.
Σήμερα που ο ΔΤΚ είναι στο 7%, ο Δείκτης των τροφίμων είναι στο 15,4%. Είναι πασιφανές ότι όπως καθυστέρησε η άνοδος των τροφίμων σε σχέση με τον Δείκτη, έτσι και η αποκλιμάκωση θα έρθει με καθυστέρηση.
Ακρίβεια: Σε κλοιό ακρίβειας τα νοικοκυριά – Για 18 ημέρες φτάνει το μηνιάτικο
Το χάσμα μεταξύ των καλύτερα αμειβομένων εργαζόμενων και των φτωχότερων ανοίγει, προχωράει η φτωχοποίηση, κι αυτό φαίνεται κι από την έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
Πάνω από ένας στους δύο πολίτες (51,9%) εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2023.
- Αυτό που ανησυχεί τους πολίτες είναι οι αυξήσεις τιμών στην ενέργεια και στα είδη διατροφής.
- 6 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι το «Καλάθι του νοικοκυριού» δεν συγκράτησε τις τιμές.
- Το μηνιάτικο φτάνει για να καλύψει τα βασικά έξοδα μόλις 18 ημερών, ενώ πέρυσι έφτανε για 19 ημέρες, είπε.
Από την έρευνα φαίνεται ότι το 11,9% των νοικοκυριών διαβιεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Ως καταλληλότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:
- Το 51,1% των νοικοκυριών θεωρεί πως είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων.
- Το 28,6% θεωρεί πως είναι η μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα.
Έχουμε κάνει δύο μελέτες/έρευνες: Η πρώτη που αφορά στο κομμάτι των καταναλωτών δείχνει ότι η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Αυτό που μας λένε είναι ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες κυρίως με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα.
Η δεύτερη έγινε σε στελέχη του λιανεμπορίου τροφίμων και της βιομηχανίας τροφίμων δείχνει ότι σε σχέση με τον Μάιο του 2022 έχει βελτιωθεί κάπως η οικονομική κατάσταση της χώρας, είπε στην ΕΡΤ ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) Λευτέρης Κιοσές.
- Θεωρούν ότι και το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου τροφίμων, είπε.
Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, 9 στις 10, έχουν απορροφήσει έστω ένα μέρος από τις ανατιμήσεις που έχουν λάβει από τους προμηθευτές. Ειδικότερα:
- το 27 % έχει απορροφήσει έως 10%
- το 42% έχει απορροφήσει 10 – 25%
- το 20% έχει απορροφήσει 25 – 50%
- το 12 % έχει απορροφήσει πάνω από 50%.
Θα υπάρξει πληθωρισμός και το 2023 αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει στα επίπεδα του 2022, εκτίμησε.